Selamat Datang ke Komuniti Anak Pahang. Forum untuk apa jua berkaitan dengan negeri tercinta

Terima kasih atas sokongan
Log in

I forgot my password

MALAYSIA FUTSAL E-FANS & MEDIA 2010

Wed Apr 07, 2010 5:53 pm by Deto_8

Futsal E-fans & Media Edisi Ketiga Tahun 2010 dijangka diadakan pada 5hb June 2010, Sabtu.

Insya Allah PCC akan menghantar 1 team....

Meeting penyelarasan akan dibuat dalam masa terdekat.


Comments: 42

PCC MENYOKONG KEMPEN HARAPAN TANPA SUARA - KAMI PRIHATIN

Wed Apr 28, 2010 1:25 pm by sakur@86



Comments: 19

Facebook
Pahang Community on Facebook
Pahang Sports Zone FB
Pahang Sports Zone on Facebook

Kelas - Mari Belajar Bahasa Arab

View previous topic View next topic Go down

Kelas - Mari Belajar Bahasa Arab

Post  MD on Mon Dec 20, 2010 11:38 am

Salam Semua Warga PCC?

Sukacitanya topik Kelas - Mari Belajar Bahasa Arab dibuka,Topik ini bersifat ilmiah yang mungkin juga jadi pengisian selain topik topik lain yang ada.Mungkin dengan topik ini kita dapat menambah ilmu berkaitan dengan bahasa Arab.

Topik ini juga akan dibimbing oleh Cik_N selaku guru@cikgu yang akan membantu kita semua dalam terjemahan dan penerangan berkaitan dengan Bahasa Arab.Forumers semua boleh juga bertanyakan apa jua perkataan ayat dan lain lain yang berkaitan.

Selamat berforum, Terima kasih...

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Kelas - Mari Belajar Bahasa Arab

Post  Cik_N on Mon Dec 20, 2010 6:43 pm


سم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum dan selamat datang saya ucapkan kepada rakan-rakan pembaca yang dihormati sekelian.

Terima Kasih kpd MD yg mencetuskan idea mewujudkan "Kelas: Mari Belajar Bahasa Arab" yg mana bertujuan untuk berkongsi dengan rakan2 dalam memahami pembelajaran bahasa Arab secara amnya.

Walaupun begitu, saya Cik_N , hakikatnya bukanlah orang yang benar-benar berkeahlian dalam bidang atau ruang lingkup ilmu yang MULIA ini. Akan tetapi saya sekadar mengikut sabda Rasulullah ;
تَعَلَّمُوا العَرَبِيَّةَ وَعَلِّمُوهَا النَّاسَ
‘‘ Belajarlah Bahasa Arab, kemudian ajarikanlah ia kepada manusia’’

Moga-moga usaha ini memberi manfaat bagi bagi saya khasnya dan pembaca sekelian, amin.



Last edited by Cik_N on Mon Dec 20, 2010 6:56 pm; edited 1 time in total

Cik_N
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 898
Points : 940
Join date : 28/11/2009
Location : Temerloh

http://cikkelisa.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kelas - Mari Belajar Bahasa Arab

Post  Cik_N on Mon Dec 20, 2010 6:54 pm

KELAS 1:

Percakapan Seharian:

كيف حالكم؟~ kaifa halukum = Apa kabar kamu semua
كيف حالك؟ ~ kaifa haluka = Apa khabar kamu (lelaki)
كيف حالك؟ ~ kaifa haluki = Apa khabar kamu (perempuan)

أنا بالخير الحمدلله~ ana bilkhoir, Alhamdulillah = saya sihat, terima kasih

*ada perbezaan dari sudut sebutan utk lelaki dan perempuan,
lelaki : di akhiri dgn sebutan ka
perempuan: di akhiri dgn sebutan ki

Cik_N
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 898
Points : 940
Join date : 28/11/2009
Location : Temerloh

http://cikkelisa.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kelas - Mari Belajar Bahasa Arab

Post  zulkbo on Tue Dec 21, 2010 12:05 am

Akhi tu apa?
Ukhti tu apa?
tolong jawab ye ustazah..? Shocked

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Kelas - Mari Belajar Bahasa Arab

Post  Cik_N on Tue Dec 21, 2010 3:24 pm

zulkbo wrote:Akhi tu apa?
Ukhti tu apa?
tolong jawab ye ustazah..? Shocked

Dua-dua perkataan itu merujuk kpd panggilan seseorang dlm bahasa arab:

Akhi: panggilan utk saudara lelaki

Ukhti: Panggilan saudara perempuan

Contoh:
~Wahai akhi Mohd Hazri...
~Kehadapan Ukhti Ainie Rashid yang berada di Kuantan...

* Dalam bahasa kita lebih kurang seperti Cik/Encik/Puan..

Cik_N
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 898
Points : 940
Join date : 28/11/2009
Location : Temerloh

http://cikkelisa.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kelas - Mari Belajar Bahasa Arab

Post  MD on Tue Dec 21, 2010 4:40 pm

kelas telah dimulakan, jemput semua mengemukakan pertanyaan...

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Kelas - Mari Belajar Bahasa Arab

Post  zulkbo on Tue Dec 21, 2010 9:25 pm

Ukhti N kita dah makan? Very Happy

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Kelas - Mari Belajar Bahasa Arab

Post  MD on Wed Dec 22, 2010 12:00 pm

Cik N,
mohon pencerahan berkaitan memberi Salam.dalam sebutan Arab dalam konteks memberi salam ayat/perkataan mana yang terbaik?

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Kelas - Mari Belajar Bahasa Arab

Post  Cik_N on Fri Dec 24, 2010 1:02 am

zulkbo wrote:Ukhti N kita dah makan? Very Happy

Naam ya akhi zulkbo...ka'kun lazizunn jiddan! Smile
( Ya Akhi Zulkbo...kek yang sgt sedap sekali!) Smile


Cik_N
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 898
Points : 940
Join date : 28/11/2009
Location : Temerloh

http://cikkelisa.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kelas - Mari Belajar Bahasa Arab

Post  Cik_N on Fri Dec 24, 2010 1:32 am

MD wrote:Cik N,
mohon pencerahan berkaitan memberi Salam.dalam sebutan Arab dalam konteks memberi salam ayat/perkataan mana yang terbaik?

serba ringkas saya terangkan kehendak soalan encik MD ya...

kalau mengikut makna bahasa arab yang sebenar:

*Salam alaikum
~salam : selamat
~alai : ke atas
~kum : kamu

*mengikut bahasa arab ejaan penuh السلام عليكم : Assalamualaikum...
*ada setengah orang ARAB yg begitu fasih akan menyebut tanpa membunyikan A : Salaamun alaikum...(yg ni biasa ustaz2 saya yg berasal dr negara arab ucpkan)

jadi ketiga2 td tu boleh di ucapkan.. namun terdapat byk khilaf dlm soal memberi salam ini.. nnti kita boleh rujuk pd yg lebih pakar dlm bidang ni ya Smile
kesimpulannya sebutan dalam bahasa apa sekali pun tidak ada bezanya selagi kita faham akan konteks makna yg dibawa, kecualilah pktaan sperti akom, assemelekom, akm pd saya lah langsung x de memberi makna dan sukar utk di pahami.

.

Cik_N
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 898
Points : 940
Join date : 28/11/2009
Location : Temerloh

http://cikkelisa.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kelas - Mari Belajar Bahasa Arab

Post  MD on Fri Dec 24, 2010 4:43 pm

terima kasih Cik N, atas penerangan....

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Kelas - Mari Belajar Bahasa Arab

Post  cekwa on Fri Dec 24, 2010 11:15 pm

kaifa hakukum...... Very Happy

cekwa
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 181
Points : 241
Join date : 19/01/2010
Location : kg kerayong, bera, kuantan, beaufort, sabah

http://9w2waa.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Kelas - Mari Belajar Bahasa Arab

Post  zulkbo on Sat Dec 25, 2010 11:40 am

Cik_N wrote:
zulkbo wrote:Ukhti N kita dah makan? Very Happy

Naam ya akhi zulkbo...ka'kun lazizunn jiddan! Smile
( Ya Akhi Zulkbo...kek yang sgt sedap sekali!) Smile


Ana sakit kerongkong..
(translate in arabic..tq) Very Happy

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Kelas - Mari Belajar Bahasa Arab

Post  MD on Tue Jan 25, 2011 11:25 am

cekwa wrote:kaifa hakukum...... Very Happy

ana bilkhoir Very Happy

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

bahasa Arab

Post  ana_huda on Sun Mar 06, 2011 6:48 pm

assalamualaikum....
boleh tak bagi words in arab...
yang selalu di guna....
selalu di sebut...
terima kasih...
Question lol!

ana_huda

Posts : 1
Points : 1
Join date : 06/03/2011

Back to top Go down

Re: Kelas - Mari Belajar Bahasa Arab

Post  MD on Mon Mar 07, 2011 10:43 am

ana_huda wrote:assalamualaikum....
boleh tak bagi words in arab...
yang selalu di guna....
selalu di sebut...
terima kasih...
Question lol!

W'slm...
Ana, nanti Cik N akan update....

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Kelas - Mari Belajar Bahasa Arab

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum