Selamat Datang ke Komuniti Anak Pahang. Forum untuk apa jua berkaitan dengan negeri tercinta

Terima kasih atas sokongan
Log in

I forgot my password

MALAYSIA FUTSAL E-FANS & MEDIA 2010

Wed Apr 07, 2010 5:53 pm by Deto_8

Futsal E-fans & Media Edisi Ketiga Tahun 2010 dijangka diadakan pada 5hb June 2010, Sabtu.

Insya Allah PCC akan menghantar 1 team....

Meeting penyelarasan akan dibuat dalam masa terdekat.


Comments: 42

PCC MENYOKONG KEMPEN HARAPAN TANPA SUARA - KAMI PRIHATIN

Wed Apr 28, 2010 1:25 pm by sakur@86



Comments: 19

Facebook
Pahang Community on Facebook
Pahang Sports Zone FB
Pahang Sports Zone on Facebook

Sambal Tempoyak Jering Semai - Pembuka Selera Sahor

View previous topic View next topic Go down

Sambal Tempoyak Jering Semai - Pembuka Selera Sahor

Post  ann on Fri Aug 13, 2010 5:48 pm

Jering semai masak tempoyak.. Nak bubuh nama apa pon tak tau... nak kata tumis tak ditumis naka dikatakan sambal kang dimasak macam ditumis.. entahlah
nak tengok klik link kat bawah

http://ann-collection.blogspot.com/2010/04/tumis-jengkol-tempoyak.html

ann
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 202
Points : 234
Join date : 06/08/2010
Location : Kuantan

http://www.ann-collection.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Sambal Tempoyak Jering Semai - Pembuka Selera Sahor

Post  MD on Sat Aug 14, 2010 12:39 pm

ann wrote:Jering semai masak tempoyak.. Nak bubuh nama apa pon tak tau... nak kata tumis tak ditumis naka dikatakan sambal kang dimasak macam ditumis.. entahlah
nak tengok klik link kat bawah

http://ann-collection.blogspot.com/2010/04/tumis-jengkol-tempoyak.html

Terima kasih Ann,

memang betul ini juga resepi di beberapa daerah di pahang....selain di blog,jemput jugek aok post resepi dan gambar gambar menarik di topik ini...

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Sambal Tempoyak Jering Semai - Pembuka Selera Sahor

Post  ann on Sat Aug 14, 2010 2:03 pm

MD wrote:
ann wrote:Jering semai masak tempoyak.. Nak bubuh nama apa pon tak tau... nak kata tumis tak ditumis naka dikatakan sambal kang dimasak macam ditumis.. entahlah
nak tengok klik link kat bawah

http://ann-collection.blogspot.com/2010/04/tumis-jengkol-tempoyak.html

Terima kasih Ann,

memang betul ini juga resepi di beberapa daerah di pahang....selain di blog,jemput jugek aok post resepi dan gambar gambar menarik di topik ini...


MD: Dah trai masuk gambo tapi keluar congkang jer..... taktau mana silapnya.... last last tarok liks jer.....

ann
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 202
Points : 234
Join date : 06/08/2010
Location : Kuantan

http://www.ann-collection.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Sambal Tempoyak Jering Semai - Pembuka Selera Sahor

Post  MD on Sat Aug 14, 2010 2:20 pm

Ann, cuba lagi hehehehe...ada topik cara cara up gambor cer aok tengok...

p/s - makan nasi + sambal jering susah nak berenti makan ...hehehe

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Sambal Tempoyak Jering Semai - Pembuka Selera Sahor

Post  ann on Sat Aug 14, 2010 2:55 pm

MD wrote:Ann, cuba lagi hehehehe...ada topik cara cara up gambor cer aok tengok...

p/s - makan nasi + sambal jering susah nak berenti makan ...hehehe


MD: Dah dapat dah kesilapannya


SAMBAL TEMPOYAK JERING SEMAI


15 ulas jengkol (jering) semai
12 ulas cili padi atau secukup rasa sendiri
1 gengam ikan bilis
4 sudu tempoyak (Royal grade)
2 keping asam gelugor
1 kilo garam kasar (isi secukup rasa jer laa…..)
1 inci kunyit hidup
4 tangkai daun kesom

P E M E R O S E S A N

Cili dan kunyit di tumbuk (jangan lumat sangat)
Jengkol di buang selupat dan dihiris nipis
Semua bahan-bahan dimasukkan kedalam bekas masakan dan masak sehingga pekat
Disyorkan makan setelah 12 jam selepas dimasak (baru dapat ummmmpppnya................ nak makan terus pong tak per hentam sajer laa... belalang ...............
Selamat mencuba .............. hahaha ............ kalu tak sedap salah siapa.... salah sendiri laaa.. tak reti masak...... hehehe........
Note: Nama jer tumis tapi tak tomis pong..... Jengkol tu sebenarnya buah jering. Pasal Tempoyak Royal grade tu ... nanti kita terang kemudian kalu ada masa daa.......

Jangan sekali-kali gunakan jering selain yang di semai (di cambahkan – samada dalam tanah atau pun pasir) nanti tertonggeng mabuk.............


P/S - buncit laa.. perut demeh.. makan banyak.......

ann
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 202
Points : 234
Join date : 06/08/2010
Location : Kuantan

http://www.ann-collection.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Sambal Tempoyak Jering Semai - Pembuka Selera Sahor

Post  Awangmaseru on Sun Aug 15, 2010 2:30 pm

salam kawan-kawan semua ....

amboi .. naik selera nengok sambal jering semey tu , tapi koy lagi minat kalau jering tu tak dipotong tapi di lempek dengan balu lesung bior penyek sikit tapi jangan sampai pecoh.

Awangmaseru
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 252
Points : 294
Join date : 30/11/2009
Age : 54
Location : ulu cheka/jerantut

http://www.mohlaweh.multiply.com

Back to top Go down

Re: Sambal Tempoyak Jering Semai - Pembuka Selera Sahor

Post  MD on Mon Aug 16, 2010 10:58 am

Awangmaseru wrote:salam kawan-kawan semua ....

amboi .. naik selera nengok sambal jering semey tu , tapi koy lagi minat kalau jering tu tak dipotong tapi di lempek dengan balu lesung bior penyek sikit tapi jangan sampai pecoh.

kawan pun biase makan hak jenih ginih....

p/s - Ann ada gambor baru beh... Very Happy

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Sambal Tempoyak Jering Semai - Pembuka Selera Sahor

Post  ann on Mon Aug 16, 2010 11:31 am

MD wrote:
Awangmaseru wrote:salam kawan-kawan semua ....

amboi .. naik selera nengok sambal jering semey tu , tapi koy lagi minat kalau jering tu tak dipotong tapi di lempek dengan balu lesung bior penyek sikit tapi jangan sampai pecoh.

kawan pun biase makan hak jenih ginih....

p/s - Ann ada gambor baru beh... Very Happy

MD: Gambor ada kat picasa albun .... tapi takleh link terus kat sini kener pindah dulu kat katak tu... dah trai dah....

ann
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 202
Points : 234
Join date : 06/08/2010
Location : Kuantan

http://www.ann-collection.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Sambal Tempoyak Jering Semai - Pembuka Selera Sahor

Post  Sponsored content Today at 10:49 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum