Selamat Datang ke Komuniti Anak Pahang. Forum untuk apa jua berkaitan dengan negeri tercinta

Terima kasih atas sokongan
Log in

I forgot my password

MALAYSIA FUTSAL E-FANS & MEDIA 2010

Wed Apr 07, 2010 5:53 pm by Deto_8

Futsal E-fans & Media Edisi Ketiga Tahun 2010 dijangka diadakan pada 5hb June 2010, Sabtu.

Insya Allah PCC akan menghantar 1 team....

Meeting penyelarasan akan dibuat dalam masa terdekat.


Comments: 42

PCC MENYOKONG KEMPEN HARAPAN TANPA SUARA - KAMI PRIHATIN

Wed Apr 28, 2010 1:25 pm by sakur@86



Comments: 19

Facebook
Pahang Community on Facebook
Pahang Sports Zone FB
Pahang Sports Zone on Facebook

14 kelebihan Teh

View previous topic View next topic Go down

14 kelebihan Teh

Post  cekwa on Fri Jan 29, 2010 10:22 am

Anda pengemar Teh? Pastinya anda tersenyum sampai ke pipi mendengar khabar berita ini. Menurut satu penelitian yang di lakukan oleh pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). Didapati teh mengandungi pelbagai khasiat dan manfaat yang amat berguna. Antara manfaat teh sebenarnya amat banyak, Antaranya seperti yang tercatat di bawah:-

1. Teh mampu membangkitkan semangat, meningkatkan daya pemikiran dan ingatan seseorang.

2. teh beruapaya menghilangkan rasa letih, meningkatkan metabolisme tubuh, memelihara fungsi jantung, pembuluh darah, usus dan hati.

3. Minum teh mampu mencegah kerosakan gigi, Dikatakan amalan meminum teh pada kanak-kanak dapat mengurungkan risiko kerosakan gigi sebanyak 60%

4. Minum teh dapat menghambatkan sel penuaan. Kesan antipenuaan yang terdapat didalam daun teh adalah 18kali ganda komposisinya daripada vitamin E

5. Minum teh dapat memperlahan dan menyekat pembentukan lemak pada selaput dalam pembuluh darah, mencegah pengerasan pembuluh nadi, tekanan darah tinggi dan penyumbat pembuluh darah pada otak.

6. Minum teh dapat merangsangkan saraf pusat dan merangsangkan kekuatan gerakan tubuh.

7. Amalan minum teh berupaya menurunkan berat badan dan menjaga kecantikan

8. Minum teh di percayai dapat mengatasi masalah katarak yang biasa dialami oleh mereka yang berusia. Tidak hanya dengan itu, ia juga boleh dijadikan penawar untuk mengubati radang rongga mulut dan radang rongga kerongkong yang kerap menyerang pada musim panas.

9. Minum teh dapat melindungi fungsi pembentukan darah. Daun teh mengandungi zat proteksi radiasi, Menonton televisyen sambil minum teh dikatakan dapat mengurangi bahaya radiasi televisyen sekali gus melindungi daya penglihatan anda.

10. Minum Teh dapat memelihara dan mengawal pengaliran darah dalam tubuh.

11. Air teh mudah di serap segera dalam tubuh dan di oksida.

12. Menyejukkan tubuh dan menurunkan suhu badan. Dikatakan selepas sembilan minit minum teh hangat, suhu tubuh menurun sebanyak 1 hingga 2 darjah Celsius.

13. Daun Teh mengandungi banyak unsur mikronutrien yang amat bermanfaat untuk tubuh.

14. Daun teh berupaya mengekang pertumbuhan sel kanser


Last edited by cekwa on Fri Jan 29, 2010 10:48 am; edited 1 time in total

cekwa
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 181
Points : 241
Join date : 19/01/2010
Location : kg kerayong, bera, kuantan, beaufort, sabah

http://9w2waa.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: 14 kelebihan Teh

Post  zulkbo on Fri Jan 29, 2010 10:35 am

good info..tapi cer tengok tajuk cam salah sket
kelabihan bukan kelebihan....?? Very Happy

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: 14 kelebihan Teh

Post  cekwa on Fri Jan 29, 2010 10:37 am

zulkbo wrote:good info..tapi cer tengok tajuk cam salah sket
kelabihan bukan kelebihan....?? Very Happy

tersilap taip la pulak..sorii

cekwa
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 181
Points : 241
Join date : 19/01/2010
Location : kg kerayong, bera, kuantan, beaufort, sabah

http://9w2waa.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: 14 kelebihan Teh

Post  zulkbo on Fri Jan 29, 2010 10:43 am

cekwa wrote:
zulkbo wrote:good info..tapi cer tengok tajuk cam salah sket
kelabihan bukan kelebihan....?? Very Happy

tersilap taip la pulak..sorii

Boleh edit kan
cer edit.. Very Happy Very Happy

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: 14 kelebihan Teh

Post  Yassin on Fri Jan 29, 2010 11:20 am

Goner pulak ada org menyebut minum tea boleh angin, silap-silap sembelit? Very Happy

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: 14 kelebihan Teh

Post  zulkbo on Fri Jan 29, 2010 11:31 am

Yassin wrote:Goner pulak ada org menyebut minum tea boleh angin, silap-silap sembelit? Very Happy

tea tarik tu..
jasmine tea
green tea
koi rasa elok..
Very Happy

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: 14 kelebihan Teh

Post  koy101 on Fri Jan 29, 2010 6:30 pm

Errrr.... aku rasa teh kat kedai xkira laaa.....
ntah braper kali dah bancuh..... berendam.... dah kembang.....
mana nak dtg khasiatnyer lagi.... hehehe....

Kala xsilap aku... teh kena rendam kejap jer....
baru khasiat dier muncul...
+ kena minum waktu pepanas tuh.... kala sejuk...
banyak khasiat dier dah ter'oksida' hehehe.....
@@ setau aku la.... kala aku xtau... aku xtau la......

koy101
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1084
Points : 1132
Join date : 17/09/2009
Age : 43
Location : Temerloh / Bentong

http://www.kembara.net

Back to top Go down

Re: 14 kelebihan Teh

Post  Yassin on Fri Jan 29, 2010 6:33 pm

koy101 wrote:Errrr.... aku rasa teh kat kedai xkira laaa.....
ntah braper kali dah bancuh..... berendam.... dah kembang.....
mana nak dtg khasiatnyer lagi.... hehehe....

Kala xsilap aku... teh kena rendam kejap jer....
baru khasiat dier muncul...
+ kena minum waktu pepanas tuh.... kala sejuk...
banyak khasiat dier dah ter'oksida' hehehe.....
@@ setau aku la.... kala aku xtau... aku xtau la......

Barang bender pun semua baik asalnya keknya bila salah guna jadi haru.... Very Happy

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: 14 kelebihan Teh

Post  Sponsored content Today at 3:57 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum