Selamat Datang ke Komuniti Anak Pahang. Forum untuk apa jua berkaitan dengan negeri tercinta

Terima kasih atas sokongan
Log in

I forgot my password

MALAYSIA FUTSAL E-FANS & MEDIA 2010

Wed Apr 07, 2010 5:53 pm by Deto_8

Futsal E-fans & Media Edisi Ketiga Tahun 2010 dijangka diadakan pada 5hb June 2010, Sabtu.

Insya Allah PCC akan menghantar 1 team....

Meeting penyelarasan akan dibuat dalam masa terdekat.


Comments: 42

PCC MENYOKONG KEMPEN HARAPAN TANPA SUARA - KAMI PRIHATIN

Wed Apr 28, 2010 1:25 pm by sakur@86



Comments: 19

Facebook
Pahang Community on Facebook
Pahang Sports Zone FB
Pahang Sports Zone on Facebook

Tips Berhenti Merokok

Page 1 of 4 1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Go down

Tips Berhenti Merokok

Post  Deto_8 on Thu Jul 23, 2009 11:35 pm

1. Melengah-lengah
Lengahkan tindak balas ke atas keinginan merokok seperti melambat-lambatkan mencari rokok. Sekiranya rokok ada di tangan, jangan dinyalakan terus, tunggu sekurang-kurangnya 5 minit. Keinginan untuk merokok ini kesudahannya akan hilang juga.

2. Menarik Nafas Panjang
Tarik nafas anda dengan panjang sekurang-kurangnya tiga kali dengan perlahan-lahan.

3. Minum Air Dengan Banyak
Minumlah air banyak-banyak. Sebaik-baiknya air galian atau air masak suam. Jangan minum air berkafein seperti kopi atau teh, kerana minuman ini biasanya akan membuatkan anda ingin merokok selepas meminumnya.

4. Membuat Sesuatu
Buatlah sesuatu yang boleh mengalihkan fikiran anda daripada rokok. Contohnya bersiar-siar makan angin, telefon kawan, membaca buku, bermain muzik, membuat silang kata, berkebun dan sebagainya.

5. Menguyah Sesuatu
Mengunyah sesuatu seperti gula-gula getah, lobak merah, buah epal dan sebagainya. Elakkan sesuatu yang manis seperti gula-gula biasa.

6. Mandi atau Basuh Tangan
Sekiranya berada di rumah, mandilah seberapa kerap atau basuh tangan setiap kali terasa hendak merokok.

7. Melakukan Senaman Regangan
Lakukan senaman regangan setiap kali anda merasa mengantuk kerana tidak merokok.

8. Memohon Doa
Mohonlah doa kepada Tuhan agar azam dan usaha anda untuk berhenti merokok itu berjaya.

Katakan TIDAK kepada rokok..kerana membazir itu sahabatnya Syaitan..

_________________
bangga menjadi pioneer....bangga juga melihat orang lain berjaya...TAHNIAH!

Deto_8
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 5641
Points : 6570
Join date : 11/04/2009
Location : Saujana Utama & Jengka 3 [PCC 003]

Back to top Go down

Re: Tips Berhenti Merokok

Post  zulkbo on Fri Jul 24, 2009 12:00 am

Saya dah lama tunggu thread yang sebegini..baguss articlenya,bolehlah cuba... Laughing Laughing

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Tips Berhenti Merokok

Post  zulkbo on Fri Jul 24, 2009 12:01 am

Kalau hidup ni boleh gostan balik perkara pertama saya nak buat "TIDAK MEROKOK"

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Tips Berhenti Merokok

Post  zulkbo on Fri Jul 24, 2009 12:06 am

DETO 8,kalau awak nak tau saya start merokok,sejak tingkatan lima...dalam thread saya yang dalam BERITA ANAK RANTAU tu ada salah sorang sahabat saya yang mula memperkenalkan saya denagn rokok,awak tau lah kelas sains apa pun nak cuba.Apapun saya tak menyalahkan dia..semua atas diri saya sendiri..Sekarang saya dengar dia antara sahabat saya yang paling berjaya dalam karier dia..tahniah untuk dia Laughing Laughing


Last edited by zulkbo on Fri Jul 24, 2009 12:51 am; edited 1 time in total

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Tips Berhenti Merokok

Post  zulkbo on Fri Jul 24, 2009 12:10 am


zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Tips Berhenti Merokok

Post  zulkbo on Fri Jul 24, 2009 12:12 am


zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Tips Berhenti Merokok

Post  zulkbo on Fri Jul 24, 2009 12:15 am


zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Tips Berhenti Merokok

Post  zulkbo on Fri Jul 24, 2009 12:49 am

Perlis Negeri Pertama Bebas Rokok

KANGAR - Perlis menjadi negeri pertama di Malaysia bebas rokok selepas mewarta dan melaksanakan undang-undang larangan merokok di seluruh kawasan awam di negeri ini tidak lama lagi.

Menteri Besar, Datuk Seri Dr. Md. Isa Sabu (gambar) berkata, langkah tersebut diambil bagi membantu orang ramai membuang tabiat buruk merokok dan meningkatkan taraf kesihatan penduduk di negeri ini.

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Tips Berhenti Merokok

Post  Yassin on Sun Aug 16, 2009 4:24 pm

Kas risa juge dah...kas merokok dah lame keknya nok brenti tak dpt2....ada rodong kabor mekala dah mengisap lama baik jgn brenti nya datang lain penyakit pulok makanya kas redho je laa selagi boleh menyedup...kek tak laa sampai tahap rokok menyedup kas hehehehe...seadanya je... Laughing

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Tips Berhenti Merokok

Post  sam on Sun Aug 16, 2009 5:26 pm

ni pendapat peribadi koi la...maklum la, mgu lepas kbykkan masjid ms khutbah jumaat sentuh topik rokok.. tp pelik gak, sedangkan kes arak ni tgh hangat esp kat selangor ni. tak plak die sentuh...takut ronie liu murka kot Laughing

tak wajar meletakkan kesalahan ke atas perokok semata2 selagi benda ni dijual/diproses secara terang-terangan. koi pun ada membeli barang di 7E, makan di kedai mamak yg mmg ada jual rokok yg kite pndg sebelah mata... oohh lupe plak,kalau kita xmampu nak tegur selemah2 iman kita memadailah kite berdiam diri dan memberontak dlm hati.. eeeh iman leh diukur??? Laughing

p/s- yg salah ttp salah... bt pembaharuan sedikit demi sedikit..
amaran: postingni boleh dijadikan sebagai tips juga Laughing

sam
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 898
Points : 919
Join date : 15/04/2009
Location : FROM THE MILKY WAY TO DARUL BAWAR

Back to top Go down

Re: Tips Berhenti Merokok

Post  koy101 on Sat Sep 19, 2009 4:58 am

Hmmmm..... tunggu ler biler aku nih tuka karier lain lak....

Cer korang bayangkan, kalu dah korang duk sorang sorang dlm utan nih... korang nak wat benda lg.... asap adalah sumber inspirasi.... hehehe...
Lgpun... kekawan aku nak makan hapa kalu aku xbg depa sumer makan... hahahaha Twisted Evil

koy101
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1084
Points : 1132
Join date : 17/09/2009
Age : 43
Location : Temerloh / Bentong

http://www.kembara.net

Back to top Go down

Re: Tips Berhenti Merokok

Post  Yassin on Thu Oct 08, 2009 5:58 pm

Abender pun tips byk dah juge kawan menerai tak berjaya juge maru gini...rokok semakin mahal...dekat 10 hinggit dah sekotak....

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Tips Berhenti Merokok

Post  zulkbo on Thu Oct 08, 2009 6:02 pm

Yassin wrote:Abender pun tips byk dah juge kawan menerai tak berjaya juge maru gini...rokok semakin mahal...dekat 10 hinggit dah sekotak....

MELELEH air mata bang yassin kita
rokok mahal sekarang
apa kata kita hisap rokok gulung
pulok.. Very Happy Very Happy

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Tips Berhenti Merokok

Post  apens7 on Thu Oct 08, 2009 6:19 pm

mother: dont break my heart...

son: renyuk kotak rokok kosong dan buang dalam tong sampah....

son: (malam kang beli baru...)

apens7
EXCO

Posts : 2343
Points : 2445
Join date : 15/04/2009

Back to top Go down

Re: Tips Berhenti Merokok

Post  Yassin on Thu Oct 08, 2009 6:23 pm

apens7 wrote:mother: dont break my heart...

son: renyuk kotak rokok kosong dan buang dalam tong sampah....

son: (malam kang beli baru...)

huhuhu satu tips yang amat berguna hehehehe..........
ada org kabor jgn ditebing mekala dah merokok lama terus berenti silap2 seme berenti sama ...err....

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Tips Berhenti Merokok

Post  MD on Thu Oct 08, 2009 6:29 pm

Yassin wrote:Abender pun tips byk dah juge kawan menerai tak berjaya juge maru gini...rokok semakin mahal...dekat 10 hinggit dah sekotak....

rokok gulung tembakau cap nenas tu pon ok ape??

p/s kawan dulu ngisap rokok jugak,tapi sekali sekale je...boleh berenti

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Tips Berhenti Merokok

Post  Oesandro Jr. on Thu Oct 08, 2009 6:36 pm

rasa2 aokmer la..
kempen amaran bergambar di kotak rokok tu..
berkesan ke tak??
tertingat plok smlm..tv3 ada review and cover pasal topik ni..

Oesandro Jr.
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 343
Points : 350
Join date : 08/10/2009
Location : Dari jemapoh ke Manchestee singoh Melaka dulu

Back to top Go down

Re: Tips Berhenti Merokok

Post  zulkbo on Thu Oct 08, 2009 6:41 pm

Oesandro Jr. wrote:rasa2 aokmer la..
kempen amaran bergambar di kotak rokok tu..
berkesan ke tak??
tertingat plok smlm..tv3 ada review and cover pasal topik ni..

Rasanye idok ler
rokok ni kalau naik sampai RM20
pun orang isap lagi..
tapi kurang sket laa..
koi citer ni jenis yang
dah tegar mcm koi Very Happy

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Tips Berhenti Merokok

Post  Oesandro Jr. on Thu Oct 08, 2009 6:44 pm

sama la ngan kwn..
amaran grafik ni bagi kwn bersifat sementara je..
mula2 dulu mmg takut jugok la..
tp..bila dah kalis..skang dh tak heran nengok gambo tu..

Oesandro Jr.
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 343
Points : 350
Join date : 08/10/2009
Location : Dari jemapoh ke Manchestee singoh Melaka dulu

Back to top Go down

Re: Tips Berhenti Merokok

Post  zulkbo on Thu Oct 08, 2009 6:52 pm

Oesandro Jr. wrote:sama la ngan kwn..
amaran grafik ni bagi kwn bersifat sementara je..
mula2 dulu mmg takut jugok la..
tp..bila dah kalis..skang dh tak heran nengok gambo tu..

gambo tu elok untuk yang baru nak belajo
merokok takut dorang nengok baru
ada ati nak berhenti
anak jantan koi umo 4 tahun
selalu ckp nak hisap rokok mcm ayah
panik koi
gambo tu lah jadi alasan koi nak
nakutkan dia
harap dia takut sampai ke besar lah Rolling Eyes Very Happy

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Tips Berhenti Merokok

Post  Oesandro Jr. on Thu Oct 08, 2009 6:54 pm

molek la ditambah kan lagi gambo2 yg lebih ngeri..
mcm di brazil..x silap kwn la..
size gambo tu cover almost 90% keseluruhan kotak..
mcm kita..40% didepan..60% dibelakang kotak rokok..
mungkin kena tambah lagi kot size tu..

Oesandro Jr.
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 343
Points : 350
Join date : 08/10/2009
Location : Dari jemapoh ke Manchestee singoh Melaka dulu

Back to top Go down

Re: Tips Berhenti Merokok

Post  ozzy on Thu Oct 08, 2009 6:57 pm

Oesandro Jr. wrote:molek la ditambah kan lagi gambo2 yg lebih ngeri..
mcm di brazil..x silap kwn la..
size gambo tu cover almost 90% keseluruhan kotak..
mcm kita..60% didepan..40% dibelakang kotak rokok..
mungkin kena tambah lagi kot size tu..

Mungkin rokok diwajibkan dicampur dengan kemenyan ...isap je bau/rasa kemenyan..pastu kat kotak rokok tu letok gambo mayat..tapi muka nampok la mate mayat tuh terjojol..gone??

ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Tips Berhenti Merokok

Post  Oesandro Jr. on Thu Oct 08, 2009 6:59 pm

kalo tgk gambo kotak rokok kat blah2 south america tu..
mmg ngeri beb gambo..siap ada gambo mayat lagi..
lebih ngeri la..tp bab kemenyan tu..ok gok..hehe

Oesandro Jr.
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 343
Points : 350
Join date : 08/10/2009
Location : Dari jemapoh ke Manchestee singoh Melaka dulu

Back to top Go down

Re: Tips Berhenti Merokok

Post  Deto_8 on Thu Oct 08, 2009 7:40 pm

kawan pernah baca Mastika 3-4 taun lepas...

cuba campurkan daun tembakau dengan air kelapa kemudian minum...pastikan jangan dicium bau air tersebut nanti x lalu nak diminum...dia kabor gerenti muntah minum air tu...tapi selepas tu bau rokok pun aok dah tak lalu....

kawan pernah cuba 2x...buat sendiri lak tu...dah terbayang dalam kepala otak rasa dia...bila minum...uewkkkkk....sikit je lah minum...tapi bolehlah tak merokok 2-3 hari...mungkin kuantiti air minum tu sket kot
Laughing

_________________
bangga menjadi pioneer....bangga juga melihat orang lain berjaya...TAHNIAH!

Deto_8
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 5641
Points : 6570
Join date : 11/04/2009
Location : Saujana Utama & Jengka 3 [PCC 003]

Back to top Go down

Re: Tips Berhenti Merokok

Post  Yassin on Thu Oct 08, 2009 8:08 pm

Oesandro Jr. wrote:kalo tgk gambo kotak rokok kat blah2 south america tu..
mmg ngeri beb gambo..siap ada gambo mayat lagi..
lebih ngeri la..tp bab kemenyan tu..ok gok..hehe

Rasa kena kawan letok la tengkorok kering berjoget2 pun eh...tak jadi bender nok pulok lepas makan sambal tempoyok...selaluuuuuuuuu....peh...

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Tips Berhenti Merokok

Post  Sponsored content Today at 5:49 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 4 1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum