Selamat Datang ke Komuniti Anak Pahang. Forum untuk apa jua berkaitan dengan negeri tercinta

Terima kasih atas sokongan
Log in

I forgot my password

MALAYSIA FUTSAL E-FANS & MEDIA 2010

Wed Apr 07, 2010 5:53 pm by Deto_8

Futsal E-fans & Media Edisi Ketiga Tahun 2010 dijangka diadakan pada 5hb June 2010, Sabtu.

Insya Allah PCC akan menghantar 1 team....

Meeting penyelarasan akan dibuat dalam masa terdekat.


Comments: 42

PCC MENYOKONG KEMPEN HARAPAN TANPA SUARA - KAMI PRIHATIN

Wed Apr 28, 2010 1:25 pm by sakur@86



Comments: 19

Facebook
Pahang Community on Facebook
Pahang Sports Zone FB
Pahang Sports Zone on Facebook

Petua2 pergaulan sosial yang baik

View previous topic View next topic Go down

Petua2 pergaulan sosial yang baik

Post  zulkbo on Sun Feb 21, 2010 2:48 pm

Kali ini saya nak berikan beberapa petua pergaulan sosial yang boleh dianggap cemerlang.:

1. Biasakan diri untuk mengingati nama2 orang.Memanggil seseorang dengan namanya yang betul membuatkan mereka merasai dihormati serta dihargai.

2. Berilah strokes atau pujian dan penghargaan dimana sesuai kerana semua ini akan membawa kesan yang positif Sebaliknya jika kritikan sahaja yang diberi ia membawa kesan yang negatif.dan boleh menjejaskan perhubungan..

3. Tetapi sekiranya dirasakan perlu membuat kritikan ‘belailah’ terlebih dahulu samada secara fizikal atau psikologikal.

4. Sentiasa memberi senyuman yang ikhlas.Senyuman ikhlas yang diberi sudah tentu dapat menyenangkan hati pihak yang satu lagi.

5. Setiap orang ada pandangan serta pendapat masing2. tentang sesuatu perkara. Jadi hormatilah pandangan mereka

6. Apabila berinteraksi dengan orang lain tunjukkan minat dan kesungguhan supaya orang lain merasakan diri mereka penting.. Pandang ke muka atau mata bila bercakap kepada seseorang.

7. Penting juga bagi seseorang itu berbaik sangka terhadap orang lain. Jangan fikirkan semua orang tidak baik

8. Sentiasalah peka kepada perubahan mood dan perasaan orang lain.Jangan asyik nak bercakap saja tetapi perhatilah kepada perubahan mood..Kalau mesejnya cukuplah tu, so berhenti lah . bercaakap supaya orang tidak bosan.

9. Berilah penghargaan setiap kali orang lain melakukan sesuatu untuk kita hatta kepada suami/isteri sendiri atau kpd anak2 seperti ucapan terima kasih dan sebagainya..Saya rasa aspek ini kurang diberi perhatian oleh pasangan mungkin malu atau bimbang dikatakan mengada2.

10.Tunjukkan kita mengambil berat terhadap orang lain melalui tindakan,dan juga pertuturan.seperti jaga diri / take care… dsbnya.

11.Menegur sapa orang lain dengan memberi salam,atau ucapan selamat pagi dsbnya.dengan bersungguh2.Bila bersalam tengok ke muka atau mata .

12.Jadilah diri kita seorang pendengar yang baik dengan memberi perhatian kepada apa yang diucapkan oleh orang lain..

13.Elok sangat semasa perbualan untuk meminta pendapat dan pandangan orang lain.Dengan berbuat begini seseorang itu merasakan diri dan pandangannya penting .

14.Untuk menimbulkan kemesraan dan perasaan selesa pandai2lah membuat atau menerima gurauan.

15.Buang prasangka buruk terhadap seseorang.Anggaplah sebarang keanihan dan keunikan sebagai perkara biasa yang perlu dihormati.

16.Bila dikritik bersabarlah dan jangan mudah melenting..Disinilah akan tergambar kekuatan peribadi seseorang nanti.

17.Apabila kita bercakap biarlah beralas.ini akan menampakkan kebijaksanaan dan kematangan seseorang itu..

18.Jangan bebankan masalah kita keatas bahu orang lain kerana kalau kerap sangat dibuat begitu orang akan menjauhkan diri dari kita..

19.Beradalah pada jarak yang sesuai apabila bercakap dengan seseorang.Ada orang memerlukan space yang lebih luas berbanding orang lain.Kalau tidak mereka akan merasa rimas.

Itu lah antara beberapa petua yang patut diberi perhatian dalam pergaulan sosial.kita sehari2. Jika semua ini dapat diamalkan seseorang itu akan lebih disenangi untuk didampingi dan dijadikan kawan baik.Selamat mencuba.


SUMBER:
http://mohdandmeriam.blogspot.com/

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Petua2 pergaulan sosial yang baik

Post  labu sayong on Sun Feb 21, 2010 5:34 pm

thanks 4 d'good info..koi ni mmg sukar menjalinkan hbgn sosial yg baik...terutma kalu tmpt br dan org br...

labu sayong
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 598
Points : 623
Join date : 09/06/2009
Age : 31
Location : Johor/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Petua2 pergaulan sosial yang baik

Post  zulkbo on Sun Feb 21, 2010 6:37 pm

labu sayong wrote:thanks 4 d'good info..koi ni mmg sukar menjalinkan hbgn sosial yg baik...terutma kalu tmpt br dan org br...

elok la gitu cikgu..
Very Happy

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Petua2 pergaulan sosial yang baik

Post  Awangmaseru on Sun Feb 21, 2010 8:02 pm

molek amat panduan yang tuan perturunkan.cuma kadangkala emosi selalu menguasai diri, lantas terlupalah petua dan panduan yang baik-baik.

Awangmaseru
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 252
Points : 294
Join date : 30/11/2009
Age : 55
Location : ulu cheka/jerantut

http://www.mohlaweh.multiply.com

Back to top Go down

Re: Petua2 pergaulan sosial yang baik

Post  lepat_ubi on Mon Feb 22, 2010 10:02 am

bagus petua nih...
harap2 pas ni ada yg bagi petua cara nak ilang kan gugup bile kena present kat depan...
koi problem sket kalo bab ni....
kalo kumpulan audience tu kecik ok la...
tapi kalo besor...
ketar lutut koi....

lepat_ubi
A.D.O
A.D.O

Posts : 1316
Points : 1348
Join date : 25/05/2009
Age : 27
Location : TRANUNG KITE..../ JENGKA 04

Back to top Go down

Re: Petua2 pergaulan sosial yang baik

Post  SHARK on Mon Feb 22, 2010 10:10 am

lepat_ubi wrote:bagus petua nih...
harap2 pas ni ada yg bagi petua cara nak ilang kan gugup bile kena present kat depan...
koi problem sket kalo bab ni....
kalo kumpulan audience tu kecik ok la...
tapi kalo besor...
ketar lutut koi....
prektis depan cermin banyak2...kalau cermin besar lagi bagus..boleh tengok bayang siap dengan gaya kita present...

SHARK
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 588
Points : 600
Join date : 16/04/2009
Age : 38
Location : Empangan Klang Gate

Back to top Go down

Re: Petua2 pergaulan sosial yang baik

Post  lepat_ubi on Mon Feb 22, 2010 10:16 am

SHARK wrote:
lepat_ubi wrote:bagus petua nih...
harap2 pas ni ada yg bagi petua cara nak ilang kan gugup bile kena present kat depan...
koi problem sket kalo bab ni....
kalo kumpulan audience tu kecik ok la...
tapi kalo besor...
ketar lutut koi....
prektis depan cermin banyak2...kalau cermin besar lagi bagus..boleh tengok bayang siap dengan gaya kita present...

insya allah pas ni blh prektis..
tq..
pasal skang ni dah stat ngan presentation...
nnt kalo dah msk final year...
lagi la byk...

lepat_ubi
A.D.O
A.D.O

Posts : 1316
Points : 1348
Join date : 25/05/2009
Age : 27
Location : TRANUNG KITE..../ JENGKA 04

Back to top Go down

Re: Petua2 pergaulan sosial yang baik

Post  SHARK on Mon Feb 22, 2010 10:22 am

lepat_ubi wrote:
SHARK wrote:
lepat_ubi wrote:bagus petua nih...
harap2 pas ni ada yg bagi petua cara nak ilang kan gugup bile kena present kat depan...
koi problem sket kalo bab ni....
kalo kumpulan audience tu kecik ok la...
tapi kalo besor...
ketar lutut koi....
prektis depan cermin banyak2...kalau cermin besar lagi bagus..boleh tengok bayang siap dengan gaya kita present...

insya allah pas ni blh prektis..
tq..
pasal skang ni dah stat ngan presentation...
nnt kalo dah msk final year...
lagi la byk...
satu lagik, rakam apa yg kita prektis..pastu ulang dengar...dan suruh rerakan bagi komen...

SHARK
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 588
Points : 600
Join date : 16/04/2009
Age : 38
Location : Empangan Klang Gate

Back to top Go down

Re: Petua2 pergaulan sosial yang baik

Post  ozzy on Mon Feb 22, 2010 10:23 am

[quote="zulkbo"]

11.Menegur sapa orang lain dengan memberi salam,atau ucapan selamat pagi dsbnya.dengan bersungguh2.Bila bersalam tengok ke muka atau mata .

Sekarang koi tgk ramai yg bersalam cuma hulur tangan je..x gengam pun masa bersalam..sakit je hati ..

ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Petua2 pergaulan sosial yang baik

Post  SHARK on Mon Feb 22, 2010 10:26 am

[quote="ozzy"]
zulkbo wrote:

11.Menegur sapa orang lain dengan memberi salam,atau ucapan selamat pagi dsbnya.dengan bersungguh2.Bila bersalam tengok ke muka atau mata .

Sekarang koi tgk ramai yg bersalam cuma hulur tangan je..x gengam pun masa bersalam..sakit je hati ..

dulu ramai buat keje kasar-kasar..skang ramai dok opis buat keje ringan2..tangan seme lembut2 ngalahkan tangan org pompuan weh..genggam kuat2 kang sakit jari jemari tuh..hehe...

minggu lepas kon ada salam dgn sorang Dato, (dia kawin ngan sepupu wife)...tangan dia lembut weh...geli kwn nok genggam lama2...ekekeke

SHARK
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 588
Points : 600
Join date : 16/04/2009
Age : 38
Location : Empangan Klang Gate

Back to top Go down

Re: Petua2 pergaulan sosial yang baik

Post  lepat_ubi on Mon Feb 22, 2010 10:27 am

SHARK wrote:
lepat_ubi wrote:
SHARK wrote:
lepat_ubi wrote:bagus petua nih...
harap2 pas ni ada yg bagi petua cara nak ilang kan gugup bile kena present kat depan...
koi problem sket kalo bab ni....
kalo kumpulan audience tu kecik ok la...
tapi kalo besor...
ketar lutut koi....
prektis depan cermin banyak2...kalau cermin besar lagi bagus..boleh tengok bayang siap dengan gaya kita present...

insya allah pas ni blh prektis..
tq..
pasal skang ni dah stat ngan presentation...
nnt kalo dah msk final year...
lagi la byk...
satu lagik, rakam apa yg kita prektis..pastu ulang dengar...dan suruh rerakan bagi komen...

lagi satu pasal speed bile bercakap...
kdg2 kite tak sedar kite laju...
goner gaye.... Question Question

lepat_ubi
A.D.O
A.D.O

Posts : 1316
Points : 1348
Join date : 25/05/2009
Age : 27
Location : TRANUNG KITE..../ JENGKA 04

Back to top Go down

Re: Petua2 pergaulan sosial yang baik

Post  SHARK on Mon Feb 22, 2010 10:32 am

lepat_ubi wrote:
lagi satu pasal speed bile bercakap...
kdg2 kite tak sedar kite laju...
goner gaye.... Question Question
itu le gunanya rakaman..bleh ulang siaran...hehe..dengar apa komen kawan2..

se lagi tips, kalau rasa kita ni bercakap laju...dlm mukadimah presentation tuh, remind ler ke audience... "..mengkala saya nih terlaju sewaktu present, dan ada apa2 yg anda tak paham..sila bagitau.. atau jika ada apa2 soklan, sila bertanya..saya sangat gembira untuk menjawabnya..." sesuaikan gaya percakapan dan intonasi seadanya... hehe..

SHARK
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 588
Points : 600
Join date : 16/04/2009
Age : 38
Location : Empangan Klang Gate

Back to top Go down

Re: Petua2 pergaulan sosial yang baik

Post  lepat_ubi on Mon Feb 22, 2010 10:35 am

SHARK wrote:
lepat_ubi wrote:
lagi satu pasal speed bile bercakap...
kdg2 kite tak sedar kite laju...
goner gaye.... Question Question
itu le gunanya rakaman..bleh ulang siaran...hehe..dengar apa komen kawan2..

se lagi tips, kalau rasa kita ni bercakap laju...dlm mukadimah presentation tuh, remind ler ke audience... "..mengkala saya nih terlaju sewaktu present, dan ada apa2 yg anda tak paham..sila bagitau.. atau jika ada apa2 soklan, sila bertanya..saya sangat gembira untuk menjawabnya..." sesuaikan gaya percakapan dan intonasi seadanya... hehe..

hahahha....tq bro....

lepat_ubi
A.D.O
A.D.O

Posts : 1316
Points : 1348
Join date : 25/05/2009
Age : 27
Location : TRANUNG KITE..../ JENGKA 04

Back to top Go down

Re: Petua2 pergaulan sosial yang baik

Post  ozzy on Mon Feb 22, 2010 11:11 am

SHARK wrote:

dulu ramai buat keje kasar-kasar..skang ramai dok opis buat keje ringan2..tangan seme lembut2 ngalahkan tangan org pompuan weh..genggam kuat2 kang sakit jari jemari tuh..hehe...

minggu lepas kon ada salam dgn sorang Dato, (dia kawin ngan sepupu wife)...tangan dia lembut weh...geli kwn nok genggam lama2...ekekeke

Tak kira lembut atau kasar...gengaman itu memberi makna pada org lain..


Last edited by ozzy on Mon Feb 22, 2010 12:06 pm; edited 1 time in total

ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Petua2 pergaulan sosial yang baik

Post  MD on Mon Feb 22, 2010 12:03 pm

kawan pernah company antar kursus Inter personal skill..anjuran Mesiniaga...
kekadang senyum sorang2 bila kenangkan balik....

ada satu modul - sorang dapat microphone,pastu pilih lagu dan menyanyi..ambik nok heheheee...memula kurang yakin,lepas tu memang ada perubahan...

p/s ada masa kawan selongkar fail lama...nota2 dia bagus,boleh kongsi kat sini...

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Petua2 pergaulan sosial yang baik

Post  Sponsored content Today at 9:19 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum