Selamat Datang ke Komuniti Anak Pahang. Forum untuk apa jua berkaitan dengan negeri tercinta

Terima kasih atas sokongan
Log in

I forgot my password

MALAYSIA FUTSAL E-FANS & MEDIA 2010

Wed Apr 07, 2010 5:53 pm by Deto_8

Futsal E-fans & Media Edisi Ketiga Tahun 2010 dijangka diadakan pada 5hb June 2010, Sabtu.

Insya Allah PCC akan menghantar 1 team....

Meeting penyelarasan akan dibuat dalam masa terdekat.


Comments: 42

PCC MENYOKONG KEMPEN HARAPAN TANPA SUARA - KAMI PRIHATIN

Wed Apr 28, 2010 1:25 pm by sakur@86



Comments: 19

Facebook
Pahang Community on Facebook
Pahang Sports Zone FB
Pahang Sports Zone on Facebook

Betul ke seksa jadi cikgu ni.......

Page 2 of 5 Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Betul ke seksa jadi cikgu ni.......

Post  MD on Thu Apr 01, 2010 1:58 pm

Kalau dapat diundurkan masa kawan nak jd cikgu.... Very Happy

p/s - jadi cikgu ni kena ada naluri yg tersendiri...

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Betul ke seksa jadi cikgu ni.......

Post  Deto_8 on Thu Apr 01, 2010 2:00 pm

MD wrote:Kalau dapat diundurkan masa kawan nak jd cikgu.... Very Happy

p/s - jadi cikgu ni kena ada naluri yg tersendiri...

kawan nak jadi cikgu senaman aje Laughing

_________________
bangga menjadi pioneer....bangga juga melihat orang lain berjaya...TAHNIAH!

Deto_8
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 5641
Points : 6570
Join date : 11/04/2009
Location : Saujana Utama & Jengka 3 [PCC 003]

Back to top Go down

Re: Betul ke seksa jadi cikgu ni.......

Post  MD on Thu Apr 01, 2010 2:02 pm

Deto_8 wrote:
MD wrote:Kalau dapat diundurkan masa kawan nak jd cikgu.... Very Happy

p/s - jadi cikgu ni kena ada naluri yg tersendiri...

kawan nak jadi cikgu senaman aje Laughing

untuk form 6 ke? lebih lebih lagi girl school... Very Happy ,mau penuh friend dalam akaun pesbuk!

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Betul ke seksa jadi cikgu ni.......

Post  SailorMoon on Thu Apr 01, 2010 2:02 pm

MD wrote:Kalau dapat diundurkan masa kawan nak jd cikgu.... Very Happy

p/s - jadi cikgu ni kena ada naluri yg tersendiri...

dulu mase abes xm ayah bwk p ppd jmpe kwn dia,
upenyer suh jd cikgu smntara, nak bg training la kononnye...
klu dh x minat tu ttp x boleh...sempat la gak ngajar 2-3bln..
anak murid pun ngorat cikgu,dah guaner.. Evil or Very Mad

SailorMoon
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1071
Points : 1110
Join date : 22/02/2010
Location : Pekan - Sepang - Sg Petani

http://fiverobindas.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Betul ke seksa jadi cikgu ni.......

Post  MD on Thu Apr 01, 2010 2:08 pm

Cik Shinju wrote:
MD wrote:Kalau dapat diundurkan masa kawan nak jd cikgu.... Very Happy

p/s - jadi cikgu ni kena ada naluri yg tersendiri...

dulu mase abes xm ayah bwk p ppd jmpe kwn dia,
upenyer suh jd cikgu smntara, nak bg training la kononnye...
klu dh x minat tu ttp x boleh...sempat la gak ngajar 2-3bln..
anak murid pun ngorat cikgu,dah guaner.. Evil or Very Mad

elok ngajar di sekolah rendah dulu....dah kawen.baru ngajar kat sekolah menengah... Laughing

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Betul ke seksa jadi cikgu ni.......

Post  Deto_8 on Thu Apr 01, 2010 2:09 pm

MD wrote:
untuk form 6 ke? lebih lebih lagi girl school... Very Happy ,mau penuh friend dalam akaun pesbuk!

hehehe...iman kena kuat...

_________________
bangga menjadi pioneer....bangga juga melihat orang lain berjaya...TAHNIAH!

Deto_8
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 5641
Points : 6570
Join date : 11/04/2009
Location : Saujana Utama & Jengka 3 [PCC 003]

Back to top Go down

Re: Betul ke seksa jadi cikgu ni.......

Post  SailorMoon on Thu Apr 01, 2010 2:11 pm

MD wrote:
Cik Shinju wrote:
MD wrote:Kalau dapat diundurkan masa kawan nak jd cikgu.... Very Happy

p/s - jadi cikgu ni kena ada naluri yg tersendiri...

dulu mase abes xm ayah bwk p ppd jmpe kwn dia,
upenyer suh jd cikgu smntara, nak bg training la kononnye...
klu dh x minat tu ttp x boleh...sempat la gak ngajar 2-3bln..
anak murid pun ngorat cikgu,dah guaner.. Evil or Very Mad

elok ngajar di sekolah rendah dulu....dah kawen.baru ngajar kat sekolah menengah... Laughing

dh dpt sek men nk buat goner..
yg syoknye dpt mcm2 adiah...

SailorMoon
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1071
Points : 1110
Join date : 22/02/2010
Location : Pekan - Sepang - Sg Petani

http://fiverobindas.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Betul ke seksa jadi cikgu ni.......

Post  ozzy on Thu Apr 01, 2010 5:11 pm

Budak sekolah cuti ..cikgu pun cuti .. tu yg beh tu

ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Betul ke seksa jadi cikgu ni.......

Post  SailorMoon on Thu Apr 01, 2010 5:13 pm

ozzy wrote:Budak sekolah cuti ..cikgu pun cuti .. tu yg beh tu

cikgu yg x byk komitmen boleh la cuti...
biasanye yg ngajar bdk2 upsr,pmr @ spm xdenye cuti...
tuition la bagai...
klu yg jd gpk 2, mase cuti pun p skul maa... Neutral

SailorMoon
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1071
Points : 1110
Join date : 22/02/2010
Location : Pekan - Sepang - Sg Petani

http://fiverobindas.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Betul ke seksa jadi cikgu ni.......

Post  MD on Thu Apr 01, 2010 5:23 pm

Cik Shinju wrote:
ozzy wrote:Budak sekolah cuti ..cikgu pun cuti .. tu yg beh tu

cikgu yg x byk komitmen boleh la cuti...
biasanye yg ngajar bdk2 upsr,pmr @ spm xdenye cuti...
tuition la bagai...
klu yg jd gpk 2, mase cuti pun p skul maa... Neutral

ni jawab mewakili hak 5 orang tu ke wehhh? Very Happy

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Betul ke seksa jadi cikgu ni.......

Post  ozzy on Thu Apr 01, 2010 5:33 pm

MD wrote:
Cik Shinju wrote:
ozzy wrote:Budak sekolah cuti ..cikgu pun cuti .. tu yg beh tu

cikgu yg x byk komitmen boleh la cuti...
biasanye yg ngajar bdk2 upsr,pmr @ spm xdenye cuti...
tuition la bagai...
klu yg jd gpk 2, mase cuti pun p skul maa... Neutral

ni jawab mewakili hak 5 orang tu ke wehhh? Very Happy

Mewakili seluruh cikgu kot.. Very Happy

ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Betul ke seksa jadi cikgu ni.......

Post  MD on Thu Apr 01, 2010 5:36 pm

sudoh la..cikgu dah masuk tu... Very Happy

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Betul ke seksa jadi cikgu ni.......

Post  Cik_N on Thu Apr 01, 2010 5:39 pm

Salam dr cikgu temerloh….

Seksa kah jadi cekgu??? (oleh kerana topik ni agak serius jd kenalah berdiskusi secara serius) Smile

Izinkan saya selaku guru utk membetulkan pandangan rakan2 bukan guru supaya tidak timbul pandangan skeptical pd tajuk ini….

Sebenarnya terseksa yg dimaksudkan pd pendapat saya mungkin disbbkan oleh beban kerja yang selama ini terpaksa ditanggung guru sehingga sering kali memberi tekanan kepada mereka. Bayangkan sejak awl tahun lagi guru perlu menguruskan hari sukan, hari kukurikulum, mesyuarat kurikulum, mesyuarat agong PIBG, musim pepriksaan, pertandingan yg bermula peringkat zon, dareah n negeri, minggu kesihatan, kitar semula, n byk lagilah…

Guru kini bukan sekadar pengajar, malah semakin kurang dapat memberi tumpuan kepada aktiviti pengajaran dan pembelajaran, walaupun semua pihak menekankan kewajipan itu sebagai skop tugas utama guru di sekolah. Apa tidaknya,cuba jengoklah ke mana-mana sekolah, atau tanyalah kepada mana-mana guru pun, mesti keluhan dan rungutan yang akan kedengaran mengenai tumpuan tugas mereka yang semakin hari semakin membebankan.

Itulah gambaran yang sewajarnya dilihat bagi menceritakan betapa guru kini tidak seperti guru pada satu zaman sebelum ini yang dihormati atas kredibiliti sebagai guru yang tegas dalam menyampaikan pengajaran serta cukup disegani atas kedudukan sebagai gedung ilmu.

Banyak pihak yang mungkin mencebik, menjuih bibir apabila guru merungut mengenai beban yang mereka hadapi. Tak kurang juga yang mengatakan guru ketika ini manja dan banyak 'songeh' serta pelbagai kritikan lagi seperti – 'sudahlah kerja separuh hari, cuti banyak pula, itupun nak merungut'.

Namun, mereka yang kebanyakannya menyalahkan guru dalam isu rungutan itu mungkin tidak peka mengenai situasi sebenar kerjaya itu ketika ini yang bukan sekadar kerap perlu bekerja melebihi masa sepatutnya, malah dibebani dengan longgokan kerja yang ada kalanya tak selesai di sekolah, terpaksa dibawa sehingga atas katil sebelum tidur.


Ketika saya berada di Maktab Kuala Lipis saya sering di peringatkan oleh pensyarah di Maktab bahawa perlunya bersyukur dan bersabar dengan cabaran kerjaya sbg seorg guru pada masa skrg ni..

Kata pensyarah tersebut guru layak di gelar sbgai Polis(Guru Disiplin), Jadi IbuBapa ( bila murid berada di sekolah), Doktor(Rawatan Kecemasan & merekod maklumat kesihatan), Pengurus (menguruskan kedatangan,rekod peribadi murid), pereka grafik ( mengecat bangunan sekolah, pustakaan, bilik darjah) Jadi Ketua Kampung (ibu bapa datang skolah mengadu sikap anak minta bantuan biasiswa dsbgnya ), Jadi Pemandu Kereta Sapu (skolah x de bas bwk budak gi pertandingan itu ini yg sentiasa blangsung spnjg thun), Jadi Pegawai Jab Pendaftaran (SMM-sistem maklumat murid dan urus dokumen murid) Jadi Pegawai Kebajikan (urus KWAPM dan Biasiswa, juga bagi poket money kpd budak) dan layak juga bergelar jadi atlet (w/pun kaki bangku) .. dan macam2 lagi…..

Cuma utk menyelesaikan masalah “penyeksaan “ ini penambahan jawatan staf sokongan itu amat penting untuk mengembalikan guru kepada tugas sebenar mereka iaitu mengajar. Mereka perlu fokus untuk pengajaran, bukan dalam kerja pekeranian, pengurusan n pentdbiran.


Walaubagaimanapun Syabas guru malaysia sentiasa bersedia menerima apa saja tugas yang diberi..itulah yang dinamakan pendidik sepanjang hayat..walaupun dah pencen tetappp dipanggil cikgu..cikgu adalah insan yang mengajar dan mendidik dua tugas yang berlainan tapi dipikul oleh seorang yang bergelar guru...saya bangga menjadi guru walaupun pendapatan tidak seberapa jika dibandingkan dengan profession lain..mungkin kita tidak merasakannya di sini tapi mungkin di SANA..insya Allah...ameen…



jangan bermimpi untuk jadi kaya kalau memilih profesion ini...guru hanya kaya dengan ilmu tapi tidak kaya dengan harta….


Last edited by Cik_N on Thu Apr 01, 2010 5:52 pm; edited 2 times in total

Cik_N
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 898
Points : 940
Join date : 28/11/2009
Location : Temerloh

http://cikkelisa.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Betul ke seksa jadi cikgu ni.......

Post  zulkbo on Thu Apr 01, 2010 5:40 pm

ozzy wrote:Budak sekolah cuti ..cikgu pun cuti .. tu yg beh tu

tak juga ozzy..
banyak aktiviti kat sekolah yang ibu bapa
pelajar tak tahu..kursus la..tanam pokok la
cat bilik darjah..cuci surau..malah cuci jamban sekolah?
kadang-kala cikgu yang nak buat jugak..kebanyakan
orang (ibu-bapa:PIBG) selalu menganggap guru banyak
cuti hakikat..hari cuti kadangkala kena korban untuk
sekolah juga..

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Betul ke seksa jadi cikgu ni.......

Post  zulkbo on Thu Apr 01, 2010 5:45 pm

kebanyakan koi tengok ibu bapa sekarang banyak melepaskan
tanggungjawab ayah ibu dari segi mendidik anak2 pada guru..
byk pelajar kadangkala baca fatihah pun tak tahu..anggapan begitu salah
guru hanya penyampai..ibu bapa adalah pendidik sebenar..sebab itu koi
tabik kat guru jqaf yang berjaya mengkhatam kan pelajar mengaji Al-Quran
nak harap mak bapak jauh la kebanyakannya..wallahualam..

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Betul ke seksa jadi cikgu ni.......

Post  ozzy on Thu Apr 01, 2010 5:58 pm

Kiranya betul lah ye siksa jadi cikgu ni??

ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Betul ke seksa jadi cikgu ni.......

Post  zulkbo on Thu Apr 01, 2010 6:00 pm

ozzy wrote:Kiranya betul lah ye siksa jadi cikgu ni??

aok muda lagi..
kawin se lagi..
carik cikgu
boleh la rasa
he he Razz

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Betul ke seksa jadi cikgu ni.......

Post  Cik_N on Thu Apr 01, 2010 6:04 pm

ozzy wrote:Kiranya betul lah ye siksa jadi cikgu ni??

saya tak mengangap kerja guru sebagai satu penyiksaan, cuma pertambahan mungkin jd bebanan apabila byk tugas yg perlu di lakukan dlm satu masa. sebenarnya ia x menjadi isu sekiranya pihak berwajib @atasan dpt kaji balik masalah ini serta melantik tenaga kerja khusus yg bg menguruskan hal2 pentadbran ini...

Cik_N
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 898
Points : 940
Join date : 28/11/2009
Location : Temerloh

http://cikkelisa.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Betul ke seksa jadi cikgu ni.......

Post  Cik_N on Thu Apr 01, 2010 6:05 pm

ozzy wrote:Kiranya betul lah ye siksa jadi cikgu ni??

saya tak mengangap kerja guru sebagai satu penyiksaan, cuma pertambahan tugasan mungkin jd bebanan apabila byk tugas yg perlu di lakukan dlm satu masa. sebenarnya ia x menjadi isu sekiranya pihak berwajib @atasan dpt kaji balik masalah ini serta melantik tenaga kerja khusus yg bg menguruskan hal2 pentadbran ini...

Cik_N
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 898
Points : 940
Join date : 28/11/2009
Location : Temerloh

http://cikkelisa.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Betul ke seksa jadi cikgu ni.......

Post  ozzy on Thu Apr 01, 2010 6:06 pm

zulkbo wrote:
ozzy wrote:Kiranya betul lah ye siksa jadi cikgu ni??

aok muda lagi..
kawin se lagi..
carik cikgu
boleh la rasa
he he Razz

adehhh mcm satu keluhan je tu..ekekeke..sabor bang zul
Apapun keh hormati cikgu2 kita ..
Selaaaammaattt peeetaaaanggg cikguuuuuuuu..


p/s - perlukah topik 'seksakah bersuami/isteri kan cikgu' dibuka..

ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Betul ke seksa jadi cikgu ni.......

Post  zulkbo on Thu Apr 01, 2010 6:07 pm

Cik_N wrote:
jangan bermimpi untuk jadi kaya kalau memilih profesion ini...guru hanya kaya dengan ilmu tapi tidak kaya dengan harta….

koi suka ayat last ni..he he
Very Happy

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Betul ke seksa jadi cikgu ni.......

Post  MD on Thu Apr 01, 2010 6:08 pm

Cik_N wrote:
ozzy wrote:Kiranya betul lah ye siksa jadi cikgu ni??

saya tak mengangap kerja guru sebagai satu penyiksaan, cuma pertambahan mungkin jd bebanan apabila byk tugas yg perlu di lakukan dlm satu masa. sebenarnya ia x menjadi isu sekiranya pihak berwajib @atasan dpt kaji balik masalah ini serta melantik tenaga kerja khusus yg bg menguruskan hal2 pentadbran ini...

tugas mendidik ini sangat mulia...
salah satu dari tiga perkara yang ganjaran pahalanya insya Allah akan berterusan bila kita mati ...'' ilmu yang dimanafaatkan[ilmu yang baik dari cikgu kepada semua anak murid ]''

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Betul ke seksa jadi cikgu ni.......

Post  ozzy on Thu Apr 01, 2010 6:09 pm

Cik_N wrote:
ozzy wrote:Kiranya betul lah ye siksa jadi cikgu ni??

saya tak mengangap kerja guru sebagai satu penyiksaan, cuma pertambahan tugasan mungkin jd bebanan apabila byk tugas yg perlu di lakukan dlm satu masa. sebenarnya ia x menjadi isu sekiranya pihak berwajib @atasan dpt kaji balik masalah ini serta melantik tenaga kerja khusus yg bg menguruskan hal2 pentadbran ini...

Saya setuju dan sokong...sebab bebannya juga akan tempias pada keluarga cikgu tu sekali..

ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Betul ke seksa jadi cikgu ni.......

Post  ozzy on Thu Apr 01, 2010 7:41 pm

zulkbo wrote:
ozzy wrote:Kiranya betul lah ye siksa jadi cikgu ni??

aok muda lagi..
kawin se lagi..
carik cikgu
boleh la rasa
he he Razz

Koi muda sikit pada aok la ye..hehe

ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Betul ke seksa jadi cikgu ni.......

Post  DaHLia on Fri Apr 02, 2010 12:32 am

newbie here..hehe

seksa dalam keseronokan Smile

DaHLia

Posts : 1
Points : 1
Join date : 02/04/2010

Back to top Go down

Re: Betul ke seksa jadi cikgu ni.......

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 5 Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum