Selamat Datang ke Komuniti Anak Pahang. Forum untuk apa jua berkaitan dengan negeri tercinta

Terima kasih atas sokongan
Log in

I forgot my password

MALAYSIA FUTSAL E-FANS & MEDIA 2010

Wed Apr 07, 2010 5:53 pm by Deto_8

Futsal E-fans & Media Edisi Ketiga Tahun 2010 dijangka diadakan pada 5hb June 2010, Sabtu.

Insya Allah PCC akan menghantar 1 team....

Meeting penyelarasan akan dibuat dalam masa terdekat.


Comments: 42

PCC MENYOKONG KEMPEN HARAPAN TANPA SUARA - KAMI PRIHATIN

Wed Apr 28, 2010 1:25 pm by sakur@86



Comments: 19

Facebook
Pahang Community on Facebook
Pahang Sports Zone FB
Pahang Sports Zone on Facebook

TOK GAJAH-Pahlawan Melayu Pahang

View previous topic View next topic Go down

TOK GAJAH-Pahlawan Melayu Pahang

Post  zulkbo on Mon Jul 20, 2009 3:24 am




Tok Gajah adalah ayah kepada Pahlawan Melayu Pahang iaitu Mat Kilau. Pada tahun 1891 hingga tahun 1895 telah berlaku pemberontakan Pahang terhadap pemerintah negerinya. Tok Gajah merupakan tokoh yang terlibat bersama dengan Datuk Bahaman, Mat Kilau dan Datuk Lela menentang penjajah Inggeris. Beliau bertindak menghalau penjajah Inggeris dengan segala tipu helahnya yang hendak merampas pemerintahan negeri Pahang. Beliau mempunyai semangat perjuangan yang gigih serta sanggup berdepan dengan askar-askar Inggeris yang lengkap bersenjata. Beliau juga bersama dengan Wan Lingga telah diarahkan oleh Bendahara Wan Ahmad untuk menyerang Maharaja Perba dan Orang Kaya Setia Lela. Ini adalah disebabkan perselisahan faham antara Maharaja Perba dengan Bendahara. Beliau pernah diutuskan ke Singapura bagi mendapatkan khidmat peguam sebagai penasihat Sultan Ahmad. Beliau juga menjadi ketua pasukan perang Sultan Ahmad dalam menentang penjajah Inggeris.


Golongan ketiga di negeri Pahang yang menjadi pemilik tanah yang penting dan berkuasa di kawasan-kawasan tertentu dikenali sebagai Orang Besar Raja. Golongan ini juga merupakan orang kesayangan istana tetapi bukan berketurunan bangsawan dan dinaikkan pangkat berdasarkan kepada kecekapan serta kemahirannya dalam bidang ketenteraan. Tok Gajah dan Tuan Sheikh Kechil merupakan dua orang tokoh yang terpilih mengikut kategori tersebut. Tok Gajah mempunyai pengaruh yang luas dan sangat dihormati serta ditakuti oleh orang-orang Inggeris. Beliau merupakan penasihat utama Sultan dalam segala yang berkaitan dengan Hulu Pahang, iaitu hal-hal yang berhubung dengan kawasan-kawasan di hilir sungai dari Pulau Tawar.





Makam Tok Gajah Di Ulu Terengganu








Sumber:http://sejarahmalaysia.pnm.my/portalBM

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: TOK GAJAH-Pahlawan Melayu Pahang

Post  zulkbo on Fri Jul 24, 2009 3:12 am

heran jugak pahlawan pahang kita disemadikan di trengganu,mungkin dulu-dulu jauh dah meninggal kat sana kebumi kat situ je..ye dok? Laughing

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: TOK GAJAH-Pahlawan Melayu Pahang

Post  acey on Fri Jul 24, 2009 5:29 pm

dulu2 tak de van jenazah la rasanya Very Happy

acey
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 266
Points : 269
Join date : 23/07/2009

Back to top Go down

Re: TOK GAJAH-Pahlawan Melayu Pahang

Post  zulkbo on Sat Jul 25, 2009 1:05 am

acey wrote:dulu2 tak de van jenazah la rasanya Very Happy

Jenuh kalau nak beranto balik ke pahang.. Laughing Laughing

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: TOK GAJAH-Pahlawan Melayu Pahang

Post  Awangmaseru on Fri Jan 08, 2010 3:42 pm

zulkbo wrote:heran jugak pahlawan pahang kita disemadikan di trengganu,mungkin dulu-dulu jauh dah meninggal kat sana kebumi kat situ je..ye dok? Laughing

kwn jumpa ngan tok gajoh ,2,3 thn yg lepas. tak caye ? ada gambonyer .

Awangmaseru
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 252
Points : 294
Join date : 30/11/2009
Age : 54
Location : ulu cheka/jerantut

http://www.mohlaweh.multiply.com

Back to top Go down

Re: TOK GAJAH-Pahlawan Melayu Pahang

Post  SHARK on Fri Jan 08, 2010 3:48 pm

Awangmaseru wrote:
zulkbo wrote:heran jugak pahlawan pahang kita disemadikan di trengganu,mungkin dulu-dulu jauh dah meninggal kat sana kebumi kat situ je..ye dok? Laughing

kwn jumpa ngan tok gajoh ,2,3 thn yg lepas. tak caye ? ada gambonyer .

aok bior betul wehhh...cer cerita sket...?

SHARK
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 588
Points : 600
Join date : 16/04/2009
Age : 38
Location : Empangan Klang Gate

Back to top Go down

Re: TOK GAJAH-Pahlawan Melayu Pahang

Post  zulkbo on Fri Jan 08, 2010 3:50 pm

Awangmaseru wrote:

kwn jumpa ngan tok gajoh ,2,3 thn yg lepas. tak caye ? ada gambonyer .

tok gajah
team bola erkk
he he he Razz

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: TOK GAJAH-Pahlawan Melayu Pahang

Post  Awangmaseru on Fri Jan 08, 2010 3:57 pm

zulkbo wrote:
Awangmaseru wrote:

kwn jumpa ngan tok gajoh ,2,3 thn yg lepas. tak caye ? ada gambonyer .

tok gajah
team bola erkk
he he he Razz

hee..hee.. tul ni zul, ada sorang tua ngaku dia tokgajoh tapi skrg takadalah d'kg ni, nantilah kwn anto gambonyer. tok gajoh tu pun bkn tua sngt, bebaye kwn je.

Awangmaseru
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 252
Points : 294
Join date : 30/11/2009
Age : 54
Location : ulu cheka/jerantut

http://www.mohlaweh.multiply.com

Back to top Go down

Re: TOK GAJAH-Pahlawan Melayu Pahang

Post  Mrcipizs on Fri Jan 08, 2010 4:00 pm

Awangmaseru wrote:
zulkbo wrote:
Awangmaseru wrote:

kwn jumpa ngan tok gajoh ,2,3 thn yg lepas. tak caye ? ada gambonyer .

tok gajah
team bola erkk
he he he Razz

hee..hee.. tul ni zul, ada sorang tua ngaku dia tokgajoh tapi skrg takadalah d'kg ni, nantilah kwn anto gambonyer. tok gajoh tu pun bkn tua sngt, bebaye kwn je.

bila awang ckp pasai nie teringt kwn masa kecik2 dulu..
ayah kwn ada bawak kwn jalan2.. bila kwn ty nak g mana dia kabo g rumah tok gajah..
rumah dia kat maran.. betul2 dekat simpang nak pegi lubuk paku..

Mrcipizs
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1106
Points : 1131
Join date : 15/04/2009
Age : 35
Location : Angkasa?

Back to top Go down

Re: TOK GAJAH-Pahlawan Melayu Pahang

Post  zulkbo on Fri Jan 08, 2010 4:05 pm

pakat nak guna nama tok gajah
belaka yek..koi tahu koi sekolah dulu rumah hijau
pun panggil tok gajah..he he

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: TOK GAJAH-Pahlawan Melayu Pahang

Post  apens7 on Fri Jan 08, 2010 5:19 pm

zulkbo wrote:heran jugak pahlawan pahang kita disemadikan di trengganu,mungkin dulu-dulu jauh dah meninggal kat sana kebumi kat situ je..ye dok? Laughing

dulu peta negeri pahang kan besar... sempadan negeri pahang dulu2 ada makan sket area negeri terengganu, johor dan selangor...

apens7
EXCO

Posts : 2343
Points : 2445
Join date : 15/04/2009

Back to top Go down

Re: TOK GAJAH-Pahlawan Melayu Pahang

Post  Awangmaseru on Fri Jan 08, 2010 5:25 pm

apens7 wrote:
zulkbo wrote:heran jugak pahlawan pahang kita disemadikan di trengganu,mungkin dulu-dulu jauh dah meninggal kat sana kebumi kat situ je..ye dok? Laughing

dulu peta negeri pahang kan besar... sempadan negeri pahang dulu2 ada makan sket area negeri terengganu, johor dan selangor...

memane kawasan yang masih hutan kat negeri lain yang besempadan ngan pahang, yaitu sel.,neg 9, johor, kel, perak & t'ganu seme dianggap kawasan negeri pahang masa tu. sempadan skrang ni omteh yg buat . siot tul yek.

Awangmaseru
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 252
Points : 294
Join date : 30/11/2009
Age : 54
Location : ulu cheka/jerantut

http://www.mohlaweh.multiply.com

Back to top Go down

Re: TOK GAJAH-Pahlawan Melayu Pahang

Post  Yassin on Fri Jan 08, 2010 6:19 pm

aok me selalu sebut nama tok gajoh- tok gajoh kawan nok tanya dema asal usul nama itu diberi, dan gelaran nama tok gajah itu sendiri.... sapa tau akan asal usulnya kenapa dia dipanggil tok gajah? Very Happy

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: TOK GAJAH-Pahlawan Melayu Pahang

Post  Yassin on Fri Jan 08, 2010 6:25 pm

ada juga cerita lisan yang mengatakan mat lela mati di bukit kor dekat kg sempadan jerantut lipis... di rentap kengnya oleh mat kilau atau tok gajah sendiri sama benar atau tidak. Tapi saya penah mendengar cerita ini dahulunya.....waallahualam


Last edited by Yassin on Wed Jan 13, 2010 11:04 pm; edited 1 time in total

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: TOK GAJAH-Pahlawan Melayu Pahang

Post  Awangmaseru on Wed Jan 13, 2010 11:04 pm

kwn ada gambo tok gajoh yang terbaru pada kirakira 10 tahun yang lalu, ori punya.


Last edited by Awangmaseru on Wed Jan 13, 2010 11:06 pm; edited 1 time in total

Awangmaseru
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 252
Points : 294
Join date : 30/11/2009
Age : 54
Location : ulu cheka/jerantut

http://www.mohlaweh.multiply.com

Back to top Go down

Re: TOK GAJAH-Pahlawan Melayu Pahang

Post  Yassin on Wed Jan 13, 2010 11:05 pm

Awangmaseru wrote:kwn ada gambo tok gajoh terbaru kirakira 10 yang lalu

aok bagi laa ke kawan getek nok nengok man weh......... Very Happy

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: TOK GAJAH-Pahlawan Melayu Pahang

Post  Awangmaseru on Wed Jan 13, 2010 11:12 pm

10 tahun gitulah tapi kwn kena snap gambo dia sorang jelah. tapinya kwn jenoh dah upload tapi tak menjadi, pening juga. beri sikit petua atau kene lunus baru jadi.

Awangmaseru
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 252
Points : 294
Join date : 30/11/2009
Age : 54
Location : ulu cheka/jerantut

http://www.mohlaweh.multiply.com

Back to top Go down

Re: TOK GAJAH-Pahlawan Melayu Pahang

Post  Yassin on Wed Jan 13, 2010 11:19 pm

Awangmaseru wrote:10 tahun gitulah tapi kwn kena snap gambo dia sorang jelah. tapinya kwn jenoh dah upload tapi tak menjadi, pening juga. beri sikit petua atau kene lunus baru jadi.

kawan bagi cara dia cam nei mudah aje aok search kat atas tu Rolling Eyes tulis cara upload gambar mesti jumpa punya.....kawan kash dah tunjuk ajor...zulkbo... Very Happy

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: TOK GAJAH-Pahlawan Melayu Pahang

Post  zulkbo on Wed Jan 13, 2010 11:45 pm

Awangmaseru wrote:10 tahun gitulah tapi kwn kena snap gambo dia sorang jelah. tapinya kwn jenoh dah upload tapi tak menjadi, pening juga. beri sikit petua atau kene lunus baru jadi.

cer aok ke link ni Awang..

http://www.pahangcommunity.com/it-komputer-eletronik-f55/cara-meng_upload-gambo-ke-forum-t607.htm?highlight=cara+mengupload+gambo

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: TOK GAJAH-Pahlawan Melayu Pahang

Post  Yassin on Wed Jan 13, 2010 11:48 pm

zulkbo wrote:
Awangmaseru wrote:10 tahun gitulah tapi kwn kena snap gambo dia sorang jelah. tapinya kwn jenoh dah upload tapi tak menjadi, pening juga. beri sikit petua atau kene lunus baru jadi.

cer aok ke link ni Awang..

http://www.pahangcommunity.com/it-komputer-eletronik-f55/cara-meng_upload-gambo-ke-forum-t607.htm?highlight=cara+mengupload+gambo

kawan rasa dia tengoh meteleoh tu..sebab drp tadi diam aje jumpa dah laa tu.... Very Happy

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: TOK GAJAH-Pahlawan Melayu Pahang

Post  Sponsored content Today at 5:52 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum