Selamat Datang ke Komuniti Anak Pahang. Forum untuk apa jua berkaitan dengan negeri tercinta

Terima kasih atas sokongan
Log in

I forgot my password

MALAYSIA FUTSAL E-FANS & MEDIA 2010

Wed Apr 07, 2010 5:53 pm by Deto_8

Futsal E-fans & Media Edisi Ketiga Tahun 2010 dijangka diadakan pada 5hb June 2010, Sabtu.

Insya Allah PCC akan menghantar 1 team....

Meeting penyelarasan akan dibuat dalam masa terdekat.


Comments: 42

PCC MENYOKONG KEMPEN HARAPAN TANPA SUARA - KAMI PRIHATIN

Wed Apr 28, 2010 1:25 pm by sakur@86



Comments: 19

Facebook
Pahang Community on Facebook
Pahang Sports Zone FB
Pahang Sports Zone on Facebook

Jeruk Maman - Pembuka Selera.

View previous topic View next topic Go down

Jeruk Maman - Pembuka Selera.

Post  MD on Fri Aug 13, 2010 12:29 pm



Salam buat Semua Warga PCC?


Pokok Maman atau nama sainsnya Cleome gynandra adalah sejenis sayuran yang hidup meliar dan sekarang telah ditanam secara komersial. Ia juga ditanam sebagai sayuran di kawasan tertentu di Asia dan Afrika.
Terdapat beberapa jenis pokok maman, diantaraya maman berbunga ungu dan maman berbunga kuning.

Kebiasaannya Maman dijeruk terlebih dahulu untuk menghilangkan rasa pahit sebelum dimakan. Menunya pula boleh dimakan sebagai ulam bersama ikan air tawar yang dibakar dan ada pula yang dicampurkan bersama gulai lemak atau rendang.Di Pahang pula biasa kedapatan Jeruk Maman di jual di pekan sehari atau di pasar tani dengan harga yang berpatutan.

Mungkin ada di kalangan Warga PCC yang menggemari Maman dan boleh berkongsi pendapat dan lain lain yang boleh menambahkan lagi informasi kita terhadap tumbuhan ini.Dari aspek perubatan pula daun,biji dan akar pokok Maman juga ada khasiatnya.

Terima Kasih ,selamat berforum..!




_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Jeruk Maman - Pembuka Selera.

Post  Yassin on Fri Aug 13, 2010 12:57 pm

Jeruk mamam mmg sedak weh kena pulok di campor...dgn ikan sg. pahang (ikan tawar) di bakar picit lada halus sikit..makan dgn nasi panas mmg terangkat.

Kata dek org boleh buat ubat kuat juge hehehe.... Very Happy

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Jeruk Maman - Pembuka Selera.

Post  MD on Fri Aug 13, 2010 1:01 pm

Yassin wrote:Jeruk mamam mmg sedak weh kena pulok di campor...dgn ikan sg. pahang (ikan tawar) di bakar picit lada halus sikit..makan dgn nasi panas mmg terangkat.

Kata dek org boleh buat ubat kuat juge hehehe.... Very Happy

Bang Yassin wei,
pertop lada sikit hehehehehe..di pekan sari Jerantet berapa rege sepalastik?hak yang siap jeruk la...

p/s - karang ada pulok yang tanya apa itu pertop..hehe

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Jeruk Maman - Pembuka Selera.

Post  MD on Mon Aug 16, 2010 12:01 pm

ikut info dari kawan yang duk di Melaka,
ada jugak yang memasak maman seperti sayur biasa [ digoreng,tumis ] tanpa perlu dijeruk terlebih dahulu.rasenya sedikit pahit tapi menyelerakan...

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Jeruk Maman - Pembuka Selera.

Post  Cik_N on Mon Aug 16, 2010 12:05 pm

menda weh pertop tue?

Cik_N
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 898
Points : 940
Join date : 28/11/2009
Location : Temerloh

http://cikkelisa.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Jeruk Maman - Pembuka Selera.

Post  MD on Mon Aug 16, 2010 12:10 pm

Cik_N wrote:menda weh pertop tue?

satu kaedah mematahkan/,memutuskan lada...dibuat dengan jari atau sudu,tanpa guna pisau..

p/s - patutnya soalan ni keluar hari Rabu hehehehe...

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Jeruk Maman - Pembuka Selera.

Post  Yassin on Mon Aug 16, 2010 1:43 pm

MD wrote:ikut info dari kawan yang duk di Melaka,
ada jugak yang memasak maman seperti sayur biasa [ digoreng,tumis ] tanpa perlu dijeruk terlebih dahulu.rasenya sedikit pahit tapi menyelerakan...

MD jeruk mamam yg dah bermalam satu dua hari kalau buat gulai lemak kuning campo ikan tenggiri popalit sedaknya weh cer aok try hehehe..

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Jeruk Maman - Pembuka Selera.

Post  Awangmaseru on Mon Aug 16, 2010 1:57 pm

Yassin wrote:
MD wrote:ikut info dari kawan yang duk di Melaka,
ada jugak yang memasak maman seperti sayur biasa [ digoreng,tumis ] tanpa perlu dijeruk terlebih dahulu.rasenya sedikit pahit tapi menyelerakan...

MD jeruk mamam yg dah bermalam satu dua hari kalau buat gulai lemak kuning campo ikan tenggiri popalit sedaknya weh cer aok try hehehe..

adoi ! nengoh lapo ni ...deme suke ke kalau ikan tenggiri di tuko dengan ikan talang masin.

Awangmaseru
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 252
Points : 294
Join date : 30/11/2009
Age : 55
Location : ulu cheka/jerantut

http://www.mohlaweh.multiply.com

Back to top Go down

Re: Jeruk Maman - Pembuka Selera.

Post  MD on Mon Aug 16, 2010 2:05 pm

Awangmaseru & Yassin,
bete amat kate deme tu...pepaleh sungguh weh..
harap pade sape yang belum pernah mencube makan Jeruk Maman ni,sila hayati ayat ayat diatas .... Very Happy

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Jeruk Maman - Pembuka Selera.

Post  Cik_N on Mon Aug 16, 2010 4:19 pm

koi nak makan jeruk maman pun x reti apatoh lagi nok masok..Smile hehehe...
agok bese je ngan pokok maman ni..masa kecik2 dulu suke potong2 kekacang ter buat main masok2...

MD.. koi terpandang ke pokok maman ter teringat ke ari semalam pokok ter ander kt depan umoh koi ni.. koi cabut sebak nampok semok laman ni.. pokok maman ni mudoh tumbuh memane je ye ke?? ke saloh? hihi

Cik_N
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 898
Points : 940
Join date : 28/11/2009
Location : Temerloh

http://cikkelisa.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Jeruk Maman - Pembuka Selera.

Post  Yassin on Mon Aug 16, 2010 5:13 pm

Cik_N wrote:koi nak makan jeruk maman pun x reti apatoh lagi nok masok..Smile hehehe...
agok bese je ngan pokok maman ni..masa kecik2 dulu suke potong2 kekacang ter buat main masok2...

MD.. koi terpandang ke pokok maman ter teringat ke ari semalam pokok ter ander kt depan umoh koi ni.. koi cabut sebak nampok semok laman ni.. pokok maman ni mudoh tumbuh memane je ye ke?? ke saloh? hihi

Aok bior pasei... hok pokok seakan maman juge hok tumbuh menlior te org panggel maman pasir org tak makan hok te... org makan maman betul te..maman kampung... kekenya utk pengetahuan aok me juga maman cina (hok tanam dek cina gamoknya) tak sesuai dibuat jeruk sebabnya menjadi busuk. Rupa maman pasir tu hijau cerah sikit, maman kampung hijau gelap sikit. Very Happy

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Jeruk Maman - Pembuka Selera.

Post  MD on Mon Aug 16, 2010 5:55 pm

pernah kawan tengok dalam RTM TV1,ada petani di Negeri Sembilan mengusahakan secara komersial tanaman maman ni...

p/s - Cik N, payoh2 aok pegi pekan sari beli hak dah siap jeruk tu...

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Jeruk Maman - Pembuka Selera.

Post  MD on Wed Oct 27, 2010 1:24 pm

semalam ande orang nyebut jeruk maman...

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Jeruk Maman - Pembuka Selera.

Post  zulkbo on Wed Oct 27, 2010 1:46 pm



yang di jual di pekan sari sedak ke?
berbanding buat sendirik..
rasanya hanya di Pahang mende ni Rolling Eyes

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Jeruk Maman - Pembuka Selera.

Post  MD on Wed Oct 27, 2010 1:49 pm

Zul,
terkenal jugak di Negeri sembilan dan member yang duk di Kedah pun depa tau makan...

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Jeruk Maman - Pembuka Selera.

Post  zulkbo on Wed Oct 27, 2010 1:50 pm



Ari tu masa den nak balik Perlis…den tanya kakak den dia nak kirim apa….dia suruh den bawa jeruk maman…okey tak de masalah…..bila kat Perlis nak cari daun maman susah rupanya…permintaan tinggi….kalau kat pd ni seikat RM1 tapi kat perlis RM2….tu pun kalau ada….tapi balik dari perlis ari tu tak de pulak daun maman…so untuk tidak mengecewakan kakak den….den wat lah sendiri…itu pun tanya mak mertua den…bukan ingat pun….tu sebab den rasa kena simpan resepi ni…tak de le tiap2 kali nak buat kena refer mak mertua malulah skit beb..Caro2nya..

SUMBER:
http://bidarabiru.blogspot.com/2009/07/jeruk-maman.html


***Orang Perlis pun makan maman rupanya..cer ke blog tu boleh nengok goner orang membuat maman.. Idea

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Jeruk Maman - Pembuka Selera.

Post  SailorMoon on Wed Oct 27, 2010 5:22 pm

Bonda saya tanam sdiri maman kat tepi umah...
manjang mkn jeruk mamannye kuarge saya tu..
stok arang x putus,buat manggang ikan mkn ngn jeruk maman..
panggang kat dapo arang terbaekkkk...

SailorMoon
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1071
Points : 1110
Join date : 22/02/2010
Location : Pekan - Sepang - Sg Petani

http://fiverobindas.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Jeruk Maman - Pembuka Selera.

Post  SailorMoon on Wed Oct 27, 2010 5:24 pm

MD wrote:
Cik_N wrote:menda weh pertop tue?

satu kaedah mematahkan/,memutuskan lada...dibuat dengan jari atau sudu,tanpa guna pisau..

p/s - patutnya soalan ni keluar hari Rabu hehehehe...

sib baik Cik N tanye dulu..hahaha

SailorMoon
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1071
Points : 1110
Join date : 22/02/2010
Location : Pekan - Sepang - Sg Petani

http://fiverobindas.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Jeruk Maman - Pembuka Selera.

Post  Cik_N on Wed Oct 27, 2010 5:28 pm

cik sailor... ayat tu cengginila...

ibu saya menyuruh saya mempertopkan maman utk dijadikan jeruk...

hehehehe... adeh..lain je bunyinya, mklumlah tok bese..terasa mcm jd org kelompow jap...

Cik_N
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 898
Points : 940
Join date : 28/11/2009
Location : Temerloh

http://cikkelisa.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Jeruk Maman - Pembuka Selera.

Post  MD on Wed Oct 27, 2010 5:29 pm

SailorMoon wrote:Bonda saya tanam sdiri maman kat tepi umah...
manjang mkn jeruk mamannye kuarge saya tu..
stok arang x putus,buat manggang ikan mkn ngn jeruk maman..
panggang kat dapo arang terbaekkkk...

aiiikkk...membako nampak.!

p/s - dah boleh setting ''hari pahang'' di Pekan...

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Jeruk Maman - Pembuka Selera.

Post  SailorMoon on Wed Oct 27, 2010 5:33 pm

Cik_N wrote:cik sailor... ayat tu cengginila...

ibu saya menyuruh saya mempertopkan maman utk dijadikan jeruk...

hehehehe... adeh..lain je bunyinya, mklumlah tok bese..terasa mcm jd org kelompow jap...

cth lain : sya geram tgk kebun lada jiran sebelah..
suatu hari saya telah sabotaj kebun beliau dgn cara mempertop btg pokok lada beliau satu persatu.. Very Happy

SailorMoon
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1071
Points : 1110
Join date : 22/02/2010
Location : Pekan - Sepang - Sg Petani

http://fiverobindas.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Jeruk Maman - Pembuka Selera.

Post  SailorMoon on Wed Oct 27, 2010 5:34 pm

MD wrote:
SailorMoon wrote:Bonda saya tanam sdiri maman kat tepi umah...
manjang mkn jeruk mamannye kuarge saya tu..
stok arang x putus,buat manggang ikan mkn ngn jeruk maman..
panggang kat dapo arang terbaekkkk...

aiiikkk...membako nampak.!

p/s - dah boleh setting ''hari pahang'' di Pekan...

setuju secircle suara..
moh kita serbu umah Amienski..

SailorMoon
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1071
Points : 1110
Join date : 22/02/2010
Location : Pekan - Sepang - Sg Petani

http://fiverobindas.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Jeruk Maman - Pembuka Selera.

Post  MD on Wed Oct 27, 2010 5:36 pm

SailorMoon wrote:Bonda saya tanam sdiri maman kat tepi umah...
manjang mkn jeruk mamannye kuarge saya tu..
stok arang x putus,buat manggang ikan mkn ngn jeruk maman..
panggang kat dapo arang terbaekkkk...

.........Bonda juga mengarahkan dengan segera supaya saya menjemput kengkawan untuk datang makan tengahari..

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Jeruk Maman - Pembuka Selera.

Post  SailorMoon on Wed Oct 27, 2010 5:39 pm

MD wrote:
SailorMoon wrote:Bonda saya tanam sdiri maman kat tepi umah...
manjang mkn jeruk mamannye kuarge saya tu..
stok arang x putus,buat manggang ikan mkn ngn jeruk maman..
panggang kat dapo arang terbaekkkk...

.........Bonda juga mengarahkan dengan segera supaya saya menjemput kengkawan untuk datang makan tengahari..

yeker dia kabo gitu?
x pasan pulok makciknye td..

SailorMoon
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1071
Points : 1110
Join date : 22/02/2010
Location : Pekan - Sepang - Sg Petani

http://fiverobindas.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Jeruk Maman - Pembuka Selera.

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum