Selamat Datang ke Komuniti Anak Pahang. Forum untuk apa jua berkaitan dengan negeri tercinta

Terima kasih atas sokongan
Log in

I forgot my password

MALAYSIA FUTSAL E-FANS & MEDIA 2010

Wed Apr 07, 2010 5:53 pm by Deto_8

Futsal E-fans & Media Edisi Ketiga Tahun 2010 dijangka diadakan pada 5hb June 2010, Sabtu.

Insya Allah PCC akan menghantar 1 team....

Meeting penyelarasan akan dibuat dalam masa terdekat.


Comments: 42

PCC MENYOKONG KEMPEN HARAPAN TANPA SUARA - KAMI PRIHATIN

Wed Apr 28, 2010 1:25 pm by sakur@86



Comments: 19

Facebook
Pahang Community on Facebook
Pahang Sports Zone FB
Pahang Sports Zone on Facebook

Sayur Pucuk Paku

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Sayur Pucuk Paku

Post  MD on Fri Jun 25, 2010 5:14 pm



Pucuk Paku

Terdapat beratus spesis paku pakis [Ferns] yang ada,namun hanya beberapa jenis sahaja yang biasa dan boleh dijadikan sayuran.Pokok paku yang biasanya dijadikan sayuran dari spesis Athyrium Esculentum atau lebih sinonim digelar pucuk paku oleh masyarakat di Pahang.

Lazimnya pokok paku tumbuh meliar di pinggir paya,sungai,ladang dan pada tempat yang agak lembab.Ianya pula membiak dengan jatuhan spora di bawah daun daun yang cukup matang.Ada juga petani dan pengusaha yang membiakan pokok paku ini secara khusus bagi menampung bekalan dari permintaan yang sentiasa ada.
Dari jolokan sayur kampung kini sayur pucuk paku semakin digemari.Untuk di buat sayur pula hanya daun muda atau pucuk sahaja yang digunakan kerana bersifat lembut.

Pelbagai resepi boleh dicuba dengan sayur pucuk paku ini.Antara yang biasa masak lemak kuning / putih,kerabu,digoreng bersama kicap dan lain lain cara mengikut kreativiti masing masing.Sangat menyelerakan bagi penggemarnya.

Mungkin warga PCC ada pendapat yang tersendiri berkaitan dengan sayur pucuk paku ini.
Selamat berforum...

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Sayur Pucuk Paku

Post  RAFtegang on Fri Jun 25, 2010 5:24 pm

Huiiiiii...aku suka sangat pucuk paku.....buat gulai lemak...perghhhhhh

Tapikan org Melayu memang kuat...boleh makan mende keras2...pucuk paku, belimbing besi, ubi kayu, jambu batu, kueh badak......... negara pun org Melayu leh makan....durian Belanda
hahahahaha

RAFtegang
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 744
Points : 761
Join date : 07/10/2009
Age : 44
Location : KOLUMPO je..alaaa depan Carrefour Cheras...

Back to top Go down

Re: Sayur Pucuk Paku

Post  cekwa on Fri Jun 25, 2010 5:31 pm

camner mana pulak pucuk paku merah, dan apa nama sainsnyer yak...sedap jugek te masak bubur lambuk.

cekwa
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 181
Points : 241
Join date : 19/01/2010
Location : kg kerayong, bera, kuantan, beaufort, sabah

http://9w2waa.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Sayur Pucuk Paku

Post  MD on Fri Jun 25, 2010 5:33 pm

cekwa wrote:camner mana pulak pucuk paku merah, dan apa nama sainsnyer yak...sedap jugek te masak bubur lambuk.

ada orang panggil paku resam..

p/s - kawan cuba dapatkan...spesis ferns ada lebih 200...

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Sayur Pucuk Paku

Post  Cik_N on Fri Jun 25, 2010 5:38 pm

Pucuk paku.......masa dulu2 org susah2 je yg makan sayur ni..tapi la ni.. semua org x kire kaye ke meskin ke mmg dah akui keenakan sayur pucuk pucuk paku nih.. bestt..alhamdulillah...

Cik_N
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 898
Points : 940
Join date : 28/11/2009
Location : Temerloh

http://cikkelisa.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Sayur Pucuk Paku

Post  SailorMoon on Fri Jun 25, 2010 5:42 pm

MD wrote:
cekwa wrote:camner mana pulak pucuk paku merah, dan apa nama sainsnyer yak...sedap jugek te masak bubur lambuk.

ada orang panggil paku resam..

p/s - kawan cuba dapatkan...spesis ferns ada lebih 200...

kala beloh2 pekan te...tepi2 tebiangggg byk sgt pucuk paku,
merah ada...ijau ada...
tp koi x mkn pucuk paku...dh salu sgt tgk jd x selera buat lauk...

SailorMoon
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1071
Points : 1110
Join date : 22/02/2010
Location : Pekan - Sepang - Sg Petani

http://fiverobindas.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Sayur Pucuk Paku

Post  MD on Fri Jun 25, 2010 5:45 pm

Cik_N wrote:Pucuk paku.......masa dulu2 org susah2 je yg makan sayur ni..tapi la ni.. semua org x kire kaye ke meskin ke mmg dah akui keenakan sayur pucuk pucuk paku nih.. bestt..alhamdulillah...

Cik N,
kawan suka ayat nih...btw trend sekarang mencari yang tradisi dan asli...

p/s - macam lempeng la...kalau kat hotel istana 4 5 ringgit rege dia sekeping,tapi deme panggil pan cake la [ padahal lempeng ] Laughing

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Sayur Pucuk Paku

Post  Cik_N on Fri Jun 25, 2010 5:57 pm

MD wrote:
Cik N,
kawan suka ayat nih...btw trend sekarang mencari yang tradisi dan asli...

p/s - macam lempeng la...kalau kat hotel istana 4 5 ringgit rege dia sekeping,tapi deme panggil pan cake la [ padahal lempeng ] Laughing

betul tu MD, skrg ni bukan takat makanan je pakaian pun seme balik hok yg tradisi...

koi baru teringat zaman kecik2 dulu kalu ngikut mak ayah, abg, rodong masuk hutan..mesti akn terjumpa pokok paku yg ada pucukknya berpuntal2..ktorg selalu patahkan utk di buat plwanan utk 2 org..sape putus hok puntal tu dia kaloh..menda yek nama pokok ter yg pasti pokok ni xleh makan kot...

Cik_N
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 898
Points : 940
Join date : 28/11/2009
Location : Temerloh

http://cikkelisa.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Sayur Pucuk Paku

Post  MD on Fri Jun 25, 2010 6:01 pm

Cik_N wrote:

betul tu MD, skrg ni bukan takat makanan je pakaian pun seme balik hok yg tradisi...

koi baru teringat zaman kecik2 dulu kalu ngikut mak ayah, abg, rodong masuk hutan..mesti akn terjumpa pokok paku yg ada pucukknya berpuntal2..ktorg selalu patahkan utk di buat plwanan utk 2 org..sape putus hok puntal tu dia kaloh..menda yek nama pokok ter yg pasti pokok ni xleh makan kot...

paku besor tu,tak silap nama gelaran paku gajoh..memang takleh makan...

p/s - ada sejenis lagi pokok paku yang hampir sama dengan yang boleh makan te...,daun liat sikit..

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Sayur Pucuk Paku

Post  CT Gurlz on Fri Jun 25, 2010 6:02 pm

tgk pucuk paku tu teringin plak nak mkn..

mlm ni ada pasar mlm nak cr pucuk paku...
pstu grg dgn belancan n cili padi....pastu grg ikan kering....
pastu wat gulai tempoyak udang...

nak buat...nk buat la...mlm ni tgk bola leh ajak kwn2 makan...

CT Gurlz
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 215
Points : 219
Join date : 10/06/2010
Location : Merata sebab selalu outstation

Back to top Go down

Re: Sayur Pucuk Paku

Post  SailorMoon on Fri Jun 25, 2010 6:11 pm

CT Gurlz wrote:tgk pucuk paku tu teringin plak nak mkn..

mlm ni ada pasar mlm nak cr pucuk paku...
pstu grg dgn belancan n cili padi....pastu grg ikan kering....
pastu wat gulai tempoyak udang...

nak buat...nk buat la...mlm ni tgk bola leh ajak kwn2 makan...

ho'oh...mlm ni paso mlm putrajaya...
nak beli kopi kampong ngn kek lapis serawak..
pastu buah kuini...

SailorMoon
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1071
Points : 1110
Join date : 22/02/2010
Location : Pekan - Sepang - Sg Petani

http://fiverobindas.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Sayur Pucuk Paku

Post  CT Gurlz on Fri Jun 25, 2010 6:13 pm

SailorMoon wrote:
CT Gurlz wrote:tgk pucuk paku tu teringin plak nak mkn..

mlm ni ada pasar mlm nak cr pucuk paku...
pstu grg dgn belancan n cili padi....pastu grg ikan kering....
pastu wat gulai tempoyak udang...

nak buat...nk buat la...mlm ni tgk bola leh ajak kwn2 makan...

ho'oh...mlm ni paso mlm putrajaya...
nak beli kopi kampong ngn kek lapis serawak..
pastu buah kuini...


leh jumpa SM kat sana...

CT Gurlz
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 215
Points : 219
Join date : 10/06/2010
Location : Merata sebab selalu outstation

Back to top Go down

Re: Sayur Pucuk Paku

Post  SailorMoon on Fri Jun 25, 2010 6:17 pm

CT Gurlz wrote:
SailorMoon wrote:
CT Gurlz wrote:tgk pucuk paku tu teringin plak nak mkn..

mlm ni ada pasar mlm nak cr pucuk paku...
pstu grg dgn belancan n cili padi....pastu grg ikan kering....
pastu wat gulai tempoyak udang...

nak buat...nk buat la...mlm ni tgk bola leh ajak kwn2 makan...

ho'oh...mlm ni paso mlm putrajaya...
nak beli kopi kampong ngn kek lapis serawak..
pastu buah kuini...


leh jumpa SM kat sana...


InsyaAllah kala larat nt p la...
lama dah x paso mlm situ..
mlm ni rase mcm nk mkn roti john u-nan tmn warisan tu jer...

SailorMoon
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1071
Points : 1110
Join date : 22/02/2010
Location : Pekan - Sepang - Sg Petani

http://fiverobindas.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Sayur Pucuk Paku

Post  MD on Fri Jun 25, 2010 6:34 pm

back to the topic please...

cuba cari belalang dalam gambor nih...



_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Sayur Pucuk Paku

Post  SailorMoon on Fri Jun 25, 2010 6:37 pm

MD wrote:back to the topic please...

cuba cari belalang dalam gambor nih...



kat dahan ptama pucuk paku tu...

belalang ade kaitan ke ngn topik nih?

SailorMoon
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1071
Points : 1110
Join date : 22/02/2010
Location : Pekan - Sepang - Sg Petani

http://fiverobindas.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Sayur Pucuk Paku

Post  MD on Fri Jun 25, 2010 6:39 pm

SailorMoon wrote:
kat dahan ptama pucuk paku tu...
belalang ade kaitan ke ngn topik nih?

pucuk paku jugak jadi kegemaran belalang... Very Happy

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Sayur Pucuk Paku

Post  CT Gurlz on Fri Jun 25, 2010 6:41 pm

MD wrote:back to the topic please...

cuba cari belalang dalam gambor nih...



MD...camner nk teka...xleh nak put X kat situ...tp kat daun pertama kat dahan tu..

belalang ada kaitan kot SM...

CT Gurlz
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 215
Points : 219
Join date : 10/06/2010
Location : Merata sebab selalu outstation

Back to top Go down

Re: Sayur Pucuk Paku

Post  Cik_N on Fri Jun 25, 2010 6:49 pm

2 minggu lepas koi beli pucuk paku kat psr mlm kt bera masih lagi RM1 secekak.. myb area temerloh ni pun lebih kurang jugala... ada sape penah makan jus pucuk paku x...

Cik_N
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 898
Points : 940
Join date : 28/11/2009
Location : Temerloh

http://cikkelisa.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Sayur Pucuk Paku

Post  ozzy on Fri Jun 25, 2010 6:52 pm

Cik_N wrote:2 minggu lepas koi beli pucuk paku kat psr mlm kt bera masih lagi RM1 secekak.. myb area temerloh ni pun lebih kurang jugala... ada sape penah makan jus pucuk paku x...

MD..tengok .. pucuk paku dan pasar malam lagi..mana ada belalang..ekekeke

ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Sayur Pucuk Paku

Post  MD on Fri Jun 25, 2010 6:52 pm

Cik_N wrote:2 minggu lepas koi beli pucuk paku kat psr mlm kt bera masih lagi RM1 secekak.. myb area temerloh ni pun lebih kurang jugala... ada sape penah makan jus pucuk paku x...

Cik N,
biasanya itulah regenya,tapi kalau disini secekak tu bila di pilih tinggal sikit je... [ sbb diorang campur dengan daun tua ],kawan yakin di sana secekak yang pucuk pucuk sahaja...

jus pucuk paku,memang tak pernah...

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Sayur Pucuk Paku

Post  MD on Wed Jun 30, 2010 5:23 pm

tengahari kemarin makan nasi di Restoren X...
Karabu pucuk paku + jantung pisang sedap, tapi [ pucuk ] pakunya agak liat [ banyak daun dari pucuk ]

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Sayur Pucuk Paku

Post  Cik_N on Wed Jun 30, 2010 5:28 pm

MD wrote:tengahari kemarin makan nasi di Restoren X...
Karabu pucuk paku + jantung pisang sedap, tapi [ pucuk ] pakunya agak liat [ banyak daun dari pucuk ]

hehehe..thumbs up 2 MD..masih setia dengan pucuk pakunya...koi baru berkira2 sblum ni nk ckp pasal kerabu pucuk paku...berapa rm sepiring @sesenduk ter MD??

Cik_N
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 898
Points : 940
Join date : 28/11/2009
Location : Temerloh

http://cikkelisa.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Sayur Pucuk Paku

Post  SailorMoon on Wed Jun 30, 2010 5:28 pm

MD wrote:tengahari kemarin makan nasi di Restoren X...
Karabu pucuk paku + jantung pisang sedap, tapi [ pucuk ] pakunya agak liat [ banyak daun dari pucuk ]

p mkn kat restoran X dgn Y ker? Laughing

SailorMoon
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1071
Points : 1110
Join date : 22/02/2010
Location : Pekan - Sepang - Sg Petani

http://fiverobindas.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Sayur Pucuk Paku

Post  MD on Wed Jun 30, 2010 5:29 pm

Cik_N wrote:
MD wrote:tengahari kemarin makan nasi di Restoren X...
Karabu pucuk paku + jantung pisang sedap, tapi [ pucuk ] pakunya agak liat [ banyak daun dari pucuk ]

hehehe..thumbs up 2 MD..masih setia dengan pucuk pakunya...koi baru berkira2 sblum ni nk ckp pasal kerabu pucuk paku...berapa rm sepiring @sesenduk ter MD??

ni antara sayur kegemaran...[harap menjadi kesukaan juge pada orang lain...]
dalam seringgit gitu la regenya...

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Sayur Pucuk Paku

Post  MD on Wed Jun 30, 2010 5:32 pm

SailorMoon wrote:
MD wrote:tengahari kemarin makan nasi di Restoren X...
Karabu pucuk paku + jantung pisang sedap, tapi [ pucuk ] pakunya agak liat [ banyak daun dari pucuk ]

p mkn kat restoran X dgn Y ker? Laughing

kan dalam iklan selalu guna jenama X Laughing

Y tu membawa maksud yang banyok,jangan memain... Laughing

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Sayur Pucuk Paku

Post  Sponsored content Today at 10:49 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum