Selamat Datang ke Komuniti Anak Pahang. Forum untuk apa jua berkaitan dengan negeri tercinta

Terima kasih atas sokongan
Log in

I forgot my password

MALAYSIA FUTSAL E-FANS & MEDIA 2010

Wed Apr 07, 2010 5:53 pm by Deto_8

Futsal E-fans & Media Edisi Ketiga Tahun 2010 dijangka diadakan pada 5hb June 2010, Sabtu.

Insya Allah PCC akan menghantar 1 team....

Meeting penyelarasan akan dibuat dalam masa terdekat.


Comments: 42

PCC MENYOKONG KEMPEN HARAPAN TANPA SUARA - KAMI PRIHATIN

Wed Apr 28, 2010 1:25 pm by sakur@86



Comments: 19

Facebook
Pahang Community on Facebook
Pahang Sports Zone FB
Pahang Sports Zone on Facebook

Foto | Komen, Kritik & Belajar

Page 3 of 6 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Foto | Komen, Kritik & Belajar

Post  Deto_8 on Fri Apr 02, 2010 4:07 pm

tenkiu midi...

_________________
bangga menjadi pioneer....bangga juga melihat orang lain berjaya...TAHNIAH!
avatar
Deto_8
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 5641
Points : 6570
Join date : 11/04/2009
Location : Saujana Utama & Jengka 3 [PCC 003]

Back to top Go down

Re: Foto | Komen, Kritik & Belajar

Post  amienski on Fri Apr 02, 2010 4:45 pm

wahh dah ade ade dRMidi La
avatar
amienski
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 387
Points : 422
Join date : 22/10/2009
Age : 33

http://onthespot.fotopages.com

Back to top Go down

Re: Foto | Komen, Kritik & Belajar

Post  Midi on Fri Apr 02, 2010 9:31 pm

Oleh: Hasnuddin Abu Samah
http://www.fototeacher.com

Kita tidak boleh terlalu taksub dengan seorang guru tertentu. Bila
saya mengajar fotografi, saya akan ingatkan pelajar saya supaya
jangan terima bulat-bulat pendapat dan cara saya. Saya juga selalu
ingatkan supaya, selepas belajar dengan saya, belajarlah lagi
dengan guru lain. Saya tidak tahu semua perkara dalam dunia
fotografi. Tidak ada orang yang pakar dalam semua bidang. Jadi,
belajarlah dari ramai guru kerana setiap orang guru mempunyai
kepakaran yang tersendiri.

Jika guru lain menyampaikan sesuatu yang bercanggah dengan apa yang
saya ajarkan, janganlah terus membuat tuduhan guru mana yang salah.
Sebaliknya, gunakanlah akal fikiran sendiri untuk membuat
keputusan, pendapat mana yang lebih sesuai dengan diri kita.

Saya pernah terjumpa seorang jurugambar baru yang terlalu
mendewakan gurunya yang seorang itu. Baginya, hanya seorang guru
sahaja yang betul. Apa saja pendapat dari guru lain akan ditolak
mentah-mentah. Alangkah ruginya jika kita bersikap seperti ini
kerana ilmu kita takkan berkembang dan bertambah.

Midi

Posts : 26
Points : 29
Join date : 21/01/2010
Age : 39
Location : Gemencheh, Negeri Sembilan

Back to top Go down

Re: Foto | Komen, Kritik & Belajar

Post  Midi on Fri Apr 02, 2010 9:35 pm

takde ler pai tahap dr.. kawan pun masih belajar lg.. ilmu fotografi ni masih luas..

Midi

Posts : 26
Points : 29
Join date : 21/01/2010
Age : 39
Location : Gemencheh, Negeri Sembilan

Back to top Go down

Re: Foto | Komen, Kritik & Belajar

Post  SailorMoon on Tue Apr 20, 2010 11:34 am

Tumpang tanye yek,tapi ni mcm lari topik sket la..
Soklan sya berbunyi begini : Klu ade gambo2 lama yg rosak,boleh x kita baiki semula (-ve pun xde)..Ade cara x nak edit @ ade kedai x boleh baiki gambo tu?
avatar
SailorMoon
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1071
Points : 1110
Join date : 22/02/2010
Location : Pekan - Sepang - Sg Petani

http://fiverobindas.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Foto | Komen, Kritik & Belajar

Post  amienski on Tue Apr 20, 2010 11:58 am

SailorMoon wrote:Tumpang tanye yek,tapi ni mcm lari topik sket la..
Soklan sya berbunyi begini : Klu ade gambo2 lama yg rosak,boleh x kita baiki semula (-ve pun xde)..Ade cara x nak edit @ ade kedai x boleh baiki gambo tu?

Rosak yang macam mane tu?
avatar
amienski
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 387
Points : 422
Join date : 22/10/2009
Age : 33

http://onthespot.fotopages.com

Back to top Go down

Re: Foto | Komen, Kritik & Belajar

Post  MD on Tue Apr 20, 2010 12:08 pm

SailorMoon wrote:Tumpang tanye yek,tapi ni mcm lari topik sket la..
Soklan sya berbunyi begini : Klu ade gambo2 lama yg rosak,boleh x kita baiki semula (-ve pun xde)..Ade cara x nak edit @ ade kedai x boleh baiki gambo tu?

scan gambor tu pastu edit guna ACDSee 9.0,nescaya settle

p/s - kawan guna ACDSee 6.0 pun boleh...atau banyak software terkini sekarang ni berapa dipasaran atau free download..
jap lagi mesti kena bom... Laughing

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....
avatar
MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Foto | Komen, Kritik & Belajar

Post  SailorMoon on Tue Apr 20, 2010 12:32 pm

amienski wrote:
SailorMoon wrote:Tumpang tanye yek,tapi ni mcm lari topik sket la..
Soklan sya berbunyi begini : Klu ade gambo2 lama yg rosak,boleh x kita baiki semula (-ve pun xde)..Ade cara x nak edit @ ade kedai x boleh baiki gambo tu?

Rosak yang macam mane tu?

rosak mcm kena air...muke org pun dh x nampok...
tp x rosak semer la..ade part2 yg elok lg...
avatar
SailorMoon
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1071
Points : 1110
Join date : 22/02/2010
Location : Pekan - Sepang - Sg Petani

http://fiverobindas.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Foto | Komen, Kritik & Belajar

Post  amienski on Tue Apr 20, 2010 12:37 pm

MD wrote:
SailorMoon wrote:Tumpang tanye yek,tapi ni mcm lari topik sket la..
Soklan sya berbunyi begini : Klu ade gambo2 lama yg rosak,boleh x kita baiki semula (-ve pun xde)..Ade cara x nak edit @ ade kedai x boleh baiki gambo tu?

scan gambor tu pastu edit guna ACDSee 9.0,nescaya settle

p/s - kawan guna ACDSee 6.0 pun boleh...atau banyak software terkini sekarang ni berapa dipasaran atau free download..
jap lagi mesti kena bom... Laughing

cube aok ikut yang nie dulu
avatar
amienski
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 387
Points : 422
Join date : 22/10/2009
Age : 33

http://onthespot.fotopages.com

Back to top Go down

Re: Foto | Komen, Kritik & Belajar

Post  SailorMoon on Tue Apr 20, 2010 12:46 pm

amienski wrote:
MD wrote:
SailorMoon wrote:Tumpang tanye yek,tapi ni mcm lari topik sket la..
Soklan sya berbunyi begini : Klu ade gambo2 lama yg rosak,boleh x kita baiki semula (-ve pun xde)..Ade cara x nak edit @ ade kedai x boleh baiki gambo tu?

scan gambor tu pastu edit guna ACDSee 9.0,nescaya settle

p/s - kawan guna ACDSee 6.0 pun boleh...atau banyak software terkini sekarang ni berapa dipasaran atau free download..
jap lagi mesti kena bom... Laughing

cube aok ikut yang nie dulu

puas dh gode2 acd see 9.0 nih,
x caya tnye MD..
x jumpe cara nk edit..
avatar
SailorMoon
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1071
Points : 1110
Join date : 22/02/2010
Location : Pekan - Sepang - Sg Petani

http://fiverobindas.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Foto | Komen, Kritik & Belajar

Post  amienski on Tue Apr 20, 2010 1:23 pm

cer aok post kat sini...
avatar
amienski
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 387
Points : 422
Join date : 22/10/2009
Age : 33

http://onthespot.fotopages.com

Back to top Go down

Re: Foto | Komen, Kritik & Belajar

Post  SailorMoon on Tue Apr 20, 2010 1:26 pm

amienski wrote:cer aok post kat sini...

erk,segan ar... Embarassed
avatar
SailorMoon
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1071
Points : 1110
Join date : 22/02/2010
Location : Pekan - Sepang - Sg Petani

http://fiverobindas.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Foto | Komen, Kritik & Belajar

Post  amienski on Tue Apr 20, 2010 3:05 pm

SailorMoon wrote:
amienski wrote:cer aok post kat sini...

erk,segan ar... Embarassed

tak dapat den nak nok nolong
avatar
amienski
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 387
Points : 422
Join date : 22/10/2009
Age : 33

http://onthespot.fotopages.com

Back to top Go down

Re: Foto | Komen, Kritik & Belajar

Post  Midi on Tue Apr 20, 2010 11:21 pm

aok guna Photoshop... tapi kalau dah teruk sgt rosaknya, tak leh nak wat gak.. cer aok buka forum dunia fotografi & sifoo.com.. kat situ ada tutorial dia.. semuga dapat membantu

Midi

Posts : 26
Points : 29
Join date : 21/01/2010
Age : 39
Location : Gemencheh, Negeri Sembilan

Back to top Go down

Re: Foto | Komen, Kritik & Belajar

Post  SailorMoon on Wed Apr 21, 2010 12:34 am

Midi wrote:aok guna Photoshop... tapi kalau dah teruk sgt rosaknya, tak leh nak wat gak.. cer aok buka forum dunia fotografi & sifoo.com.. kat situ ada tutorial dia.. semuga dapat membantu

will do..
thanks bro... Very Happy
avatar
SailorMoon
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1071
Points : 1110
Join date : 22/02/2010
Location : Pekan - Sepang - Sg Petani

http://fiverobindas.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Foto | Komen, Kritik & Belajar

Post  SailorMoon on Tue Apr 27, 2010 1:04 pm

Midi wrote:aok guna Photoshop... tapi kalau dah teruk sgt rosaknya, tak leh nak wat gak.. cer aok buka forum dunia fotografi & sifoo.com.. kat situ ada tutorial dia.. semuga dapat membantu

baru donlod Picasa 3...sangat seronok...
x boleh repair gambo rosak tp boleh terangkan gambo...
koi tgh selok menghitamputihkan gambo2 yg ada...
huhuhu...klasik!
avatar
SailorMoon
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1071
Points : 1110
Join date : 22/02/2010
Location : Pekan - Sepang - Sg Petani

http://fiverobindas.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Foto | Komen, Kritik & Belajar

Post  ozzy on Wed Apr 28, 2010 5:07 pm

SailorMoon wrote:
Midi wrote:aok guna Photoshop... tapi kalau dah teruk sgt rosaknya, tak leh nak wat gak.. cer aok buka forum dunia fotografi & sifoo.com.. kat situ ada tutorial dia.. semuga dapat membantu

baru donlod Picasa 3...sangat seronok...
x boleh repair gambo rosak tp boleh terangkan gambo...
koi tgh selok menghitamputihkan gambo2 yg ada...
huhuhu...klasik!

patutla avatar dia jadi hitam putih..
avatar
ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Foto | Komen, Kritik & Belajar

Post  SailorMoon on Wed Apr 28, 2010 5:33 pm

ozzy wrote:
SailorMoon wrote:
Midi wrote:aok guna Photoshop... tapi kalau dah teruk sgt rosaknya, tak leh nak wat gak.. cer aok buka forum dunia fotografi & sifoo.com.. kat situ ada tutorial dia.. semuga dapat membantu

baru donlod Picasa 3...sangat seronok...
x boleh repair gambo rosak tp boleh terangkan gambo...
koi tgh selok menghitamputihkan gambo2 yg ada...
huhuhu...klasik!

patutla avatar dia jadi hitam putih..

sajer nak menjiwai zaman Marilyn Monroe P.Ramlee & Saloma...huhuhu
avatar
SailorMoon
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1071
Points : 1110
Join date : 22/02/2010
Location : Pekan - Sepang - Sg Petani

http://fiverobindas.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Foto | Komen, Kritik & Belajar

Post  Midi on Thu Apr 29, 2010 2:07 pm

cer aok colorkan gambo boya jer.. br nampok beza sikit... prog picasa 3 ni senang nok guna..

Midi

Posts : 26
Points : 29
Join date : 21/01/2010
Age : 39
Location : Gemencheh, Negeri Sembilan

Back to top Go down

Re: Foto | Komen, Kritik & Belajar

Post  SailorMoon on Thu Apr 29, 2010 2:52 pm

Midi wrote:cer aok colorkan gambo boya jer.. br nampok beza sikit... prog picasa 3 ni senang nok guna..

midi, x reti...
goner nak color boye jer?
avatar
SailorMoon
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1071
Points : 1110
Join date : 22/02/2010
Location : Pekan - Sepang - Sg Petani

http://fiverobindas.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Foto | Komen, Kritik & Belajar

Post  ozzy on Thu Apr 29, 2010 3:00 pm

SailorMoon wrote:
Midi wrote:cer aok colorkan gambo boya jer.. br nampok beza sikit... prog picasa 3 ni senang nok guna..

midi, x reti...
goner nak color boye jer?

ehh..manarik gak ni..boleh add colour lak ye??
avatar
ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Foto | Komen, Kritik & Belajar

Post  Midi on Thu Apr 29, 2010 10:02 pm

Payoh gak kawan nok terangkan kat sini. Kat screen sebelah kiri dia ada basic fixes, tuning & effect. aok g kat effect, pas tu aok clik pada focal B&W. pas aok clik pada B&W dia automatik jd B&W dan hanya kawasan yg kita pilih saja bewarna. naikan slider jika nak besarkan kawasan pilihan.. akhir skali naikan sharpness ikut sesedap rasa.. editing kat picasa ni kita leh apply kat semua gambar dengan satu clik. slamat mencuba.. Shinju, kala aok nak tutorial lg, jumpa kawan kat banjir masa kndri sepupu aok nanti.. kawan jadi official photographer...

Midi

Posts : 26
Points : 29
Join date : 21/01/2010
Age : 39
Location : Gemencheh, Negeri Sembilan

Back to top Go down

Re: Foto | Komen, Kritik & Belajar

Post  SailorMoon on Thu Apr 29, 2010 10:51 pm

Midi wrote:Payoh gak kawan nok terangkan kat sini. Kat screen sebelah kiri dia ada basic fixes, tuning & effect. aok g kat effect, pas tu aok clik pada focal B&W. pas aok clik pada B&W dia automatik jd B&W dan hanya kawasan yg kita pilih saja bewarna. naikan slider jika nak besarkan kawasan pilihan.. akhir skali naikan sharpness ikut sesedap rasa.. editing kat picasa ni kita leh apply kat semua gambar dengan satu clik. slamat mencuba.. Shinju, kala aok nak tutorial lg, jumpa kawan kat banjir masa kndri sepupu aok nanti.. kawan jadi official photographer...

Midi,thanks bro...
jumpe kat banjir yek...
avatar
SailorMoon
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1071
Points : 1110
Join date : 22/02/2010
Location : Pekan - Sepang - Sg Petani

http://fiverobindas.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Foto | Komen, Kritik & Belajar

Post  RAFtegang on Wed Jun 16, 2010 3:52 pm



Ni antara hasil keje aku....shoot kat Bali.....pakai kamera cap ayam je..
avatar
RAFtegang
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 744
Points : 761
Join date : 07/10/2009
Age : 45
Location : KOLUMPO je..alaaa depan Carrefour Cheras...

Back to top Go down

Re: Foto | Komen, Kritik & Belajar

Post  RAFtegang on Wed Jun 16, 2010 3:58 pm



Kat Singapore


Vampire's fren

avatar
RAFtegang
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 744
Points : 761
Join date : 07/10/2009
Age : 45
Location : KOLUMPO je..alaaa depan Carrefour Cheras...

Back to top Go down

Re: Foto | Komen, Kritik & Belajar

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 3 of 6 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum