Selamat Datang ke Komuniti Anak Pahang. Forum untuk apa jua berkaitan dengan negeri tercinta

Terima kasih atas sokongan
Log in

I forgot my password

MALAYSIA FUTSAL E-FANS & MEDIA 2010

Wed Apr 07, 2010 5:53 pm by Deto_8

Futsal E-fans & Media Edisi Ketiga Tahun 2010 dijangka diadakan pada 5hb June 2010, Sabtu.

Insya Allah PCC akan menghantar 1 team....

Meeting penyelarasan akan dibuat dalam masa terdekat.


Comments: 42

PCC MENYOKONG KEMPEN HARAPAN TANPA SUARA - KAMI PRIHATIN

Wed Apr 28, 2010 1:25 pm by sakur@86



Comments: 19

Facebook
Pahang Community on Facebook
Pahang Sports Zone FB
Pahang Sports Zone on Facebook

Foto | Komen, Kritik & Belajar

Page 2 of 6 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Foto | Komen, Kritik & Belajar

Post  amienski on Thu Jan 28, 2010 5:20 pm

kawan pun blajo gak..o

okla tu dah ade macro ..kawan pakai 50mm+raynox jerk...so far x merancang lagi nak wat outing photography ni..sbb kawan kalau outing shooting ikut tema boley..nak beri penerangan tu kureng
avatar
amienski
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 387
Points : 422
Join date : 22/10/2009
Age : 32

http://onthespot.fotopages.com

Back to top Go down

Re: Foto | Komen, Kritik & Belajar

Post  amienski on Mon Feb 08, 2010 5:34 pm

untuk menjawap soalan deto pada hari sabtu arituh

Exposure

Any time we take a picture our camera allows light from the outside to be projected on the image sensor inside the camera. The sensor (most are of the CCD type) requires a certain amount of light to make a perfect exposure. If there is too little light the picture is underexposed (the picture is too dark), if there is too much the picture is overexposed (the picture is too light). The camera has two ways to regulate the amount of light that gets to the sensor.

First, the camera can change the amount of time the sensor is exposed to light. This is done with a shutter that opens and closes like a water valve. Typical shutter speeds range from 1/1000 of a second to 1/30 of a second. The longer the exposure the more chance there is that either the subject or the camera will move, blurring the picture. As you might expect, 1/30 of a second lets in twice as much light as 1/60 second, etc. Exposures longer than approximately 1/30 second might require a tripod to steady the camera.

The second way the camera can regulate the amount of light that gets to the sensor is by varying the size of the opening the light can pass through before it gets there. The wider the opening the more light gets through. The part of the camera that does this is called the diaphragm. The opening in the diaphragm is called the aperture. The way aperture sizes are described is with the f-stop number . While not critical to know, the f-stop number is the ratio between the distance from approximately the center of the lens to the sensor divided by the diameter of the aperture opening. The f-stop numbers tend to range from about f/11, which would be a small opening and would let little light in, to about f/2.8 which would let in quite a bit of light. Remember, a large f-stop number lets in less light than a smaller number. Sometimes you might hear a photographer saying they are "going to stop their lens down." This means that they are going to make the size of the aperture go down, not the f-stop number, which actually gets larger. Camera lenses vary in their minimum and maximum f-stop values.

After you press the shutter release the camera measures the amount of light in the location you have pointed it and sets the shutter speed and f/stop accordingly to make a perfect exposure.

A third way digital cameras can regulate exposure is by changing the sensitivity of the sensor. When the sensor is set to be less sensitive the picture has more detail and has a smoother tonal range. When the sensor is set to be more sensitive the pictures tend to less detailed and can have visible “noise.” The sensitivity number is called the ISO number and range from about 100 at low sensitivity to about 1600 or more for high sensitivity. This number was originally applied to film speeds, but it is also used today to refer to sensor sensitivity in digital cameras. Cameras that have larger sensors, like digital single lens reflex (SLR) cameras produce less noisy pictures at a given ISO than do cameras with smaller sensors, like the typical point and shoot. Cell phone cameras have really small sensors and produce horrible pictures, though many find this quality charming.
avatar
amienski
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 387
Points : 422
Join date : 22/10/2009
Age : 32

http://onthespot.fotopages.com

Back to top Go down

Re: Foto | Komen, Kritik & Belajar

Post  Deto_8 on Tue Feb 16, 2010 5:00 pm



amienski, tolong komen sket...ni aku shoot kat PD

_________________
bangga menjadi pioneer....bangga juga melihat orang lain berjaya...TAHNIAH!
avatar
Deto_8
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 5641
Points : 6570
Join date : 11/04/2009
Location : Saujana Utama & Jengka 3 [PCC 003]

Back to top Go down

Re: Foto | Komen, Kritik & Belajar

Post  MD on Wed Feb 24, 2010 12:41 pm

Deto,
boleh buat kalendar gambor tu....

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....
avatar
MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Foto | Komen, Kritik & Belajar

Post  amienski on Tue Mar 09, 2010 11:07 am

Deto_8 wrote:

amienski, tolong komen sket...ni aku shoot kat PD

gambo dah ok dah..cume bg aku kalau naikkan sikit horizontal line die lagi ok..sbb baru nampak situasi sebenar keadaan kat situ...

Deto..nnti cuba letak details gambar
Tajuk:
Aperture :
Shutter Speed
ISO:
avatar
amienski
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 387
Points : 422
Join date : 22/10/2009
Age : 32

http://onthespot.fotopages.com

Back to top Go down

Re: Foto | Komen, Kritik & Belajar

Post  amienski on Tue Mar 09, 2010 11:12 am

Panning

Panning die sesuai untuk mereka yang ingin berlajar amek gambar suka yang melibatkan pergerakkan yang pantas..
contoh
  1. Lumba lari
  2. F1
  3. Lumba Kereta
  4. dan sebagainya


Untuk pengetahuan lebih lanjut ni ade artikel aku jumper kat internet..nak goreng sendirik aku x reti..albaca je la...Sesuai untuk Deto_8 nie

http://www.ephotozine.com/article/Camera-panning-4768
avatar
amienski
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 387
Points : 422
Join date : 22/10/2009
Age : 32

http://onthespot.fotopages.com

Back to top Go down

Re: Foto | Komen, Kritik & Belajar

Post  Deto_8 on Tue Mar 09, 2010 11:15 am

baru ni ada buat panning secara tak sengaja Laughing

_________________
bangga menjadi pioneer....bangga juga melihat orang lain berjaya...TAHNIAH!
avatar
Deto_8
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 5641
Points : 6570
Join date : 11/04/2009
Location : Saujana Utama & Jengka 3 [PCC 003]

Back to top Go down

Re: Foto | Komen, Kritik & Belajar

Post  amienski on Tue Mar 09, 2010 11:17 am

Apa itu Bokeh?
Berasal dari perkataan dalam bahasa jepun, ianya merupakan satu istilah dalam fotografi yang merujuk kepada kabur(blur) pada gambar. Kabur ini adalah disebabkan oleh kawasan yang berada di luar titik fokus yang dihasilkan oleh lensa kamera.

Macam mana nak dapatkan bokeh?
Cara mudah ialah gunakan lens yang mempunyai aperture besar seperti F1.4 – F2.8. Satu lagi kaedah adalah dengan menggunakan jarak, pastikan subjek dan latar belakang ada jauh akan menghasilkan bokeh.

ada tiga faktor utk mendapatkan kesan bokeh yang menarik:

1. penggunaan aperture yang paling besar spr f/1.4, f/2.8 atau f/3.5...
2. focal lenght yang besar memberi kesan bokeh yang lagi tinggi spt 80mm, 200mm, 350mm
3. Jarak yang dekat memberi kesan bokeh yang leih berbanding dengan jarak yang jauh... contohnya kesan bokeh lebih menarik jika subject diambil pada jarak 0.6m berbanding pada jarak 5 meter (dengan menggunakan f=55mm)
avatar
amienski
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 387
Points : 422
Join date : 22/10/2009
Age : 32

http://onthespot.fotopages.com

Back to top Go down

Re: Foto | Komen, Kritik & Belajar

Post  amienski on Tue Mar 09, 2010 11:17 am

Deto_8 wrote:baru ni ada buat panning secara tak sengaja Laughing
dah dapat agak dah..sebb aok dah masuk dalam bidang shooting sukan nie...
avatar
amienski
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 387
Points : 422
Join date : 22/10/2009
Age : 32

http://onthespot.fotopages.com

Back to top Go down

Re: Foto | Komen, Kritik & Belajar

Post  Deto_8 on Tue Mar 09, 2010 11:21 am





ni antara gambar yang aku suka...pakai tele senang sket nak bokeh...ye ke?

_________________
bangga menjadi pioneer....bangga juga melihat orang lain berjaya...TAHNIAH!
avatar
Deto_8
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 5641
Points : 6570
Join date : 11/04/2009
Location : Saujana Utama & Jengka 3 [PCC 003]

Back to top Go down

Re: Foto | Komen, Kritik & Belajar

Post  amienski on Tue Mar 09, 2010 4:27 pm

yup...itulah antara yang boley dikategorikan sebagai bokeh...walaupun gambor aok ade berunsur kelucahan disitu
avatar
amienski
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 387
Points : 422
Join date : 22/10/2009
Age : 32

http://onthespot.fotopages.com

Back to top Go down

Re: Foto | Komen, Kritik & Belajar

Post  Deto_8 on Tue Mar 16, 2010 12:32 pm


Zizi Fabulous Cat

_________________
bangga menjadi pioneer....bangga juga melihat orang lain berjaya...TAHNIAH!
avatar
Deto_8
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 5641
Points : 6570
Join date : 11/04/2009
Location : Saujana Utama & Jengka 3 [PCC 003]

Back to top Go down

Re: Foto | Komen, Kritik & Belajar

Post  Deto_8 on Tue Mar 16, 2010 12:37 pm


_________________
bangga menjadi pioneer....bangga juga melihat orang lain berjaya...TAHNIAH!
avatar
Deto_8
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 5641
Points : 6570
Join date : 11/04/2009
Location : Saujana Utama & Jengka 3 [PCC 003]

Back to top Go down

Re: Foto | Komen, Kritik & Belajar

Post  jasnoraizan on Tue Mar 16, 2010 12:38 pm

Deto_8 wrote:
Zizi Fabulous Cat

i liked......hi..hi..hi...
avatar
jasnoraizan
Timbalan Menteri Besar

Posts : 2512
Points : 2623
Join date : 20/07/2009
Location : Seksyen U5 shah alam/jengka 8

Back to top Go down

Re: Foto | Komen, Kritik & Belajar

Post  jasnoraizan on Tue Mar 16, 2010 12:39 pm

Deto_8 wrote:

also...i liked....hi..hi..hi...
avatar
jasnoraizan
Timbalan Menteri Besar

Posts : 2512
Points : 2623
Join date : 20/07/2009
Location : Seksyen U5 shah alam/jengka 8

Back to top Go down

Re: Foto | Komen, Kritik & Belajar

Post  amienski on Tue Mar 16, 2010 2:04 pm

wahh encik deto dah pandai shhot artis hehe..Deto , detailsnya
avatar
amienski
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 387
Points : 422
Join date : 22/10/2009
Age : 32

http://onthespot.fotopages.com

Back to top Go down

Re: Foto | Komen, Kritik & Belajar

Post  Deto_8 on Tue Mar 16, 2010 2:14 pm

amienski wrote:wahh encik deto dah pandai shhot artis hehe..Deto , detailsnya

setting ke?

mana ada pandai...masih nak belajo...ni untuk projek majalah...nanti aku jemput sekali kalau ada photoshoot lagi...(zimi tu next project)

_________________
bangga menjadi pioneer....bangga juga melihat orang lain berjaya...TAHNIAH!
avatar
Deto_8
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 5641
Points : 6570
Join date : 11/04/2009
Location : Saujana Utama & Jengka 3 [PCC 003]

Back to top Go down

Re: Foto | Komen, Kritik & Belajar

Post  amienski on Tue Mar 16, 2010 2:28 pm

huhu..
details adalah seperti berikut

Aperture:
Shutter Speed:
ISO:
White Balance:

cuba cari opanda exif download dan install
avatar
amienski
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 387
Points : 422
Join date : 22/10/2009
Age : 32

http://onthespot.fotopages.com

Back to top Go down

Re: Foto | Komen, Kritik & Belajar

Post  Deto_8 on Tue Mar 16, 2010 2:29 pm

amienski wrote:huhu..
details adalah seperti berikut

Aperture:
Shutter Speed:
ISO:
White Balance:

cuba cari opanda exif download dan install

tahu apa yang dimaksudkan... Very Happy

nanti kawan check balik settingnya...dalam picasa ada tulis

_________________
bangga menjadi pioneer....bangga juga melihat orang lain berjaya...TAHNIAH!
avatar
Deto_8
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 5641
Points : 6570
Join date : 11/04/2009
Location : Saujana Utama & Jengka 3 [PCC 003]

Back to top Go down

Re: Foto | Komen, Kritik & Belajar

Post  Deto_8 on Mon Mar 22, 2010 2:10 pm

ZOO NEGARA












_________________
bangga menjadi pioneer....bangga juga melihat orang lain berjaya...TAHNIAH!
avatar
Deto_8
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 5641
Points : 6570
Join date : 11/04/2009
Location : Saujana Utama & Jengka 3 [PCC 003]

Back to top Go down

Re: Foto | Komen, Kritik & Belajar

Post  amienski on Tue Mar 23, 2010 10:13 am

Deto, Cuba tengok kat page ni
http://onthespot.fotopages.com dan carik yang Photo | Zoo Negara
kat situ awok bley nampok beze gambow aok ngan kawan..at least in terms of cropping the subjects..

Komen Gambow :
Gambow Pertama
- subjek kurang sharp dikesan di situ Very Happy
- cuba naikkan shutter speed untuk dptkan shot demikian

Gambow Kedua
- gambar sedikit over expose
- angle dah menarik tapi cropping kurang sket cuba daptkan satu badan

Gambow ketiga
- gambar kurang sharp

Gambow keempat
- cuba naikkan aperture ke f8 dan shutter speed ditinggikan sikit sebab nampak kurang sharp dan sedikit overexposed

Gambow kelima
- gambar dah menarik cuma dari seri rule of third die kurangkan penggunaan angle subjek di tengah2

gambar keenam
- gambar menarik cuma bokeh jerk kurang

GUd Gud Very Happy
avatar
amienski
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 387
Points : 422
Join date : 22/10/2009
Age : 32

http://onthespot.fotopages.com

Back to top Go down

Re: Foto | Komen, Kritik & Belajar

Post  Deto_8 on Tue Mar 23, 2010 10:21 am

tenkiu Amienski...

memang ada kelemahan kat situ...apatah lagi dengan minimum f4.5....lain kali kena pergi sorang-sorang...ni banyak sangat gangguan dari anak-anak

Laughing

_________________
bangga menjadi pioneer....bangga juga melihat orang lain berjaya...TAHNIAH!
avatar
Deto_8
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 5641
Points : 6570
Join date : 11/04/2009
Location : Saujana Utama & Jengka 3 [PCC 003]

Back to top Go down

Re: Foto | Komen, Kritik & Belajar

Post  Deto_8 on Tue Mar 23, 2010 10:23 am




_________________
bangga menjadi pioneer....bangga juga melihat orang lain berjaya...TAHNIAH!
avatar
Deto_8
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 5641
Points : 6570
Join date : 11/04/2009
Location : Saujana Utama & Jengka 3 [PCC 003]

Back to top Go down

Re: Foto | Komen, Kritik & Belajar

Post  Midi on Fri Apr 02, 2010 2:00 pm

Ilmu Rahsia Fotografi
Oleh: Hasnuddin Abu Samah

Ilmu fotografi seharusnya dikongsi bersama tanpa menyembunyikan apa-apa rahsia. Namun, bukan semua ilmu akan diajarkan sewenang-wenangnya kepada semua orang. Ada beberapa ilmu yang tidak mudah didapati.

Ilmu rahsia perniagaan atau ‘trade secret’ adalah ilmu fotografi yang paling susah untuk didapati. Ini kerana, ilmu ini, jika didedahkan kepada umum akan menjejaskan perniagaan seseorang itu. Bagi sesetengah orang, mendedahkan ilmu ini umpama membunuh diri sendiri. Biasanya, seseorang jurugambar tidak akan mendedahkan teknik tertentu beliau yang menjadikan karyanya unik. Jika beliau mendedahkan teknik ini secara umum, jurugambar tersebut tidak akan ada sebarang keistimewaan lagi.

Jurugambar juga jarang ingin berkongsi pembekal (supplier) bagi produk tertentu. Pembekal kepada produk ini menjadi seakan ibu duit kepada perniagaannya. Jika semua orang ada produk yang serupa, perniagaan beliau dikhuatiri tidak akan mampu bersaing lagi. Contohnya, jika seseorang jurugambar mempunyai pembekal album gambar yang yang cantik tetapi murah, beliau amat berat untuk mendedahkan dimana beliau membeli album gambar tersebut.

Walaupun jurugambar cuba merahsiakan beberapa perkara yang beliau ketahui, bukanlah bermakna rahsia itu tidak boleh didedahkan langsung. Sesuatu rahsia itu boleh didedahkan kepada orang yang tertentu. Jika seseorang itu menunjukkan minat yang mendalam, bersungguh-sungguh serta sedia membuat kebaikan kepada si penyimpan rahsia, rahsia itu tentu sekali boleh dibocorkan.

Saya faham dan setuju, rahsia perniagaan harus dikawal rapi. Namun, ilmu fotografi umum harus dikongsikan bersama, tanpa rahsia. Bagi saya, orang yang kedekut ilmu ialah orang yang tidak cukup ilmu. Sebab itulah dia fikir, jika dia mengajarkan ilmunya, ilmunya akan cepat habis!

Oleh: Hasnuddin Abu Samah

Website: http://www.fototeacher.com

Midi

Posts : 26
Points : 29
Join date : 21/01/2010
Age : 39
Location : Gemencheh, Negeri Sembilan

Back to top Go down

Re: Foto | Komen, Kritik & Belajar

Post  Midi on Fri Apr 02, 2010 2:03 pm

post asal oleh fier1285 : http://duniafotografi.com/index.php?top ... 39#msg5839

Sejak bermula era Pengimejan Digital, nombor-nombor standard dalam fotografi semakin dilupakan.. boleh dikatakan ramai tidak tahu nombor-nombor standard dalam fotografi.. pada era fotografi yang menggunakan filem nombor-nombor standard sudah berada di atas kamera dan setiap hari boleh melihat nombor berkenaan.. disini saya ingin berkongsi pengetahuan tentang nombor-nombor berikut :

ISO : 100, 200, 400, 800, 1600, 3200, 6400,

Aperture : f/1, f/1.4, f/2, f/2.8, f/4, f/5.6, f/8, f/11, f/16, f/22, f/32, f/45, f/64, f/90, f/128,

Shutter : BULB, 30", 15", 8", 4", 2", 1", 2, 4, 8, 15, 30, 60, 125, 250, 500, 1000, 2000, 4000, 8000

untuk nombor shutter yang ada (") seperti 30", bermakna shutter dibuka selama 30 saat dan yang tiada tanda (") seperti 30, shutter akan dibuka selama 1/30 saat..

sekiranya nombor-nombor di atas sudah ada dalam otak, penggunaan kamera secara manual akan menjadi lebih mudah.. dengan mudah kita dapat mengenalpasti perbezaan exposure setiap 1-stop.. jika sudah mahir dengan nombor standard berikut, tidak mustahil sekiranya anda juga dapat mengawal flash secara manual dan lebih memudahkan kerja anda...

untuk setiap pergerakan dari satu no ke satu no yang lain dinamakan stop..

contoh :

pergerakan shutter speed dari 1/60 ke 1/250.. pengiraannya 2-stop under

pergerakan aperture f/16 ke f/5.6.. pengiraanya 3-stop over

pengiraan stop ini adalah istilah yang digunakan oleh photographer untuk memberitahu exposure sesuatu gambar.. seperti

contoh :

gambar satu subjek telah diambil dengan setting yang berikut :

shutter : 1/60s
aperture : f/1.4
ISO : 800

gambar yang dihasilkan overexpose.. seorang photographer pro telah kritik gambar tersebut.. "Gambar ini over 3-stop" jadi, untuk tujuan reshoot subjek yang sama, kita perlu mengubah semula setting yang asal tadi.

shutter : 1/500s
aperture : f/1.4
ISO : 800
@
shutter : 1/60s
aperture : f/4
ISO : 800
@
shutter : 1/60s
aperture : f/4
ISO : 100
@
shutter : 1/125
aperture : f/2
ISO : 400

atau mana-mana kombinasi yang lain.. ini adalah contoh sahaja...

Midi

Posts : 26
Points : 29
Join date : 21/01/2010
Age : 39
Location : Gemencheh, Negeri Sembilan

Back to top Go down

Re: Foto | Komen, Kritik & Belajar

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 6 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum