Selamat Datang ke Komuniti Anak Pahang. Forum untuk apa jua berkaitan dengan negeri tercinta

Terima kasih atas sokongan
Log in

I forgot my password

MALAYSIA FUTSAL E-FANS & MEDIA 2010

Wed Apr 07, 2010 5:53 pm by Deto_8

Futsal E-fans & Media Edisi Ketiga Tahun 2010 dijangka diadakan pada 5hb June 2010, Sabtu.

Insya Allah PCC akan menghantar 1 team....

Meeting penyelarasan akan dibuat dalam masa terdekat.


Comments: 42

PCC MENYOKONG KEMPEN HARAPAN TANPA SUARA - KAMI PRIHATIN

Wed Apr 28, 2010 1:25 pm by sakur@86



Comments: 19

Facebook
Pahang Community on Facebook
Pahang Sports Zone FB
Pahang Sports Zone on Facebook

Kenapa PCC tak popular mcm Facebook

View previous topic View next topic Go down

Kenapa PCC tak popular mcm Facebook

Post  ozzy on Tue Aug 03, 2010 11:16 am

Apa pendapat rodong semua kenapa PCC ni tak fofular macam pesbok tu ye ?... Mungkin pesbook dibuat oleh orang bukan Melayu maka ianya dianggap lebih standard atau PCC ini di anggap hanya untuk orang negeri Pahang...Apa pendapat aokme
avatar
ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Kenapa PCC tak popular mcm Facebook

Post  MD on Tue Aug 03, 2010 11:31 am

kawan cuba jawab ikut citarase kawan hehehe :
1. yang nak mempopularkan sesuatu itu ialah orang,ramai orang maka dikira popular [ walaupon kebanyakkan yang ada menjadi silent reader ]..faktor orang ini amat panjang huraiannya ...

2. facebook,blog dan forum PCC tetap akan ada kelebihan masing masing..

3. terima kasih pada semua yang telah mendaftar di www.pahangcommunity.com [ samada di forum atau di FB PCC ]

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....
avatar
MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Kenapa PCC tak popular mcm Facebook

Post  ozzy on Tue Aug 03, 2010 4:46 pm

Antara sebabnya mungkin dalam facebook buleh letok macam2 gambo dan kita pun buleh tgk macam2 gambo kat profile orang tu..gambo pulok letok hak baieeekkkknya..x caya tanya Deto ..ekekekeke
avatar
ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Kenapa PCC tak popular mcm Facebook

Post  MD on Tue Aug 03, 2010 4:53 pm

ade satu lagi...Facebook bermula 2004 gitu, PCC baru setahun lebih je..ini pon jawapan ape? Laughing

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....
avatar
MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Kenapa PCC tak popular mcm Facebook

Post  Cik_N on Tue Aug 03, 2010 5:06 pm

nok menjawab jugekla..

1-Fb lebih popolar sbb jaringan rakan2nyer luas, tak tertumpu dr satu negeri sahaja...

2- FB lebih kepada ruangan peribadi..apa2 maklumat peribadi seseorg boleh dpt kt situ..kebetulan plok manusia ni mmg suka amik tau hal org dr a sampai z..

w/pun mmg byk la jurang perbezaan atr FB ngan PCC tapi PCC ada trademarknya sendiri dan kelebihannya yg tersndri, terutamnya bg koi tang pengunaan slang phg tu.. ...mungkin skrg ni pcc masih di peringkat awal.. mana tau 5 6 taun akan dtg.. so para admin n ahlinye kena bekerja keras lagi....
avatar
Cik_N
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 898
Points : 940
Join date : 28/11/2009
Location : Temerloh

http://cikkelisa.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kenapa PCC tak popular mcm Facebook

Post  MD on Tue Aug 03, 2010 5:09 pm

Cik_N wrote:nok menjawab jugekla..

1-Fb lebih popolar sbb jaringan rakan2nyer luas, tak tertumpu dr satu negeri sahaja...

2- FB lebih kepada ruangan peribadi..apa2 maklumat peribadi seseorg boleh dpt kt situ..kebetulan plok manusia ni mmg suka amik tau hal org dr a sampai z..

w/pun mmg byk la jurang perbezaan atr FB ngan PCC tapi PCC ada trademarknya sendiri dan kelebihannya yg tersndri, terutamnya bg koi tang pengunaan slang phg tu.. ...mungkin skrg ni pcc masih di peringkat awal.. mana tau 5 6 taun akan dtg.. so para admin n ahlinye kena bekerja keras lagi....

...avatar boleh letok gambo kucing.... Laughing

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....
avatar
MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Kenapa PCC tak popular mcm Facebook

Post  Cik_N on Tue Aug 03, 2010 5:12 pm

MD wrote:
...avatar boleh letok gambo kucing.... Laughing

itula MD..igtkan kt pcc ni boleh jugek kampongkan gambo bebanyok skit.. ibu kucing, anak kucing, bapok kucing.. ketnya x ander ruang..boley letak sekor aje... Razz Razz
avatar
Cik_N
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 898
Points : 940
Join date : 28/11/2009
Location : Temerloh

http://cikkelisa.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kenapa PCC tak popular mcm Facebook

Post  rodongtemerloh on Tue Aug 03, 2010 9:10 pm

Pendapat koi, PCC ni ade keunikan tersendiri. Takde kat portal lain, cumanya mungkin sbb forum adalah interaksi berbentuk sehala, tak mcm fb yg leh wat direct respon atau komen. Mungkin sbb fb byk menggunakan Ajax (Asynchronous JavaScript and XML).

Forum hanya menggunakan php. Saya ingin mencadangkan CMS (Content Management System) digunakan semaksimum mungkin untuk menarik perhatian pengguna internet. Content atau isi kandungan perlu mantoppss dan memenuhi citarasa semua.

Harus diingat, walau apapun pembaharuan atau transformasi yang akan dilakukan, PCC mesti kekal ngn keunikannya iaitu loghat Pahang. Saya tertarik ngn PCC sbb PCClah satu2nya portal yg sesuai ngn percakapan seharian kat Pahang. Seolah-olah mcm berborok kat kedai kopi Simpang Empat, Kerdau, boleh berborok loghat Pahang tanpa segan silu.

Orang Pahang selalunya segan nak bercakap loghat Pahang,nok pulok mcm dok kat KL atau JB, tak mcm orang Klate. Kite boleh lihat kat mana2 sekalipun siap ada sticker Klate kat keta atau motor demo. Mungkin, dgn adanya PPC, orang Pahang, tak perlu segan lagi utk bercakap loghat Pahang. Dah lama dh koi ngidam nok bercakap slang Pahang kat internet.

Lagi satu, kalaulah kita nak andaikan fb tu mcm KL dan PCC ni mcm kampong aokme. Tapi ngape org KL msh nok blek kg ? Sbb keunikan yg ada kat kg tu, KL best, tapi x tenang dan srabot.....Kg bole relax2, lepak2 dan tenang. Maksud koi, kalo PCC nok success dan popular, PCC kena ada keunikan tersendiri dan takde kat tempat2 lain. Beribu2 forum ada kat internet, dan saya amat meyakini yang orang2 Pahang pon ada join forum2 tersebut kerana tidak mengetahui kewujudan PCC.

Apa yang perlu dilakukan sekarang ialah meningkatkan aspek pemasaran dan promosi. Terus terang koi ckp, PCC adalah 'produk' yang baik utk dijual. Kali pertama koi search maklumat pasal Pahang kat google, 10 entri pertama bukanlah PCC tapi lain2 forum yang takde kaitan pon psl Pahang. Maksudnya kalo nok tau psl PCC kena belek2 beloh belakang, baru jumpe.

Oklah, takat ni dululah...nanti apa2 hal koi update yerk..
avatar
rodongtemerloh

Posts : 17
Points : 23
Join date : 26/05/2010
Location : Kerdau

http://rodongtemerloh.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kenapa PCC tak popular mcm Facebook

Post  MD on Wed Aug 04, 2010 11:12 am

Tiada Kata Secantik Bahasa = Terima Kasih rodongtemerloh atas post yang sangat menarik...

Terima kasih rodongtemerloh dan Terima Kasih semua..!!


_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....
avatar
MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Kenapa PCC tak popular mcm Facebook

Post  kaksal on Wed Aug 04, 2010 11:23 am

baru tau ada pcc...lepas ni bila free bolehlah lepak sini..
waktu keje nii payoh jugak..
Very Happy

kaksal

Posts : 1
Points : 1
Join date : 04/08/2010

Back to top Go down

Re: Kenapa PCC tak popular mcm Facebook

Post  MD on Wed Aug 04, 2010 11:28 am

kaksal wrote:baru tau ada pcc...lepas ni bila free bolehlah lepak sini..
waktu keje nii payoh jugak..
Very Happy

selamat datang kaksal...
molek lah baru tahu tu...nanti boleh kabor ke kengkawan yang lain pula....jemput berforum pada mane mane topik yang diminati dan boleh jugek bengkongsi maklumat dan gambor berkaitan dengan Pahang....
lepaih kerja atau bila bila free...

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....
avatar
MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Kenapa PCC tak popular mcm Facebook

Post  ozzy on Wed Aug 04, 2010 11:29 am

rodongtemerloh wrote:Pendapat koi, PCC ni ade keunikan tersendiri. Takde kat portal lain, cumanya mungkin sbb forum adalah interaksi berbentuk sehala, tak mcm fb yg leh wat direct respon atau komen. Mungkin sbb fb byk menggunakan Ajax (Asynchronous JavaScript and XML).

Forum hanya menggunakan php. Saya ingin mencadangkan CMS (Content Management System) digunakan semaksimum mungkin untuk menarik perhatian pengguna internet. Content atau isi kandungan perlu mantoppss dan memenuhi citarasa semua.

Harus diingat, walau apapun pembaharuan atau transformasi yang akan dilakukan, PCC mesti kekal ngn keunikannya iaitu loghat Pahang. Saya tertarik ngn PCC sbb PCClah satu2nya portal yg sesuai ngn percakapan seharian kat Pahang. Seolah-olah mcm berborok kat kedai kopi Simpang Empat, Kerdau, boleh berborok loghat Pahang tanpa segan silu.

Orang Pahang selalunya segan nak bercakap loghat Pahang,nok pulok mcm dok kat KL atau JB, tak mcm orang Klate. Kite boleh lihat kat mana2 sekalipun siap ada sticker Klate kat keta atau motor demo. Mungkin, dgn adanya PPC, orang Pahang, tak perlu segan lagi utk bercakap loghat Pahang. Dah lama dh koi ngidam nok bercakap slang Pahang kat internet.

Lagi satu, kalaulah kita nak andaikan fb tu mcm KL dan PCC ni mcm kampong aokme.Tapi ngape org KL msh nok blek kg ? Sbb keunikan yg ada kat kg tu, KL best, tapi x tenang dan srabot.....Kg bole relax2, lepak2 dan tenang. Maksud koi, kalo PCC nok success dan popular, PCC kena ada keunikan tersendiri dan takde kat tempat2 lain. Beribu2 forum ada kat internet, dan saya amat meyakini yang orang2 Pahang pon ada join forum2 tersebut kerana tidak mengetahui kewujudan PCC.

Apa yang perlu dilakukan sekarang ialah meningkatkan aspek pemasaran dan promosi. Terus terang koi ckp, PCC adalah 'produk' yang baik utk dijual. Kali pertama koi search maklumat pasal Pahang kat google, 10 entri pertama bukanlah PCC tapi lain2 forum yang takde kaitan pon psl Pahang. Maksudnya kalo nok tau psl PCC kena belek2 beloh belakang, baru jumpe.

Oklah, takat ni dululah...nanti apa2 hal koi update yerk..

Koi cadangkan Rodong Temerloh di lantik menjadi Moderator ... lol!


Last edited by ozzy on Thu Aug 05, 2010 10:12 am; edited 1 time in total
avatar
ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Kenapa PCC tak popular mcm Facebook

Post  Yassin on Wed Aug 04, 2010 1:26 pm

Pozi : Hok baik gitu kawan ttp sokong ! cheers
avatar
Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Kenapa PCC tak popular mcm Facebook

Post  Cik_N on Thu Aug 05, 2010 12:07 am

Yassin wrote:Pozi : Hok baik gitu kawan ttp sokong ! cheers

koi pon sokong ke rodong temerloh, eh..temeloh kat mana tu weh??... cheers cheers cheers
avatar
Cik_N
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 898
Points : 940
Join date : 28/11/2009
Location : Temerloh

http://cikkelisa.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kenapa PCC tak popular mcm Facebook

Post  zulkbo on Thu Aug 05, 2010 11:34 am

salam..
koi fikir sbb bunyi Pahang Community
gamaknya orang luar Pahang memalu
nak join..he he Very Happy

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/
avatar
zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Kenapa PCC tak popular mcm Facebook

Post  rodongtemerloh on Thu Aug 05, 2010 10:01 pm

ozzy : Koi cadangkan Rodong Temerloh di lantik menjadi Moderator ... lol!
Terima kasihla,ozzy....biorlah koi jadi low profile jer...lagi pon, koi ni jarang posting...sekali skala jer... Wink
Yassin : Pozi : Hok baik gitu kawan ttp sokong ! cheers
Terima kasih atas sokongan awk te,Yassin Wink Very Happy
Cik_N : koi pon sokong ke rodong temerloh, eh..temeloh kat mana tu weh??... cheers cheers cheers
Cik_N, koi ni orang Kerdau...dok tengoh2 antara Kuala Krau ngn Sanggang. Razz

zulkbo :
salam..
koi fikir sbb bunyi Pahang Community
gamaknya orang luar Pahang memalu
nak join..he he Very Happy

Zul,Bior btol aok...takkanla nok letak Klate Community Centre pulok Laughing
avatar
rodongtemerloh

Posts : 17
Points : 23
Join date : 26/05/2010
Location : Kerdau

http://rodongtemerloh.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kenapa PCC tak popular mcm Facebook

Post  mai figo on Thu Aug 19, 2010 8:04 pm

pcc ni ada harapan bolehpergi jauh...boleh populerkalo pihak atasan giatkan usaha mempromosikan pcc ni..hehe
kan meriah kalo pcc neh ramai org.. Very Happy
avatar
mai figo

Posts : 14
Points : 19
Join date : 19/08/2010
Age : 32
Location : lepih bandar warisan sejarah

http://sahabatbelia.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kenapa PCC tak popular mcm Facebook

Post  Yassin on Thu Aug 19, 2010 11:01 pm

mai figo wrote:pcc ni ada harapan bolehpergi jauh...boleh populerkalo pihak atasan giatkan usaha mempromosikan pcc ni..hehe
kan meriah kalo pcc neh ramai org.. Very Happy

Harapan setinggi gunung tahan semoga kita sesama dpt menjayakannya. Very Happy
avatar
Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Kenapa PCC tak popular mcm Facebook

Post  mai figo on Fri Aug 20, 2010 12:28 am

betul tu boh..koi nk tgk satu hari nti komuniti pahang ni dapat jadi top forum kt mesia nih.. cheers
avatar
mai figo

Posts : 14
Points : 19
Join date : 19/08/2010
Age : 32
Location : lepih bandar warisan sejarah

http://sahabatbelia.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kenapa PCC tak popular mcm Facebook

Post  MD on Fri Aug 20, 2010 10:26 am

mai figo wrote:betul tu boh..koi nk tgk satu hari nti komuniti pahang ni dapat jadi top forum kt mesia nih.. cheers

terima kasih mai figo, sesama kita meriahkan forum ini..

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....
avatar
MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Kenapa PCC tak popular mcm Facebook

Post  mai figo on Fri Aug 20, 2010 10:52 am

kalau boleh la encik admin, utk reply komen, buat la fast reply punye box..baru fast..xde la komeh kena ketip kt reply, pastu kena tunggu..dah le laptop komeh neh slow..
neh hanye cadangan komeh la..pastu tambah lg aplikasi2 interaktif seperti ruangan chatting ke, games ke..baru la PCC neh populer mcm FB.. cheers
avatar
mai figo

Posts : 14
Points : 19
Join date : 19/08/2010
Age : 32
Location : lepih bandar warisan sejarah

http://sahabatbelia.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kenapa PCC tak popular mcm Facebook

Post  Deto_8 on Fri Aug 20, 2010 2:03 pm

tima kasih atas komen dan pandangan rodong......

kawan selaku admin akan cuba membantu mana yang patut...dan kawan nak ingatkan jugok kalau kawan sorang dok jadi mende ni...bantuan rodong2 lain amat diperlukan...harap kita semua dapat menjayakan PCC sebagai portal orang pahang

_________________
bangga menjadi pioneer....bangga juga melihat orang lain berjaya...TAHNIAH!
avatar
Deto_8
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 5641
Points : 6570
Join date : 11/04/2009
Location : Saujana Utama & Jengka 3 [PCC 003]

Back to top Go down

Re: Kenapa PCC tak popular mcm Facebook

Post  Deto_8 on Fri Aug 20, 2010 2:04 pm

mungkin ni sedikit sebanyok boleh membantu

http://www.pahangcommunity.com/it-komputer-eletronik-f55/web-blog-forum-laman-sosial-t616.htm?highlight=forum

_________________
bangga menjadi pioneer....bangga juga melihat orang lain berjaya...TAHNIAH!
avatar
Deto_8
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 5641
Points : 6570
Join date : 11/04/2009
Location : Saujana Utama & Jengka 3 [PCC 003]

Back to top Go down

Re: Kenapa PCC tak popular mcm Facebook

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum