Selamat Datang ke Komuniti Anak Pahang. Forum untuk apa jua berkaitan dengan negeri tercinta

Terima kasih atas sokongan
Log in

I forgot my password

MALAYSIA FUTSAL E-FANS & MEDIA 2010

Wed Apr 07, 2010 5:53 pm by Deto_8

Futsal E-fans & Media Edisi Ketiga Tahun 2010 dijangka diadakan pada 5hb June 2010, Sabtu.

Insya Allah PCC akan menghantar 1 team....

Meeting penyelarasan akan dibuat dalam masa terdekat.


Comments: 42

PCC MENYOKONG KEMPEN HARAPAN TANPA SUARA - KAMI PRIHATIN

Wed Apr 28, 2010 1:25 pm by sakur@86



Comments: 19

Facebook
Pahang Community on Facebook
Pahang Sports Zone FB
Pahang Sports Zone on Facebook

Selsema babi (H1N1)

Page 1 of 4 1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Go down

Selsema babi (H1N1)

Post  J.Milan22 on Thu Jul 30, 2009 4:38 pm


SEKUMPULAN pelajar Kolej Profesional Mara (KPM) Indera Mahkota, Kuantan mendengar penerangan jururawat mengenai H1N1 selepas kampus mereka ditutup semalam.

PUTRAJAYA - Wabak selesema babi atau H1N1 semakin menunjukkan impak yang mencemaskan dengan satu lagi korban dilaporkan menjadikan empat kematian H1N1 dicatatkan setakat ini. Sementara itu, tindakan pencegahan pula menyaksikan 19 lagi institusi diarah ditutup mulai semalam.

Arahan penutupan itu turut membabitkan institusi besar dan ternama seperti Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) di Tanjung Malim selepas empat pelajarnya disahkan dijangkiti H1N1.

Naib Canselornya, Prof. Datuk Dr. Aminah Ayob ketika dihubungi semalam melahirkan kebimbangan selepas 30 lagi pelajar sudah mempunyai simptom wabak dan kini cemas menunggu hasil ujian.

"Kita terpaksa menutup kampus selama seminggu dan mengarahkan kesemua 15,000 pelajar mengosongkan asrama sampai 5 Ogos ini," katanya.

Di Kuala Lumpur, Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr. Mohd. Ismail Merican menjelaskan, korban terbaru wabak itu ialah seorang wanita berusia 20 tahun di Melaka kelmarin.

Beliau mengakui perkembangan wabak itu sudah mencapai tahap membimbangkan.
avatar
J.Milan22
EXCO

Posts : 2416
Points : 2494
Join date : 14/04/2009
Location : Sempadan San Siroo.....

Back to top Go down

Re: Selsema babi (H1N1)

Post  J.Milan22 on Thu Jul 30, 2009 4:41 pm

makin teruk ngn tambah kritikal skunk...
ari2 ader je kes..skolah,ipt tutup...
yg kematian pun dah meningkat...
harap2 terkawal la...
avatar
J.Milan22
EXCO

Posts : 2416
Points : 2494
Join date : 14/04/2009
Location : Sempadan San Siroo.....

Back to top Go down

Re: Selsema babi (H1N1)

Post  MD on Thu Jul 30, 2009 4:42 pm

member kawan timbalan kem komandan plkn kem asahan....dia pon kena duk umah kuarantin...kem memang dah kena tutup
avatar
MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Selsema babi (H1N1)

Post  Deto_8 on Thu Jul 30, 2009 4:45 pm

dalam surat khabar utusan kabor SMK Seri Jengka ditutup seminggu

_________________
bangga menjadi pioneer....bangga juga melihat orang lain berjaya...TAHNIAH!
avatar
Deto_8
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 5641
Points : 6570
Join date : 11/04/2009
Location : Saujana Utama & Jengka 3 [PCC 003]

Back to top Go down

Re: Selsema babi (H1N1)

Post  J.Milan22 on Thu Jul 30, 2009 4:49 pm

dah merebokk kat jengka ke?
makin teruk la...
avatar
J.Milan22
EXCO

Posts : 2416
Points : 2494
Join date : 14/04/2009
Location : Sempadan San Siroo.....

Back to top Go down

Re: Selsema babi (H1N1)

Post  Deto_8 on Thu Jul 30, 2009 4:51 pm

J.Milan22 wrote:dah merebokk kat jengka ke?
makin teruk la...

penularan tempatan dah merebak...pelik tengok kementerian kesihatan/kerajaan....sebenarnya banyak dah sekolah tutup

_________________
bangga menjadi pioneer....bangga juga melihat orang lain berjaya...TAHNIAH!
avatar
Deto_8
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 5641
Points : 6570
Join date : 11/04/2009
Location : Saujana Utama & Jengka 3 [PCC 003]

Back to top Go down

Re: Selsema babi (H1N1)

Post  Mrcipizs on Thu Jul 30, 2009 4:56 pm

kat opis kwn nie pun dh ada sorang anak staf yg positif H1N1. harap x merebak pd yg len..
avatar
Mrcipizs
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1106
Points : 1131
Join date : 15/04/2009
Age : 36
Location : Angkasa?

Back to top Go down

Re: Selsema babi (H1N1)

Post  MD on Thu Jul 30, 2009 5:02 pm

Deto_8 wrote:
J.Milan22 wrote:dah merebokk kat jengka ke?
makin teruk la...

penularan tempatan dah merebak...pelik tengok kementerian kesihatan/kerajaan....sebenarnya banyak dah sekolah tutup

Sekolah anak kawan - SK Subang Bistari...memula satu kelas tutup,keknya kena paham budok yg positif tu duk bejalan ke kantin beli keropok,perhimpunan....
nok jadi cerita,pastu 8 lagi kena....tu yg tutup terus 7 hari tu...Isnin baru buka semula....
avatar
MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Selsema babi (H1N1)

Post  zulkbo on Thu Jul 30, 2009 6:49 pm

Khamis Julai 30, 2009
H1N1: Doktor gagal patuhi garis panduan akan disoal siasat

PUTRAJAYA: Doktor yang gagal mematuhi garis panduan Kementerian Kesihatan bagi mengesan jangkitan Influenza A (H1N1) lebih awal akan dipanggil untuk disoal siasat, kata Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Mohd Ismail Merican.

Beliau berkata siasatan itu bukan bertujuan untuk menghukum tetapi untuk memahami mengapa mereka tidak mematuhi garis panduan yang telah ditetapkan dan menurutnya siasatan akan dilakukan pasukan dari Bahagian Kawalan Penyakit.

"Kalau masih ada doktor yang tak patuh garis panduan kementerian, kita akan panggil doktor itu, tanya sama ada dia faham atau tak (dengan garis panduan yang diberikan).

"Sesetengah mereka mungkin tidak faham, seperti dalam kes yang meninggal dunia dalam 24 jam (kematian pertama H1N1), pesakit berjumpa doktor dan selepas satu jam, dia meninggal dunia. Jadi saya mahu tahu daripada doktor, adakan anda periksa pesakit? Jika berbuat demikian kenapa tidak direkodkan dalam kad jabatan pesakit luar...saya mahu tahu," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Simposium Imunologi Klinikal di sini Khamis.


Sumber:http://mstar.com.my/berita/
avatar
zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Selsema babi (H1N1)

Post  zulkbo on Thu Jul 30, 2009 6:52 pm

H1N1: 10 sekolah di Sabah diarah tutup

KOTA KINABALU: Sepuluh sekolah di Sabah ditutup setakat hari ini bagi mengawal penularan wabak Influenza A (H1N1).

Timbalan Pengarah Kesihatan negeri, Dr Yusof Ibrahim, berkata lebih 200 kes positif H1N1 dikesan di Sabah setakat ini.

"Bagaimanapun, belum ada kes kematian akibat jangkitan itu dilaporkan," katanya pada sidang media di sini, hari ini.

Sumber:http://www.bharian.com.my/
avatar
zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Selsema babi (H1N1)

Post  labu sayong on Sat Aug 01, 2009 1:13 pm

kt tmpt koi bljr kt penang ni pun ada.institut ni ct 4 hr..bedebor rs
avatar
labu sayong
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 598
Points : 623
Join date : 09/06/2009
Age : 31
Location : Johor/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Selsema babi (H1N1)

Post  zulkbo on Sun Aug 02, 2009 12:05 am

labu sayong wrote:kt tmpt koi bljr kt penang ni pun ada.institut ni ct 4 hr..bedebor rs


USM atau institut perguruan? Cool
avatar
zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Selsema babi (H1N1)

Post  labu sayong on Sun Aug 02, 2009 7:31 pm

zulkbo wrote:
labu sayong wrote:kt tmpt koi bljr kt penang ni pun ada.institut ni ct 4 hr..bedebor rs


USM atau institut perguruan? Cool

institut perguruan Smile
avatar
labu sayong
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 598
Points : 623
Join date : 09/06/2009
Age : 31
Location : Johor/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Selsema babi (H1N1)

Post  MD on Mon Aug 03, 2009 12:40 pm

H1N1: Ibu muda baru lahir anak meninggal, kes pertama di Sarawak

KUCHING: Seorang ibu muda berusia 24 tahun meninggal dunia akibat Influenza A (H1N1) meninggal dunia di sini, awal pagi tadi, selepas dua minggu melahirkan anak sulungnya.

Bagaimanapun, bayi perempuannya selamat.

Ia menjadi kes pertama korban H1N1 di Sarawak dan ketujuh di seluruh negara setakat ini.


sumber - Berita Harian online
avatar
MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Selsema babi (H1N1)

Post  zulkbo on Mon Aug 03, 2009 1:31 pm

MD wrote:H1N1: Ibu muda baru lahir anak meninggal, kes pertama di Sarawak

KUCHING: Seorang ibu muda berusia 24 tahun meninggal dunia akibat Influenza A (H1N1) meninggal dunia di sini, awal pagi tadi, selepas dua minggu melahirkan anak sulungnya.

Bagaimanapun, bayi perempuannya selamat.

Ia menjadi kes pertama korban H1N1 di Sarawak dan ketujuh di seluruh negara setakat ini.


sumber - Berita Harian online

Risau la saya dengan suasana sekarang,apapun simpati untuk keluarga simati##sapa la nak jaga baby tu...cian Sad
avatar
zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Selsema babi (H1N1)

Post  MD on Thu Aug 06, 2009 5:25 pm

Source - cari forum.........

Pengalaman orang yang ade family dijangkiti H1N1.Untuk panduan bersama.

Beginner stage
Batuk, selsema, demam, sakit tekak, bila terbesin bunyi tak kuat...

Second Stage
Susah bernafas, simtom macam asthma but not asthma, at this stage if you touch the person, or breath in the same room 80% boleh kena...masa ni kena kuarantin...at hospital. Masalahnya sekarang dah ramai yg kena.. hospital tak cukup katil & bilik kuarantin...Bila u pengsan macam nak mati baru dia org admitted.macam kes adik I.

Critical
Lung infection. Bila X ray we can see the virus covered the lung. Like my brother case. Very scary bila tengok x ray tu. At this stage u need oksigen with highest level, Strongest antivral..very high drug. At least 7 days oksigen kena bagi. % to recover depend to age, imune badan u. That's why kalau baby atau budak2 susah nak kata...normally die. My brother hari ni genap 8 hari..still need oksigen. Kesian dia. Masa tahap critical tu tercungap2 dia bernafas, sampai menangis..Sampai satu tahap dia berguling atas simen sbb dah tak tahan...sampai dia give up ..sampai dia blh cakap lebih baik Allah ambik nyawa dia...Itu lelaki tu..imagine kalau pompuan atau budak2. We all cuma blh tengok dia dari cermin...tak blh masuk dlm bilik kuarantin...Dr & nurse aje boleh masuh...siap pakai baju plastik. To support him, what we did bagi sms, bagi dia alquran biar dia baca so that dia tenang, bagi tasbih biar dia zikir ingat Allah & bagi Air yasin...Alhamdulillah pastu dia ok sikit.Ada hikmahnya...All the family member unite to support my brother fighting the virus.

Masalahnya hospital swasta tak terima H1N1 case, sekarang ni semua depend hospital kerajaan yg most of the doctors still young . The oldest dr in my brother ward was 28 years. All the Otai dah pergi private. Lepas tu plak this is the first time to treat H1N1 patient. At the same time dr bz with other case as well...1 doktor 5 patient...kat gov hospital...kesian dr2 tu...berhempas pulas nak selamatkan patient. I appreciate them, mmg very appreciate dia org jaga adik i dgn baik sekali..So far hospital Ampang is the best goverment hospital yg i jumpa..very efficient.Very quick action ..Even senior dia org dah pergi private & they don't have much experience , dia org tetap work hard give the best treatment to the patients..sampai tak balik rumah...tidor kat hospital.
avatar
MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Selsema babi (H1N1)

Post  MD on Thu Aug 06, 2009 5:33 pm

Seorang lagi mati akibat H1N1

Ogos 6, 09 12:56pm
Seorang lelaki 57 tahun korban terbaru wabak selesema A (H1N1), menjadikan jumlah kematian 14 orang sejak dua minggu lalu.

Korban ke-13, seorang kanak-kanak enam tahun Mohd Hyafiq Afendi yang meninggal dunia di Hospital Tengku Ampuan Afzan Hospital, Kuantan tengah hari semalam akibat pneumonia atau radang paru-paru.

Budak lelaki itu dimasukkan ke hospital pada 1 Ogos selepas mengalami demam dan mengadu sakit perut.

Kematian-kematian terbaru akibat virus selesema itu:

Kanak-kanak berusia 6 tahun meninggal dunia 2.30 pagi semalam di Hospital Batu Pahat.

Dua korban sebelumnya terjadi di Melaka - lelaki 20 tahun dan remaja 12 tahun dari negeri itu, masing-masing menghidap lelah dan kegagalan buah pinggang.

Termasuk 16 kes terbaru hari ini dan kematian tersebut, jumlah keseluruhan 1,492 kes semuanya - 11 daripada mereka kini dimasukkan di unit rawatan rapi (ICU).
avatar
MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Selsema babi (H1N1)

Post  zulkbo on Thu Aug 06, 2009 5:56 pm

kesiannya...إنا لله وإنا إليه راجعون
avatar
zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Selsema babi (H1N1)

Post  sam on Thu Aug 06, 2009 5:59 pm

sbnrnye masih ade yg terkorban kes selsema babi ni. terutama hosp swasta.. biasela imej n marketing
avatar
sam
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 898
Points : 919
Join date : 15/04/2009
Location : FROM THE MILKY WAY TO DARUL BAWAR

Back to top Go down

Re: Selsema babi (H1N1)

Post  MD on Thu Aug 06, 2009 6:07 pm

samdol wrote:sbnrnye masih ade yg terkorban kes selsema babi ni. terutama hosp swasta.. biasela imej n marketing

betul jugak,mende yang aok tulis ni


Last edited by MD on Thu Aug 06, 2009 6:37 pm; edited 1 time in total
avatar
MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Selsema babi (H1N1)

Post  zulkbo on Thu Aug 06, 2009 6:16 pm

MD wrote:
samdol wrote:sbnrnye masih ade yg terkorban kes selsema babi ni. terutama hosp swasta.. biasela imej n marketing

betul jugak....mende aok tulis ni

ngantuk la tu...kena pekena kopi dulu Very Happy
avatar
zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Selsema babi (H1N1)

Post  Deto_8 on Sun Aug 09, 2009 11:12 pm



Panduan Membasuh Tangan
http://h1n1.moh.gov.my/risalah/Wash/Ris_BasuhTangan_BM/Ris_BasuhTangan_BM_web.pdf

Etika Batuk
http://h1n1.moh.gov.my/risalah/Ris_EtikaBatuk/Ris_Batuk_BM/Ris_Batuk_BM_web.pdf

Penggunaan Pelindung Mulut
http://h1n1.moh.gov.my/poster/Pos_Penggunaan%20Mask/Cara%20Penggunaan%20mask_web.pdf

_________________
bangga menjadi pioneer....bangga juga melihat orang lain berjaya...TAHNIAH!
avatar
Deto_8
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 5641
Points : 6570
Join date : 11/04/2009
Location : Saujana Utama & Jengka 3 [PCC 003]

Back to top Go down

Re: Selsema babi (H1N1)

Post  Deto_8 on Sun Aug 09, 2009 11:21 pm

Berikut adalah maklumat berkaitan Selsema Babi

Apakah “swine influenza” atau selsema babi”?Swine influenza atau selsema babi sangat mudah berjangkit sesama babi dan menyebabkan penyakit paru-paru akut di kalangan haiwan ini. Jenis influenza yang kerap menjangkiti babi ialah virus Influenza A/H1N1, tetapi jenis yang lain seperti H1N2, H3N1 dan H3N2 turut berada di dalam badan babi. Virus ini berjangkit di kalangan babi melalui rembesan (aerosol) secara langsung (seperti melalui batuk dan bersin) dan secara tidak langsung (sentuhan pada permukaan tercemar seperti rumput/tanah yang dicemari cecair mengandungi virus ini seperti air kencing, najis, etc.) Ia juga boleh dibawa oleh babi telah terjangkit tetapi tidak sakit (tidak mempunyai simptom).

Apakah kesan virus influenza babi ini kepada manusia?

Walaupun influenza babi biasanya menyerang babi sahaja, namun turut menyebabkan penyakit di kalangan manusia.Manusia biasanya medapat jangkitan melalui sentuhan langsung kepada cecair badan babi yang sakit seperti rembesan air liur, air kencing dan najis babi. Bagi manusia, simptom-simptom jangkitan selsema babi adalah demam, sakit tekak, sakit otot, sakit kepala, batuk, lemah badan dan rasa tidak selesa. Dalam kes-kes yang lebih serius, selsema babi boleh menyebabkan jangkitan paru-paru teruk yang dipanggil ‘pneumonia’ yang boleh membawa kepada kematian.

Jangkitan tidak terhad dari babi kepada manusia sahaja malah lebih teruk apabila ia boleh berjangkit dari manusia yang telah mendapat selsema babi kepada manusia lain yang berdekatan dengannya. Jangkitan manusia ke manusia berlaku secara langsung apabila rembesan cecair badan orang yang mendapat selsema babi seperti air liur semasa bercakap, cecair mulut dan hidung semasa batuk dan bersin terkena terus kepada orang2 disekeliling mereka. Atau secara tidak langsung apabila kita tersentuh permukaan seperti meja/tombol pintu/kertas tisu/tangan semasa bersalam yang telah tercemar dengan virus ini.

Adakah kita mempunyai imuniti terhadap selsema babi?

Kebanyakan manusia terutama yang tidak berurusan secara langsung dengan ternakan babi, tidak mempunyai sebarang imuniti terhadap selsema babi. Jadi, kita mudah dijangkiti selsema ini jika kita berurusan atau berdekatan dengan mereka yang telah dijangkiti. Jika berlakunya jangkitan selsema babi sesama manusia, kes akan merebak dengan cepat hingga menyebabkan pandemik atau wabak penyakit influenza virus yang teruk. Ia mungkin melibatkan ramai manusia seluruh dunia mendapat penyakit ini. Kematian akibat kegagalan paru-paru juga akan meningkat.

Adakah vaksin influenza mampu menghalang jangkitan?

Sehingga kini belum mempunyai vaksin khas untuk melindungi manusia dari jangkitan virus selsema babi. Juga tidak diketahui samada vaksin influenza yang diberikan pada manusia sekarang ini mampu memberi sebarang perlindungan.

FASA AMARAN JANGKITAN INFLUENZA seperti SELSEMA BABI:

Ada 6 FASA AMARAN (1 hingga 6) bagi jangkitan influenza.
Fasa 1 - 2 : berlaku jangkitan di kalangan haiwan sahaja
Fasa 3 : Jangkitan berlaku dari haiwan kepada manusia
Fasa 4 - 6 : Jangkitan berlaku dari manusia kepada manusia. Wabak besar (pandemik) berlaku menyebabkan banyak manusia yang sakit dan mati.
Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengisytiharkan FASA AMARAN ADALAH FASA 4 kerana banyak jangkitan sesama manusia telah dan sedang berlaku. Langkah berjaga2 perlu diambil untuk mengelakkan lebih ramai yang terkena selsema babi.

Oleh itu, PENCEGAHAN ADALAH YANG TERBAIK BAGI MENGELAKKAN KITA MENDAPAT SELSEMA BABI.

Untuk menghalang jangkitan, kita perlu melakukan perkara2 berikut:

1. Elakkan dari berada berdekatan dengan mereka yang kelihatan tidak sihat, mempunyai demam dan batuk.
2. Basuh tangan dengan air serta sabun secara kerap dan menyeluruh terutama sekali jika selepas batuk dan bersin (menggunakan tangan untuk menutup mulut) serta selepas berdekatan/bersalaman dengan orang yang tidak sihat (virus selsema babi dan influenza yang lain akan mati dengan sabun dan bahan pembersih).
3. Tutup mulut dan hidung semasa batuk atau bersin dengan kertas tisu dan terus buang tisu tersebut ke dalam tong sampah (jangan ditinggalkan di atas meja)
4. Amalkan tabiat kesihatan yang baik seperti cukup tidur, makan makanan berkhasiat dan senaman untuk meningkatkan/memperkuatkan sistem pertahanan badan.
5. Jika sakit (demam, selsema, batuk, etc.), dapatkan rawatan doktor secepat mungkin dan tinggal di rumah. Elakkan pergi ke tempat kerja dan tempat2 yang ramai dikunjungi orang seperti kompleks membeli belah, taman permainan, kedal makan dll. Rehat secukupnya dan minum air dengan banyak. Pakai penutup mulut (face mask) jika di khalayak ramai.
6. Beritahu keluarga/rakan2/teman sekerja yang anda tidak sihat serta minta mereka membantu anda untuk tugas2 yang memerlukan anda berjumpa orangramai seperti membeli-belah (perlu diingatkan bahawa orang yang sakit mempunyai imuniti badaan yang rendah dan senang dijangkiti oleh selsema babi atau penyaki2 lain)
7. Pastikan kawasan persekitaran sentiasa bersih dan cuci menggunakan bahan2 pembersih
8. Jika anda ingin mengunjungi negara2 yang telah mempunyai kes selsema babi, dapatkan nasihat doktor, ketahui keadaan kes di tempat yang akan anda kunjungi. Perlu berhati-hati jika kes semakin meningkat. Sehingga kita CDC/WHO/Kementerian Kesihatan/PETRONAS belum mengeluarkan sebarang larangan untuk melawat negara2 yang mendapat jangkitan tetapi elokkan dielakkan buat sementara waktu jika lawatan tersebut tidak/kurang penting.
9. Ketahui perkembangan terkini dengan membaca suratkhabar atau laman web Kementerian Kesihatan/WHO/CDC
Pada 23 November 2008, POD/PGB telah menjalankan Latihan Persediaan Kecemasan Pandemik Selsema Burung (Avian Influenza Emergency Preparedness Exercise). Latihan persediaan tersebut juga bersesuaian dengan persediaan kepada Kecemasan Selsema Babi (Swine Influenza) yang sedang berlaku sekarang kerana kesan wabak kedua-dua jenis selsema ini adalah sama.
(Sumber: WHO, CDC dan Kementerian Kesihatan)

_________________
bangga menjadi pioneer....bangga juga melihat orang lain berjaya...TAHNIAH!
avatar
Deto_8
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 5641
Points : 6570
Join date : 11/04/2009
Location : Saujana Utama & Jengka 3 [PCC 003]

Back to top Go down

Re: Selsema babi (H1N1)

Post  faisalmik on Mon Aug 10, 2009 1:48 am

kat tempat aku ni ade staf dah kene H1N1....
avatar
faisalmik
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 698
Points : 744
Join date : 15/04/2009
Age : 42
Location : Wangsa Maju/Teluk Baharu

http://www.tokgajah.com

Back to top Go down

Re: Selsema babi (H1N1)

Post  Deto_8 on Mon Aug 10, 2009 9:44 am

dengan keadaan jerebu ngan cuaca panas, demam biasa pun mudah kena...pening Rolling Eyes

_________________
bangga menjadi pioneer....bangga juga melihat orang lain berjaya...TAHNIAH!
avatar
Deto_8
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 5641
Points : 6570
Join date : 11/04/2009
Location : Saujana Utama & Jengka 3 [PCC 003]

Back to top Go down

Re: Selsema babi (H1N1)

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 4 1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum