Selamat Datang ke Komuniti Anak Pahang. Forum untuk apa jua berkaitan dengan negeri tercinta

Terima kasih atas sokongan
Log in

I forgot my password

MALAYSIA FUTSAL E-FANS & MEDIA 2010

Wed Apr 07, 2010 5:53 pm by Deto_8

Futsal E-fans & Media Edisi Ketiga Tahun 2010 dijangka diadakan pada 5hb June 2010, Sabtu.

Insya Allah PCC akan menghantar 1 team....

Meeting penyelarasan akan dibuat dalam masa terdekat.


Comments: 42

PCC MENYOKONG KEMPEN HARAPAN TANPA SUARA - KAMI PRIHATIN

Wed Apr 28, 2010 1:25 pm by sakur@86



Comments: 19

Facebook
Pahang Community on Facebook
Pahang Sports Zone FB
Pahang Sports Zone on Facebook

Melayu dikhianati?

View previous topic View next topic Go down

Melayu dikhianati?

Post  Deto_8 on Sun May 31, 2009 1:07 pm

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata: ''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman? Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka.

Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut?

"Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''. Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini.

Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?
-----------------------------------------------------------------------
sumber: AwangSelamat; Utusan Mingguan

_________________
bangga menjadi pioneer....bangga juga melihat orang lain berjaya...TAHNIAH!
avatar
Deto_8
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 5641
Points : 6570
Join date : 11/04/2009
Location : Saujana Utama & Jengka 3 [PCC 003]

Back to top Go down

Re: Melayu dikhianati?

Post  sam on Mon Jun 01, 2009 12:29 pm

Title: Scorpions - Wind of Change lyrics

Artist: Scorpions Lyrics

I follow the Moskva
Down to Gorky Park
Listening to the wind of change
An August summer night
Soldiers passing by
Listening to the wind of change

The world closing in
Did you ever think
That we could be so close,like brothers
The future's in the air
I can feel it everywhere
Blowing with the wind of change

Chorus:
Take me to the magic of the moment
On a glory night
Where the children of tomorrow dream away
In the wind of change

Walking down the street
Distant memories
Are buried in the past forever

I fallow the Moskva
Down to Gorky Park
Listening to the wind of change

Take me to the magic of the moment
On a glory night
Where the children of tomorrow share their dreams
With you and me

Take me to the magic of the moment
On a glory night
Where the children of tomorrow dream away
In the wind of change

The wind of change blows straight
Into the face of time
Like a stormwind that will ring
The freedom bell for peace of mind
Let your balalaika sing
What my guitar wants to say

Take me to the magic of the moment
On a glory night
Where the children of tomorrow share their dreams
With you and me

Take me to the magic of the moment
On a glory night
Where the children of tomorrow dream away
In the wind of change
avatar
sam
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 898
Points : 919
Join date : 15/04/2009
Location : FROM THE MILKY WAY TO DARUL BAWAR

Back to top Go down

Re: Melayu dikhianati?

Post  koy101 on Tue Sep 22, 2009 2:10 am

Sejarah membuktikan..
Bahawasenyer... Orang Melayu sendiri yg menjatuhkan bangsa dier sendiri.

Walau aper pun... akut tetap berbangga aku jd org Melayu nih...
avatar
koy101
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1084
Points : 1132
Join date : 17/09/2009
Age : 43
Location : Temerloh / Bentong

http://www.kembara.net

Back to top Go down

Re: Melayu dikhianati?

Post  Yassin on Tue Sep 22, 2009 12:01 pm

Cerita ketam elok juga di jadikan pengajaran.

Tak lama dulu ada seorang melayu yang ingin makan lauk ketam. Pada pagi tu dia pergilah ke pasar borong dan berjalan ke satu kedai milik cina yang menjual ketam.

Melayu: Apek! Itu ketam ada jual ka? Cina: Ada…ada…lu mau ketam cina ka ketam melayu?Melayu: Aik! Ketam pun ada melayu dengan cina ka apek? Cuba lu tunjukmana ketam melayu, mana ketam cina? Cina: Itu sana dalam bekas ada tutup…ketam cina…….sana dalam bekas tak ada tutup…ketam melayu la….Melayu: Apa pasal ketam cina apek kasi tutup…ketam melayu apek tak kasi tutup? Cina: Itu ketam cina kalau satu ekor keluar…yang lain akan tengok dankasi belajar macam mana boleh keluar dari bekas. Nanti lama-lama semuaketam pandai macam mana mau keluar dari bekas. Jadi semua keluar la. Melayu: Ketam melayu tak itu macam ka?Cina: Ketam melayu, kalau satu ekor keluar yang lain kasi tarik itu kaki ketam tadi…jangan kasi keluar. Dia mau dia sekor saja keluar…yang lain biar dalam bekas. Kalau dia sudah keluar, dia terus lari, tak mau ajar yang lain macam mana mau keluar.

Pengajaran: Begitulah cerita ketam melayu dengan ketam cina. Hakikatnya, jika orang cina berniaga….cina lain tak kacau…dia tengok aje dan belajar macam mana boleh berjaya. Cina dah berjaya tu pulak, akan ajar cina lain agar berjaya jugak. Kalau orang melayu, bila satu melayu nak berjaya, melayu lain akan guna apa saja supaya melayu tu jatuh balik. Macam ketam melayu, bila sekor ketam dah berjaya nak naik, ketam lain tarik kaki dia, at last sorang pun tak dapat naik . Lepas tu mulalah bergaduh sesama sendiri. Itulah hakikat sebenar sekarang ini. Sebab kenapa org melayu kita tak maju..
avatar
Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Melayu dikhianati?

Post  koy101 on Wed Sep 23, 2009 1:55 am

Yang nih memang aku sokong bebenor.... aku yg setia ngikut bos aku nih pun, ramai gak melayu yg bising.... ckp macam-macam pasai bos aku nih.... suruh aku ngikut dema lak.... sumer ckp bos aku kedekut la... main jahat la... memacam laa....
padahal bos aku cumer handle commercial jer... teknikal ngan site sumer aku..... pelik... pelik...
avatar
koy101
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1084
Points : 1132
Join date : 17/09/2009
Age : 43
Location : Temerloh / Bentong

http://www.kembara.net

Back to top Go down

Re: Melayu dikhianati?

Post  Yassin on Wed Sep 23, 2009 12:44 pm

koy101 wrote:Yang nih memang aku sokong bebenor.... aku yg setia ngikut bos aku nih pun, ramai gak melayu yg bising.... ckp macam-macam pasai bos aku nih.... suruh aku ngikut dema lak.... sumer ckp bos aku kedekut la... main jahat la... memacam laa....
padahal bos aku cumer handle commercial jer... teknikal ngan site sumer aku..... pelik... pelik...

Kadang2 kawan duk pikir juga nama MELAYU itu sendiri buang ME jadi LAYU kala MEKAR kut lain jadinya bangsa kita kut?..apa pun melayu ini dahulunya mempunyai peradapan yang amat tinggi penuh dengan nilai bangsa yang terpuji.
avatar
Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Melayu dikhianati?

Post  koy101 on Wed Sep 23, 2009 5:33 pm

kalu diikutkan, melayu masih mempunyai peradapan yg tinggi... dgn adab kesopanan lg tu... cumernyer.... ramai lak yg ingat tu tanda kelemahan...
Tu yg sibuk import budaya samseng, maki hamun segala tuh... kunun nak menunjukkan kekerasan jiwa dema.... padahal tu hanya menunjukkan betapa rendahnyer daya kepercayaan diri dema sumer....
avatar
koy101
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1084
Points : 1132
Join date : 17/09/2009
Age : 43
Location : Temerloh / Bentong

http://www.kembara.net

Back to top Go down

Re: Melayu dikhianati?

Post  Yassin on Wed Sep 23, 2009 7:51 pm

koy101 wrote:kalu diikutkan, melayu masih mempunyai peradapan yg tinggi... dgn adab kesopanan lg tu... cumernyer.... ramai lak yg ingat tu tanda kelemahan...
Tu yg sibuk import budaya samseng, maki hamun segala tuh... kunun nak menunjukkan kekerasan jiwa dema.... padahal tu hanya menunjukkan betapa rendahnyer daya kepercayaan diri dema sumer....

Melayu bangsa kita mesti berbin islam...bila mana sempurana islamnya maka sempurana juga melayunya...hari ini ada segelintir melayu kita sudah tidak berbin islam itu atau sekadar berbin islam sahaja. Sesungguhnya akan lebur binasalah bangsa kerana aduanan kesempurnan ini sudah tidak disekalikan dalam kehidupan seakan jauh terpisahan, jadilah bangsa melayu semata-mata melayu yang amat goyah pengangan kehidupan serta punah nilai peradaban bangsa.

Memunahkan org, memecah-belah bangsa, menipu, pecah amanah, rasuah dan 1001 macam lagi kita renungkan kembali jika sempurna islam seseorang itu pasti mereka tidak akan berbuat perkara sedemikian.
avatar
Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Melayu dikhianati?

Post  apens7 on Fri Sep 25, 2009 7:03 pm

so, camner nak ubah bangsa melayu?

camner nak ubah persepsi bnagsa2 lain terhadap bangsa melayu yg terkenal ngn label2 negatifnya? (pemalas,dengki, pengkhianat, bodoh, etc)

apakah usaha2 orang2 melayu itu sendiri utk membentuk bangsa dia supaya lebih dikenali sebagai bangsa yang rajin, pintar, jujur, berbudi bahasa, saling tolong menolong dsbgnya?

jawapan dia ada pada kita semua orang melayu ni... sapa lagi nak ubah nasib sesuatu bangsa tu kalau bukan kita yang mulakan.. dan dgn kesedaran bangsa kita fakta2 kat bawah ni mungkin berubah:

dulu mat2 rempit atau penagih2 dadah majoritinya melayu tapi sekarang melayu majoriti kaum yang terdapat di universiti2 awam dan swasta, melayu gak yang menguasai pusat2 persediaan pelajar ke luar negara di negara kita Very Happy

dulu cina2 yang menguasai perniagaan/ ekonomi tapi sekarang semua dikuasai melayu,pendek kata, kalau kita singgah di bandar2 kecil pun boleh kata 90% papan tanda perniagaan kat banda itu milik melayu.. dah TAKDE lagi kedai runcit ah seng, bengkel motor ah wong etc... Laughing

lahirnya jutawan2 melayu yang menyalurkan dana ke sekolah2 kebangsaan/sekolah pondok/ tahfiz dan sebagainya... (yg kwn tau skang ni Tan Sri Syed Bukhari salah seorang jutawan yg mempunyai dana utk menaja pelajar2 kita... thanks tan sri!!) lol!

dan byk lagi usaha2 yang boleh kita buat utk ubah benchmark bangsa kita ni.... rasanya tak perlu nak bincang sgt kelemahan org melayu sehingga mengundang gelak ketawa bangsa2 lain... bak kata org putih/ " dont focus on the problems, but focus on the solutions"... so,kita fikir la apa solutions utk bangsa kita ni.... cukup la dah macam label bangsa lain cop ke kita... sampai sifat ketam pun kene ke kita... takpe.. itu pengajaran.. so let start CHANGEEEEEEE!!!
avatar
apens7
EXCO

Posts : 2343
Points : 2445
Join date : 15/04/2009

Back to top Go down

Re: Melayu dikhianati?

Post  apens7 on Fri Sep 25, 2009 7:16 pm

Yassin wrote:
koy101 wrote:Yang nih memang aku sokong bebenor.... aku yg setia ngikut bos aku nih pun, ramai gak melayu yg bising.... ckp macam-macam pasai bos aku nih.... suruh aku ngikut dema lak.... sumer ckp bos aku kedekut la... main jahat la... memacam laa....
padahal bos aku cumer handle commercial jer... teknikal ngan site sumer aku..... pelik... pelik...

Kadang2 kawan duk pikir juga nama MELAYU itu sendiri buang ME jadi LAYU kala MEKAR kut lain jadinya bangsa kita kut?..apa pun melayu ini dahulunya mempunyai peradapan yang amat tinggi penuh dengan nilai bangsa yang terpuji.

'melayu' tu ibarat sesuatu brand,kalau kene pada kualiti dia, 'layu' camner sekali pun tetap dihormati/ respect oleh bangsa len....

so kualiti jenama 'melayu' ni sapa yang nak pertingkatkan? kita la kene tingkatkan... tak guna ubah nama bangsa ke 'mekar' sekali pun tapi takde'kualiti' bangsa yang kita harap2kan... ibarat team malaysia la.. tukar patern jc ala2 glamer cam europe pun tapi kualiti permaian tetap gayer lama, tak beubah jugak ranking dia...

bila cakap jenama ni just pikirkan la.. kenapa Kentucky leh fameskan KFC walhal jual ayam goreng jer? kenapa Adi Dasller mamat jerman yang jual alatan sukan leh menjadikan ADIDAS suatu brand sukan yg diterima pakai diseluruh dunia? kenapa?

** teringat plak dasar pandang ke timur (jepun)oleh tun mahathir dulu bertujuan utk memajukan malaysia.. tapi skang tah mana hilangnya.. huhuhu
avatar
apens7
EXCO

Posts : 2343
Points : 2445
Join date : 15/04/2009

Back to top Go down

Re: Melayu dikhianati?

Post  apens7 on Fri Sep 25, 2009 7:25 pm

koy101 wrote:Yang nih memang aku sokong bebenor.... aku yg setia ngikut bos aku nih pun, ramai gak melayu yg bising.... ckp macam-macam pasai bos aku nih.... suruh aku ngikut dema lak.... sumer ckp bos aku kedekut la... main jahat la... memacam laa....
padahal bos aku cumer handle commercial jer... teknikal ngan site sumer aku..... pelik... pelik...

bende2 kat tempat kerja ni boleh nampak,nak2 plak majoriti melayu... cuma apa yang boleh kita katakan... biarlah kerja kita tu ikhlas... biar bos puji,naikan gaji atau sbgnyanya sbb performance kerja kita yang mmg kita deserve utk dapat semua tu..
bukan dgn ampu bos, jatuhkan opismate2 len semata2 nak dpt perhatian dr bos..tu yang salah tu...
avatar
apens7
EXCO

Posts : 2343
Points : 2445
Join date : 15/04/2009

Back to top Go down

Re: Melayu dikhianati?

Post  apens7 on Fri Sep 25, 2009 7:35 pm

Deto_8 wrote:
seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969:

''Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.
seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965:

''Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini.

Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''
sumber: AwangSelamat; Utusan Mingguan

harap2 kata-kata dua tokoh ni menyedarkan kaum2 lain terus menjaga keharmonian dinegara ini.... peace no war!
avatar
apens7
EXCO

Posts : 2343
Points : 2445
Join date : 15/04/2009

Back to top Go down

Re: Melayu dikhianati?

Post  koy101 on Fri Sep 25, 2009 8:05 pm

apens7 wrote:
koy101 wrote:Yang nih memang aku sokong bebenor.... aku yg setia ngikut bos aku nih pun, ramai gak melayu yg bising.... ckp macam-macam pasai bos aku nih.... suruh aku ngikut dema lak.... sumer ckp bos aku kedekut la... main jahat la... memacam laa....
padahal bos aku cumer handle commercial jer... teknikal ngan site sumer aku..... pelik... pelik...

bende2 kat tempat kerja ni boleh nampak,nak2 plak majoriti melayu... cuma apa yang boleh kita katakan... biarlah kerja kita tu ikhlas... biar bos puji,naikan gaji atau sbgnyanya sbb performance kerja kita yang mmg kita deserve utk dapat semua tu..
bukan dgn ampu bos, jatuhkan opismate2 len semata2 nak dpt perhatian dr bos..tu yang salah tu...


Hahahaha... aku nak ampu bos aku.... hahahaha...
Keje aku, asal jumpa dier jer.. bergaduh... asal jumpa jer bergaduh....
Lg pun... aku hanya berdua jer ngan dier.... xder org ketiga.. keempat nyer....
avatar
koy101
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1084
Points : 1132
Join date : 17/09/2009
Age : 43
Location : Temerloh / Bentong

http://www.kembara.net

Back to top Go down

Re: Melayu dikhianati?

Post  fadly98 on Sun Nov 29, 2009 9:50 am

bUKAN BANGSA LAIN YANG MENJATUHKAN KITA TAPI KETAMAKAN, KERAKUSAN, INDIVIDUALISTIK MENJATUHKAN MELAYU.........
avatar
fadly98

Posts : 10
Points : 10
Join date : 09/11/2009
Age : 34
Location : Isap River, Quantan

Back to top Go down

Re: Melayu dikhianati?

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum