Selamat Datang ke Komuniti Anak Pahang. Forum untuk apa jua berkaitan dengan negeri tercinta

Terima kasih atas sokongan
Log in

I forgot my password

MALAYSIA FUTSAL E-FANS & MEDIA 2010

Wed Apr 07, 2010 5:53 pm by Deto_8

Futsal E-fans & Media Edisi Ketiga Tahun 2010 dijangka diadakan pada 5hb June 2010, Sabtu.

Insya Allah PCC akan menghantar 1 team....

Meeting penyelarasan akan dibuat dalam masa terdekat.


Comments: 42

PCC MENYOKONG KEMPEN HARAPAN TANPA SUARA - KAMI PRIHATIN

Wed Apr 28, 2010 1:25 pm by sakur@86



Comments: 19

Facebook
Pahang Community on Facebook
Pahang Sports Zone FB
Pahang Sports Zone on Facebook

Untuk Kaum Lelaki

View previous topic View next topic Go down

Untuk Kaum Lelaki

Post  Jeck Sparow on Fri Jul 24, 2009 10:39 am

1. Selalu menghargai usaha dan penat-lelah isteri, terutama isteri
yang bekerja dan sama-sama terpaksa menanggung hutang suami.

2. Bila isteri bercakap, pandanglah mukanya dan buka telinga luas-luas. Biar
apa yang dikatakannya masuk telinga kanan dan tersumbat di telinga kiri. Sambil
tu otak suami kenalah memproses informasi yang diterima daripada isteri dengan
bijak serta prihatin.

3. Jangan sekali-kali membandingkan masakan isteri atau cara isteri menghias !
rumah dengan mak anda kecuali masakan/cara menghias isteri anda lebih baik dan
canggih dari emak anda.

4. Jangan demand sex sekiranya isteri tak ada mood atau letih. Agama suruh
kahwin bukan semata-mata untuk penuhi nafsu syahwat saja.I thought wives are
only supposed to provide that service, bukannya jaga anak, masak, mencuci dan
sebagainya!

5. Kalau pasangan dah ada anak, sama-samalah menjaga anak. Benih dari awak
juga. Ada suami, isteri s eda ng makan disuruh cebok kencing n berak anak seda
ngkan suami duduk tersandar kekenyangan macam maharaja.

6. Jangan sekali-kali duduk tersandar depan TV atau relax-relax seda ngkan
isteri bila balik dari kerja, buka saja kasut terus masuk dapur, memasak,
mengemas, membasuh, kejar anak dsbnya. Berbulu mata dan sayu hati isteri bila
kami tak cukup tangan nak menguruskan rumahtangga s eda ngkan suami lepas
tangan.

7. Sekiranya suami makan dahulu, tinggalkan sedikit lauk utk isteri. Jangan
beda l semua sampai turn isteri yang tinggal cuma ekor ikan sekerat, janggut
sotong dan ekor taugeh. Frust, tau tak!

8. Kalau nak ajak member bertandang ke rumah, beritau isteri dulu, kalau boleh
sehari-dua in advance. Jadi bolehlah dia memasak yang best-best dan mengemas
rumah cantik-cantik. Bayangkan perasaan isteri kalau tetamu datang terpacak s
eda ngkan kain-baju masih berlonggok belum sempat dilipat, permainan anak masih
berselerak dan isteri cuma masak mi maggi saja (bukan soal malas masak tapi nak
tolong jimatkan perbelanjaan keluarga)

9. Jangan sekali-kali menyakat isteri tentang saiz badannya yang semakin sihat
atau semakin melidi. Tengok body sendiri dalam cermin dulu.

10. Jangan kentut depan isteri. Masa bercinta dulu kenapa boleh control kentut?

11. Hormatilah ibu-bapa dan kaum keluarga isteri walaupun anda Cuma main
wayang, bodek mereka masa nak mengurat isteri anda dulu. Jangan sekali mencaci
mereka walaupun secara bergurau.

12. Jangan kedekut dengan isteri serta keperluan rumahtangga.

13. Jagalah maruah anda sebagai suami dan lelaki. Selagi boleh, jangan bebankan
isteri dengan masaalah kewangan anda. Selalunya perempuan ni, semakin suami
'degil' tak nak minta pertolongan, selagi itulah dia rela nak tolong.

14. Jangan bersepah dan bersikap pengotor. Dah buka baju, letakkan dalam bakul
baju kotor, dah cungkil gigi, buanglah dalam bakul sampah,bila dah guna ubat
gigi bubuh balik penutupnya, dah ambil sesuatu barang simpan balik ditempat
asal, dah berak flush. Susah sangat ke
nak buat macam tu?

15. Rajin-rajinlah bertanya isteri kalau dia perlukan bantuan anda dengan kerja
rumah/menjaga anak. Tapi jangan tanya dua tahun sekali. Jangan tunjuk rajin
bila ada tetamu di rumah saja.

16. Hormatilah isteri anda sebagaimana anda mahu dihormati. Isteri pun manusia.
Allah berikan banyak keistimewaan kepada para isteri tapi diputar-belitkan
tafsirannya oleh orang lelaki untuk kepentingan diri sendiri.

17. Jangan main kayu tiga dengan perempuan lain. Main lain lagi tak boleh.
Kalau isteri awak yang buat, tentu awak tak boleh tolerate, jadi mengapa isteri
awak kena tolerate kalau awak buat?

18. Kalau tak menyukai sikap atau perbuatan isteri, tegurlah secara baik,
jangan asyik nak menengking aja. Kalau awak sakit nak mati nanti, siapa yang
kena jaga awak? Bai jual roti? Apek jual sayur?Jiran sebelah rumah awak?

19. Kalau isteri nampak tak sihat, cepat-cepatlah bawa jumpa doktor. Tunjuklah
anda mengambil berat tentang dirinya. Jangan sampai isteri nak mampus pun tak
perasan.

20. Berbincanglah dengan isteri sebelum sesuatu keputusan dibuat. Walaupun
suami megah ada kuasa veto, tak jadi bapok kalau pendapat isteri diambil kira.
Pokok pangkalnya ialah timbangrasa dan saling menghargai. Cubalah ketepikan ego
yang keterlaluan. Bukannya laku bila
dah mati nanti.

21. Dalami agama dan bimbinglah anak isteri dengan ikhlas seperti yang dituntut
agama. Ingat, kalau seorang suami masuk syurga, besar kemungkinan isteri pun
masuk syurga. Kalau suami masuk neraka belum tentu isteri juga masuk neraka.
Kalau isteri masuk neraka, besar
kemungkinan suami juga masuk NERAKA tapi kalau isteri masuk syurga belum tentu
suami pun masuk syurga.Ini bukan rekaan saya tapi saya dengar dari seorang
ustaz.

22. Berusahalah dengan ikhlas untuk mempertahankan keharmonian rumahtangga.
Jangan buat apa yang isteri tak suka. Percayalah, kalau suami buat baik sekali
dengan isteri, isteri balas sepuluh kali

23. Jangan buat donno kalau isteri merajuk atau berkecil hati. Kalau perlu
minta maaf, minta maaf, kalau perlu dipujuk, pujuk. Hati orang pompuan ni sen
siti f. Kalau kami rasa suami tak ambil kisah,perasaan bagai dihiris-hiris.
Perkara yang dipandang remeh oleh suami
boleh menjadi kanser kepada isteri. Kepada para suami khususnya dan kaum lelaki
amnya, janganlah dianggap masalah hati dan perasaan orang perempuan ni enteng
sahaja.


Allah s.w.t. berfirman

'Dan ketahuilah bahawasanya Allah mengetahui apa yang didalam hatimu, sebab itu
berhati-hatilah dengan Tuhan'

Jeck Sparow
A.D.O
A.D.O

Posts : 1467
Points : 1874
Join date : 15/05/2009
Location : Bera

Back to top Go down

Re: Untuk Kaum Lelaki

Post  zulkbo on Fri Jul 24, 2009 10:23 pm

Isteri pun kenalah faham suami gak.."body language" dalam berumahtangga penting terutama kesefahaman.
Pompuan pun jangan asyik nak dipujuk bila merajuk,saya dah kawin puluh tahun..Mula-mula pujuk"anja-anja" lama-lama idak lah lagi dia sendiri lah yang faham kita buat diam jer,lama-lama baik lah.. Laughing Laughing

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Untuk Kaum Lelaki

Post  zulkbo on Fri Jul 24, 2009 10:24 pm

Apapun good info untuk pasangan yang baru kawin,awak tau lah skrg byk kes perceraian dari perkahwinan baru setiap hari... Crying or Very sad Crying or Very sad

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Untuk Kaum Lelaki

Post  akangerul on Sat Aug 29, 2009 2:42 pm

Laughing [quote="zulkbo"]apa2 pun terima kasih laa atas info yg sngat2 berguna yg bagus untuk kita sama berkongsi...... Laughing [/quote]

akangerul

Posts : 7
Points : 7
Join date : 29/08/2009
Age : 35
Location : BATU PAHAT

Back to top Go down

Re: Untuk Kaum Lelaki

Post  Yassin on Sun Aug 30, 2009 12:27 am

akangerul wrote:Laughing [quote="zulkbo"]apa2 pun terima kasih laa atas info yg sngat2 berguna yg bagus untuk kita sama berkongsi...... Laughing
[/quote]

berpinor mate kas...membaca tulis aok...apa pun selamat datang ke pcc buat akangerul.... Very Happy

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Untuk Kaum Lelaki

Post  zulkbo on Sun Aug 30, 2009 7:00 am

Yassin wrote:
akangerul wrote:Laughing [quote="zulkbo"]apa2 pun terima kasih laa atas info yg sngat2 berguna yg bagus untuk kita sama berkongsi...... Laughing

berpinor mate kas...membaca tulis aok...apa pun selamat datang ke pcc buat akangerul.... Very Happy
berpinor gak keh
tak pelah orang baru
bagi peluang
selamat datang ke PCC


Last edited by zulkbo on Sat Dec 05, 2009 12:52 am; edited 1 time in total

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Untuk Kaum Lelaki

Post  zulkbo on Sat Dec 05, 2009 12:51 am

10. Jangan kentut depan isteri. Masa bercinta dulu kenapa boleh control kentut?


depan tak pe kut jeck
jangan dalam selimut udah lah
hu hu hu..pitam weh drunken

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Untuk Kaum Lelaki

Post  edi on Sat Dec 05, 2009 9:37 am

Tak semua lelaki mcm tu, org pompuan pun tak kurang juge hebatnye... Yg ok tu ok la, kalau yg sbaliknye mcm mne. Yg penting suami isteri kne faham peranan masing². dlm rumah tangga, sikap tolong, tolak ansur, brtimbang rasa hormat msti ada dlm diri, baru aman rumah tangga...

edi
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 302
Points : 303
Join date : 11/11/2009

Back to top Go down

Re: Untuk Kaum Lelaki

Post  Sponsored content Today at 9:06 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum