Selamat Datang ke Komuniti Anak Pahang. Forum untuk apa jua berkaitan dengan negeri tercinta

Terima kasih atas sokongan
Log in

I forgot my password

MALAYSIA FUTSAL E-FANS & MEDIA 2010

Wed Apr 07, 2010 5:53 pm by Deto_8

Futsal E-fans & Media Edisi Ketiga Tahun 2010 dijangka diadakan pada 5hb June 2010, Sabtu.

Insya Allah PCC akan menghantar 1 team....

Meeting penyelarasan akan dibuat dalam masa terdekat.


Comments: 42

PCC MENYOKONG KEMPEN HARAPAN TANPA SUARA - KAMI PRIHATIN

Wed Apr 28, 2010 1:25 pm by sakur@86



Comments: 19

Facebook
Pahang Community on Facebook
Pahang Sports Zone FB
Pahang Sports Zone on Facebook

Sejauh mana Nama kita mempengaruhi kehidupan kita?

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Sejauh mana Nama kita mempengaruhi kehidupan kita?

Post  Yassin on Tue Aug 18, 2009 9:43 am

Sesungguh didalam islam amat menekan pesoalan nama ini, isikan nama yang baik-baik utk anak-anak dan bukan sekadar baik tapi maksud yang baik juga. Kerana nama ini bukan sahaja di guna pakai didunia ini malahan sampai kesana kelak. Apa pun kita didalam islam jugak dilarang sama sekali menletakan gelaran nama atau panggilan yang tidak baik utk org lain. Apa pun nama panggilan seperti BOB hanya sesuai utk BADAN ORANG BESAR sahaja. Laughing Kala org kurus kadang tu macam kering sikit org panggil KK je....hehehehe... Surprised

Tapi aku heran jugak betul ker org nama panggilan DIN ini mmg tak berapa empuk....sebab aku cakap macam tu aku ada tiga empat org nama din nie mmg sah tak berapa empuk hehehe..(kut kebertulan entah laa) Semalam aku sempat borak dgn sorang kawan india bercerita hal yang sama dia cakap pada aku... " awk ada mau tau kaa kalu kita india punya org kalu nama GANESEN mmg ini org haa mmg tarak elok laaa mmg tarak boleh pakai punya" kata kawan india aku tu.....hehehehe.

Apa pun sejauh mana nama kita mempengaruhi kehidupan ini?
avatar
Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Sejauh mana Nama kita mempengaruhi kehidupan kita?

Post  Deto_8 on Tue Aug 18, 2009 9:52 am

apa maksud aok nama din tak berapa empuk?

_________________
bangga menjadi pioneer....bangga juga melihat orang lain berjaya...TAHNIAH!
avatar
Deto_8
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 5641
Points : 6570
Join date : 11/04/2009
Location : Saujana Utama & Jengka 3 [PCC 003]

Back to top Go down

Re: Sejauh mana Nama kita mempengaruhi kehidupan kita?

Post  Yassin on Tue Aug 18, 2009 9:57 am

Deto_8 wrote:apa maksud aok nama din tak berapa empuk?

Bukan laa perangainya tak elok.... kadang tu macam pungkor juga laa pedeoh amat orgnya hehehehe...........
avatar
Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Sejauh mana Nama kita mempengaruhi kehidupan kita?

Post  along on Tue Aug 18, 2009 10:00 am

Yassin wrote:
Deto_8 wrote:apa maksud aok nama din tak berapa empuk?

Bukan laa perangainya tak elok.... kadang tu macam pungkor juga laa pedeoh amat orgnya hehehehe...........


kiranya din nie kuat memungko la ye???
avatar
along
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1090
Points : 1280
Join date : 15/06/2009
Age : 29
Location : jerantut - wangsa maju

Back to top Go down

Re: Sejauh mana Nama kita mempengaruhi kehidupan kita?

Post  Yassin on Tue Aug 18, 2009 10:06 am

along wrote:
Yassin wrote:
Deto_8 wrote:apa maksud aok nama din tak berapa empuk?

Bukan laa perangainya tak elok.... kadang tu macam pungkor juga laa pedeoh amat orgnya hehehehe...........


kiranya din nie kuat memungko la ye???

Gitu laa kira-kiraanya....ce laa awk sebil....mekala ada rodong awk nama dia DIN.....

Kamus Pahang _PUNGKOR - adalah bahagian akar sepohon pokok...tapi kala disini popular disebut "pungkor hanyut" atau pungkor lebih menjurus pada sikap dan kelakuan seseorang bagai pungkor yang dibawa arus...tanpa matlamat dan hala tuju lebih kurang maksudnya.
avatar
Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Sejauh mana Nama kita mempengaruhi kehidupan kita?

Post  along on Tue Aug 18, 2009 10:14 am

Yassin wrote:
along wrote:
Yassin wrote:
Deto_8 wrote:apa maksud aok nama din tak berapa empuk?

Bukan laa perangainya tak elok.... kadang tu macam pungkor juga laa pedeoh amat orgnya hehehehe...........


kiranya din nie kuat memungko la ye???

Gitu laa kira-kiraanya....ce laa awk sebil....mekala ada rodong awk nama dia DIN.....

Kamus Pahang _PUNGKOR - adalah bahagian akar sepohon pokok...tapi kala disini popular disebut "pungkor hanyut" atau pungkor lebih menjurus pada sikap dan kelakuan seseorang bagai pungkor yang dibawa arus...tanpa matlamat dan hala tuju lebih kurang maksudnya.


nak senang paham la pungkor nie org yg suka cakap mende yg merapu.
betul tak yassin??? Laughing Laughing
avatar
along
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1090
Points : 1280
Join date : 15/06/2009
Age : 29
Location : jerantut - wangsa maju

Back to top Go down

Re: Sejauh mana Nama kita mempengaruhi kehidupan kita?

Post  Yassin on Tue Aug 18, 2009 10:19 am

along wrote:


nak senang paham la pungkor nie org yg suka cakap mende yg merapu.
betul tak yassin??? Laughing Laughing

YAAA TEPAT SEKALI!!!
avatar
Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Sejauh mana Nama kita mempengaruhi kehidupan kita?

Post  Deto_8 on Tue Aug 18, 2009 10:21 am

bukan semua la kan...segelintir je.... Laughing

_________________
bangga menjadi pioneer....bangga juga melihat orang lain berjaya...TAHNIAH!
avatar
Deto_8
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 5641
Points : 6570
Join date : 11/04/2009
Location : Saujana Utama & Jengka 3 [PCC 003]

Back to top Go down

Re: Sejauh mana Nama kita mempengaruhi kehidupan kita?

Post  along on Tue Aug 18, 2009 10:22 am

Yassin wrote:
along wrote:


nak senang paham la pungkor nie org yg suka cakap mende yg merapu.
betul tak yassin??? Laughing Laughing

YAAA TEPAT SEKALI!!!

tok empat yassin bila kita bleh bejumpa weh????
keh nok sgt bejumpa dengan idoa pahang community nie.
heheheh Laughing Laughing Laughing
avatar
along
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1090
Points : 1280
Join date : 15/06/2009
Age : 29
Location : jerantut - wangsa maju

Back to top Go down

Re: Sejauh mana Nama kita mempengaruhi kehidupan kita?

Post  Yassin on Tue Aug 18, 2009 10:35 am

along wrote:
Yassin wrote:
along wrote:


nak senang paham la pungkor nie org yg suka cakap mende yg merapu.
betul tak yassin??? Laughing Laughing

YAAA TEPAT SEKALI!!!

tok empat yassin bila kita bleh bejumpa weh????
keh nok sgt bejumpa dengan idoa pahang community nie.
heheheh Laughing Laughing Laughing

Kas ade sokmo disini....dtg je laa.....mungkin kala awk gi jenguk blog kawan aok lebih tahu kas di mana ....tapi jangan suruh awek dtg cari kas mengamuk akak dirumah tu hehehehe... Laughing
avatar
Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Sejauh mana Nama kita mempengaruhi kehidupan kita?

Post  along on Tue Aug 18, 2009 10:38 am

Yassin wrote:
along wrote:
Yassin wrote:
along wrote:


nak senang paham la pungkor nie org yg suka cakap mende yg merapu.
betul tak yassin??? Laughing Laughing

YAAA TEPAT SEKALI!!!

tok empat yassin bila kita bleh bejumpa weh????
keh nok sgt bejumpa dengan idoa pahang community nie.
heheheh Laughing Laughing Laughing

Kas ade sokmo disini....dtg je laa.....mungkin kala awk gi jenguk blog kawan aok lebih tahu kas di mana ....tapi jangan suruh awek dtg cari kas mengamuk akak dirumah tu hehehehe... Laughing

mingu nie keh blik ke jerantut weh...
bleh la kita bejumpo....
avatar
along
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1090
Points : 1280
Join date : 15/06/2009
Age : 29
Location : jerantut - wangsa maju

Back to top Go down

Re: Sejauh mana Nama kita mempengaruhi kehidupan kita?

Post  jasnoraizan on Tue Aug 18, 2009 11:03 am

along wrote:
Yassin wrote:
along wrote:
Yassin wrote:
along wrote:


nak senang paham la pungkor nie org yg suka cakap mende yg merapu.
betul tak yassin??? Laughing Laughing

YAAA TEPAT SEKALI!!!

tok empat yassin bila kita bleh bejumpa weh????
keh nok sgt bejumpa dengan idoa pahang community nie.
heheheh Laughing Laughing Laughing

Kas ade sokmo disini....dtg je laa.....mungkin kala awk gi jenguk blog kawan aok lebih tahu kas di mana ....tapi jangan suruh awek dtg cari kas mengamuk akak dirumah tu hehehehe... Laughing

mingu nie keh blik ke jerantut weh...
bleh la kita bejumpo....

blk jerantut tu jgn lupa....pg jenguk2 kat bandor tu ada tak lg kedei2 yg menjalankan urusan yg tak bermoral tu....
avatar
jasnoraizan
Timbalan Menteri Besar

Posts : 2512
Points : 2623
Join date : 20/07/2009
Location : Seksyen U5 shah alam/jengka 8

Back to top Go down

Re: Sejauh mana Nama kita mempengaruhi kehidupan kita?

Post  Yassin on Tue Aug 18, 2009 12:07 pm

jasnoraizan wrote:
blk jerantut tu jgn lupa....pg jenguk2 kat bandor tu ada tak lg kedei2 yg menjalankan urusan yg tak bermoral tu....

Oit...lain macam je bunyinya tu??? Mmg kas hari2 kebandor....keknya kawan x jumpa lagi kedai yg tak bermoral mungkin kawan x amik tau sgt hal gitu.....apa pun sayugia jua kala awk dpt memberi tahu kas apa maksudnya kedai yg tak bermoral itu dan dimana lokasinya dan apa operasinya dijalankan....setahu kas kedai ngurut kaki banyak kat bandor ni tapi kas x penoh masuk...ame setakat nak urut kaki org umah boleh tolong urutkan hehehehe.
avatar
Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Sejauh mana Nama kita mempengaruhi kehidupan kita?

Post  jasnoraizan on Tue Aug 18, 2009 2:40 pm

Yassin wrote:
jasnoraizan wrote:
blk jerantut tu jgn lupa....pg jenguk2 kat bandor tu ada tak lg kedei2 yg menjalankan urusan yg tak bermoral tu....

Oit...lain macam je bunyinya tu??? Mmg kas hari2 kebandor....keknya kawan x jumpa lagi kedai yg tak bermoral mungkin kawan x amik tau sgt hal gitu.....apa pun sayugia jua kala awk dpt memberi tahu kas apa maksudnya kedai yg tak bermoral itu dan dimana lokasinya dan apa operasinya dijalankan....setahu kas kedai ngurut kaki banyak kat bandor ni tapi kas x penoh masuk...ame setakat nak urut kaki org umah boleh tolong urutkan hehehehe.

tu la aok..kwn ni bknye ape ...cuma keknye, cuba aok risik2 gan rodong2 yg dah msk kat tempat urut kaki tu ...apa yg ada (mcm2 servive ada disediakan kat dlm tu )kedai2 tu cuma berselindung dibalik nama kedai urut kaki...!
avatar
jasnoraizan
Timbalan Menteri Besar

Posts : 2512
Points : 2623
Join date : 20/07/2009
Location : Seksyen U5 shah alam/jengka 8

Back to top Go down

Re: Sejauh mana Nama kita mempengaruhi kehidupan kita?

Post  lepat_ubi on Tue Aug 18, 2009 2:56 pm

kita mmg kena bg name yg baek2 la...nama ni mmg besor pengaruh nye dlm kehidupan... bkn ke kalo kite panggil2 org tu...ibarat mcm kite mendoakan dia.....cer bagi la name molek2 sket weh demeh....
avatar
lepat_ubi
A.D.O
A.D.O

Posts : 1316
Points : 1348
Join date : 25/05/2009
Age : 28
Location : TRANUNG KITE..../ JENGKA 04

Back to top Go down

Re: Sejauh mana Nama kita mempengaruhi kehidupan kita?

Post  jasnoraizan on Tue Aug 18, 2009 3:03 pm

lepat_ubi wrote:kita mmg kena bg name yg baek2 la...nama ni mmg besor pengaruh nye dlm kehidupan... bkn ke kalo kite panggil2 org tu...ibarat mcm kite mendoakan dia.....cer bagi la name molek2 sket weh demeh....

cer..tukor nama aok tu...lepat ubi tu sesuai ngan makanan je..bg le nama yg sedap sket ..baru sedap dengor..
avatar
jasnoraizan
Timbalan Menteri Besar

Posts : 2512
Points : 2623
Join date : 20/07/2009
Location : Seksyen U5 shah alam/jengka 8

Back to top Go down

Re: Sejauh mana Nama kita mempengaruhi kehidupan kita?

Post  Yassin on Tue Aug 18, 2009 3:43 pm

jasnoraizan wrote:

tu la aok..kwn ni bknye ape ...cuma keknye, cuba aok risik2 gan rodong2 yg dah msk kat tempat urut kaki tu ...apa yg ada (mcm2 servive ada disediakan kat dlm tu )kedai2 tu cuma berselindung dibalik nama kedai urut kaki...!

Pertamanya bender tu di luar bidang kuase kawan. Very Happy Itu Pihak Majlis Daerah sendiri kena amik perhatian dan Pejabat agama Daerah. Mekala ande org islam kita hok terlibat. Sesungguhnya kedai itu mmg wujud disini dan bukan sekadar disini boleh kata semua bandar ada tapi kawan sekedar dok pandang papan tanda kat luar je... jadi kawan tak tau laa pulok bender hok jadi dalam kedai tu.....sebab tak de kepentingan dan tidak berminat nak masuk kedai gitu.
avatar
Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Sejauh mana Nama kita mempengaruhi kehidupan kita?

Post  lepat_ubi on Wed Aug 19, 2009 2:29 pm

jasnoraizan wrote:
lepat_ubi wrote:kita mmg kena bg name yg baek2 la...nama ni mmg besor pengaruh nye dlm kehidupan... bkn ke kalo kite panggil2 org tu...ibarat mcm kite mendoakan dia.....cer bagi la name molek2 sket weh demeh....

cer..tukor nama aok tu...lepat ubi tu sesuai ngan makanan je..bg le nama yg sedap sket ..baru sedap dengor..

lepat ubi tu nama samaran...hehehehe
avatar
lepat_ubi
A.D.O
A.D.O

Posts : 1316
Points : 1348
Join date : 25/05/2009
Age : 28
Location : TRANUNG KITE..../ JENGKA 04

Back to top Go down

Re: Sejauh mana Nama kita mempengaruhi kehidupan kita?

Post  Yassin on Wed Aug 19, 2009 3:48 pm

lepat_ubi wrote:
jasnoraizan wrote:
lepat_ubi wrote:kita mmg kena bg name yg baek2 la...nama ni mmg besor pengaruh nye dlm kehidupan... bkn ke kalo kite panggil2 org tu...ibarat mcm kite mendoakan dia.....cer bagi la name molek2 sket weh demeh....

cer..tukor nama aok tu...lepat ubi tu sesuai ngan makanan je..bg le nama yg sedap sket ..baru sedap dengor..

lepat ubi tu nama samaran...hehehehe


tahan lagi tu...bender ok lagi...jgn letok nama2 binantang sudoh laa...buruk ngat jadinya....contoh mawas....boye....langau...hehehehe buruk ngat mekala nok nulisnya...

" awk tinggal mana langau??? atau boye hehehehe....
avatar
Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Sejauh mana Nama kita mempengaruhi kehidupan kita?

Post  zulkbo on Wed Sep 16, 2009 3:23 am

keh tau banyak orang
pahang panggil anak
lelaki dengan nama 'ATAN"
apa cerita nye Yassin??

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/
avatar
zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Sejauh mana Nama kita mempengaruhi kehidupan kita?

Post  Yassin on Wed Sep 16, 2009 9:02 am

zulkbo wrote:keh tau banyak orang
pahang panggil anak
lelaki dengan nama 'ATAN"
apa cerita nye Yassin??

Kadang org tua-tua malas nak nyebut nama tu panjang2 jadi panggilan mudah disingkatkan atau di sebut cembungan....tapi nama dalam surat beranak lain...sekadar cembungan sahaja....

Kalau lelaki JANTAN di panggil ATAN
Kalau Pompuan di panggil NINE (BERTINA)

Nama2 lain yang popular : endek (pendek) anjang (Panjang) bujal, ketot, bulat dll.
avatar
Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Sejauh mana Nama kita mempengaruhi kehidupan kita?

Post  zulkbo on Thu Sep 17, 2009 1:12 am

Yassin wrote:
zulkbo wrote:keh tau banyak orang
pahang panggil anak
lelaki dengan nama 'ATAN"
apa cerita nye Yassin??

Kadang org tua-tua malas nak nyebut nama tu panjang2 jadi panggilan mudah disingkatkan atau di sebut cembungan....tapi nama dalam surat beranak lain...sekadar cembungan sahaja....

Kalau lelaki JANTAN di panggil ATAN
Kalau Pompuan di panggil NINE (BERTINA)

Nama2 lain yang popular : endek (pendek) anjang (Panjang) bujal, ketot, bulat dll.

ooo..
gitu citernyee
fahamlah keh skrag... Shocked Very Happy

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/
avatar
zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Sejauh mana Nama kita mempengaruhi kehidupan kita?

Post  Yassin on Mon Oct 05, 2009 12:35 pm

Nama shana keliru juge hehehehehe...tapi tak mustahil juga rodong kawan ada nama suhaili...noraini ...norzah...aini sema nya JANTAN...

Cuma hok payohnya mekala nok simpan dalam handset haru bunyi telepon kuar nama gini nengok dik org rumah boleh perang besar huhuhuhuhu....
avatar
Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Sejauh mana Nama kita mempengaruhi kehidupan kita?

Post  ozzy on Mon Oct 05, 2009 12:40 pm

Yassin wrote:Nama shana keliru juge hehehehehe...tapi tak mustahil juga rodong kawan ada nama suhaili...noraini ...norzah...aini sema nya JANTAN...

Cuma hok payohnya mekala nok simpan dalam handset haru bunyi telepon kuar nama gini nengok dik org rumah boleh perang besar huhuhuhuhu....

hahahahaha...mcm kisah benor jek..
avatar
ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Sejauh mana Nama kita mempengaruhi kehidupan kita?

Post  iyol8386 on Mon Oct 05, 2009 12:49 pm

Yassin wrote:Nama shana keliru juge hehehehehe...tapi tak mustahil juga rodong kawan ada nama suhaili...noraini ...norzah...aini sema nya JANTAN...

Cuma hok payohnya mekala nok simpan dalam handset haru bunyi telepon kuar nama gini nengok dik org rumah boleh perang besar huhuhuhuhu....
awk bg la no fon awk..pas tu awk save no kawan..tgh2 mlm kawan call awk..hehehe
avatar
iyol8386
Orang Kampung
Orang Kampung

Posts : 57
Points : 55
Join date : 02/10/2009
Age : 33

Back to top Go down

Re: Sejauh mana Nama kita mempengaruhi kehidupan kita?

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum