Selamat Datang ke Komuniti Anak Pahang. Forum untuk apa jua berkaitan dengan negeri tercinta

Terima kasih atas sokongan
Log in

I forgot my password

MALAYSIA FUTSAL E-FANS & MEDIA 2010

Wed Apr 07, 2010 5:53 pm by Deto_8

Futsal E-fans & Media Edisi Ketiga Tahun 2010 dijangka diadakan pada 5hb June 2010, Sabtu.

Insya Allah PCC akan menghantar 1 team....

Meeting penyelarasan akan dibuat dalam masa terdekat.


Comments: 42

PCC MENYOKONG KEMPEN HARAPAN TANPA SUARA - KAMI PRIHATIN

Wed Apr 28, 2010 1:25 pm by sakur@86



Comments: 19

Facebook
Pahang Community on Facebook
Pahang Sports Zone FB
Pahang Sports Zone on Facebook

Loghat Negeri Pahang

Page 3 of 11 Previous  1, 2, 3, 4 ... 9, 10, 11  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  Yassin on Fri Oct 02, 2009 4:32 pm

jasnoraizan wrote:

  1. Kash / Kaweh = Saya / aku
  2. Awok / Di = Awak
  3. Pedo'oh = Tipu / Bohong
  4. Bobok = Tipu / Bohong
  5. Pepalih = Terlebih / terlalu
  6. Habat = Pengotor
  7. Mat nya = Kenapa nya
  8. Kek nya = Tetapi
  9. Berambi = Senonoh / berhati-hati
  10. Berlimbor = Jalan berdua-dua / jalan bersebelahan
  11. Kerayai = Takut / cemas / bimbang
  12. Rodong = Kawan / teman
  13. Linyar = Permukaan yang licin
  14. Hampuras/Hampas = Tak berguna langsung
  15. Meretoh = Tidur
  16. Gampang = Kata makian / kata cacian
  17. Garas = Perihal mencuci dengan menggunakan berus
  18. Pungkor/Reba = Semak-samun / juga digunakan untuk menggantikan perkataan bohong / tipu
  19. Pandir = Bodoh
  20. Berjejet = Peluh yang mencurah-curah / basah kuyup
  21. Gedik = Ditujukan kepada perempuan yang gatal
  22. Mantol = Pening-pening
  23. Pepoh = Pukul,hentam
  24. Tutuh = Perbuatan mencantas dahan, dan juga "biarkan"
  25. mentekedaghoh = makan
  26. deme = korang
  27. sapai = habis
  28. hamlor = riang
  29. ghobe = terlalu/teruk
  30. nyonyeh = basah lenjut
  31. lodek = lumpur
  32. konyo = riak wajah
  33. lantak = biar
  34. lopok = bekas untuk menyimpan sesuatu cth. lopok pensil


aok dpt mana ayat diatas nei? huhuhuhuhu macam loghat kash je...

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  jasnoraizan on Fri Oct 02, 2009 4:35 pm

aok dpt mana ayat diatas nei? huhuhuhuhu macam loghat kash je...[/quote]

ayahande & bonde kwn asal orng jerantut weh....

jasnoraizan
Timbalan Menteri Besar

Posts : 2512
Points : 2623
Join date : 20/07/2009
Location : Seksyen U5 shah alam/jengka 8

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  Yassin on Fri Oct 02, 2009 4:39 pm

jasnoraizan wrote:aok dpt mana ayat diatas nei? huhuhuhuhu macam loghat kash je...

ayahande & bonde kwn asal orng jerantut weh....[/quote]


Gitu juge...metnya tak kabor.....melampar...huhuhuhu....

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  jasnoraizan on Fri Oct 02, 2009 4:47 pm

1.Taruk - letak

2.Bodek - pujuk

3.leweh - lemah longlai

4.buas - lasak

5.seladang ni..kita makna dia menyeluruh.ambil dari perkataan ladang..9besar kawasanya)

6.pundung/safa..rumah kecik yang dibuat untuk berehat..seletika..seperti tepi sawah,kebun durian dsb

7.kehem..berkehem: bersungguh-sungguh/keterlaluan.

8.nyayup..tinggi sangat diatas atau bawah sangat .

9.lengit...kalah teruk.

10.pengayoh...pengayuh perahu.

11.sempelet.....

12.reer...letih/lenguh seluruh badan.

13.menginding...kita dekati pihak lain secara diam-diam

14.ralit...kusyuk

15.kederat..upaya

16.berderau...gotong royong

17.nyeraya...suruh

18.ngonyoh...gosok dengan kasar..

19.kipai...letih /lenguh tangan..

20.mencanak...laju sangat(mencayak?)

21.sesemut...kebas kaki.

22.kodi/kudi?...ketinggalan zaman

23.mengolok...

24.cemuih...bosan.

25.paluh...air sungai yang terkepung dek pasir(air tak mengalir)

26.kepok.....tempat simpan padi.

27.melepam..pahit/.masin/masam ? sangat.

28.ce...awalan pada beberapa perbuatan..seperti..awok ce cuba dulu..

29.ngilir...menghala kehilir sungai..(dengan bot/perahu) secara perlahan.

29.Tertomos = jatuh tersembam, tersungkur

30.mengekot...tubuh berbaring dengan bengkok..ala cam asam gelugur/bulan sabit tu le kedudukanya.

31.kuit/menguit.....

32.mengaran..menangkap ikan dengan cacak tiang tgh sungai ikat tangsi dan mata kail..untuk pemberatnya tampat botol bersama.

33.merewei..satu lagi cara menagkap ikan.

34.nyuluh..operasi buru binatng hutan pada mlm hari

35.bergodok...menghentak kaki ke batang lesung secara bersama dan serentak serta dengan kadar yang cepat/laju..ni masa mnegempin la ni..

36.emping tahu tak?tahu kan..

37.bernazam...satu seni tradisioanl..nayayian lagu-lagu rentak persis marhaban beserta apa ke nama..macam kompang tapi 3 kali ganda besar dari kompang.

38.kekalu...emping dibuat dari padi pulut..

39.sengkelen...duit siling/pulas tangan kebelakang

40.kerajat...

41.berlemin...berminyak

42.racik..jerat ayam hutan

43.sengkawang...

44.boyaih...boroi

45.cenekam...kuku cekam tu le..

46.cekut..cakup

47.celau...hari ribut..sebab melakukan sesutu luar biasa/tabiie..seperti laga kucing..

48.chika..mual/muntah/perut memulas.gitule lebih kurang.

49.komeng..sinonim ngan nyiur

50.kuit/menguit =biase nye menunjukkan sesuatu yang banyak/ramai..

51.kerajat?..nie tak pernah dengar pun

52.komeng=nyior komeng

53.menganjing= mengada..hehe

54.bertonyeh - gaduh mulut

55.seronyih - serabut, tak kemas, tak seperti keadaan asal

56.merepih = mencangkul rumput

57.mengopeh = suka pegang sana..pegang sini..tangan tak duduk diam

58.mengoteh, meroteh - tgn tak dok diam, sama cam mengopeh yg YoG bagi

59.Dedor: suam-suam kuku

60.Jelun : biasa nya kalau demam...ambil tuala..celup ngan air asam
jawa...jelun kepala...

61.Lejut : basah teruk (lencun)
semalam ujan lebat sangat..habis lejut kot balik rumoh..kekeke

62.Mengekelan : tercekik

63.Jaluk--rasa tersalah/silap

64.tekeh...sekeh/ketuk/pukul dengan belakang gemgaman tangan.

65.cokei...cukai

66.mengkone..kemana-mana

67.merarau..tanya orang tembeling..makna

68.kobek - belek2...menyiasat ( bukan menyiasat org ye )

69.tebal bakut - sangat tebal ( bak kata org pahang ckp bahse KL tebal giler!)

70.Komoih - Gomol
Jgn le komoih budak tu nak tido weh

71.Oteing - Pening!
Pah palih! Oteing paler kawan nak buat mende ni!

72.Menggeledeng - (Susah la nak explain maknanya, tp something yg merujuk kpd pergerakan badan).
Bakper menggeledeng ngat ni?

73.SIPOH - kependekan untuk Syarifah
(biasa org beloh pekan yg sokmu sebut..)

74. dema = (awak) cthnya: dema ni takde keja lain ke .........

75.pepalih = cthnye : pepalih awok nyape buat gitu

76.sangei--tudungsaji

77.mamai--- emosi tak stabil..(betul ke guna makna ni?)

78.mencelabak...benda jatuh dalam jumlah yang banyak atau berat.

79.degut...isk nak beri makna benda lak ni

80.mengoloh...tolak balik/undur.

81.karang--nanti (Yog boleh buat ayat dari perkataan ni kut untuk tunjuk contoh)

82.TEMBE = lembek, lemah, manja

83.KEMEME = sama cam tembe gak

84. gamoknye = agaknya

85.gasok awok le = suka hati awaklah

86.lantak awok = suka hati awak

87.KERAPOH - sisa2/ bersepah

Cth :
sisa - Boh ke kawan kerapoh tulang2 ikan tu yek !

sepah - Start dah si kuyett buat kerapoh dalam bilik...

88.Kupik - kedekut

Jangan lah kupik ngat ngan credit... mod! (Cth sahaja!)

89.berahi - suka (lebih kpd barang ye bukan org...kekkeke...disebut beghahi...jgn sebut baku ...

contoh :

Beghahi betol YoG makan yogurt.

90.rodong/ghodong - kengkawan
cth. ayat: mok..koi nok keluor kejak jumpa ghodong

91.podot - sumbat
cth. ayat: kadir..kalau tok muat jugek aok podot je la baju tu dlm beg ni hah

92.bersalai.....disebut bersalei
- maksud : tak mandi pagi

jasnoraizan
Timbalan Menteri Besar

Posts : 2512
Points : 2623
Join date : 20/07/2009
Location : Seksyen U5 shah alam/jengka 8

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  Yassin on Fri Oct 02, 2009 4:53 pm

zulkbo wrote:AKU NAK TAU GAK DARI ORANG PAHANG JATI PANGGIL TEMPOYAK "DERIANG ASANG" BETOI KER???

Zul....kawan belom menjeru lagi masa topik nei ada...jadi kawan jawab laa...bukan TEMPOYOK ASANG disebut TEMPOYOK USANG - tempoyok yang sudah agak lama dan sudah berubah rupa.

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  jasnoraizan on Fri Oct 02, 2009 5:02 pm

[quote="Yassin"]
zulkbo wrote:AKU NAK TAU GAK DARI ORANG PAHANG JATI PANGGIL TEMPOYAK "DERIANG ASANG" BETOI KER???

asalnye dari perkatan durian masam(derian asam).....tu yg jd derian asang...sebut dgn cepat....

jasnoraizan
Timbalan Menteri Besar

Posts : 2512
Points : 2623
Join date : 20/07/2009
Location : Seksyen U5 shah alam/jengka 8

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  iyol8386 on Fri Oct 02, 2009 6:18 pm

jasnoraizan wrote:aok dpt mana ayat diatas nei? huhuhuhuhu macam loghat kash je...

ayahande & bonde kwn asal orng jerantut weh....[/quote]

awk pun kire jerantut jugak la ni ye
jerantut belah mn?
kawan pun nk jd org jerantut dh lps ni

iyol8386
Orang Kampung
Orang Kampung

Posts : 57
Points : 55
Join date : 02/10/2009
Age : 33

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  Yassin on Sat Oct 03, 2009 12:32 am

shana wrote:
jasnoraizan wrote:aok dpt mana ayat diatas nei? huhuhuhuhu macam loghat kash je...

ayahande & bonde kwn asal orng jerantut weh....

awk pun kire jerantut jugak la ni ye
jerantut belah mn?
kawan pun nk jd org jerantut dh lps ni[/quote]

oit aok dah dh dpt org jerantut ker? royat-royat laa esok boleh kome dtg makan kenduri...

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  iyol8386 on Mon Oct 05, 2009 11:05 am

Yassin wrote:
shana wrote:
jasnoraizan wrote:aok dpt mana ayat diatas nei? huhuhuhuhu macam loghat kash je...

ayahande & bonde kwn asal orng jerantut weh....

awk pun kire jerantut jugak la ni ye
jerantut belah mn?
kawan pun nk jd org jerantut dh lps ni

oit aok dah dh dpt org jerantut ker? royat-royat laa esok boleh kome dtg makan kenduri...[/quote]

ye la
kawan dpt org temin
tgu la tahun br cine thn dpn
blh la kawan antor kad ke awk..hehehe

iyol8386
Orang Kampung
Orang Kampung

Posts : 57
Points : 55
Join date : 02/10/2009
Age : 33

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  Yassin on Mon Oct 05, 2009 11:20 am

shana wrote:
Yassin wrote:
shana wrote:
jasnoraizan wrote:aok dpt mana ayat diatas nei? huhuhuhuhu macam loghat kash je...

ayahande & bonde kwn asal orng jerantut weh....

awk pun kire jerantut jugak la ni ye
jerantut belah mn?
kawan pun nk jd org jerantut dh lps ni

oit aok dah dh dpt org jerantut ker? royat-royat laa esok boleh kome dtg makan kenduri...

ye la
kawan dpt org temin
tgu la tahun br cine thn dpn
blh la kawan antor kad ke awk..hehehe[/quote]

kat temin tu byk ngat geng SYED setahu kawan, aok kena ker sharifah juge ker?

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  iyol8386 on Mon Oct 05, 2009 11:25 am

Yassin wrote:
shana wrote:
Yassin wrote:
shana wrote:
jasnoraizan wrote:aok dpt mana ayat diatas nei? huhuhuhuhu macam loghat kash je...

ayahande & bonde kwn asal orng jerantut weh....

awk pun kire jerantut jugak la ni ye
jerantut belah mn?
kawan pun nk jd org jerantut dh lps ni

oit aok dah dh dpt org jerantut ker? royat-royat laa esok boleh kome dtg makan kenduri...

ye la
kawan dpt org temin
tgu la tahun br cine thn dpn
blh la kawan antor kad ke awk..hehehe

kat temin tu byk ngat geng SYED setahu kawan, aok kena ker sharifah juge ker?[/quote]

tak pun,dpt org biase je....hehhe
bln dua nanti jemput la ye ke temin

iyol8386
Orang Kampung
Orang Kampung

Posts : 57
Points : 55
Join date : 02/10/2009
Age : 33

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  Yassin on Mon Oct 05, 2009 12:21 pm

shana wrote:
Yassin wrote:
shana wrote:
Yassin wrote:
shana wrote:
jasnoraizan wrote:aok dpt mana ayat diatas nei? huhuhuhuhu macam loghat kash je...

ayahande & bonde kwn asal orng jerantut weh....

awk pun kire jerantut jugak la ni ye
jerantut belah mn?
kawan pun nk jd org jerantut dh lps ni

oit aok dah dh dpt org jerantut ker? royat-royat laa esok boleh kome dtg makan kenduri...

ye la
kawan dpt org temin
tgu la tahun br cine thn dpn
blh la kawan antor kad ke awk..hehehe

kat temin tu byk ngat geng SYED setahu kawan, aok kena ker sharifah juge ker?

tak pun,dpt org biase je....hehhe
bln dua nanti jemput la ye ke temin[/quote]

aok bagi laa plan umah tu....mudoh sikit kawan nok kesana...temin tu luas juge ada hok di hulu di hilir...

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  iyol8386 on Mon Oct 05, 2009 12:22 pm

Yassin wrote:
shana wrote:
Yassin wrote:
shana wrote:
Yassin wrote:
shana wrote:
jasnoraizan wrote:aok dpt mana ayat diatas nei? huhuhuhuhu macam loghat kash je...

ayahande & bonde kwn asal orng jerantut weh....

awk pun kire jerantut jugak la ni ye
jerantut belah mn?
kawan pun nk jd org jerantut dh lps ni

oit aok dah dh dpt org jerantut ker? royat-royat laa esok boleh kome dtg makan kenduri...

ye la
kawan dpt org temin
tgu la tahun br cine thn dpn
blh la kawan antor kad ke awk..hehehe

kat temin tu byk ngat geng SYED setahu kawan, aok kena ker sharifah juge ker?

tak pun,dpt org biase je....hehhe
bln dua nanti jemput la ye ke temin

aok bagi laa plan umah tu....mudoh sikit kawan nok kesana...temin tu luas juge ada hok di hulu di hilir... [/quote]

rumoh blkg pertanian temin tu je...dkt klinik
senang sgt nk cari
takkan tak tau

iyol8386
Orang Kampung
Orang Kampung

Posts : 57
Points : 55
Join date : 02/10/2009
Age : 33

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  Yassin on Mon Oct 05, 2009 12:27 pm

shana wrote:
Yassin wrote:
shana wrote:
Yassin wrote:
shana wrote:
Yassin wrote:
shana wrote:
jasnoraizan wrote:aok dpt mana ayat diatas nei? huhuhuhuhu macam loghat kash je...

ayahande & bonde kwn asal orng jerantut weh....

awk pun kire jerantut jugak la ni ye
jerantut belah mn?
kawan pun nk jd org jerantut dh lps ni

oit aok dah dh dpt org jerantut ker? royat-royat laa esok boleh kome dtg makan kenduri...

ye la
kawan dpt org temin
tgu la tahun br cine thn dpn
blh la kawan antor kad ke awk..hehehe

kat temin tu byk ngat geng SYED setahu kawan, aok kena ker sharifah juge ker?

tak pun,dpt org biase je....hehhe
bln dua nanti jemput la ye ke temin

aok bagi laa plan umah tu....mudoh sikit kawan nok kesana...temin tu luas juge ada hok di hulu di hilir...

rumoh blkg pertanian temin tu je...dkt klinik
senang sgt nk cari
takkan tak tau[/quote]

kawan tau laa situ...insyaallah kawan gi nanti....cuma tak best deme me tak kenal ke kawan haru juge...gi nikoh org, org tak kenal ker kita huhuhuhu....

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  iyol8386 on Mon Oct 05, 2009 12:29 pm

Yassin wrote:
shana wrote:
Yassin wrote:
shana wrote:
Yassin wrote:
shana wrote:
Yassin wrote:
shana wrote:
jasnoraizan wrote:aok dpt mana ayat diatas nei? huhuhuhuhu macam loghat kash je...

ayahande & bonde kwn asal orng jerantut weh....

awk pun kire jerantut jugak la ni ye
jerantut belah mn?
kawan pun nk jd org jerantut dh lps ni

oit aok dah dh dpt org jerantut ker? royat-royat laa esok boleh kome dtg makan kenduri...

ye la
kawan dpt org temin
tgu la tahun br cine thn dpn
blh la kawan antor kad ke awk..hehehe

kat temin tu byk ngat geng SYED setahu kawan, aok kena ker sharifah juge ker?

tak pun,dpt org biase je....hehhe
bln dua nanti jemput la ye ke temin

aok bagi laa plan umah tu....mudoh sikit kawan nok kesana...temin tu luas juge ada hok di hulu di hilir...

rumoh blkg pertanian temin tu je...dkt klinik
senang sgt nk cari
takkan tak tau

kawan tau laa situ...insyaallah kawan gi nanti....cuma tak best deme me tak kenal ke kawan haru juge...gi nikoh org, org tak kenal ker kita huhuhuhu....[/quote]


lps2 ni blh la knal2..awk duk kat mn?
lmbat lg bln 2

iyol8386
Orang Kampung
Orang Kampung

Posts : 57
Points : 55
Join date : 02/10/2009
Age : 33

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  along on Mon Oct 05, 2009 1:37 pm

pepalih org jerantut nie borok tak pandang lalu ke org lain... Very Happy Very Happy

along
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1090
Points : 1280
Join date : 15/06/2009
Age : 29
Location : jerantut - wangsa maju

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  iyol8386 on Mon Oct 05, 2009 2:24 pm

along wrote:pepalih org jerantut nie borok tak pandang lalu ke org lain... Very Happy Very Happy

meh la join..hehe

iyol8386
Orang Kampung
Orang Kampung

Posts : 57
Points : 55
Join date : 02/10/2009
Age : 33

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  along on Mon Oct 05, 2009 3:32 pm

shana wrote:
along wrote:pepalih org jerantut nie borok tak pandang lalu ke org lain... Very Happy Very Happy

meh la join..hehe

malu la nak join org jerantut borok... Embarassed Embarassed

along
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1090
Points : 1280
Join date : 15/06/2009
Age : 29
Location : jerantut - wangsa maju

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  iyol8386 on Mon Oct 05, 2009 4:48 pm

along wrote:
shana wrote:
along wrote:pepalih org jerantut nie borok tak pandang lalu ke org lain... Very Happy Very Happy

meh la join..hehe

malu la nak join org jerantut borok... Embarassed Embarassed

knp nk malu nye
kawan bkn nye org jerantut..hehehe

iyol8386
Orang Kampung
Orang Kampung

Posts : 57
Points : 55
Join date : 02/10/2009
Age : 33

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  along on Mon Oct 05, 2009 5:25 pm

shana wrote:
along wrote:
shana wrote:
along wrote:pepalih org jerantut nie borok tak pandang lalu ke org lain... Very Happy Very Happy

meh la join..hehe

malu la nak join org jerantut borok... Embarassed Embarassed

knp nk malu nye
kawan bkn nye org jerantut..hehehe

tapi nanti aok jd org jerantut juge...

along
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1090
Points : 1280
Join date : 15/06/2009
Age : 29
Location : jerantut - wangsa maju

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  iyol8386 on Mon Oct 05, 2009 5:44 pm

along wrote:
shana wrote:
along wrote:
shana wrote:
along wrote:pepalih org jerantut nie borok tak pandang lalu ke org lain... Very Happy Very Happy

meh la join..hehe

malu la nak join org jerantut borok... Embarassed Embarassed

knp nk malu nye
kawan bkn nye org jerantut..hehehe

tapi nanti aok jd org jerantut juge...

dh awk org mn?

iyol8386
Orang Kampung
Orang Kampung

Posts : 57
Points : 55
Join date : 02/10/2009
Age : 33

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  MD on Tue Oct 13, 2009 5:06 pm

malam raya umah Coach baru ni ada rentetan kata kata ....''kawan tak paham lalu...''
hehehheee...

elok pergiatkan topik ni...

p/s Cipis duk Bera,dia kureng paham loghat beloh Jerantek ni....hehehheee

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  jasnoraizan on Tue Oct 13, 2009 5:23 pm

MD wrote:malam raya umah Coach baru ni ada rentetan kata kata ....''kawan tak paham lalu...''
hehehheee...

elok pergiatkan topik ni...

p/s Cipis duk Bera,dia kureng paham loghat beloh Jerantek ni....hehehheee

kwn hok asal jerantek ni pun kurang paham dgn loghat bloh2 jerantek nih...he..he,..he...

jasnoraizan
Timbalan Menteri Besar

Posts : 2512
Points : 2623
Join date : 20/07/2009
Location : Seksyen U5 shah alam/jengka 8

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  Yassin on Tue Oct 13, 2009 8:07 pm

MD wrote:malam raya umah Coach baru ni ada rentetan kata kata ....''kawan tak paham lalu...''
hehehheee...

elok pergiatkan topik ni...

p/s Cipis duk Bera,dia kureng paham loghat beloh Jerantek ni....hehehheee

"kash hamun' AYAT POWER JUGE TU....

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  along on Fri Nov 06, 2009 3:19 am

meh kita dgor org lepih becakap...






along
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1090
Points : 1280
Join date : 15/06/2009
Age : 29
Location : jerantut - wangsa maju

Back to top Go down

Re: Loghat Negeri Pahang

Post  Sponsored content Today at 11:36 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 3 of 11 Previous  1, 2, 3, 4 ... 9, 10, 11  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum