Selamat Datang ke Komuniti Anak Pahang. Forum untuk apa jua berkaitan dengan negeri tercinta

Terima kasih atas sokongan
Log in

I forgot my password

MALAYSIA FUTSAL E-FANS & MEDIA 2010

Wed Apr 07, 2010 5:53 pm by Deto_8

Futsal E-fans & Media Edisi Ketiga Tahun 2010 dijangka diadakan pada 5hb June 2010, Sabtu.

Insya Allah PCC akan menghantar 1 team....

Meeting penyelarasan akan dibuat dalam masa terdekat.


Comments: 42

PCC MENYOKONG KEMPEN HARAPAN TANPA SUARA - KAMI PRIHATIN

Wed Apr 28, 2010 1:25 pm by sakur@86



Comments: 19

Facebook
Pahang Community on Facebook
Pahang Sports Zone FB
Pahang Sports Zone on Facebook

Loghat Negeri Pahang

Page 8 of 11 Previous  1, 2, 3 ... 7, 8, 9, 10, 11  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  mepoh on Wed Nov 25, 2009 9:10 am

koi dapat perkataan 2 semenjak duk ngn mak mertue koi ni...daerah bera la..."LIMAS" 2 maksudnye "BILAS"...
contoh ayat - "sayang dah limas k belum baju dalam mesin basuh ni..?" flower[/quote]

Ayat ni mmg pelik nih....
kwn x pernoh dngor pun..... affraid
avatar
mepoh

Posts : 31
Points : 36
Join date : 09/11/2009

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  sakur@86 on Wed Nov 25, 2009 9:53 am

Ayat ni mmg pelik nih....
kwn x pernoh dngor pun..... affraid[/quote]

bese la koi duk kampung...mak mertue koi plak mmg pior pahangnye....lain tempat lain loghatnye dak...
Cool Cool
avatar
sakur@86
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 673
Points : 708
Join date : 24/07/2009
Age : 30
Location : Bera

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  MD on Thu Nov 26, 2009 10:50 am

KOM & Sakur@86,
deme orang Chenor - mungkin boleh beri input loghat Chenor disini...
kalau kat Chenor Kucing akan jadi Kucianngg gitu...penghujungnya tu panjang sikit..
avatar
MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  kawanorgmaRan on Thu Nov 26, 2009 10:54 am

MD wrote:KOM & Sakur@86,
deme orang Chenor - mungkin boleh beri input loghat Chenor disini...
kalau kat Chenor Kucing akan jadi Kucianngg gitu...penghujungnya tu panjang sikit..


hahaha mmg betui ngat kata awok tu MD..kawan balik chenor ari tu dgr org tua kawan bckp dgn tokki sdra kawan.. omboiiihhhh.. tok paham kawan..kawan peringkat2 muder ni dngor je la..hhehe best dngor org2 lama bckp sama die
avatar
kawanorgmaRan

Posts : 40
Points : 50
Join date : 22/11/2009
Age : 34
Location : HP Tower Damansara Kompo, Maran (TSK, Kg Berkat3, Chenor)

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  MD on Thu Nov 26, 2009 10:57 am

kawanorgmaRan wrote:

hahaha mmg betui ngat kata awok tu MD..kawan balik chenor ari tu dgr org tua kawan bckp dgn tokki sdra kawan.. omboiiihhhh.. tok paham kawan..kawan peringkat2 muder ni dngor je la..hhehe best dngor org2 lama bckp sama die

betul amat weh...
kawan fikir loghat bagi setiap daerah yang ada ni unik dan sangat istimewa...jadi kita cuba kumpul maklumat setakat mana yang ada dan bende ni akan jadi rujukan pada semua...semoga mendapat manafaatnya...

Kom - kalau aok balik Chenor cer buat catatan sikit hehehee
avatar
MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  sakur@86 on Thu Nov 26, 2009 11:25 am

MD wrote:KOM & Sakur@86,
deme orang Chenor - mungkin boleh beri input loghat Chenor disini...
kalau kat Chenor Kucing akan jadi Kucianngg gitu...penghujungnya tu panjang sikit..

mmg pun..Org chenOr ni lOghat die ade ddengunggg sikit..kOi xdek la reti sgt nak cakap lOghat chenOr ni...mak koi pun cakap bese jek...cume kalau dah balik k sekara 2 terlOghat la plak..hehe...
bagi koi Loghat chenOr 2 bese jek...xla sepior lipis @ jerantut....sikit inputttt yg kOi tau yek...

saya-kome
jadi-embuh
sempat@xsempat-dan@xdan
cibek-pegang

ada-ander
pas2 org chenor ni kalau bercakap la mesti ade gume perkataan "ce"..contoh ayat..
"ce tengok ter tak embuh lalu nok mendengor org bercakat"..kalau sesape yg ade tau lagi boleh la share..

avatar
sakur@86
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 673
Points : 708
Join date : 24/07/2009
Age : 30
Location : Bera

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  ozzy on Thu Nov 26, 2009 11:29 am

sakur@86 wrote:
MD wrote:KOM & Sakur@86,
deme orang Chenor - mungkin boleh beri input loghat Chenor disini...
kalau kat Chenor Kucing akan jadi Kucianngg gitu...penghujungnya tu panjang sikit..

mmg pun..Org chenOr ni lOghat die ade ddengunggg sikit..kOi xdek la reti sgt nak cakap lOghat chenOr ni...mak koi pun cakap bese jek...cume kalau dah balik k sekara 2 terlOghat la plak..hehe...
bagi koi Loghat chenOr 2 bese jek...xla sepior lipis @ jerantut....sikit inputttt yg kOi tau yek...

saya-kome
jadi-embuh
sempat@xsempat-dan@xdan
cibek-pegang

ada-ander
pas2 org chenor ni kalau bercakap la mesti ade gume perkataan "ce"..contoh ayat..
"ce tengok ter tak embuh lalu nok mendengor org bercakat"..kalau sesape yg ade tau lagi boleh la share..


cibek tu pegang??..cer bagi cntoh ayat..
avatar
ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  sakur@86 on Thu Nov 26, 2009 11:39 am

ozzy wrote:
sakur@86 wrote:
MD wrote:KOM & Sakur@86,
deme orang Chenor - mungkin boleh beri input loghat Chenor disini...
kalau kat Chenor Kucing akan jadi Kucianngg gitu...penghujungnya tu panjang sikit..

mmg pun..Org chenOr ni lOghat die ade ddengunggg sikit..kOi xdek la reti sgt nak cakap lOghat chenOr ni...mak koi pun cakap bese jek...cume kalau dah balik k sekara 2 terlOghat la plak..hehe...
bagi koi Loghat chenOr 2 bese jek...xla sepior lipis @ jerantut....sikit inputttt yg kOi tau yek...

saya-kome
jadi-embuh
sempat@xsempat-dan@xdan
cibek-pegang

ada-ander
pas2 org chenor ni kalau bercakap la mesti ade gume perkataan "ce"..contoh ayat..
"ce tengok ter tak embuh lalu nok mendengor org bercakat"..kalau sesape yg ade tau lagi boleh la share..


cibek tu pegang??..cer bagi cntoh ayat..

"ce tOlOng cibekkan beg kOme ni jat" - cibek ni lebih kepada kite menjinjing sesuatu contoh cam beg @ beg plastik 2..
avatar
sakur@86
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 673
Points : 708
Join date : 24/07/2009
Age : 30
Location : Bera

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  ozzy on Thu Nov 26, 2009 11:42 am

sakur@86 wrote:

cibek tu pegang??..cer bagi cntoh ayat..

"ce tOlOng cibekkan beg kOme ni jat" - cibek ni lebih kepada kite menjinjing sesuatu contoh cam beg @ beg plastik 2..


Ayat gini boleh dok.. ' alamak keh tercibek tahi ayam..hampuras tul ayam ni berak merata '..
avatar
ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  sakur@86 on Thu Nov 26, 2009 11:52 am

ozzy wrote:
sakur@86 wrote:

cibek tu pegang??..cer bagi cntoh ayat..

"ce tOlOng cibekkan beg kOme ni jat" - cibek ni lebih kepada kite menjinjing sesuatu contoh cam beg @ beg plastik 2..


Ayat gini boleh dok.. ' alamak keh tercibek tahi ayam..hampuras tul ayam ni berak merata '..

koi komen yek...hmmm rase cam xbape sesuai la...mcm koi cakap tadi cibek 2 lebih kepada kite menjinjing something...
study
avatar
sakur@86
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 673
Points : 708
Join date : 24/07/2009
Age : 30
Location : Bera

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  T.O.K.A.N on Fri Nov 27, 2009 11:18 am

HOGOH..?

Dlm erti kata lain ialah goyang..
avatar
T.O.K.A.N
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 157
Points : 156
Join date : 03/07/2009

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  kawanorgmaRan on Fri Nov 27, 2009 4:39 pm

MD wrote:
kawanorgmaRan wrote:

hahaha mmg betui ngat kata awok tu MD..kawan balik chenor ari tu dgr org tua kawan bckp dgn tokki sdra kawan.. omboiiihhhh.. tok paham kawan..kawan peringkat2 muder ni dngor je la..hhehe best dngor org2 lama bckp sama die

betul amat weh...
kawan fikir loghat bagi setiap daerah yang ada ni unik dan sangat istimewa...jadi kita cuba kumpul maklumat setakat mana yang ada dan bende ni akan jadi rujukan pada semua...semoga mendapat manafaatnya...

Kom - kalau aok balik Chenor cer buat catatan sikit hehehee


hehehe...boleh2 nnt kawan balik chenor kawan cuber dptkan goner gayer deme2 tu bckp yek Very Happy
avatar
kawanorgmaRan

Posts : 40
Points : 50
Join date : 22/11/2009
Age : 34
Location : HP Tower Damansara Kompo, Maran (TSK, Kg Berkat3, Chenor)

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  zulkbo on Fri Nov 27, 2009 9:23 pm

ozzy wrote:

Ayat gini boleh dok.. ' alamak keh tercibek tahi ayam..hampuras tul ayam ni berak merata '..

sakur@86 wrote:koi komen yek...hmmm rase cam xbape sesuai la...mcm koi cakap tadi cibek 2 lebih kepada kite menjinjing something...
study


wah..wah..wah..
hu hu hu..lawok tul
citer jinjing tahi ayam ni
he he he cheers cheers bounce drunken sunny
avatar
zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  iseymiyaki on Tue Dec 01, 2009 12:42 pm

MD wrote:KOM & Sakur@86,
deme orang Chenor - mungkin boleh beri input loghat Chenor disini...
kalau kat Chenor Kucing akan jadi Kucianngg gitu...penghujungnya tu panjang sikit..

ermm koi dgr am dah keaarah kampung ganchonggg pekann doh sebutan kuciangg tue.. Smile

iseymiyaki
Orang Kampung
Orang Kampung

Posts : 86
Points : 106
Join date : 08/11/2009

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  MD on Tue Dec 01, 2009 12:45 pm

iseymiyaki wrote:
MD wrote:KOM & Sakur@86,
deme orang Chenor - mungkin boleh beri input loghat Chenor disini...
kalau kat Chenor Kucing akan jadi Kucianngg gitu...penghujungnya tu panjang sikit..

ermm koi dgr am dah keaarah kampung ganchonggg pekann doh sebutan kuciangg tue.. Smile

mungkin mengikut hilir sg pahang,sbb orang chenor,lubuk paku,belimbing pun memang gitu weh...
kawan ada kenal dengan sorang pangkat Wan dia duk rumah 500 pekan nu...loghat pun gitu jugak...
avatar
MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  sakur@86 on Tue Dec 01, 2009 1:04 pm

MD wrote:
iseymiyaki wrote:
MD wrote:KOM & Sakur@86,
deme orang Chenor - mungkin boleh beri input loghat Chenor disini...
kalau kat Chenor Kucing akan jadi Kucianngg gitu...penghujungnya tu panjang sikit..

ermm koi dgr am dah keaarah kampung ganchonggg pekann doh sebutan kuciangg tue.. Smile

mungkin mengikut hilir sg pahang,sbb orang chenor,lubuk paku,belimbing pun memang gitu weh...
kawan ada kenal dengan sorang pangkat Wan dia duk rumah 500 pekan nu...loghat pun gitu jugak...

yang pasti kalau koi balik kampung dan dgor org2 tua bercakap mmg lewehhh....
Smile
avatar
sakur@86
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 673
Points : 708
Join date : 24/07/2009
Age : 30
Location : Bera

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  sakur@86 on Fri Dec 04, 2009 11:00 am

bahasa baru untuk hari ni....

orang tori - orang lama
raduk - redah,lalu


cukup untuk hari ni ye anak2....
avatar
sakur@86
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 673
Points : 708
Join date : 24/07/2009
Age : 30
Location : Bera

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  Jeck Sparow on Fri Dec 04, 2009 11:03 am

sakur@86 wrote:bahasa baru untuk hari ni....

orang tori - orang lama
raduk - redah,lalu


cukup untuk hari ni ye anak2....

Keep it up....
avatar
Jeck Sparow
A.D.O
A.D.O

Posts : 1467
Points : 1874
Join date : 15/05/2009
Location : Bera

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  along on Fri Dec 04, 2009 11:07 am

sakur@86 wrote:bahasa baru untuk hari ni....

orang tori - orang lama
raduk - redah,lalu


cukup untuk hari ni ye anak2....

contoh ayatnya....
bukan main lg sakura tu ye, mentang2 la dia orang tori nye raduk je ke paye tu..
hinggak de lintah baru nye tau....

hehehehe
avatar
along
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1090
Points : 1280
Join date : 15/06/2009
Age : 29
Location : jerantut - wangsa maju

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  sakur@86 on Tue Dec 15, 2009 11:22 am

along wrote:
sakur@86 wrote:bahasa baru untuk hari ni....

orang tori - orang lama
raduk - redah,lalu


cukup untuk hari ni ye anak2....

contoh ayatnya....
bukan main lg sakura tu ye, mentang2 la dia orang tori nye raduk je ke paye tu..
hinggak de lintah baru nye tau....

hehehehe

pandai along wat ayat..betul sangat 2 weh...huhuhu
avatar
sakur@86
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 673
Points : 708
Join date : 24/07/2009
Age : 30
Location : Bera

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  ozzy on Fri Jan 08, 2010 3:18 pm

mekala keluor topic beloh pekan kwn terpaksa rujuk ke topic ni..geng2 pekan ni lagi pior dengungnya..hehe
avatar
ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  Yassin on Fri Jan 08, 2010 3:22 pm

ozzy wrote:mekala keluor topic beloh pekan kwn terpaksa rujuk ke topic ni..geng2 pekan ni lagi pior dengungnya..hehe

kawan ttp follow....aok... Very Happy
avatar
Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  MD on Wed Feb 17, 2010 4:36 pm

orang sebelah Chenor menghilir ke Bera menggunakan panggilan ''WEK'' untuk gantinama Nenek atau Wan yang selalu diguna pakai..

mungkin mana mana yang dari Bera/Chenor boleh tambah input...

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....
avatar
MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  cekwa on Thu Feb 18, 2010 8:32 am

saper tau apa maksudnyer 'centong' dan 'calit' ...
avatar
cekwa
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 181
Points : 241
Join date : 19/01/2010
Location : kg kerayong, bera, kuantan, beaufort, sabah

http://9w2waa.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  MUJ4 on Thu Feb 18, 2010 10:53 am

Aku lahir di Kg.Relong Kuala Lipis .. loghat bagi kata nama saya " koh , keh , kaweh " .. pernah dengar orang tua cakap begini .. " weh ade tikeh mampeh gi ambek cangkel " .
avatar
MUJ4

Posts : 30
Points : 48
Join date : 17/02/2010
Age : 44
Location : Klang & Jengka 4

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 8 of 11 Previous  1, 2, 3 ... 7, 8, 9, 10, 11  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum