Selamat Datang ke Komuniti Anak Pahang. Forum untuk apa jua berkaitan dengan negeri tercinta

Terima kasih atas sokongan
Log in

I forgot my password

MALAYSIA FUTSAL E-FANS & MEDIA 2010

Wed Apr 07, 2010 5:53 pm by Deto_8

Futsal E-fans & Media Edisi Ketiga Tahun 2010 dijangka diadakan pada 5hb June 2010, Sabtu.

Insya Allah PCC akan menghantar 1 team....

Meeting penyelarasan akan dibuat dalam masa terdekat.


Comments: 42

PCC MENYOKONG KEMPEN HARAPAN TANPA SUARA - KAMI PRIHATIN

Wed Apr 28, 2010 1:25 pm by sakur@86



Comments: 19

Facebook
Pahang Community on Facebook
Pahang Sports Zone FB
Pahang Sports Zone on Facebook

Sambal Jering Semai

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Sambal Jering Semai

Post  mitos on Thu Nov 11, 2010 8:29 pm

Salam aokme seme...
kali kome nok kongsi pulok resipi sambal jering semai...best pepalih deme weh...resipi paling senang tapi sedak mek entak....

tu je bahan-bahannya..

1. Jering semai yg dihiris nipis
2. Bawang besar dipotong bulat
3. Ikan bilis
4. lada ditumbuk dan dicampur dgn tempoyak
5. Minyak, garam dan gula...

caranya...
Goreng ikan bilis dekat-dekat nak garing masuk jering goreng sampai dia nampak warna jernih pastu masuk lada dan tempoyak tadi, isi air sikit masukan bawang tadi..masuk la gula sikit kalau tempoyak tu dah rasa masin atau masuk garam sikit kalau tempoyak manis....masak sampai kering sikit pastu angkat....makan dgn nasi panas...perggghhhh meleleh....

dah nok masak dah nih...dlm kuali lagi...
Selamat mencuba...

mitos

Posts : 37
Points : 51
Join date : 13/07/2010
Age : 44
Location : bkt setongkol kuantan

http://ucmitosboy.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Sambal Jering Semai

Post  zulkbo on Thu Nov 11, 2010 8:52 pm

salam..
pehhhh..memang sedak ni cheers sunny

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Sambal Jering Semai

Post  zulkbo on Thu Nov 11, 2010 8:57 pm


yg ni yg baru diambil dari semaian..dan dibasuh...nampak tak cambah dia tu...memang tengah rangup la ni..


sesudah dibasuh potongla cenggini...


masakla sambal ikn bilis cam biasa...cuma ditambah jering yg telah digoreng..makan ngan nasi panas...memang sedapppp...bagi aku la....


***versi koi jumpa dalam blog:
http://sesucikasihibu.blogspot.com/2009/03/jering-semai-masak-sambal.html

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Sambal Jering Semai

Post  lepat_ubi on Thu Nov 11, 2010 9:20 pm

alahai....sedak nye....teringat kat mok....

lepat_ubi
A.D.O
A.D.O

Posts : 1316
Points : 1348
Join date : 25/05/2009
Age : 27
Location : TRANUNG KITE..../ JENGKA 04

Back to top Go down

Re: Sambal Jering Semai

Post  MD on Fri Nov 12, 2010 9:09 am

Mitos,
aok kena explain sikit kaedah membuat jering semai tu, kot kot ade yang tak paham,semai dimana,berapa lama...

p/s - nok masok sambal nih ventilation dapor kena molek..nanti satu rumah bau atau baunya sampai ke rumoh orang sebeloh...hehehehe

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Sambal Jering Semai

Post  SailorMoon on Fri Nov 12, 2010 10:04 am

MD wrote:Mitos,
aok kena explain sikit kaedah membuat jering semai tu, kot kot ade yang tak paham,semai dimana,berapa lama...

p/s - nok masok sambal nih ventilation dapor kena molek..nanti satu rumah bau atau baunya sampai ke rumoh orang sebeloh...hehehehe

Semai dlm pasu pun boleh..
MD, kat umah koi dulu2 xyah semai..
hat jatuh dr pokok tu tersemai secara semulajadi..huhuh..


ketnye koi x mkn jering

SailorMoon
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1071
Points : 1110
Join date : 22/02/2010
Location : Pekan - Sepang - Sg Petani

http://fiverobindas.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Sambal Jering Semai

Post  SailorMoon on Fri Nov 12, 2010 10:08 am

lepat_ubi wrote:alahai....sedak nye....teringat kat mok....


olololo...cian dia..
imejin mkn sambal jering semai ni ngn nasik panas...
perggghhhhhhh...dah la ujan2 ni cepat lapo.. Very Happy

SailorMoon
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1071
Points : 1110
Join date : 22/02/2010
Location : Pekan - Sepang - Sg Petani

http://fiverobindas.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Sambal Jering Semai

Post  MD on Fri Nov 12, 2010 10:10 am

SailorMoon wrote:

Semai dlm pasu pun boleh..
MD, kat umah koi dulu2 xyah semai..
hat jatuh dr pokok tu tersemai secara semulajadi..huhuh..


ketnye koi x mkn jering

kawan tau,saje mintok tuan tanah tambah info... Laughing

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Sambal Jering Semai

Post  SailorMoon on Fri Nov 12, 2010 11:25 am

MD wrote:
SailorMoon wrote:

Semai dlm pasu pun boleh..
MD, kat umah koi dulu2 xyah semai..
hat jatuh dr pokok tu tersemai secara semulajadi..huhuh..


ketnye koi x mkn jering

kawan tau,saje mintok tuan tanah tambah info... Laughing

pokok jering kat umah ni dh ditebang..
dia mkin tggi,dekat ngn dapo..takut tumbang hala ke rumah..
kala tdk boleh gek meropeh bwh pokok ter cari jering semai..

SailorMoon
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1071
Points : 1110
Join date : 22/02/2010
Location : Pekan - Sepang - Sg Petani

http://fiverobindas.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Sambal Jering Semai

Post  Yassin on Fri Nov 12, 2010 11:36 am

Salam seme..
Kalau nyer dapat kencing yerk... lepas makan jering semai... nie jangan kaborlah kelorox baru hilang hehehe Razz

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Sambal Jering Semai

Post  mitos on Fri Nov 12, 2010 7:23 pm

hancing peking wehhh.... Very Happy

mitos

Posts : 37
Points : 51
Join date : 13/07/2010
Age : 44
Location : bkt setongkol kuantan

http://ucmitosboy.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Sambal Jering Semai

Post  Yassin on Fri Nov 12, 2010 9:11 pm

mitos wrote:hancing peking wehhh.... Very Happy

Hancing pringgg Razz

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Sambal Jering Semai

Post  MD on Sat Nov 13, 2010 10:16 am

Jering tua yang disemai agak empuk berbanding dengan sebelum disemai,akan tetapi jering muda juga sedap dan rangup dibuat ulam...

p/s - khasiat jering ada memberi kebaikan pada sistem pundi kencing... [ ada baca dalam rencana herba ]

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Sambal Jering Semai

Post  cekwa on Sat Nov 13, 2010 11:18 am

MD wrote:Mitos,
aok kena explain sikit kaedah membuat jering semai tu, kot kot ade yang tak paham,semai dimana,berapa lama...

p/s - nok masok sambal nih ventilation dapor kena molek..nanti satu rumah bau atau baunya sampai ke rumoh orang sebeloh...hehehehe


jering ni setau koi kalau nak semai, semai dalam pasir jek! bersih sikit.

cekwa
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 181
Points : 241
Join date : 19/01/2010
Location : kg kerayong, bera, kuantan, beaufort, sabah

http://9w2waa.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Sambal Jering Semai

Post  MD on Sat Nov 13, 2010 11:24 am

cekwa wrote:
MD wrote:Mitos,
aok kena explain sikit kaedah membuat jering semai tu, kot kot ade yang tak paham,semai dimana,berapa lama...

p/s - nok masok sambal nih ventilation dapor kena molek..nanti satu rumah bau atau baunya sampai ke rumoh orang sebeloh...hehehehe


jering ni setau koi kalau nak semai, semai dalam pasir jek! bersih sikit.

tamboh sikit lagi...

selain dari bersih,mudoh nok mengambilnyer ...kan pasir gembur Very Happy

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Sambal Jering Semai

Post  cekwa on Sat Nov 13, 2010 11:44 am

MD wrote:
cekwa wrote:
MD wrote:Mitos,
aok kena explain sikit kaedah membuat jering semai tu, kot kot ade yang tak paham,semai dimana,berapa lama...

p/s - nok masok sambal nih ventilation dapor kena molek..nanti satu rumah bau atau baunya sampai ke rumoh orang sebeloh...hehehehe


jering ni setau koi kalau nak semai, semai dalam pasir jek! bersih sikit.

tamboh sikit lagi...

selain dari bersih,mudoh nok mengambilnyer ...kan pasir gembur Very Happy

lagi satu info, jgn buat pasei kalau nak masak jering ni, kalau tak semai dulu bahaya tau boleh menyebabkan penyakit ...(mende yak tak ingat nama dia,, scratch ),bahasa halusnya susah nak buang air kecik Rolling Eyes dulu2 banyak berlaku!

cekwa
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 181
Points : 241
Join date : 19/01/2010
Location : kg kerayong, bera, kuantan, beaufort, sabah

http://9w2waa.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Sambal Jering Semai

Post  mitos on Sat Nov 13, 2010 1:48 pm

ade org yg rebus jering nih...pastu makan dgn kelapa parut bende nama nye yek....bes jugak tu...

mitos

Posts : 37
Points : 51
Join date : 13/07/2010
Age : 44
Location : bkt setongkol kuantan

http://ucmitosboy.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Sambal Jering Semai

Post  lepat_ubi on Sat Nov 13, 2010 8:37 pm

mitos wrote:ade org yg rebus jering nih...pastu makan dgn kelapa parut bende nama nye yek....bes jugak tu...

mknn ni rase nye glemer di kalangan org kelantan & terengganu (kalo x salah la)....sebab bile saye duk kat sini (terengganu)...baru saye penah mkn mknn tersebut...boleh thn la rase nye...
kat sini dorang bese mkn ptg2....byk jual kt psr mlm...

lepat_ubi
A.D.O
A.D.O

Posts : 1316
Points : 1348
Join date : 25/05/2009
Age : 27
Location : TRANUNG KITE..../ JENGKA 04

Back to top Go down

Re: Sambal Jering Semai

Post  mitos on Sun Nov 14, 2010 1:03 pm

bende ke name nye wehhh...

mitos

Posts : 37
Points : 51
Join date : 13/07/2010
Age : 44
Location : bkt setongkol kuantan

http://ucmitosboy.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Sambal Jering Semai

Post  Awangmaseru on Sun Nov 14, 2010 8:17 pm

mitos wrote:bende ke name nye wehhh...


org panggil jerbus = jering rebus

Awangmaseru
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 252
Points : 294
Join date : 30/11/2009
Age : 54
Location : ulu cheka/jerantut

http://www.mohlaweh.multiply.com

Back to top Go down

Re: Sambal Jering Semai

Post  koi_kome on Mon Nov 15, 2010 10:57 am

sape hr nie masok sambei tumih jering, ce antor sket kt kome nie..hehehe!!

koi_kome

Posts : 33
Points : 42
Join date : 09/06/2010
Age : 34
Location : Bangi

Back to top Go down

Re: Sambal Jering Semai

Post  SailorMoon on Mon Nov 15, 2010 11:45 am

Awangmaseru wrote:
mitos wrote:bende ke name nye wehhh...


org panggil jerbus = jering rebus

Awang...tmpt koi pggil jering rebus jek..
Mase rebus tu mcm2 daun direbus skali ngn jering ter..
Daun senduduk pun ade...
Ade org tumbuk jering rebus ter mase nk makan..
kala kat sini dorg cicah kelapa parut @ sos gula kabung..

SailorMoon
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1071
Points : 1110
Join date : 22/02/2010
Location : Pekan - Sepang - Sg Petani

http://fiverobindas.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Sambal Jering Semai

Post  zulkbo on Mon Nov 15, 2010 3:36 pm

cekwa wrote:

lagi satu info, jgn buat pasei kalau nak masak jering ni, kalau tak semai dulu bahaya tau boleh menyebabkan penyakit ...(mende yak tak ingat nama dia,, scratch ),bahasa halusnya susah nak buang air kecik Rolling Eyes dulu2 banyak berlaku!

aok bio betik Cek Wa..
penyakit mende pulok nih??
kencing tak lawas
minum teh hijau..terbaikkk!!
nak kencing manjang,
tak caya moh try Very Happy

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Sambal Jering Semai

Post  Bederun on Tue Nov 16, 2010 3:02 am

zulkbo wrote:
cekwa wrote:

lagi satu info, jgn buat pasei kalau nak masak jering ni, kalau tak semai dulu bahaya tau boleh menyebabkan penyakit ...(mende yak tak ingat nama dia,, scratch ),bahasa halusnya susah nak buang air kecik Rolling Eyes dulu2 banyak berlaku!

aok bio betik Cek Wa..
penyakit mende pulok nih??
kencing tak lawas
minum teh hijau..terbaikkk!!
nak kencing manjang,
tak caya moh try Very Happy

Org jerantek kabo, pnyakit te namanya "ikat dek jering"... ntoh gone ngikatnye, kehnye tk menelek la pulok.. hehehe

Bederun
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 160
Points : 171
Join date : 25/03/2010
Age : 40
Location : Jerantut - Sintok - Damansara - Muar

Back to top Go down

Re: Sambal Jering Semai

Post  zulkbo on Tue Nov 16, 2010 10:24 am

sambal ni pekena
dengan nasik lemak
orang rumah masak
terangkat I love you

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Sambal Jering Semai

Post  Sponsored content Today at 10:48 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum