Selamat Datang ke Komuniti Anak Pahang. Forum untuk apa jua berkaitan dengan negeri tercinta

Terima kasih atas sokongan
Log in

I forgot my password

MALAYSIA FUTSAL E-FANS & MEDIA 2010

Wed Apr 07, 2010 5:53 pm by Deto_8

Futsal E-fans & Media Edisi Ketiga Tahun 2010 dijangka diadakan pada 5hb June 2010, Sabtu.

Insya Allah PCC akan menghantar 1 team....

Meeting penyelarasan akan dibuat dalam masa terdekat.


Comments: 42

PCC MENYOKONG KEMPEN HARAPAN TANPA SUARA - KAMI PRIHATIN

Wed Apr 28, 2010 1:25 pm by sakur@86



Comments: 19

Facebook
Pahang Community on Facebook
Pahang Sports Zone FB
Pahang Sports Zone on Facebook

BERANAK Dalam Air...???

View previous topic View next topic Go down

BERANAK Dalam Air...???

Post  zulkbo on Sun Jun 28, 2009 12:00 am

KUALA LUMPUR: Hospital Pantai Kuala Lumpur (PHKL) mencipta sejarah dengan menjadi hospital pertama di Lembah Klang yang menjalankan kaedah melahir bayi di dalam air.

Bayi pertama yang dilahirkan secara kaedah itu merupakan bayi perempuan seberat 3.6 kiligram (kg) 14 Jun lalu, iaitu bayi kepada pasangan Dinesh dan Joanna Cheryan.

Bayi itu adalah anak ketiga kepada pasangan berkenaan.

"Ia satu lagi kejayaan kepada PHKL dan kami berbangga menjadi hospital pertama di Lembah Klang yang melakukan kelahiran bayi di dalam air," kata Ketua Pegawai Eksekutif PHKL, Tan Suet Guan dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau berkata kaedah bersalin di dalam air adalah kaedah alternatif di mana si ibu akan berendam di dalam air suam yang bertujuan mengurangkan kesakitan dan memberi keselesaan pada ibu berkenaan semasa melahirkan bayi.

Tan berkata kaedah tersebut masih baru di Malaysia tetapi banyak diamalkan di banyak negara maju seperti Amerika Syarikat, Kanada, Australia dan New Zealand.

"Ia lebih selamat dan selesa serta semula jadi untuk ibu dan bayi," katanya. - Bernama



ADA VIDEO..KALAU LEMAH SEMANGAT JANGAN TENGOK Very Happy
http://www.youtube.com/watch?v=YaX2lHQQGRE

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: BERANAK Dalam Air...???

Post  lepat_ubi on Wed Jul 01, 2009 10:18 am

mcm2 sekarang ni...

lepat_ubi
A.D.O
A.D.O

Posts : 1316
Points : 1348
Join date : 25/05/2009
Age : 27
Location : TRANUNG KITE..../ JENGKA 04

Back to top Go down

Re: BERANAK Dalam Air...???

Post  J.Milan22 on Wed Jul 01, 2009 11:08 am

lepat_ubi wrote:mcm2 sekarang ni...

macam2 teknologi...

J.Milan22
EXCO

Posts : 2416
Points : 2494
Join date : 14/04/2009
Location : Sempadan San Siroo.....

Back to top Go down

Re: BERANAK Dalam Air...???

Post  zulkbo on Thu Jul 09, 2009 2:31 am

ADA SAPE-SAPE NAK REKEMEN KAT ORANG UMAH Laughing Laughing Laughing

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: BERANAK Dalam Air...???

Post  Deto_8 on Thu Jul 09, 2009 12:00 pm

tak nak campur urusan orang rumah Laughing

_________________
bangga menjadi pioneer....bangga juga melihat orang lain berjaya...TAHNIAH!

Deto_8
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 5641
Points : 6570
Join date : 11/04/2009
Location : Saujana Utama & Jengka 3 [PCC 003]

Back to top Go down

Re: BERANAK Dalam Air...???

Post  zulkbo on Fri Jul 10, 2009 3:44 am

Orang2 yg tak sesuai guna waterbirth:

1. Kalau bayi sonsang
2. Labour belum well established (belum time nak beranak lagi, nanti kena berendam lama sangat kecut pulak)
3. Kalau maknya HIV positive
4. Kalau sebelum beranak tuh detect baby tgh distress, atau pattern heartbeat baby pelik.
5. Kalau maknya sedang demam,
6. Kalau maknya tekanan darah tinggi,
7. Kalau maknya dah ambik painkillers contoh pethidine, dalam sejam sebelum beranak. Painkillers yg camnih memabukkan, takut mak dia tertidur pulak (lemas) dalam air tuh.
8. Kalau baby tuh dikira high risks for any reason..

so, please bear this in mind kalau ambik waterbirth as choice, tapi doktor atau bidan yg mnyambut tuh boleh bagi nasihat berkenaan dgn kesesuaian anda beranak dalam air.



zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: BERANAK Dalam Air...???

Post  T.O.K.A.N on Mon Aug 17, 2009 5:56 pm

Deto_8 wrote:tak nak campur urusan orang rumah Laughing

haha..ayat power.. Laughing Laughing

T.O.K.A.N
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 157
Points : 156
Join date : 03/07/2009

Back to top Go down

Re: BERANAK Dalam Air...???

Post  koy101 on Sat Sep 19, 2009 4:55 am

Deto_8 wrote:tak nak campur urusan orang rumah Laughing

hahahaha.... samalah ngan aku nih.... Twisted Evil

koy101
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1084
Points : 1132
Join date : 17/09/2009
Age : 43
Location : Temerloh / Bentong

http://www.kembara.net

Back to top Go down

Re: BERANAK Dalam Air...???

Post  Yassin on Sat Sep 19, 2009 9:53 am

koy101 wrote:
Deto_8 wrote:tak nak campur urusan orang rumah Laughing

hahahaha.... samalah ngan aku nih.... Twisted Evil

kawan campo boleh tapi tak berani nok nengok....hehehehehe

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: BERANAK Dalam Air...???

Post  zulkbo on Sat Sep 19, 2009 10:16 pm

rasanya kena campo gak
orang umah ni kekadang tak tau
gak nak buat keputusan sendiri
tapi keh lebih prefer yang tradisi
beranak cam biasa....

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: BERANAK Dalam Air...???

Post  Sponsored content Today at 4:02 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum