Selamat Datang ke Komuniti Anak Pahang. Forum untuk apa jua berkaitan dengan negeri tercinta

Terima kasih atas sokongan
Log in

I forgot my password

MALAYSIA FUTSAL E-FANS & MEDIA 2010

Wed Apr 07, 2010 5:53 pm by Deto_8

Futsal E-fans & Media Edisi Ketiga Tahun 2010 dijangka diadakan pada 5hb June 2010, Sabtu.

Insya Allah PCC akan menghantar 1 team....

Meeting penyelarasan akan dibuat dalam masa terdekat.


Comments: 42

PCC MENYOKONG KEMPEN HARAPAN TANPA SUARA - KAMI PRIHATIN

Wed Apr 28, 2010 1:25 pm by sakur@86



Comments: 19

Facebook
Pahang Community on Facebook
Pahang Sports Zone FB
Pahang Sports Zone on Facebook

Maksud CBU & CKD Untuk Kereta di Malaysia

View previous topic View next topic Go down

Maksud CBU & CKD Untuk Kereta di Malaysia

Post  Jeck Sparow on Mon Jan 18, 2010 2:36 pm

Baca,Lihat dan Kira Sendiri, Kemudian Nilaikan

Apa yang aku letakkan kat bawah ni adalah list harga kereta CBU dalam bentuk CIF (Cost,Insurance and Freight) maknanya harga kereta semasa tiba di pelabuhan Malaysia .

Perlu diingatkan di sini harga kereta ni belum masuk delivery cost ke authorised dealer,untung authorised dealer,delivery cost ke sub-dealer,untung untuk sub-dealer,road tax,insurance,komisyen salesman dan yang paling penting sekali,cukai import,cukai eksais,cukai kastam dan cukai jualan yang dikenakan bebannya kepada pengguna,yakni pembeli kereta tersebut.






Apa maksud CKD?
CKD bermaksud Completely Knocked Down - Kereta akan masuk dalam bentuk parts dan akan dipasang balik dalam Malaysia.Tax yang dikenakan lebih rendah.

Apa maksud CBU?
CBU bermaksud Completely Built-Up - Kereta yang masuk adalah fully imported,sudah dipasang siap di negara pengeluar dan datang ke Malaysia hanya tunggu nak jalan.Cukai dikenakan lagi tinggi,mungkin kerana mahu membalancekan peluang mengutip cukai yang telah hilang akibat daripada pemasangan di luar negara.

Jadi,harga CIF dekat atas ni adalah harga kereta CBU sebijik2 yang datang daripada manufacturer luar negara.Maksudnya,kalau kita ambik Suzuki Swift 1.5A,harga daripada manufacturer termasuk kos penghantaran ke Malaysia adalahRm29,057.

Yang menghairankan aku,Proton Saga 1.3 yang tidak memerlukan kos penghantaran yang besar sebab memang dah dalam negara,model basic paling murah Rm32 ribu lebih,bukan on the road (tak silap aku) dan cukai yang dikenakan sangat2 lah rendah pengeluar kereta lain.Dari segi kualiti,aku tak nak cakap banyak.compare dengan

Persoalannya,kenapa macam itu?
knp cukai negara kereta negara kita terlalu tinggi?

Jeck Sparow
A.D.O
A.D.O

Posts : 1467
Points : 1874
Join date : 15/05/2009
Location : Bera

Back to top Go down

Re: Maksud CBU & CKD Untuk Kereta di Malaysia

Post  zulkbo on Mon Jan 18, 2010 3:50 pm

banyok yang nak makan nya weh
tak mboh la koi komen banyok
aok me tahu jer... Evil or Very Mad

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Maksud CBU & CKD Untuk Kereta di Malaysia

Post  Jeck Sparow on Mon Jan 18, 2010 3:53 pm

zulkbo wrote:banyok yang nak makan nya weh
tak mboh la koi komen banyok
aok me tahu jer... Evil or Very Mad

Just 4 Info.. Not More Then That..hehehe Laughing

Jeck Sparow
A.D.O
A.D.O

Posts : 1467
Points : 1874
Join date : 15/05/2009
Location : Bera

Back to top Go down

Re: Maksud CBU & CKD Untuk Kereta di Malaysia

Post  zulkbo on Mon Jan 18, 2010 3:56 pm

Jeck Sparow wrote:
zulkbo wrote:banyok yang nak makan nya weh
tak mboh la koi komen banyok
aok me tahu jer... Evil or Very Mad

Just 4 Info.. Not More Then That..hehehe Laughing

no! no ! jangan salah sangka koi dok marah ehh
he he..thanks anyway..GOOD INFO.. Razz Razz

**sensetif nor aok yek..abang aok dah bp minggu tak balik..
he he ...jangan maree...
Razz

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Maksud CBU & CKD Untuk Kereta di Malaysia

Post  Jeck Sparow on Mon Jan 18, 2010 3:59 pm

zulkbo wrote:
Jeck Sparow wrote:
zulkbo wrote:banyok yang nak makan nya weh
tak mboh la koi komen banyok
aok me tahu jer... Evil or Very Mad

Just 4 Info.. Not More Then That..hehehe Laughing

no! no ! jangan salah sangka koi dok marah ehh
he he..thanks anyway..GOOD INFO.. Razz Razz

**sensetif nor aok yek..abang aok dah bp minggu tak balik..
he he ...jangan maree...
Razz

ish ish oak ni kawan maner ader marohnyerr jgn la salah paham dan di salh ertikan penulisan kawan tadi tu.. huhuhuhuu... Laughing Laughing

Jeck Sparow
A.D.O
A.D.O

Posts : 1467
Points : 1874
Join date : 15/05/2009
Location : Bera

Back to top Go down

Re: Maksud CBU & CKD Untuk Kereta di Malaysia

Post  zulkbo on Mon Jan 18, 2010 4:02 pm

behh....
aok mmg beh..
sayang dah kawin Sad

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Maksud CBU & CKD Untuk Kereta di Malaysia

Post  Jeck Sparow on Mon Jan 18, 2010 4:19 pm

zulkbo wrote:behh....
aok mmg beh..
sayang dah kawin Sad

oitttt ngaper gitunyeerrrr we are stil can be frenzzzz... hehhee Laughing Laughing

Jeck Sparow
A.D.O
A.D.O

Posts : 1467
Points : 1874
Join date : 15/05/2009
Location : Bera

Back to top Go down

Re: Maksud CBU & CKD Untuk Kereta di Malaysia

Post  Sponsored content Today at 10:44 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum