Selamat Datang ke Komuniti Anak Pahang. Forum untuk apa jua berkaitan dengan negeri tercinta

Terima kasih atas sokongan
Log in

I forgot my password

MALAYSIA FUTSAL E-FANS & MEDIA 2010

Wed Apr 07, 2010 5:53 pm by Deto_8

Futsal E-fans & Media Edisi Ketiga Tahun 2010 dijangka diadakan pada 5hb June 2010, Sabtu.

Insya Allah PCC akan menghantar 1 team....

Meeting penyelarasan akan dibuat dalam masa terdekat.


Comments: 42

PCC MENYOKONG KEMPEN HARAPAN TANPA SUARA - KAMI PRIHATIN

Wed Apr 28, 2010 1:25 pm by sakur@86



Comments: 19

Facebook
Pahang Community on Facebook
Pahang Sports Zone FB
Pahang Sports Zone on Facebook

BEAWAK PUNGKOR

View previous topic View next topic Go down

BEAWAK PUNGKOR

Post  Awangmaseru on Sat Sep 25, 2010 11:47 am

Biawak jenis ini telah mencetuskan fenomena terhangat dikalangan pemburu binatang excotik pada masa sekarang. Harganya yang sangat tinggi ... dikatakan untuk seekor biawak yang mencapai 1kg harganya RM1,000,000. Oleh itu specis ini mula menjadi buruan oleh peminat-peminatnya.

Haiwan ini dipanggil belewok pungkor oleh orang kampung. Nama pungkor itu timbul mungkin kerna specis ini gemar diam didalam tunggul lama yang berlubang.Bagaimanapun selalu juga diam di rumah-rumah lakor. Biasanya biawak ini dijumpai bersaiz 100gm-200gm justru penawaran dari tokey bewak adalah 300gm keatas, oleh itu sehingga hari ini tiada satu pun urusniaga blewok pungkor berlaku di kampung sini ( tmpt lain tak taulah).

( rodong tolong upload gambar blewok ni )
Bagi orang sini istilah 'pungkor' juga membawa maksut temberang, kalau orang pulau tawar disebut 'pungkar' kerana haiwan ini mengeluarkan bunyi yang mengelirukan orang . Bunyi yang dibuat seolah bersaiz besar sedangkan saiznya hanya kecil. Apa-apa pun adalah dinyakini specis ini kini diambang kepupusan dari planet bumi tak lama lagi.

Awangmaseru
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 252
Points : 294
Join date : 30/11/2009
Age : 55
Location : ulu cheka/jerantut

http://www.mohlaweh.multiply.com

Back to top Go down

Re: BEAWAK PUNGKOR

Post  zulkbo on Sat Sep 25, 2010 4:39 pm



Tokek yang dalam bahasa Inggris dikenali sebagai Tokay Gecko atau Tucktoo, sejenis cicak tetapi tubuhnya lebih besar yang memangsa aneka serangga dan tikus kecil, ternyata mempunyai khasiat dan manfaat bagi kesihatan manusia yang diyakini masyarakat dapat menyembuhkan penyakit gatal pada kulit. Selain daging, darah dan empedu tokek juga diyakini boleh menjadi ubat. Tak hanya itu, ternyata tokek juga berfungsi dapat mengubati AIDS yang terletak pada lidahnya.

Tokek sering digunakan dalam pengubatan tradisional Cina yang memiliki efek anti-tumor. Para ahli pengubatan China mengembangkan ubat tumor dari organ tubuh tokek, kerana dalam organ tersebut mampu menekan pertumbuhan dan penambahan sel-sel tumor.

kini menjadi rumor baru bahawa tokek dapat menyembuhkan virus HIV/AIDS. Namun, sampai saat ini memang belum ada bukti khusus mengenai hal ini tetapi banyak masyarakat yang mempercayainya.

Penggunaan tokek paling populer untuk mengubati penyakit asma dan dianggap dapat menyembuhkan penyakit tersebut secara efektif. Selain asma, tokek diyakini dapat mengobati impotensi, meningkatkan fungsi seksual lelaki, serta meningkatkan stamina. Tak hanya itu, terkadang tokek juga dicampurkan dengan ubat-ubatan lain untuk menyembuhkan batuk dan flu. Dos yang direkomendkan adalah tiga sampai sembilan gram sehari, tokek juga boleh direbus dalam air."

Ni ke menatangnya Awang?? Rolling Eyes

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: BEAWAK PUNGKOR

Post  Awangmaseru on Sun Sep 26, 2010 10:24 am

Terima kaseh Zul kerana penambahan cerita bewok tu , memang hampir gitulah rupanya , natang ni banyak jenis juga.

Awangmaseru
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 252
Points : 294
Join date : 30/11/2009
Age : 55
Location : ulu cheka/jerantut

http://www.mohlaweh.multiply.com

Back to top Go down

Re: BEAWAK PUNGKOR

Post  Yassin on Sun Sep 26, 2010 11:09 am

Hidup2 kawan nei pun jarang jumpe natang nie.. kalau ada nok juga kawan memburunya hehehe... Razz

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: BEAWAK PUNGKOR

Post  zulkbo on Mon Sep 27, 2010 12:22 pm

Awangmaseru wrote:Terima kaseh Zul kerana penambahan cerita bewok tu , memang hampir gitulah rupanya , natang ni banyak jenis juga.

koi mencarik jugak gambonya
dalam google..tapi yang ni
je koi jumpa Awang.. Very Happy

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: BEAWAK PUNGKOR

Post  MD on Mon Sep 27, 2010 12:27 pm

baru nih kawan tengok kat kedai burung ada 2 ekor hak kecik...sekor tu rege rm350.00

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: BEAWAK PUNGKOR

Post  zulkbo on Mon Sep 27, 2010 12:36 pm

MD wrote:baru nih kawan tengok kat kedai burung ada 2 ekor hak kecik...sekor tu rege rm350.00

mahei betik
rega bewak ler ni..
dulu india je makan yak? Rolling Eyes

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: BEAWAK PUNGKOR

Post  MD on Mon Sep 27, 2010 12:40 pm

zulkbo wrote:
MD wrote:baru nih kawan tengok kat kedai burung ada 2 ekor hak kecik...sekor tu rege rm350.00

mahei betik
rega bewak ler ni..
dulu india je makan yak? Rolling Eyes

ada yang rege ditawarkan mencecah puluhan ribu,keknya tengok pada saiz badan dan tompokan pada kulitnya...

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: BEAWAK PUNGKOR

Post  ann on Mon Sep 27, 2010 3:59 pm

Lama dah tak dengo bunyi beawak pungkor niii....
masik kanak-kanak dulu selalu dengor bunyi kadang atas rabung pun dia duduk...
Tapi sekarang ni bila balik kg tak pernoh dengo langsung bunyinya.....
dah pupus agok nya........

ann
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 202
Points : 234
Join date : 06/08/2010
Location : Kuantan

http://www.ann-collection.blogspot.com

Back to top Go down

Re: BEAWAK PUNGKOR

Post  Awangmaseru on Mon Sep 27, 2010 6:47 pm

ann wrote:Lama dah tak dengo bunyi beawak pungkor niii....
masik kanak-kanak dulu selalu dengor bunyi kadang atas rabung pun dia duduk...
Tapi sekarang ni bila balik kg tak pernoh dengo langsung bunyinya.....
dah pupus agok nya........

bewok ni dah kenal pasti musuh nombor 1 sbb tu dia diam bila ada orang ,mcm tenggiling juga masa tak berharga dulu kita usik sikit dia bergulung terus tapi masa ni tarik ekor dia pun dia tak nok bergulung lari mcm beawok .

Awangmaseru
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 252
Points : 294
Join date : 30/11/2009
Age : 55
Location : ulu cheka/jerantut

http://www.mohlaweh.multiply.com

Back to top Go down

Re: BEAWAK PUNGKOR

Post  cikacung on Tue Sep 28, 2010 3:08 pm

Awangmaseru wrote:
ann wrote:Lama dah tak dengo bunyi beawak pungkor niii....
masik kanak-kanak dulu selalu dengor bunyi kadang atas rabung pun dia duduk...
Tapi sekarang ni bila balik kg tak pernoh dengo langsung bunyinya.....
dah pupus agok nya........

bewok ni dah kenal pasti musuh nombor 1 sbb tu dia diam bila ada orang ,mcm tenggiling juga masa tak berharga dulu kita usik sikit dia bergulung terus tapi masa ni tarik ekor dia pun dia tak nok bergulung lari mcm beawok .

di utara ia dikenali sbg 'pokke'. mmg ada pembeli species cicak ni (300g ke atas shj.). urusniaga yg dpt sy sahkan, milik kwn sekerja saya (> 1kg). Beliau br dpt deposit rm10k dr pembeli (dr singapura), 3 hari lps. selepas selesai ujian br dpt baki, dikatakan >rm1 juta!

cikacung
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 171
Points : 173
Join date : 27/09/2009
Age : 45
Location : j3/KHTP,Kulim

Back to top Go down

Re: BEAWAK PUNGKOR

Post  MD on Tue Sep 28, 2010 3:09 pm

cikacung- lumayan sungguh...diorang buat apa yek?

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: BEAWAK PUNGKOR

Post  cikacung on Tue Sep 28, 2010 3:36 pm

MD wrote:cikacung- lumayan sungguh...diorang buat apa yek?

entah le.... depa kata ambik lidahnya wat penawar HIV!

cikacung
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 171
Points : 173
Join date : 27/09/2009
Age : 45
Location : j3/KHTP,Kulim

Back to top Go down

Re: BEAWAK PUNGKOR

Post  zulkbo on Wed Sep 29, 2010 4:27 pm

macam ni gayanya
koi nak meniaga bewak
boleh jadi jutawan
rupanya...goner
yang len??? Razz

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: BEAWAK PUNGKOR

Post  ann on Wed Sep 29, 2010 5:00 pm

zulkbo wrote:macam ni gayanya
koi nak meniaga bewak
boleh jadi jutawan
rupanya...goner
yang len??? Razz


org sebuk buka ladang lembu kambing

oak leh buka ladang bewok pulok lah cam ni....

ann
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 202
Points : 234
Join date : 06/08/2010
Location : Kuantan

http://www.ann-collection.blogspot.com

Back to top Go down

Re: BEAWAK PUNGKOR

Post  Jeck Sparow on Wed Sep 29, 2010 5:02 pm

zulkbo wrote:macam ni gayanya
koi nak meniaga bewak
boleh jadi jutawan
rupanya...goner
yang len??? Razz

Macam macam hehe

Jeck Sparow
A.D.O
A.D.O

Posts : 1467
Points : 1874
Join date : 15/05/2009
Location : Bera

Back to top Go down

Re: BEAWAK PUNGKOR

Post  MD on Thu Sep 30, 2010 1:36 pm

Jeck,
hutan beloh Bera banyok nih....

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: BEAWAK PUNGKOR

Post  cikacung on Thu Sep 30, 2010 11:21 pm

Jeck Sparow wrote:
zulkbo wrote:macam ni gayanya
koi nak meniaga bewak
boleh jadi jutawan
rupanya...goner
yang len??? Razz

Macam macam hehe

sapa2 ada species ni nk jual kwn blh rekemen pembeli. kalo lbh dr 1kg, bg alamat je.... kwn blh bwk pembeli sendiri dtg.

cikacung
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 171
Points : 173
Join date : 27/09/2009
Age : 45
Location : j3/KHTP,Kulim

Back to top Go down

Re: BEAWAK PUNGKOR

Post  lepat_ubi on Sat Oct 02, 2010 11:46 am

sebut pasal biawak...kt tmpt koi byk menatang nih...hahaha......gemuk2 je....kalo jln nk pg kuliah.....beratur je bewok2 tuh menengok komeh...

lepat_ubi
A.D.O
A.D.O

Posts : 1316
Points : 1348
Join date : 25/05/2009
Age : 28
Location : TRANUNG KITE..../ JENGKA 04

Back to top Go down

Re: BEAWAK PUNGKOR

Post  Awangmaseru on Sun Oct 03, 2010 8:47 am

lepat_ubi wrote:sebut pasal biawak...kt tmpt koi byk menatang nih...hahaha......gemuk2 je....kalo jln nk pg kuliah.....beratur je bewok2 tuh menengok komeh...

cer acu cuba tengok matanya , berkelip-kelip ke masa nengok ke aok tu

Awangmaseru
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 252
Points : 294
Join date : 30/11/2009
Age : 55
Location : ulu cheka/jerantut

http://www.mohlaweh.multiply.com

Back to top Go down

Re: BEAWAK PUNGKOR

Post  ann on Mon Oct 04, 2010 11:59 am

cikacung

sapa2 ada species ni nk jual kwn blh rekemen pembeli. kalo lbh dr 1kg, bg alamat je.... kwn blh bwk pembeli sendiri dtg.[/quote]


Betul ke binatang ni



ada sekor berat lk 326g

ann
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 202
Points : 234
Join date : 06/08/2010
Location : Kuantan

http://www.ann-collection.blogspot.com

Back to top Go down

Re: BEAWAK PUNGKOR

Post  ann on Tue Oct 12, 2010 1:13 pm

ann wrote:cikacung

sapa2 ada species ni nk jual kwn blh rekemen pembeli. kalo lbh dr 1kg, bg alamat je.... kwn blh bwk pembeli sendiri dtg.


Betul ke binatang ni



ada sekor berat lk 326g[/quote]

jangan tanya dah....... dah langsaiii.....

ann
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 202
Points : 234
Join date : 06/08/2010
Location : Kuantan

http://www.ann-collection.blogspot.com

Back to top Go down

Re: BEAWAK PUNGKOR

Post  MD on Tue Mar 08, 2011 10:36 am

apa kisah pasai biawak pungkor nih...ke ramaidah yang kaya raya selepas menjual nya....

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: BEAWAK PUNGKOR

Post  lanlot on Tue Mar 08, 2011 1:27 pm

Embarassed koi tk caye mane bende ni,,baru ni blk jengka ade rodong bela sekor,,katanya sampai sekarang blm ader buyer..mula2 teh ade sgt org nok beli bila dah tgk mendenye die ngabo tok cukup berat..die nok besor lagi...member koi bagi makan cengkerik je..tk tau la bila blh besor...

lanlot

Posts : 3
Points : 3
Join date : 07/10/2009
Age : 37
Location : Republic of Jengka 4 to Kampung Budu

Back to top Go down

Re: BEAWAK PUNGKOR

Post  MD on Wed Mar 09, 2011 11:24 am

lanlot wrote: Embarassed koi tk caye mane bende ni,,baru ni blk jengka ade rodong bela sekor,,katanya sampai sekarang blm ader buyer..mula2 teh ade sgt org nok beli bila dah tgk mendenye die ngabo tok cukup berat..die nok besor lagi...member koi bagi makan cengkerik je..tk tau la bila blh besor...

Lan,

kat umoh kawan ade bekeliaran sekor,keknya kecik amat lagi...Deme kabor Abang Bahrin [ peneroka baru ada simpan 2 ekor...].ande orang bagi makan hati ayam supaya cepat besor,entah lah..
kawan ande jumpa satu artikel pasal biawak ni,katanya diluor negara dijadikan binatang peliharaan je..

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: BEAWAK PUNGKOR

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum