Selamat Datang ke Komuniti Anak Pahang. Forum untuk apa jua berkaitan dengan negeri tercinta

Terima kasih atas sokongan
Log in

I forgot my password

MALAYSIA FUTSAL E-FANS & MEDIA 2010

Wed Apr 07, 2010 5:53 pm by Deto_8

Futsal E-fans & Media Edisi Ketiga Tahun 2010 dijangka diadakan pada 5hb June 2010, Sabtu.

Insya Allah PCC akan menghantar 1 team....

Meeting penyelarasan akan dibuat dalam masa terdekat.


Comments: 42

PCC MENYOKONG KEMPEN HARAPAN TANPA SUARA - KAMI PRIHATIN

Wed Apr 28, 2010 1:25 pm by sakur@86



Comments: 19

Facebook
Pahang Community on Facebook
Pahang Sports Zone FB
Pahang Sports Zone on Facebook

Amalan Mandi

View previous topic View next topic Go down

Amalan Mandi

Post  Jeck Sparow on Mon Jan 04, 2010 4:07 pm


Mandi


KAJIAN terbaru berkaitan dengan mandi mendapati ia bukan saja bertujuan untuk membersihkan diri daripada kotoran, tetapi menjauhkan stress serta berperanan penting meningkatkan sistem kekebalan tubuh. Penyelidikan yang diterbitkan dalam New England Journal of Medicine menunjukkan penderita diabetes yang menghabiskan masa selama setengah jam berendam dalam air suam dapat menurunkan tingkat gula darah sekitar 13 peratus.

Kajian di Jepun pula menunjukkan 10 minit berendam dalam air panas dapat memperbaiki kesihatan jantung terutamanya untuk lelaki.Berikut beberapa manfaat mandi kepada individu yang mengamalkannya.

Mengeluarkan racun:

Mandi air panas sekitar 32 hingga 35 darjah Celsius membuka ruang yang dapat membantu mengeluarkan toksin. Mandi air panas membantu menurunkan tingkat gula darah, menyembuhkan sakit otot dan membantu menjaga usus besar supaya bekerja dengan baik. Waktu yang dianjurkan ialah selama 10 hingga 20 minit.Mandi air sejuk sangat baik untuk meredakan ketegangan. Ia dapat menyempitkan darah dan meningkatkan tingkat gula darah... Suhu yang dianjurkan ialah sekitar 12 hingga 18 darjah Celsius.

Jangkitan kulit : Penyakit kulit tertentu seperti ruam atau gatal-gatal boleh diatasi dengan menambahkan soda penaik (sodium bicarbonate) ke dalam air mandian. Ia bertindak sebagai antiseptik. Isikan air ke bekas mandian dan tambahkan soda penaik dan aduk sehingga rata. Digalakkan untuk berendam selama 10 hingga 20 minit.

Selesema dan sakit kepala : Merendam kaki dalam air panas membantu menyembuhkan selsema, sakit kepala dan menyegarkan kembali kaki yang lelah.
Masukkan air panas secukupnya dalam bekas sehingga menenggelamkan pergelangan kaki kemudian tambahkan beberapa titis minyak seperti lavender, peppermint atau lemon. Selepas basuh dengan air sejuk.Lakukannya selama 10 hingga 20 minit.


Insomnia : Merendamkan kaki dalam air dingin sangat baik kepada anda. Yang mempunyai masalah imsonia atau memiliki masalah tidur. Masukkan kaki sehingga ia merasa dingin. Perubatan ini berguna bagi kaki lelah,pendarahan hidung, selsema dan sembelit.

Jeck Sparow
A.D.O
A.D.O

Posts : 1467
Points : 1874
Join date : 15/05/2009
Location : Bera

Back to top Go down

Re: Amalan Mandi

Post  zulkbo on Mon Jan 04, 2010 4:33 pm

ini ropenya kebaikan mandi
nasib baik kita yang melayu
ni suka mandi.. Very Happy

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Amalan Mandi

Post  MD on Mon Jan 04, 2010 4:38 pm

satu amalan mudah [terutamannya ] pada kanak kanak...

kalau mandikan anak kecil,kanak kanak pastikan mandi sampai kepala sejuk [yakni habis haba panas di alirkan oleh air mandi ]....insya Allah susah nak kena demam dan selsema...selamat mencuba

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Amalan Mandi

Post  zulkbo on Mon Jan 04, 2010 4:45 pm

MD wrote:satu amalan mudah [terutamannya ] pada kanak kanak...

kalau mandikan anak kecil,kanak kanak pastikan mandi sampai kepala sejuk [yakni habis haba panas di alirkan oleh air mandi ]....insya Allah susah nak kena demam dan selsema...selamat mencuba

boleh cuba nanti
thanks.. Very Happy

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Amalan Mandi

Post  Jeck Sparow on Mon Jan 04, 2010 4:46 pm

MD wrote:satu amalan mudah [terutamannya ] pada kanak kanak...

kalau mandikan anak kecil,kanak kanak pastikan mandi sampai kepala sejuk [yakni habis haba panas di alirkan oleh air mandi ]....insya Allah susah nak kena demam dan selsema...selamat mencuba

kawan ader juga la mencuba alhamdulillah dengan izin Allah dan atas nasihat oak dulu ... Laughing Laughing

Jeck Sparow
A.D.O
A.D.O

Posts : 1467
Points : 1874
Join date : 15/05/2009
Location : Bera

Back to top Go down

Re: Amalan Mandi

Post  MD on Mon Jan 04, 2010 5:01 pm

Jeck Sparow wrote:
MD wrote:satu amalan mudah [terutamannya ] pada kanak kanak...

kalau mandikan anak kecil,kanak kanak pastikan mandi sampai kepala sejuk [yakni habis haba panas di alirkan oleh air mandi ]....insya Allah susah nak kena demam dan selsema...selamat mencuba

kawan ader juga la mencuba alhamdulillah dengan izin Allah dan atas nasihat oak dulu ... Laughing Laughing

oooo maknenya kawan pernah bgtau la yerk......

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Amalan Mandi

Post  apens7 on Mon Jan 04, 2010 7:07 pm

ni mandi air suam MD... ore kelate royak 'i swear'... ekekeke

apens7
EXCO

Posts : 2343
Points : 2445
Join date : 15/04/2009

Back to top Go down

Re: Amalan Mandi

Post  MD on Tue Jan 05, 2010 2:39 pm

apens7 wrote:ni mandi air suam MD... ore kelate royak 'i swear'... ekekeke

kalau pagi memang sesuai... Very Happy

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Amalan Mandi

Post  strikerbuncit on Tue Jan 05, 2010 2:56 pm

"sahaja aku mandi....haktuihh!!..tersedak lor pulops..

strikerbuncit
Ahli Dewan Undangan Negeri

Posts : 1885
Points : 2077
Join date : 29/04/2009
Location : [PCC023] - Putrajaya / Old Trafford

Back to top Go down

Re: Amalan Mandi

Post  RoyKay33 on Tue Jan 05, 2010 3:06 pm

strikerbuncit wrote:"sahaja aku mandi....haktuihh!!..tersedak lor pulops..

g0s0k m0lek2..bagi rata.. lol!

RoyKay33
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1191
Points : 1222
Join date : 28/04/2009
Location : Metropolitan SQ

Back to top Go down

Re: Amalan Mandi

Post  Yassin on Tue Jan 05, 2010 11:03 pm

Kala cerita bab mandi nei kawan nok bagi petua sikit....Mulakan menjirus air dibahagian lutut kebawah dulu..sebabnya wap panas tak naik ke kepala jadi amat molek bagi org yang mengidap sakit kepala dapat dikurangkan sikit sakitnya jika diamalkan berterusan dan lain2 hikmah yg tersembunyi juga buat lelaki... Razz

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Amalan Mandi

Post  zulkbo on Wed Jan 06, 2010 12:36 am

Yassin wrote:Kala cerita bab mandi nei kawan nok bagi petua sikit....Mulakan menjirus air dibahagian lutut kebawah dulu..sebabnya wap panas tak naik ke kepala jadi amat molek bagi org yang mengidap sakit kepala dapat dikurangkan sikit sakitnya jika diamalkan berterusan dan lain2 hikmah yg tersembunyi juga buat lelaki... Razz

betul ni..koi dah lama amal
badan pun tak sakit-sakit
he he...

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Amalan Mandi

Post  zulkbo on Wed Jan 06, 2010 12:37 am

strikerbuncit wrote:"sahaja aku mandi....haktuihh!!..tersedak lor pulops..

aok nak mandi wajib ke SB
mimpi basah manjang yek?
hu hu Razz

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Amalan Mandi

Post  sakur@86 on Wed Jan 06, 2010 9:13 am

zulkbo wrote:
strikerbuncit wrote:"sahaja aku mandi....haktuihh!!..tersedak lor pulops..

aok nak mandi wajib ke SB
mimpi basah manjang yek?
hu hu Razz

ehem...ehemmmm...ooOOOOO....

sakur@86
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 673
Points : 708
Join date : 24/07/2009
Age : 30
Location : Bera

Back to top Go down

Re: Amalan Mandi

Post  Yassin on Wed Jan 06, 2010 2:57 pm

zulkbo wrote:
strikerbuncit wrote:"sahaja aku mandi....haktuihh!!..tersedak lor pulops..

aok nak mandi wajib ke SB
mimpi basah manjang yek?
hu hu Razz

Mekala kuar air kencing sunat basuh aje..mekala bukan air itu wajib mandi wajib le... Razz

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Amalan Mandi

Post  zulkbo on Wed Jan 06, 2010 3:00 pm

Yassin wrote:
zulkbo wrote:
strikerbuncit wrote:"sahaja aku mandi....haktuihh!!..tersedak lor pulops..

aok nak mandi wajib ke SB
mimpi basah manjang yek?
hu hu Razz

Mekala kuar air kencing sunat basuh aje..mekala bukan air itu wajib mandi wajib le... Razz

kalau kencing jangan lupa jemur tilam SB
he hehe Razz

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Amalan Mandi

Post  strikerbuncit on Wed Jan 06, 2010 3:07 pm

zulkbo wrote:
Yassin wrote:
zulkbo wrote:
strikerbuncit wrote:"sahaja aku mandi....haktuihh!!..tersedak lor pulops..

aok nak mandi wajib ke SB
mimpi basah manjang yek?
hu hu Razz

Mekala kuar air kencing sunat basuh aje..mekala bukan air itu wajib mandi wajib le... Razz

kalau kencing jangan lupa jemur tilam SB
he hehe Razz

hampeh aokme! semacam kwn dipertikaikan kejantanan kwn..kwn kalo nak kencing tahulah kwn dimana lubang harus kwn pancutkan bukan di atas tilam..dan kwn juga tahu mana beza antara yg cair atau yg pekat utk dibasuhi dan dimandi mengikut hukumnya..
elephant sunny

strikerbuncit
Ahli Dewan Undangan Negeri

Posts : 1885
Points : 2077
Join date : 29/04/2009
Location : [PCC023] - Putrajaya / Old Trafford

Back to top Go down

Re: Amalan Mandi

Post  Mrcipizs on Wed Jan 06, 2010 3:25 pm

biasalah tu...
bila dh nak dekat...
LATIHAN!! FOKUS!! FOKUS!!!

Mrcipizs
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1106
Points : 1131
Join date : 15/04/2009
Age : 35
Location : Angkasa?

Back to top Go down

Re: Amalan Mandi

Post  ozzy on Wed Jan 06, 2010 3:26 pm

strikerbuncit wrote:


hampeh aokme! semacam kwn dipertikaikan kejantanan kwn..kwn kalo nak kencing tahulah kwn dimana lubang harus kwn pancutkan bukan di atas tilam..dan kwn juga tahu mana beza antara yg cair atau yg pekat utk dibasuhi dan dimandi mengikut hukumnya..
elephant sunny

jangan pulok aok pancut kencing salah lubang SB..kes naya tuhhh..ekekekeke

ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Amalan Mandi

Post  strikerbuncit on Wed Jan 06, 2010 3:34 pm

ozzy wrote:
strikerbuncit wrote:


hampeh aokme! semacam kwn dipertikaikan kejantanan kwn..kwn kalo nak kencing tahulah kwn dimana lubang harus kwn pancutkan bukan di atas tilam..dan kwn juga tahu mana beza antara yg cair atau yg pekat utk dibasuhi dan dimandi mengikut hukumnya..
elephant sunny

jangan pulok aok pancut kencing salah lubang SB..kes naya tuhhh..ekekekeke

jgnlah meragui kemampuan hamba membusur anak panah ke sasarannya walaupun mata hamba ditutup..hamba juga tahu dimana ia lubang jamban dan juga lubang syurgawi walaupun tangan hamba diikat..kerana gerak hati hamba mampu melihat dalam kesamaran cahaya-cahaya kelam~ study

strikerbuncit
Ahli Dewan Undangan Negeri

Posts : 1885
Points : 2077
Join date : 29/04/2009
Location : [PCC023] - Putrajaya / Old Trafford

Back to top Go down

Re: Amalan Mandi

Post  Sponsored content Today at 11:27 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum