Selamat Datang ke Komuniti Anak Pahang. Forum untuk apa jua berkaitan dengan negeri tercinta

Terima kasih atas sokongan
Log in

I forgot my password

MALAYSIA FUTSAL E-FANS & MEDIA 2010

Wed Apr 07, 2010 5:53 pm by Deto_8

Futsal E-fans & Media Edisi Ketiga Tahun 2010 dijangka diadakan pada 5hb June 2010, Sabtu.

Insya Allah PCC akan menghantar 1 team....

Meeting penyelarasan akan dibuat dalam masa terdekat.


Comments: 42

PCC MENYOKONG KEMPEN HARAPAN TANPA SUARA - KAMI PRIHATIN

Wed Apr 28, 2010 1:25 pm by sakur@86



Comments: 19

Facebook
Pahang Community on Facebook
Pahang Sports Zone FB
Pahang Sports Zone on Facebook

Penduduk Shah Alam bantah pembinaan kuil

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

Penduduk Shah Alam bantah pembinaan kuil

Post  apens7 on Mon Aug 17, 2009 10:08 am

NEGARA

Penduduk Shah Alam bantah pembinaan kuil


PENDUDUK Seksyen 23 berkumpul menyatakan bantahan cadangan membina kuil berhampiran rumah mereka di Shah Alam semalam. Gambar kecil Ramze Ramli.

--------------------------------------------------------------------------------


SHAH ALAM - Seramai 200 penduduk di Seksyen 23 di sini semalam berkumpul bagi menyatakan bantahan terhadap projek pembinaan kuil di kawasan perumahan mereka yang dikatakan bakal didirikan dalam tempoh terdekat.

Projek itu didakwa sudah diluluskan oleh kerajaan negeri baru-baru ini.

Keputusan itu menimbulkan perasaan kurang senang di kalangan penduduk kerana 70 peratus penduduk kawasan itu beragama Islam.

Sehubungan itu, mereka mendesak rumah ibadat itu dibina di Seksyen 22 seperti mana yang diluluskan kerajaan negeri sebelum ini.

Ahli Jawatankuasa Penduduk Seksyen 23, Ramze Ramli berkata, mereka hanya dimaklumkan kawasan hutan bersebelahan seksyen itu merupakan kawasan pendinding daripada bunyi kilang berhampiran dan tiada sebarang bangunan akan didirikan namun kini semuanya berubah.

"Kami mula mendengar desas-desus tentang pembinaan kuil ini sejak Mei lalu dan ternyata ia benar walaupun semasa kami mengajukan persoalan itu kepada Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Abdul Samad, beliau kata ia belum diluluskan.

"Namun, apa yang kami dengar sekarang mereka minta kami bertoleransi dengan pihak yang akan membina kuil tersebut," katanya kepada pemberita.

Dapatkan berita selanjutnya dalam akhbar Kosmo!.

apens7
EXCO

Posts : 2343
Points : 2445
Join date : 15/04/2009

Back to top Go down

Re: Penduduk Shah Alam bantah pembinaan kuil

Post  Yassin on Mon Aug 17, 2009 12:06 pm

Bender gini kas x reti nok komen aok.....sebabnya mekala koner kekiri jadi haluan kiri kala koner kekanan jadi haluan kanan lebih baik jalan lurus je hehehehe sebab bila koner je tentu ada yang tak kena...sebab ianya sudah tentu merujuk kesatu arah. Mad

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Penduduk Shah Alam bantah pembinaan kuil

Post  apens7 on Mon Aug 17, 2009 12:31 pm

haha.. kwn pnah tbaca satu fakta mengatakan kuil je lagi byk dr masjid kat malaysia ni... walhal malaysia ni negara yg agama rasminya islam... malaysia gak ada patung emas tertinggi kat dunia ni (bt caves)... kwn bukan nak bersifat perkauman tapi kaum2 len pun kene la timbang rasa... cam berita kat atas ni sah2 area situ 70% melayu islam... kene ada tolak ansur antara sesama kaum kita ni... bukan melayu jer nak kene tolak ansur kut... ntah la.... mayb samdol bleh menjawab hal ni.. dekat2 area umah dia la ni seksyen 23.. ekekeke

apens7
EXCO

Posts : 2343
Points : 2445
Join date : 15/04/2009

Back to top Go down

Re: Penduduk Shah Alam bantah pembinaan kuil

Post  J.Milan22 on Mon Aug 17, 2009 12:39 pm

tu la klu politik yg jdi agenda utama org2 nih....

J.Milan22
EXCO

Posts : 2416
Points : 2494
Join date : 14/04/2009
Location : Sempadan San Siroo.....

Back to top Go down

Re: Penduduk Shah Alam bantah pembinaan kuil

Post  apens7 on Mon Aug 17, 2009 12:54 pm

x silap kwn sebelah section 23 ni section 25.... kat section 25 ni pun dah ada kuil dekat2 ngn area roundbot.... so leh la kaum india ni semayang kat situ....

apens7
EXCO

Posts : 2343
Points : 2445
Join date : 15/04/2009

Back to top Go down

Re: Penduduk Shah Alam bantah pembinaan kuil

Post  J.Milan22 on Mon Aug 17, 2009 12:59 pm

kuil kat situ pun dah besoo..nak mintook lagi...
tu belum citer kes arakk kat seksyen 7 ke bape..
shah alam jugokk

J.Milan22
EXCO

Posts : 2416
Points : 2494
Join date : 14/04/2009
Location : Sempadan San Siroo.....

Back to top Go down

Re: Penduduk Shah Alam bantah pembinaan kuil

Post  Deto_8 on Mon Aug 17, 2009 1:15 pm

90% penduduk Shah Alam adalah melayu...rasanya penduduk shah alam pun dah bertoleransi...bukannya tak ada langsung kuil untuk sembahyang...

_________________
bangga menjadi pioneer....bangga juga melihat orang lain berjaya...TAHNIAH!

Deto_8
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 5641
Points : 6570
Join date : 11/04/2009
Location : Saujana Utama & Jengka 3 [PCC 003]

Back to top Go down

Re: Penduduk Shah Alam bantah pembinaan kuil

Post  apens7 on Mon Aug 17, 2009 1:26 pm

kita bukan nak marah ke apa... cuma taknak la berdiam diri tgk jer bila kaum kita sendiri yg satu agama ngn kita cam kat seksyen 23 ni nak hak mereka... tak salah pun... diorg bukan suh runtuh kuil... cuma suh follow plan asal kerajaan negeri bina kuil tu kat section 22... susah tul la... tu blum bab arak... patut btul gak kata pas tu (w/pun kwn bukan sokong mana2 ahli politik sbb ini pandangan kwn sbg muslim), patut tak payah jual arak kat area yg majoriti dia muslim.... sbg tanda hormat kat org islam tu sendiri.... kalau nak jual, g ar jual kat area yg majoritinyer non muslim....

apens7
EXCO

Posts : 2343
Points : 2445
Join date : 15/04/2009

Back to top Go down

Re: Penduduk Shah Alam bantah pembinaan kuil

Post  Deto_8 on Mon Aug 17, 2009 1:31 pm

salah saper?

_________________
bangga menjadi pioneer....bangga juga melihat orang lain berjaya...TAHNIAH!

Deto_8
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 5641
Points : 6570
Join date : 11/04/2009
Location : Saujana Utama & Jengka 3 [PCC 003]

Back to top Go down

Re: Penduduk Shah Alam bantah pembinaan kuil

Post  jasnoraizan on Mon Aug 17, 2009 2:01 pm

Deto_8 wrote:salah saper?
kerajaan kita lah kena fikirkan ....kalau kat selangor ni kena lah kerajaan negeri selesaikan...tp sbb2nya ialah apabila kerajaan pusat kita ni terlampau bagi muka sgt... kat dia orng ni...(bkn perkauman tau..)kena lah toleransi skt kalau dah ada kuil dkt2 situ, wat ape nak buat satu lg...cam kat tempat kwn ni masjid pun jauh tak de lah plak org2 kat situ nak bising2....tak kan kut nak buat kat dpn2mata kut...

jasnoraizan
Timbalan Menteri Besar

Posts : 2512
Points : 2623
Join date : 20/07/2009
Location : Seksyen U5 shah alam/jengka 8

Back to top Go down

Re: Penduduk Shah Alam bantah pembinaan kuil

Post  apens7 on Mon Aug 17, 2009 2:20 pm

kita bukan nak fanatik sgt mende2 gini... sbb kita dah idup sesama kaum ni lebih 50 tahun.. so timbang rasa kene ada la... kena ada sikap hormat menghormati sesama bangsa....

rasanya malaysia jer yg bagi macam2 keistimewaan kat kaum minoriti.. negara len takde pun....

kwn sedih gak bila teringat sek2 org asli kat cameron aritu... duk tepi2 jalan je wat rumah... kalau nak kire the true citizenz kat malaysia ni diorg la... masyarakat peribumi yg wujud beribu2 tahun dahulu... bukan nye imigrate cam bangsa2 len yg dilayan lebih istimewa dari diorang...... utk ahli2 politk kene igt la, undi diorg2 ni laku gak beb... huhuhu

apens7
EXCO

Posts : 2343
Points : 2445
Join date : 15/04/2009

Back to top Go down

Re: Penduduk Shah Alam bantah pembinaan kuil

Post  sam on Mon Aug 17, 2009 2:35 pm

apens7 wrote:haha.. kwn pnah tbaca satu fakta mengatakan kuil je lagi byk dr masjid kat malaysia ni... walhal malaysia ni negara yg agama rasminya islam... malaysia gak ada patung emas tertinggi kat dunia ni (bt caves)... kwn bukan nak bersifat perkauman tapi kaum2 len pun kene la timbang rasa... cam berita kat atas ni sah2 area situ 70% melayu islam... kene ada tolak ansur antara sesama kaum kita ni... bukan melayu jer nak kene tolak ansur kut... ntah la.... mayb samdol bleh menjawab hal ni.. dekat2 area umah dia la ni seksyen 23.. ekekeke
bkn takat patung emas aje kat bt caves tu.. gambor najib besor2 terpampang pakai bj oren pun ade weeh Laughing

drp mbantah, lebih elok kite renungkan zaman Nabi SAW dulu, dia tak halang pun agama lain buat rumah ibadat...
pokok pangkalnye umat islam sdr, kite yg kene makmor kan agama kita...
ape gune ada masjid kalau selalu lopong..
geng2 nalek ni bkn ape pun, drg sbnrnye bkn tau pasal agama drg pun. kitab v*da pun drg tak bace...katenye hanya layak dibaca oleh sami2...
jadi kite jgn la tiru mcm drg.. nama islam tapi intipati byk tatau..
h*ndu ni agama ciptaan tertue die dunia.. sesungguhnye kalau aok me tau sejarah, ada sangkut paut ngan kite (bkn sbb agama asal tanah melayu) tp malas koi nak terangkan pjg lebar kat sini...
tp kuil2 atau ape sahaja rumah ibadat, akan terus berkembang selagi ramai org belum tahu apa itu demokrasi, jus soli DLL

sam
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 898
Points : 919
Join date : 15/04/2009
Location : FROM THE MILKY WAY TO DARUL BAWAR

Back to top Go down

Re: Penduduk Shah Alam bantah pembinaan kuil

Post  along on Mon Aug 17, 2009 3:00 pm

samdol wrote:
apens7 wrote:haha.. kwn pnah tbaca satu fakta mengatakan kuil je lagi byk dr masjid kat malaysia ni... walhal malaysia ni negara yg agama rasminya islam... malaysia gak ada patung emas tertinggi kat dunia ni (bt caves)... kwn bukan nak bersifat perkauman tapi kaum2 len pun kene la timbang rasa... cam berita kat atas ni sah2 area situ 70% melayu islam... kene ada tolak ansur antara sesama kaum kita ni... bukan melayu jer nak kene tolak ansur kut... ntah la.... mayb samdol bleh menjawab hal ni.. dekat2 area umah dia la ni seksyen 23.. ekekeke
bkn takat patung emas aje kat bt caves tu.. gambor najib besor2 terpampang pakai bj oren pun ade weeh Laughing

drp mbantah, lebih elok kite renungkan zaman Nabi SAW dulu, dia tak halang pun agama lain buat rumah ibadat...
pokok pangkalnye umat islam sdr, kite yg kene makmor kan agama kita...
ape gune ada masjid kalau selalu lopong..
geng2 nalek ni bkn ape pun, drg sbnrnye bkn tau pasal agama drg pun. kitab v*da pun drg tak bace...katenye hanya layak dibaca oleh sami2...
jadi kite jgn la tiru mcm drg.. nama islam tapi intipati byk tatau..
h*ndu ni agama ciptaan tertue die dunia.. sesungguhnye kalau aok me tau sejarah, ada sangkut paut ngan kite (bkn sbb agama asal tanah melayu) tp malas koi nak terangkan pjg lebar kat sini...
tp kuil2 atau ape sahaja rumah ibadat, akan terus berkembang selagi ramai org belum tahu apa itu demokrasi, jus soli DLL



perh.....
samdol boleh jadi ahli parlimen cam nie.....

along
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1090
Points : 1280
Join date : 15/06/2009
Age : 29
Location : jerantut - wangsa maju

Back to top Go down

Re: Penduduk Shah Alam bantah pembinaan kuil

Post  sam on Mon Aug 17, 2009 3:15 pm

ape kelas ahli parlimen..
kalau jadi lembaga kekhalifahan teringin jugak Laughing

sam
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 898
Points : 919
Join date : 15/04/2009
Location : FROM THE MILKY WAY TO DARUL BAWAR

Back to top Go down

Re: Penduduk Shah Alam bantah pembinaan kuil

Post  zulkbo on Mon Aug 17, 2009 3:23 pm

Ada gambo di sini...


_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Penduduk Shah Alam bantah pembinaan kuil

Post  zulkbo on Mon Aug 17, 2009 3:26 pm


_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Penduduk Shah Alam bantah pembinaan kuil

Post  zulkbo on Mon Aug 17, 2009 3:28 pm


_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Penduduk Shah Alam bantah pembinaan kuil

Post  sam on Mon Aug 17, 2009 3:55 pm

tmpt ni dkt selekoh kilang nitto denko tu.. sblm ni koi ade amik gambar n post kat sini kawasan hutan terbakar tu Laughing

sam
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 898
Points : 919
Join date : 15/04/2009
Location : FROM THE MILKY WAY TO DARUL BAWAR

Back to top Go down

Re: Penduduk Shah Alam bantah pembinaan kuil

Post  T.O.K.A.N on Mon Aug 17, 2009 5:41 pm

samdol wrote:tmpt ni dkt selekoh kilang nitto denko tu.. sblm ni koi ade amik gambar n post kat sini kawasan hutan terbakar tu Laughing

koi ari2 lalu area nie..mmg tak patut betul sek2 nie..
bagi betis nok peha.. Evil or Very Mad Evil or Very Mad

T.O.K.A.N
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 157
Points : 156
Join date : 03/07/2009

Back to top Go down

Re: Penduduk Shah Alam bantah pembinaan kuil

Post  apens7 on Mon Aug 17, 2009 5:47 pm

samdol wrote:tmpt ni dkt selekoh kilang nitto denko tu.. sblm ni koi ade amik gambar n post kat sini kawasan hutan terbakar tu Laughing

selekoh kilang ni samdol layan lap ari2... kecuali ada roadblock.. ekekekeke

apens7
EXCO

Posts : 2343
Points : 2445
Join date : 15/04/2009

Back to top Go down

Re: Penduduk Shah Alam bantah pembinaan kuil

Post  T.O.K.A.N on Mon Aug 17, 2009 5:55 pm

apens7 wrote:
samdol wrote:tmpt ni dkt selekoh kilang nitto denko tu.. sblm ni koi ade amik gambar n post kat sini kawasan hutan terbakar tu Laughing

selekoh kilang ni samdol layan lap ari2... kecuali ada roadblock.. ekekekeke


haha..skang mmg ader roadblok 24jam kat situ..

T.O.K.A.N
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 157
Points : 156
Join date : 03/07/2009

Back to top Go down

JAIS persoal Exco lulus bina kuil

Post  along on Tue Aug 18, 2009 10:18 am

SHAH ALAM 17 Ogos – Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) menjelaskan keputusan pembinaan rumah ibadat bukan Islam di negeri itu termasuk di Seksyen 23 di sini yang mendapat bantahan penduduk Islam ditentukan oleh jawatankuasa khas yang dipengerusikan oleh Exco berkaitan portfolio berkenaan.

Pengarahnya, Datuk Muhammed Khusrin Munawi berkata, amalan itu adalah berbeza dengan dahulu iaitu sebarang pembinaan rumah ibadat bukan Islam sama ada kuil, tokong dan sebagainya diputuskan oleh jawatankuasa negeri yang dipengerusikan oleh Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) sendiri.

Ekoran itu jelasnya, selepas Selangor diperintah kerajaan campuran urusan berkaitan pembinaan rumah ibadat bukan Islam diputuskan oleh Jawatankuasa Rumah Ibadat Bukan Islam yang dipengerusikan oleh Dr. Xavier Jayakumar.

Xavier adalah juga Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin Selangor.

‘‘Maka itu dalam soal cadangan pembinaan kuil di kawasan majoriti Islam di Seksyen 23, kita mahu supaya kerajaan negeri menimbang semula pembinaan kuil di kawasan berkenaan.

‘‘Pertimbangan sedemikian perlu dibuat kerana isu pembinaan rumah ibadat itu dikhuatiri akan menimbulkan ketegangan di kalangan rakyat di Selangor terutamanya melibatkan soal agama,” katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Muhammed Khusrin menyatakan demikian ketika diminta mengulas mengenai keputusan kerajaan negeri mahu membina sebuah kuil di seksyen tersebut.

Tindakan itu menimbulkan kemarahan penduduk dan menuntut kerajaan negeri memberi kewajarannya kerana hanya terdapat 40 penghuni India di situ berbanding kira-kira 400 orang Islam tinggal di kawasan tersebut.

Beliau menambah, walaupun terdapat perubahan dari segi amalan pentadbiran tetapi pembinaan rumah ibadat bukan Islam di kawasan majoriti umat Islam perlu dipertimbangkan bagi mengelakkan rasa tidak puas hati sehingga mengundang perkara-perkara yang tidak diingini.

Namun beliau berharap penduduk Islam di kawasan terlibat khususnya tidak bertindak di luar batasan agama dan undang-undang ekoran bantahan itu sebaliknya menghormati antara satu sama lain tidak mengira apa kaum dan agama yang dianuti.

along
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1090
Points : 1280
Join date : 15/06/2009
Age : 29
Location : jerantut - wangsa maju

Back to top Go down

Re: Penduduk Shah Alam bantah pembinaan kuil

Post  sam on Tue Aug 18, 2009 1:20 pm

T.O.K.A.N wrote:
apens7 wrote:
samdol wrote:tmpt ni dkt selekoh kilang nitto denko tu.. sblm ni koi ade amik gambar n post kat sini kawasan hutan terbakar tu Laughing
selekoh kilang ni samdol layan lap ari2... kecuali ada roadblock.. ekekekeke
haha..skang mmg ader roadblok 24jam kat situ..
hr jumaat 23 jam (mcm restoren mamak Laughing ) sbb ade pasor malam kat situ..

p/s- memule ternakan babi, pastu arak, skg rumah ibadat... saatnye akan tiba apabila org dah mule bosan dgn apa yg ade.. Cool

sam
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 898
Points : 919
Join date : 15/04/2009
Location : FROM THE MILKY WAY TO DARUL BAWAR

Back to top Go down

Re: Penduduk Shah Alam bantah pembinaan kuil

Post  apens7 on Tue Aug 18, 2009 2:30 pm

masalah ni kt shah alam jer... apsal takde timbul kt p.j, subang jaya atau klang yg majoriti penduduk non malay????

apens7
EXCO

Posts : 2343
Points : 2445
Join date : 15/04/2009

Back to top Go down

Re: Penduduk Shah Alam bantah pembinaan kuil

Post  T.O.K.A.N on Tue Aug 18, 2009 3:04 pm

apens7 wrote:masalah ni kt shah alam jer... apsal takde timbul kt p.j, subang jaya atau klang yg majoriti penduduk non malay????

anasir2 camnie biaser nyer akan mula mengacau kat tmpat kiter..
tempat dorang watper nak kaco2 lagi.. Laughing

T.O.K.A.N
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 157
Points : 156
Join date : 03/07/2009

Back to top Go down

Re: Penduduk Shah Alam bantah pembinaan kuil

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum