Selamat Datang ke Komuniti Anak Pahang. Forum untuk apa jua berkaitan dengan negeri tercinta

Terima kasih atas sokongan
Log in

I forgot my password

MALAYSIA FUTSAL E-FANS & MEDIA 2010

Wed Apr 07, 2010 5:53 pm by Deto_8

Futsal E-fans & Media Edisi Ketiga Tahun 2010 dijangka diadakan pada 5hb June 2010, Sabtu.

Insya Allah PCC akan menghantar 1 team....

Meeting penyelarasan akan dibuat dalam masa terdekat.


Comments: 42

PCC MENYOKONG KEMPEN HARAPAN TANPA SUARA - KAMI PRIHATIN

Wed Apr 28, 2010 1:25 pm by sakur@86



Comments: 19

Facebook
Pahang Community on Facebook
Pahang Sports Zone FB
Pahang Sports Zone on Facebook

Loghat Negeri Pahang

Page 9 of 11 Previous  1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  zulkbo on Thu Feb 18, 2010 10:59 am

MUJ4 wrote:Aku lahir di Kg.Relong Kuala Lipis .. loghat bagi kata nama saya " koh , keh , kaweh " .. pernah dengar orang tua cakap begini .. " weh ade tikeh mampeh gi ambek cangkel " .

awak.. ada tikus mati..
pergi ambil cangkul..
(betul dok koi tranlate??)
Very Happy

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/
avatar
zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  MUJ4 on Thu Feb 18, 2010 11:07 am

zulkbo wrote:
MUJ4 wrote:Aku lahir di Kg.Relong Kuala Lipis .. loghat bagi kata nama saya " koh , keh , kaweh " .. pernah dengar orang tua cakap begini .. " weh ade tikeh mampeh gi ambek cangkel " .

awak.. ada tikus mati..
pergi ambil cangkul..
(betul dok koi tranlate??)
Very Happy

betul sangat weh ... confirm aok orang pahang .
avatar
MUJ4

Posts : 30
Points : 48
Join date : 17/02/2010
Age : 44
Location : Klang & Jengka 4

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  MD on Thu Feb 18, 2010 11:32 am

MUJ4 wrote:Aku lahir di Kg.Relong Kuala Lipis .. loghat bagi kata nama saya " koh , keh , kaweh " .. pernah dengar orang tua cakap begini .. " weh ade tikeh mampeh gi ambek cangkel " .

Untuk pengetahuan semua MUJ4 ni merupakan sedara rapat kepada Striker pasukan Pahang ketika ini iaitu Azamuddin Mat Akil atau lebih dikenali sebagai Alex...

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....
avatar
MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  MUJ4 on Thu Feb 18, 2010 11:35 am

MD wrote:
MUJ4 wrote:Aku lahir di Kg.Relong Kuala Lipis .. loghat bagi kata nama saya " koh , keh , kaweh " .. pernah dengar orang tua cakap begini .. " weh ade tikeh mampeh gi ambek cangkel " .

Untuk pengetahuan semua MUJ4 ni merupakan sedara rapat kepada Striker pasukan Pahang ketika ini iaitu Azamuddin Mat Akil atau lebih dikenali sebagai Alex...

Ya sepupu koi dia ada datang ke rumah koi di Jengka 4 hari Isnin lepas .
avatar
MUJ4

Posts : 30
Points : 48
Join date : 17/02/2010
Age : 44
Location : Klang & Jengka 4

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  MD on Thu Feb 18, 2010 11:58 am

cekwa wrote:saper tau apa maksudnyer 'centong' dan 'calit' ...

calit = perbuatan menconteng,mengaris,menanda menggunakan dakwat,cat,minyak dll ke sesuatu permukaan.
contoh ayat = Mamat mencalitkan sedikit minyak wangi ke bahu kiri dan kanannya sebelum keluar rumah.

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....
avatar
MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  cekwa on Thu Feb 18, 2010 1:21 pm

MD wrote:
cekwa wrote:saper tau apa maksudnyer 'centong' dan 'calit' ...

calit = perbuatan menconteng,mengaris,menanda menggunakan dakwat,cat,minyak dll ke sesuatu permukaan.
contoh ayat = Mamat mencalitkan sedikit minyak wangi ke bahu kiri dan kanannya sebelum keluar rumah.


saloh te....memang org pahang sendiri jarang mendengar perkataan ini, tapi biasa di gunakan oleh org kg koi di kerayong...
avatar
cekwa
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 181
Points : 241
Join date : 19/01/2010
Location : kg kerayong, bera, kuantan, beaufort, sabah

http://9w2waa.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  MD on Thu Feb 18, 2010 1:32 pm

cekwa wrote:
saloh te....memang org pahang sendiri jarang mendengar perkataan ini, tapi biasa di gunakan oleh org kg koi di kerayong...

lain daerah mungkin lain maksud kegunaannya... Laughing..tu belum loghat Kechau Tui lagi... Laughing

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....
avatar
MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  zulkbo on Thu Feb 18, 2010 3:43 pm

cekwa wrote:saper tau apa maksudnyer 'centong' dan 'calit' ...

CekWa..cer bui dalam bentuk ayat sikit
bolehlah kita cuba mengagak..aok tahu lah
lain daerah lain "dengungnya"..he he
Very Happy

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/
avatar
zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  zack on Fri Feb 19, 2010 12:21 am

nok kongsi jugak...penoh dengor perkataan ni tak... 'polot' , 'podok','copay' ngan 'julay'.

zack

Posts : 6
Points : 6
Join date : 25/01/2010

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  cekwa on Fri Feb 19, 2010 8:21 am

zulkbo wrote:
cekwa wrote:saper tau apa maksudnyer 'centong' dan 'calit' ...

CekWa..cer bui dalam bentuk ayat sikit
bolehlah kita cuba mengagak..aok tahu lah
lain daerah lain "dengungnya"..he he
Very Happy

ayat2 nya:

kawan minum teh se'centong' pagi tadi..pohpaleh..

pinjam 'calit' koi nak isap rokok nih...calit ni sebenornya mancis api cap lada kalo zaman dulu te...
avatar
cekwa
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 181
Points : 241
Join date : 19/01/2010
Location : kg kerayong, bera, kuantan, beaufort, sabah

http://9w2waa.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  Awangmaseru on Fri Feb 19, 2010 8:48 am

zack wrote:nok kongsi jugak...penoh dengor perkataan ni tak... 'polot' , 'podok','copay' ngan 'julay'.

salam seme,

letok bote jangan copey,
merukas pulok usoh ke julai,
daging bhori dah kehok,
hunggas cepat sebelum melantung.

pawer juge loghat tempat kawan ni ... jer's Lepheh.

Awangmaseru
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 252
Points : 294
Join date : 30/11/2009
Age : 55
Location : ulu cheka/jerantut

http://www.mohlaweh.multiply.com

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  MD on Fri Feb 19, 2010 10:59 am

Awangmaseru wrote:
zack wrote:nok kongsi jugak...penoh dengor perkataan ni tak... 'polot' , 'podok','copay' ngan 'julay'.

salam seme,

letok bote jangan copey,
merukas pulok usoh ke julai,
daging bhori dah kehok,
hunggas cepat sebelum melantung.

pawer juge loghat tempat kawan ni ... jer's Lepheh.

kawan biasa dengor hak ini....hehehhe,walaupon sekali sekala...

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....
avatar
MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  zulkbo on Mon Mar 08, 2010 12:57 pm

1. Galir : perkataan ini selalu digunakan oleh orang orang belah Pekan terutamanya dari kg. Langgar, Pahang tua, Lamir ( sebutan pekan Lami). Ia membawa maksud rosak atau punah , los dan biasanya kepada benda benda yang kecil seperti kunci.

contoh ayat: Aok jangan pulas beria sangat, habih galir pulak kunci te.

2.Tak Kelulu: perkataan ini juga banyak digunakan oleh orang belah Pekan. Ianya membawa maksud tabiat atau perbuatan yang tidak semengah, atau kurang displin.

contoh ayat: Tak kelulu sungguh budak te, habis tumpah air depan hidang tok empat.

3. Pelangkor: Membawa maksud kilat dan ribut petir . Perkataan ini biasa digunakan oleh orang orang belah Lepih, Benta dan Jerangsang.

contoh ayat: Maaf tok penghulu, kas tak dapat keluar malam tadi, pelangkor kuat sangat.

4.Membung: membawa maksud kembang atau penuh.

contoh ayat: Poh.. membungnya kocek dema dengan buah langsat.

5.Merumbu: Maksudnya terlalu penuh hinggakan hampir melimpah.

contoh ayat:Aok isi minyak dalam tong tu jangan sampai merumbu, karang tumpah pulak.

6. Jangkapior: Kelangkabut.

Contoh ayat: Weh.. jangkapior betul kat balai raya tadi.

7. Mengkarap: ( bukan mengkarak ) membawa maksud rosak atau punah. Perkataan ini sangat porpular di Pekan dan Kuantan.

contoh ayat: "Aok jangan godam basikal kawan te.. habis mengkarap pulak" atau " Mengkarap kita kalau tok empat tahu".

8.Mungkung: maksudnya bentuk yang seakan akan pinggan.

Contoh ayat: Aok terap pinggan yang mungkung saja, yang leper tu tos dulu.

9.Lenggek: Maksudnya kena langgar atau kena lenyek.

Contoh ayat: Padi yang kawan jemur kat jalan tu habis kena lenggek dek lori.

10. Kerayan: Perkataan ini biasa digunakan di belah Lepih, Padang Tengku, Benta. Ia membawa maksud terkejut dan panik serta takut.

Contoh ayat: Kerayan kas tadi, ingat beruang atas pokok te.


sumber:

http://orangpahang.blogspot.com/

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/
avatar
zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  Awangmaseru on Mon Mar 08, 2010 9:31 pm

Kawan turunkan dua lagi pekataan;

1. Serendeng = condong , sebutan ren mesti kene idhram, pangkal lidah naik ke lelangit barulah betul bunyinye

2. Kolo = malap , bunyi lo hendaklah keluar ikut hidung

Awangmaseru
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 252
Points : 294
Join date : 30/11/2009
Age : 55
Location : ulu cheka/jerantut

http://www.mohlaweh.multiply.com

Back to top Go down

Loghat Negeri Pahang

Post  mepoh on Tue Mar 09, 2010 11:32 am

kemah kemin doh aokme nih... Shocked
avatar
mepoh

Posts : 31
Points : 36
Join date : 09/11/2009

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  sakur@86 on Tue Mar 09, 2010 11:36 am

[quote="Awangmaseru"]Kawan turunkan dua lagi pekataan;

1. Serendeng = condong , sebutan ren mesti kene idhram, pangkal lidah naik ke lelangit barulah betul bunyinye

kalau koi gelor sendeng jek....
avatar
sakur@86
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 673
Points : 708
Join date : 24/07/2009
Age : 30
Location : Bera

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  jasnoraizan on Tue Mar 09, 2010 11:38 am

[quote="sakur@86"]
Awangmaseru wrote:Kawan turunkan dua lagi pekataan;

1. Serendeng = condong , sebutan ren mesti kene idhram, pangkal lidah naik ke lelangit barulah betul bunyinye

kalau koi gelor sendeng jek....

nih bloh2 lepih btl ke...sbb bunyinye kena idhram..skit nih....
avatar
jasnoraizan
Timbalan Menteri Besar

Posts : 2512
Points : 2623
Join date : 20/07/2009
Location : Seksyen U5 shah alam/jengka 8

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  MD on Wed Mar 10, 2010 11:24 am

Awangmaseru wrote:
zack wrote:nok kongsi jugak...penoh dengor perkataan ni tak... 'polot' , 'podok','copay' ngan 'julay'.

salam seme,

letok bote jangan copey,
merukas pulok usoh ke julai,
daging bhori dah kehok,
hunggas cepat sebelum melantung.

pawer juge loghat tempat kawan ni ... jer's Lepheh.

hehehe...memang luar biasa..

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....
avatar
MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  zack on Fri Mar 12, 2010 11:30 pm

kala nak tau makna polot tu lebih kurang macam meramas atau berlipat lipat.contoh "abih semua kertas dipolot polot dak dia" mana kala podok pulok maknanye lebih kurang macam sumbat atau sumbat lagi boleh...contohnye " kain baju tu abih semua koi podok podok ke dlm almari".

penoh tak dengor ayat ni " ngape bior ke budok tu nangis sampai kerang?"

zack

Posts : 6
Points : 6
Join date : 25/01/2010

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  lepat_ubi on Sat Mar 13, 2010 11:38 pm

zack wrote:kala nak tau makna polot tu lebih kurang macam meramas atau berlipat lipat.contoh "abih semua kertas dipolot polot dak dia" mana kala podok pulok maknanye lebih kurang macam sumbat atau sumbat lagi boleh...contohnye " kain baju tu abih semua koi podok podok ke dlm almari".

penoh tak dengor ayat ni " ngape bior ke budok tu nangis sampai kerang?"

kalo polot tak tau...tapi podok tu tau la....
ayat tu pon selalu gak dengor....
maksud nye menangis yg bersungguh2 sampai tak dengor bunyi suare...
avatar
lepat_ubi
A.D.O
A.D.O

Posts : 1316
Points : 1348
Join date : 25/05/2009
Age : 28
Location : TRANUNG KITE..../ JENGKA 04

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  labu sayong on Mon Mar 15, 2010 12:24 pm

walaupun koi ni anak jati pahang,byk perkataan yg br koi dengo kt cni...itulah unik nyer pahang..
avatar
labu sayong
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 598
Points : 623
Join date : 09/06/2009
Age : 31
Location : Johor/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  lepat_ubi on Mon Mar 15, 2010 1:03 pm

labu sayong wrote:walaupun koi ni anak jati pahang,byk perkataan yg br koi dengo kt cni...itulah unik nyer pahang..


begitu jugek la unik nye PCC.. segalanya ada di sini...
hok yang tak tau pon kite jadi tau...
avatar
lepat_ubi
A.D.O
A.D.O

Posts : 1316
Points : 1348
Join date : 25/05/2009
Age : 28
Location : TRANUNG KITE..../ JENGKA 04

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  ozzy on Fri Mar 26, 2010 10:52 pm

Bederun wrote:Bahasa Ulu Tembeling

Ong - Awak, You
Gon - Kamu (ramai), You All
Auk - Ya, Yess
Pek - Tiada, No
Lunor - Denai, Rentis, Path
Sapan - Habis, End
Kelasah - Tikar Besar (mengkuang)
Masek - Benda, Apa dia, What's That
Lenyum - Licin, Rata(Permukaan), Smooth
Sebat - Kasar, Kesat(permukaan), Rough
Beliwak - Terlampau, Extrem
Tibam - Memukul dengan tangan, Beat by hand
Lambor - Beranda, Balcony
Tapok - Sorok, Hide
Leca - Tilam, Mattress
Mengkalan - Pengkalan (Tempat singgah bot), Port, Bay

Sumber: Petikan dari Kamus Ulu Tembeling. hehehe..

fuhh..siap translet ke english lagi.. Very Happy
avatar
ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  Bederun on Fri Mar 26, 2010 10:59 pm

Weh Ozzy... keh hentam meraban je bahase omputeh te.. kala saloh, deme jgn maroh yek...
avatar
Bederun
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 160
Points : 171
Join date : 25/03/2010
Age : 41
Location : Jerantut - Sintok - Damansara - Muar

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  ozzy on Fri Mar 26, 2010 11:03 pm

Bederun wrote:Weh Ozzy... keh hentam meraban je bahase omputeh te.. kala saloh, deme jgn maroh yek...

cer aok buat contoh ayat keh nak nengok...sekali dgn bahasa inggeris pun molek jugok.. Very Happy
avatar
ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 9 of 11 Previous  1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum