Selamat Datang ke Komuniti Anak Pahang. Forum untuk apa jua berkaitan dengan negeri tercinta

Terima kasih atas sokongan
Log in

I forgot my password

MALAYSIA FUTSAL E-FANS & MEDIA 2010

Wed Apr 07, 2010 5:53 pm by Deto_8

Futsal E-fans & Media Edisi Ketiga Tahun 2010 dijangka diadakan pada 5hb June 2010, Sabtu.

Insya Allah PCC akan menghantar 1 team....

Meeting penyelarasan akan dibuat dalam masa terdekat.


Comments: 42

PCC MENYOKONG KEMPEN HARAPAN TANPA SUARA - KAMI PRIHATIN

Wed Apr 28, 2010 1:25 pm by sakur@86



Comments: 19

Facebook
Pahang Community on Facebook
Pahang Sports Zone FB
Pahang Sports Zone on Facebook

LATAR BELAKANG DAERAH JERANTUT

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

LATAR BELAKANG DAERAH JERANTUT

Post  along on Wed Jun 17, 2009 5:56 pm

LATAR BELAKANG DAERAH JERANTUT

Daerah Jerantut merupakan daerah yang terbesar dalam Negeri Pahang Darul Makmur. Keluasannya ialah 2,900 batu persegi (755,771.93 Hektar). Disempadani oleh Negeri Kelantan dan Terengganu di Utara, Daerah Temerloh dan Maran di Selatan, Daerah Lipis dan Raub di Barat dan Daerah Kuantan dan Negeri Terengganu di Timur. Ia mempunyai 10 buah mukim yang terdiri daripada 295 buah kampung yang ditadbirkan di bawah 58 JKKK. Sebahagian daripada kawasan-kawasan FELDA dan Kampung Tradisional adalah termasuk dalam kawasan Lembaga Kemajuan Wilayah Jengka (LKWJ) iaitu kawasan-kawasan seberang Sungai Pahang dan Sungai Tembeling (daripada sempadan Temerloh/Mukim Burau hingga ke Kg. Merting di Mukim Tembeling).

ASAL USUL

Berdasarkan cerita orang tua-tua bahawa asal usul perkataan "Jerantut" adalah berasal dari perkataan "Jeram" dan "Tut" yang diambil daripada nama orang "Awang Tut" yang sering mengail di kawasan jeram di tengah-tengah Sungai Pahang. Sebelum timbulnya perkataan "Jerantut" Pekan ini dipanggil "Simpang Empat" iaitu satu tempat dimana Jalan Keretapi dari Gemas ke Kota Baharu bersilang dengan jalanraya dari Kuala Lipis ke Kuantan. Mulai tahun 1914 nama "Simpang 4" ditukar kepada "Jerantut".

along
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1090
Points : 1280
Join date : 15/06/2009
Age : 29
Location : jerantut - wangsa maju

Back to top Go down

Re: LATAR BELAKANG DAERAH JERANTUT

Post  zulkbo on Sat Jul 25, 2009 3:12 am

nak cari durian lah kat jerantut.. Very Happy Very Happy

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: LATAR BELAKANG DAERAH JERANTUT

Post  zulkbo on Tue Jan 12, 2010 6:49 pm

Indahnya Masjid Jerantut...


_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: LATAR BELAKANG DAERAH JERANTUT

Post  zulkbo on Tue Jan 12, 2010 6:50 pm

Hentian bas dan teksi Jerantut


_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: LATAR BELAKANG DAERAH JERANTUT

Post  Yassin on Tue Jan 12, 2010 8:24 pm

zulkbo wrote:nak cari durian lah kat jerantut.. Very Happy Very Happy

Skg buah durian x byk lagi sikir2 ada kut...tapi sebelah pagi kat depan pasar besar Jerantut tu.

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: LATAR BELAKANG DAERAH JERANTUT

Post  Cik_N on Wed Jan 13, 2010 12:47 am

Cik_N penah praktikal di Pejabat Daerah dan Tanah Jerantut satu masa dulu...

Cik_N
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 898
Points : 940
Join date : 28/11/2009
Location : Temerloh

http://cikkelisa.blogspot.com

Back to top Go down

Re: LATAR BELAKANG DAERAH JERANTUT

Post  Yassin on Wed Jan 13, 2010 10:44 am

Cik_N wrote:Cik_N penah praktikal di Pejabat Daerah dan Tanah Jerantut satu masa dulu...

Padan laa...macam kawan penoh aje jumpe ngan aok...hehehehe Razz

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: LATAR BELAKANG DAERAH JERANTUT

Post  Yassin on Wed Jan 13, 2010 12:18 pm



Aok tak singgoh ke Masjid ni zul....(Masjid lama Jerantut) kawan selalu laa lepak kat sini Very Happy

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: LATAR BELAKANG DAERAH JERANTUT

Post  iyul8386 on Wed Jan 13, 2010 12:25 pm

Yassin wrote:

Aok tak singgoh ke Masjid ni zul....(Masjid lama Jerantut) kawan selalu laa lepak kat sini Very Happy
kat mn masjid lame ni?

iyul8386
Ketua Kampung
Ketua Kampung

Posts : 114
Points : 118
Join date : 16/11/2009

Back to top Go down

Re: LATAR BELAKANG DAERAH JERANTUT

Post  Yassin on Wed Jan 13, 2010 12:29 pm

iyul8386 wrote:
Yassin wrote:

Aok tak singgoh ke Masjid ni zul....(Masjid lama Jerantut) kawan selalu laa lepak kat sini Very Happy
kat mn masjid lame ni?

Kat Taman LKNP belah kampung melayu berhampiran bandar lama Jerantut

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: LATAR BELAKANG DAERAH JERANTUT

Post  iyul8386 on Wed Jan 13, 2010 12:31 pm

Yassin wrote:
iyul8386 wrote:
Yassin wrote:

Aok tak singgoh ke Masjid ni zul....(Masjid lama Jerantut) kawan selalu laa lepak kat sini Very Happy
kat mn masjid lame ni?

Kat Taman LKNP belah kampung melayu berhampiran bandar lama Jerantut
patut mcm penah tgk,cume tak ingat kat mn...

iyul8386
Ketua Kampung
Ketua Kampung

Posts : 114
Points : 118
Join date : 16/11/2009

Back to top Go down

Re: LATAR BELAKANG DAERAH JERANTUT

Post  RoyKay33 on Wed Jan 13, 2010 12:39 pm


k0i mase jaman rumaje dlu selang semgu berulang ke jerantut dari temerl0h..
kdg2 tu terlaj0h smpi ke jerantut ferry ngant0 document n parcel 'Dah Habis Laju' (DHL)
dan city-link..mase tu jln x upgrade lg..berenjut jer..haha drunken

RoyKay33
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1191
Points : 1222
Join date : 28/04/2009
Location : Metropolitan SQ

Back to top Go down

Re: LATAR BELAKANG DAERAH JERANTUT

Post  Yassin on Wed Jan 13, 2010 12:49 pm

RoyKay33 wrote:
k0i mase jaman rumaje dlu selang semgu berulang ke jerantut dari temerl0h..
kdg2 tu terlaj0h smpi ke jerantut ferry ngant0 document n parcel 'Dah Habis Laju' (DHL)
dan city-link..mase tu jln x upgrade lg..berenjut jer..haha drunken

Kira aok tau lah selok belok Jerantut nei bagus laa tu.... Very Happy

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: LATAR BELAKANG DAERAH JERANTUT

Post  RoyKay33 on Wed Jan 13, 2010 1:00 pm

Yassin wrote:Kira aok tau lah selok belok Jerantut nei bagus laa tu.... Very Happy

b0le laa ckit2 en Yassin weii..
psl pagi lg ger0k dari tl0h..x smpi setgh jam keje setel..
pastu n0k tgu kul 4.30ptg pul0ps..rate jug0k la k0i
jelaj0h mcm mesjid lame tuu..lepak main pingp0ng
bel0h kuarters g0men..cil0k kiri kanan kal0 ade r0adbl0k..
pastu menerak jap kt sn0oker kt band0r tuu..haha cherry

RoyKay33
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1191
Points : 1222
Join date : 28/04/2009
Location : Metropolitan SQ

Back to top Go down

Re: LATAR BELAKANG DAERAH JERANTUT

Post  zulkbo on Wed Jan 13, 2010 1:37 pm

Yassin wrote:

Aok tak singgoh ke Masjid ni zul....(Masjid lama Jerantut) kawan selalu laa lepak kat sini Very Happy

HE HE..
kalau ada masa nanti koi
ke sana lak..mengejar masa semalam..

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: LATAR BELAKANG DAERAH JERANTUT

Post  zulkbo on Wed Jan 13, 2010 1:40 pm

Cik_N wrote:Cik_N penah praktikal di Pejabat Daerah dan Tanah Jerantut satu masa dulu...



koi sampai kat sini je KOMPLEKS KERAJAAN JERANTUT..
tak sempat nyingah byk tempat..Bro Yassin kita keja kat sini lah..he he

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: LATAR BELAKANG DAERAH JERANTUT

Post  RoyKay33 on Wed Jan 13, 2010 2:12 pm

n0k pegi ke k0mpleks ni kene lalu kawasan spital dlu ke tmpt lain..theehee Question

RoyKay33
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1191
Points : 1222
Join date : 28/04/2009
Location : Metropolitan SQ

Back to top Go down

Re: LATAR BELAKANG DAERAH JERANTUT

Post  Yassin on Wed Jan 13, 2010 8:51 pm

RoyKay33 wrote:n0k pegi ke k0mpleks ni kene lalu kawasan spital dlu ke tmpt lain..theehee Question

aok tak ushar ke awek gerdik kat jerantut nei dulu hehehehe Very Happy

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: LATAR BELAKANG DAERAH JERANTUT

Post  Cik_N on Wed Jan 13, 2010 10:22 pm

zulkbo wrote:
Cik_N wrote:Cik_N penah praktikal di Pejabat Daerah dan Tanah Jerantut satu masa dulu...



koi sampai kat sini je KOMPLEKS KERAJAAN JERANTUT..
tak sempat nyingah byk tempat..Bro Yassin kita keja kat sini lah..he he

hor..yerla.. ni la tempat koi praktikal.. tu kat tingkat ataih sekali tuh... yassin aok keje sini jugek ek... kita penoh bertembung kat tepi tangga gamoknyer.. hehehe

Cik_N
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 898
Points : 940
Join date : 28/11/2009
Location : Temerloh

http://cikkelisa.blogspot.com

Back to top Go down

Re: LATAR BELAKANG DAERAH JERANTUT

Post  Yassin on Wed Jan 13, 2010 10:46 pm

Cik_N wrote:
hor..yerla.. ni la tempat koi praktikal.. tu kat tingkat ataih sekali tuh... yassin aok keje sini jugek ek... kita penoh bertembung kat tepi tangga gamoknyer.. hehehe

aok kenal dok En kudin?

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: LATAR BELAKANG DAERAH JERANTUT

Post  Cik_N on Wed Jan 13, 2010 10:55 pm

kenai.. nape..

Cik_N
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 898
Points : 940
Join date : 28/11/2009
Location : Temerloh

http://cikkelisa.blogspot.com

Back to top Go down

Re: LATAR BELAKANG DAERAH JERANTUT

Post  Yassin on Wed Jan 13, 2010 10:56 pm

Cik_N wrote:kenai.. nape..

Rodong kawan laa te.... Very Happy

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: LATAR BELAKANG DAERAH JERANTUT

Post  Cik_N on Wed Jan 13, 2010 11:12 pm

ooo yeke...aok keje rantau mana?

Cik_N
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 898
Points : 940
Join date : 28/11/2009
Location : Temerloh

http://cikkelisa.blogspot.com

Back to top Go down

Re: LATAR BELAKANG DAERAH JERANTUT

Post  Yassin on Wed Jan 13, 2010 11:21 pm

Cik_N wrote:ooo yeke...aok keje rantau mana?

kawan duk kat bawah kom tu aje.....tingkat 1 Very Happy

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: LATAR BELAKANG DAERAH JERANTUT

Post  koy101 on Wed Jan 13, 2010 11:31 pm

nak nyampuk gak....
bkn hapa... kang zulkbo cemburu lak... hehehe....
aku ingat-ingat lupa kat stesen ketapi jerantut la....

koy101
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1084
Points : 1132
Join date : 17/09/2009
Age : 43
Location : Temerloh / Bentong

http://www.kembara.net

Back to top Go down

Re: LATAR BELAKANG DAERAH JERANTUT

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum