Selamat Datang ke Komuniti Anak Pahang. Forum untuk apa jua berkaitan dengan negeri tercinta

Terima kasih atas sokongan
Log in

I forgot my password

MALAYSIA FUTSAL E-FANS & MEDIA 2010

Wed Apr 07, 2010 5:53 pm by Deto_8

Futsal E-fans & Media Edisi Ketiga Tahun 2010 dijangka diadakan pada 5hb June 2010, Sabtu.

Insya Allah PCC akan menghantar 1 team....

Meeting penyelarasan akan dibuat dalam masa terdekat.


Comments: 42

PCC MENYOKONG KEMPEN HARAPAN TANPA SUARA - KAMI PRIHATIN

Wed Apr 28, 2010 1:25 pm by sakur@86



Comments: 19

Facebook
Pahang Community on Facebook
Pahang Sports Zone FB
Pahang Sports Zone on Facebook

FAM selamatkan Pahang lagi?

View previous topic View next topic Go down

FAM selamatkan Pahang lagi?

Post  apens7 on Mon Jul 27, 2009 9:58 am

SUKAN

FAM selamatkan Pahang lagi?

Oleh WAN FAKHRUL BAKAR
wanfakhrul@kosmo.com.my




--------------------------------------------------------------------------------


MALAM kelmarin, satu sejarah telah tercipta di Stadium Shah Alam.

Bukan kerana Selangor muncul juara Liga Super buat kali pertama tetapi sejarah yang dimaksudkan ialah Pahang yang buat pertama kalinya tersingkir ke saingan liga bawahan sejak liga semi-pro diperkenalkan pada 1989.

Kekalahan 1-5 kepada Selangor malam kelmarin menyebabkan skuad Tok Gajah bimbingan Dollah Salleh itu menamatkan 26 perlawanan Liga Super musim ini di tangga kedua tercorot.

Secara automatik, dua pasukan tercorot Liga Super akan tersingkir ke Liga Perdana musim berikutnya.

Namun, pada Kongres Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) ke-46 pada 21 Jun lalu, Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah selaku Presiden FAM biarpun tidak hadir sempat menyampaikan titahnya menerusi Timbalan Presiden FAM, Datuk Redzuan Sheikh Ahmad yang mahu- kan format Liga Malaysia dirombak musim depan.

Pemerhati dan juga peminat bola sepak tempatan melihat cadangan Presi- den FAM itu secara umumnya mahu me- nyelamatkan pasukan Pahang daripada beraksi di saingan liga bawahan pada musim depan.

Kenapa perlu diubah format liga yang dilihat sudah stabil sedangkan FAM sepatutnya perlu mencari jalan untuk memperkasakan lagi saingan liga sedia ada?

Jika masalah kewangan pasukan-pasukan bertanding dijadikan alasan, kenapa pula format yang perlu dipersalah- kan sedangkan pihak yang terlibat itu sepatutnya mencari jalan bagi menyele- saikan masalah kewangan tersebut.

Tindakan mahu mengubah format liga musim depan sebenarnya 'ulangan' kepada tindakan FAM ketika mereka menukar format Liga Malaysia untuk musim 2007 sejurus berakhir saingan musim 2006.

Pada musim 2004, 2005 dan 2006, FAM menetapkan lapan pasukan sahaja beraksi pada Liga Super tetapi mereka membuat keputusan mengubahnya kepada 14 pasukan untuk musim 2007.

Alasan yang sama digunakan FAM ketika itu iaitu mahu Liga Super lebih kompetitif sedangkan pada saingan 2006 itu, Pahang menduduki tangga ketujuh daripada lapan pasukan dan sepatutnya turun ke Liga Perdana musim 2007.

Disebabkan perubahan format baru itu, Pahang tidak disingkirkan ke Liga Perdana, sebaliknya diberi peluang beraksi dalam saingan playoff bagi menentukan 14 pasukan yang layak beraksi pada Liga Super format baru pada 2007.

Pada perlawanan playoff pertama iaitu pada 18 dan 21 Jun 2006, Pahang tewas dengan agregat 1-2 kepada Brunei DPMM selepas seri 0-0 pada perlawanan di tempat sendiri sebelum tewas 1-2 di tempat lawan.

Namun, Pahang diberi peluang kedua apabila bertemu Sabah pula dalam perlawanan playoff kedua pada 25 dan 28 Jun 2006 dan kali ini mereka berjaya juga ke Liga Super selepas menang dengan agregat 4-3.

Menjelang perbincangan format baru di antara FAM dan barisan setiausaha agung persatuan bola sepak (FA) negeri dan kelab yang akan berlangsung pada 3 Ogos depan, mereka sepatutnya membuat satu keputusan terbaik demi menjaga maruah bola sepak negara.

Buat Presiden FAM, biarlah pasukan yang layak beraksi dalam Liga Super sahaja dibenarkan bertanding kerana jika baginda tetap mahukan Pahang kekal dalam Liga Super, ia hanya akan mencacatkan kemeriahan saingan.

Ini kerana berdasarkan prestasi pasukan Pahang musim ini, hanya saingan Liga Perdana lebih sesuai buat mereka, bukannya saingan Liga Super.

Biarlah Pahang kembali layak ke Liga Super 2011 berdasarkan merit dua pasu- kan teratas Liga Perdana 2010, bukan- nya atas 'ihsan'. - kosmo

apens7
EXCO

Posts : 2343
Points : 2445
Join date : 15/04/2009

Back to top Go down

Re: FAM selamatkan Pahang lagi?

Post  J.Milan22 on Mon Jul 27, 2009 10:14 am

terkejut gak la bace paper ni tadi..
ingat baru nak up..tapi apen dah up..
tapi xtau nak cakap goner...
macam perasaan ader ni... Embarassed Evil or Very Mad Twisted Evil Razz Razz No pirat bounce confused cheers bom sunny Sleep cherry flower lol! afro study geek queen king king king

J.Milan22
EXCO

Posts : 2416
Points : 2494
Join date : 14/04/2009
Location : Sempadan San Siroo.....

Back to top Go down

Re: FAM selamatkan Pahang lagi?

Post  Deto_8 on Mon Jul 27, 2009 10:33 am

apa guna presiden dari Pahang kalau tak gunakan kedudukan Laughing ....tulah, orang suh tukar yang bawah suh maintain Laughing

secara jujurnya, biarlah Pahang turun.... Cool

_________________
bangga menjadi pioneer....bangga juga melihat orang lain berjaya...TAHNIAH!

Deto_8
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 5641
Points : 6570
Join date : 11/04/2009
Location : Saujana Utama & Jengka 3 [PCC 003]

Back to top Go down

Re: FAM selamatkan Pahang lagi?

Post  J.Milan22 on Mon Jul 27, 2009 10:43 am

ader hikamah disebaliknyer.... sunny sunny

J.Milan22
EXCO

Posts : 2416
Points : 2494
Join date : 14/04/2009
Location : Sempadan San Siroo.....

Back to top Go down

Re: FAM selamatkan Pahang lagi?

Post  Abang Jem on Mon Jul 27, 2009 11:21 am

ada je alasan...jika dah kedudukan kedua tercorot...kenalah terima hakikat...kena turun ke bawaoh pulok...undur!! undur!! Laughing

Abang Jem
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 588
Points : 591
Join date : 06/05/2009
Location : Ada Aku Kisah???

Back to top Go down

Re: FAM selamatkan Pahang lagi?

Post  J.Milan22 on Mon Jul 27, 2009 11:24 am

AwangKacok wrote:ada je alasan...jika dah kedudukan kedua tercorot...kenalah terima hakikat...kena turun ke bawaoh pulok...undur!! undur!! Laughing

yeeeergghh..idupp awg kacok..
hapuskan kroni2..
n bile nak g club dangdut lagi weh??? Razz Razz

J.Milan22
EXCO

Posts : 2416
Points : 2494
Join date : 14/04/2009
Location : Sempadan San Siroo.....

Back to top Go down

Re: FAM selamatkan Pahang lagi?

Post  zulkbo on Mon Jul 27, 2009 11:33 am

Apa nak jadi team Pahang ni?Deto,awak je lah main jadi kapten baru Pahang

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: FAM selamatkan Pahang lagi?

Post  Deto_8 on Mon Jul 27, 2009 11:42 am

zulkbo wrote:Apa nak jadi team Pahang ni?Deto,awak je lah main jadi kapten baru Pahang
h

tua dah....main tuk Jengka 3 bolehlah... Laughing

_________________
bangga menjadi pioneer....bangga juga melihat orang lain berjaya...TAHNIAH!

Deto_8
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 5641
Points : 6570
Join date : 11/04/2009
Location : Saujana Utama & Jengka 3 [PCC 003]

Back to top Go down

Re: FAM selamatkan Pahang lagi?

Post  zulkbo on Mon Jul 27, 2009 12:01 pm

Deto_8 wrote:
zulkbo wrote:Apa nak jadi team Pahang ni?Deto,awak je lah main jadi kapten baru Pahang
h

tua dah....main tuk Jengka 3 bolehlah... Laughing

Jadi coach pun ok per Very Happy Very Happy

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: FAM selamatkan Pahang lagi?

Post  MD on Mon Jul 27, 2009 12:03 pm

sempat tengak live malam tu....pasukan muda Pahang memberikan saingan jugak...skuad muda ni patut dikekalkan dan masukkan 2 3 player baru...
kalau turun main liga perdana pon takpa....jatuh bangun pasukan adalah lumrah...bukan suka apa yang ada /terjadi sekarang...
Kedah,Selangor,Kelantan pon pernah turun...pastu naik balik....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: FAM selamatkan Pahang lagi?

Post  Deto_8 on Mon Jul 27, 2009 12:19 pm

ok ape turun Liga Perdana....

Liga Perdana je Pahang tak pernah menang lagi....yang lain semer dah rasa Laughing

_________________
bangga menjadi pioneer....bangga juga melihat orang lain berjaya...TAHNIAH!

Deto_8
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 5641
Points : 6570
Join date : 11/04/2009
Location : Saujana Utama & Jengka 3 [PCC 003]

Back to top Go down

Re: FAM selamatkan Pahang lagi?

Post  MD on Mon Jul 27, 2009 12:26 pm

Deto_8 wrote:ok ape turun Liga Perdana....

Liga Perdana je Pahang tak pernah menang lagi....yang lain semer dah rasa Laughing

betul jugak....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: FAM selamatkan Pahang lagi?

Post  Mrcipizs on Mon Jul 27, 2009 12:48 pm

kwn sokong turun.. ada can tgk pahang main byk sket...

liga perdana kenykkan base kt lembah klang..

proton, pkns, felda, KL, pdrm dll

Mrcipizs
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1106
Points : 1131
Join date : 15/04/2009
Age : 35
Location : Angkasa?

Back to top Go down

Re: FAM selamatkan Pahang lagi?

Post  Abang Jem on Mon Jul 27, 2009 1:19 pm

turun jelah...apa salahnya berkawan dgn pasukan liga perdana...mereka pun manusia jugak... x gitew...hehe Razz

Abang Jem
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 588
Points : 591
Join date : 06/05/2009
Location : Ada Aku Kisah???

Back to top Go down

Re: FAM selamatkan Pahang lagi?

Post  Abang Jem on Mon Jul 27, 2009 1:20 pm

J.Milan22 wrote:
AwangKacok wrote:ada je alasan...jika dah kedudukan kedua tercorot...kenalah terima hakikat...kena turun ke bawaoh pulok...undur!! undur!! Laughing

yeeeergghh..idupp awg kacok..
hapuskan kroni2..
n bile nak g club dangdut lagi weh??? Razz Razz

nak gi ke? moh laaaa...koi ok jer..hehe

Abang Jem
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 588
Points : 591
Join date : 06/05/2009
Location : Ada Aku Kisah???

Back to top Go down

Re: FAM selamatkan Pahang lagi?

Post  Sponsored content Today at 11:27 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum