Selamat Datang ke Komuniti Anak Pahang. Forum untuk apa jua berkaitan dengan negeri tercinta

Terima kasih atas sokongan
Log in

I forgot my password

MALAYSIA FUTSAL E-FANS & MEDIA 2010

Wed Apr 07, 2010 5:53 pm by Deto_8

Futsal E-fans & Media Edisi Ketiga Tahun 2010 dijangka diadakan pada 5hb June 2010, Sabtu.

Insya Allah PCC akan menghantar 1 team....

Meeting penyelarasan akan dibuat dalam masa terdekat.


Comments: 42

PCC MENYOKONG KEMPEN HARAPAN TANPA SUARA - KAMI PRIHATIN

Wed Apr 28, 2010 1:25 pm by sakur@86



Comments: 19

Facebook
Pahang Community on Facebook
Pahang Sports Zone FB
Pahang Sports Zone on Facebook

SEJAUH MANA PERASA DAN PERISA MENYEDAPKAN MASAKAN?

View previous topic View next topic Go down

SEJAUH MANA PERASA DAN PERISA MENYEDAPKAN MASAKAN?

Post  Yassin on Sun Aug 16, 2009 10:24 am

Orang jaman sekarang nei kadang bila memasok mastinya bubuh perasa dan perisa paling popular aji atau seumpamanya kala tak bubuh bender ini tak soh....tawar hebel tak sedap lalu kata deme..org dulu2 masok tak de bender gini keknya best juga. Perasa ini kata org jika diamalkan berterusan dalam masakan boleh mendatang gejala tidak baik seperti keguguran rambut, boleh menhidap migrin dll. Persoalannya apakah perlunya meletakkan perasa dan perisa ini didalam masakan?

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: SEJAUH MANA PERASA DAN PERISA MENYEDAPKAN MASAKAN?

Post  zulkbo on Mon Aug 17, 2009 2:19 am

Yassin wrote:Orang jaman sekarang nei kadang bila memasok mastinya bubuh perasa dan perisa paling popular aji atau seumpamanya kala tak bubuh bender ini tak soh....tawar hebel tak sedap lalu kata deme..org dulu2 masok tak de bender gini keknya best juga. Perasa ini kata org jika diamalkan berterusan dalam masakan boleh mendatang gejala tidak baik seperti keguguran rambut, boleh menhidap migrin dll. Persoalannya apakah perlunya meletakkan perasa dan perisa ini didalam masakan?

Tepuk dada tanya selera bro Yassin... Laughing

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: SEJAUH MANA PERASA DAN PERISA MENYEDAPKAN MASAKAN?

Post  Yassin on Mon Aug 17, 2009 10:00 am

zulkbo wrote:
Yassin wrote:Orang jaman sekarang nei kadang bila memasok mastinya bubuh perasa dan perisa paling popular aji atau seumpamanya kala tak bubuh bender ini tak soh....tawar hebel tak sedap lalu kata deme..org dulu2 masok tak de bender gini keknya best juga. Perasa ini kata org jika diamalkan berterusan dalam masakan boleh mendatang gejala tidak baik seperti keguguran rambut, boleh menhidap migrin dll. Persoalannya apakah perlunya meletakkan perasa dan perisa ini didalam masakan?

Tepuk dada tanya selera bro Yassin... Laughing

Ada kawan kas tu kepalanya doh botok....dulu lebat rambutnya keknya lepas dia kawin sesetahun dua ni rambutnya makin kurang kawan tanya ngape botok amat doh awok ni dia kabor entah laaa....tapi kawan nanya juge dia apa dia amalan permakanan dia...dia kabor isteri dia suka betul mennggunkan berbagai jenis kiub masakan utk dicampokan kedalam masakan dia cakap " cepat mudah senang" heheh kata dia laaa isteri dia suka benor guna kiub itu ini dan perasa, kas rase mungkin bender tu ada juga penyumbangnya kut.....apa pun sendri mau ingat laa.....

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: SEJAUH MANA PERASA DAN PERISA MENYEDAPKAN MASAKAN?

Post  zulkbo on Mon Aug 17, 2009 11:03 am

Info sket:

Bagaimanapun, sebuah laporan yang ditempah oleh FDA pada tahun 1995 mengakui bahawa "sebahagian penduduk yang jumlahnya tidak diketahui mungkin boleh terjejas oleh MSG dan mengembangkan kompleks gejala MSG, suatu keadaan yang dicirikan oleh satu atau lebih gejala yang berikut:

1# kederiaan panas pada tengkuk, lengan, dan dada
2# kederiaan kebas pada tengkuk yang terpancar ke lengan dan bahagian belakang
3# kederian-kederiaan sesemut, panas, dan kelemahan pada muka, pelipis, bahagian belakang atas, leher, dan lengan
4# tekanan atau ketegangan otot muka
5# sakit dada
6# sakit kepala
7# rasa loya
8# denyutan jantung yang cepat
9# bronkospasma (kesulitan bernafas)
10# mengantuk

Seterusnya baca :
http://ms.wikipedia.org/wiki/Monosodium_glutamat

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: SEJAUH MANA PERASA DAN PERISA MENYEDAPKAN MASAKAN?

Post  zulkbo on Mon Aug 17, 2009 11:07 am

Tapi pada kawan seeloknya memang jangan ditambah apa-apa garam buatan dalam masakan...semuanya menambah penyakit jer..koi prefer orang umah masak rebus jer,garam pun garam kasar ori dari laut..apa komen ouk? Very Happy

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: SEJAUH MANA PERASA DAN PERISA MENYEDAPKAN MASAKAN?

Post  MD on Mon Aug 17, 2009 11:18 am

Apa bende pon kalau dalam keadaan seimbang insya allah sihat dan selamat...

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: SEJAUH MANA PERASA DAN PERISA MENYEDAPKAN MASAKAN?

Post  Yassin on Mon Aug 17, 2009 12:24 pm

zulkbo wrote:Info sket:

Bagaimanapun, sebuah laporan yang ditempah oleh FDA pada tahun 1995 mengakui bahawa "sebahagian penduduk yang jumlahnya tidak diketahui mungkin boleh terjejas oleh MSG dan mengembangkan kompleks gejala MSG, suatu keadaan yang dicirikan oleh satu atau lebih gejala yang berikut:

1# kederiaan panas pada tengkuk, lengan, dan dada
2# kederiaan kebas pada tengkuk yang terpancar ke lengan dan bahagian belakang
3# kederian-kederiaan sesemut, panas, dan kelemahan pada muka, pelipis, bahagian belakang atas, leher, dan lengan
4# tekanan atau ketegangan otot muka
5# sakit dada
6# sakit kepala
7# rasa loya
8# denyutan jantung yang cepat
9# bronkospasma (kesulitan bernafas)
10# mengantuk

Seterusnya baca :
http://ms.wikipedia.org/wiki/Monosodium_glutamat

Kas bimbang bender ini makan dalam je....esok berlagu tanpa tangisan....
bukan menangis tak berlagu....hehehehehe....(ayat singkat tapi bermakne)

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: SEJAUH MANA PERASA DAN PERISA MENYEDAPKAN MASAKAN?

Post  Sponsored content Today at 4:21 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum