Selamat Datang ke Komuniti Anak Pahang. Forum untuk apa jua berkaitan dengan negeri tercinta

Terima kasih atas sokongan
Log in

I forgot my password

MALAYSIA FUTSAL E-FANS & MEDIA 2010

Wed Apr 07, 2010 5:53 pm by Deto_8

Futsal E-fans & Media Edisi Ketiga Tahun 2010 dijangka diadakan pada 5hb June 2010, Sabtu.

Insya Allah PCC akan menghantar 1 team....

Meeting penyelarasan akan dibuat dalam masa terdekat.


Comments: 42

PCC MENYOKONG KEMPEN HARAPAN TANPA SUARA - KAMI PRIHATIN

Wed Apr 28, 2010 1:25 pm by sakur@86



Comments: 19

Facebook
Pahang Community on Facebook
Pahang Sports Zone FB
Pahang Sports Zone on Facebook

Gelaran@Panggilan Dalam Susunan Keluarga551

Gelaran@Panggilan Dalam Susunan Keluarga

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

Re: Gelaran@Panggilan Dalam Susunan Keluarga

Post  sakur@86 on Thu Apr 22, 2010 5:48 pm

Bederun wrote:
sakur@86 wrote:yang koi tau anak buah koi panggil koi maklang (no 3)...belah suami pulak mandak(no 4)...

Betei la te.. kdg2 anok2 buoh panggil ikut mane hok dkt.. kala anok buoh beloh aok panggil aok maklang, mekenya deme panggil suami aok paklang, begitu ler sebaliknye...


haah...dah mmg ge2lah lumrah alamnye....

sakur@86
Tok Empat
Tok Empat

Posts: 673
Points: 708
Join date: 24/07/2009
Age: 28
Location: Bera

Back to top Go down

Re: Gelaran@Panggilan Dalam Susunan Keluarga

Post  Abang Jem on Thu Apr 22, 2010 6:13 pm

disebabkan sy ni anak bongsu..so anak buah panggil sy Pak Su..tapi sy lebih suka mereka panggil sy Lewis Hemilton...hehe

Abang Jem
Tok Empat
Tok Empat

Posts: 588
Points: 591
Join date: 06/05/2009
Location: Ada Aku Kisah???

Back to top Go down

Re: Gelaran@Panggilan Dalam Susunan Keluarga

Post  Deto_8 on Thu Apr 22, 2010 6:22 pm

Abang Jem wrote:disebabkan sy ni anak bongsu..so anak buah panggil sy Pak Su..tapi sy lebih suka mereka panggil sy Lewis Hemilton...hehe

wakakaka....lawok tul petang2 ni..

_________________
bangga menjadi pioneer....bangga juga melihat orang lain berjaya...TAHNIAH!

Deto_8
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts: 5641
Points: 6570
Join date: 11/04/2009
Location: Saujana Utama & Jengka 3 [PCC 003]

Back to top Go down

Re: Gelaran@Panggilan Dalam Susunan Keluarga

Post  Abang Jem on Thu Apr 22, 2010 6:25 pm

Deto_8 wrote:
Abang Jem wrote:disebabkan sy ni anak bongsu..so anak buah panggil sy Pak Su..tapi sy lebih suka mereka panggil sy Lewis Hemilton...hehe

wakakaka....lawok tul petang2 ni..

yeke?x tanya pun...hehe

Abang Jem
Tok Empat
Tok Empat

Posts: 588
Points: 591
Join date: 06/05/2009
Location: Ada Aku Kisah???

Back to top Go down

Re: Gelaran@Panggilan Dalam Susunan Keluarga

Post  Deto_8 on Thu Apr 22, 2010 6:27 pm

Abang Jem wrote:
yeke?x tanya pun...hehe

alah...dah tau dah...tukar le trademark lain...

Raja Lawak pun setiap musim berubah Laughing

_________________
bangga menjadi pioneer....bangga juga melihat orang lain berjaya...TAHNIAH!

Deto_8
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts: 5641
Points: 6570
Join date: 11/04/2009
Location: Saujana Utama & Jengka 3 [PCC 003]

Back to top Go down

Re: Gelaran@Panggilan Dalam Susunan Keluarga

Post  Abang Jem on Thu Apr 22, 2010 6:32 pm

Deto_8 wrote:
Abang Jem wrote:
yeke?x tanya pun...hehe

alah...dah tau dah...tukar le trademark lain...

Raja Lawak pun setiap musim berubah Laughing

"ada sy dan org kampung kisah?"hehe

Abang Jem
Tok Empat
Tok Empat

Posts: 588
Points: 591
Join date: 06/05/2009
Location: Ada Aku Kisah???

Back to top Go down

Re: Gelaran@Panggilan Dalam Susunan Keluarga

Post  along on Thu Apr 22, 2010 8:58 pm

Abang Jem wrote:
Deto_8 wrote:
Abang Jem wrote:
yeke?x tanya pun...hehe

alah...dah tau dah...tukar le trademark lain...

Raja Lawak pun setiap musim berubah Laughing

"ada sy dan org kampung kisah?"hehe

nama abg jem tu gelaran tuk ape plak??

along
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts: 1090
Points: 1280
Join date: 15/06/2009
Age: 27
Location: jerantut - wangsa maju

Back to top Go down

Re: Gelaran@Panggilan Dalam Susunan Keluarga

Post  Yassin on Fri Apr 23, 2010 9:08 am

Pangkat dalam keluarga (nama cembungan)
Dibawah ini adalah senarai pangkat, gelaran atau cembungan dalam keluarga yang popular di kampung saya.

1. Long
2. Engah
3. Dee
4. Tam
5 Teh
6 Andak
7. Anjang
8 Chu
9. Cik
10. Embong
11. We

Menurut ceritanya nama-nama ini ada hubungkaitnya dengan keadaan dan susunatur dalam keluarga seperti nama Long bagi anak yang sulung, Engah bagi yang tengah, Dee bagi yang ketiga, Tam ini mungkin anak ini di lahir hitam sikit agaknya akhirnya disebut Tam , Teh berasal drp perkataan putih, anak yang ini putih sikit pada adik beradik yang lain agaknya. Andak berasal drp perkataan pandak atau pendek , Chu berasal drp perkataan bongsu mengikut ceritanya keluarga tersebut masih mendapat anak lagi selepas itu ingat bongsu dah, namun ada sesetengah org menletakan nama chu ini untuk anak yang bongsu sekali, jika sudah dipastikan sudah tidak memilik anak lagi keknya kadang tu dah bongsu lama datang pulok anak yang seterusnya - Cik yang berasal drp perkataan kecik, mungkin anak ini kecik sikit pada yang lain di panggil Cik sahaja. Embong ada dua pendapat yang dikaitkan nama ini pertama anak ini selalu sangat kembong dan yang kedua perangainya sikit sombong lalu dia dipanggil embong. Sementara perkataan nama we kata deme dah tua tapi masih di kurniakan anak lagi dalam lain perkataan dah tua-tua masih beranak lalu anak itu disebut We.

Dihari ini jarang sangat dah orang yang mempunyai keluarga yang besar, sudahnya nama cembungan setakat 3-4 org sahaja yang lain terus hilang dalam senarai.

Sumber :akuanakpahang

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts: 2708
Points: 3033
Join date: 12/08/2009
Location: Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Gelaran@Panggilan Dalam Susunan Keluarga

Post  MD on Tue Apr 05, 2011 12:02 pm

lame terperap topik nih...
jemput semua tambah info...

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts: 4886
Points: 5166
Join date: 15/04/2009
Location: U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top


Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum