Selamat Datang ke Komuniti Anak Pahang. Forum untuk apa jua berkaitan dengan negeri tercinta

Terima kasih atas sokongan
Log in

I forgot my password

Latest topics
» Pantai Peranginan di Pekan
by cucu cicit Wed Aug 27, 2014 1:42 pm

» salam perkenalan kepada rodong2 seluruh pahang
by jai bentong Mon Dec 23, 2013 4:40 pm

» Perpustakaan Manga (Komik & Novel versi BM sahaja)
by Manga2 Mon Oct 21, 2013 3:50 pm

» Artis,Pelakon dan Penggiat Seni Berasal dari Pahang
by sayedchenor Fri Sep 13, 2013 6:05 pm

» Kemana hilangnya ilmu Pawang2 dan bomoh2 handal DiNegeri Pahang ini?
by sayedchenor Fri Sep 13, 2013 5:45 pm

» org pahang
by sayedchenor Fri Sep 13, 2013 5:29 pm

» Malam 25 Chenor
by wan azuar Fri Aug 02, 2013 8:58 am

» nak cari kerja di bentong
by eddiebentong Tue May 21, 2013 8:24 pm

» BioZone Food Purifier Hai-O Termurah di Malaysia
by anjang Mon Apr 22, 2013 11:15 pm

» Salam Perkenalan Ahli Baru- Vol 2
by zulkbo Thu Feb 14, 2013 4:12 am

MALAYSIA FUTSAL E-FANS & MEDIA 2010

Wed Apr 07, 2010 4:53 pm by Deto_8

Futsal E-fans & Media Edisi Ketiga Tahun 2010 dijangka diadakan pada 5hb June 2010, Sabtu.

Insya Allah PCC akan menghantar 1 team....

Meeting penyelarasan akan dibuat dalam masa terdekat.


Comments: 42

PCC MENYOKONG KEMPEN HARAPAN TANPA SUARA - KAMI PRIHATIN

Wed Apr 28, 2010 12:25 pm by sakur@86



Comments: 19

Facebook
Pahang Community on Facebook
Pahang Sports Zone FB
Pahang Sports Zone on Facebook

Bandar Koboi Tong Kiat @ Pekan Sungai Jerik552

Bandar Koboi Tong Kiat @ Pekan Sungai Jerik

Page 1 of 4 1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Go down

Bandar Koboi Tong Kiat @ Pekan Sungai Jerik

Post  MD on Wed Aug 26, 2009 3:14 pm

Assalamualaikum semua?
Pekan Sg Jerik atau nama popularnya Tong Kiat jangan dipandang sepi oleh generasi sekarang....Rasanya semua warga Jengka tahu akan pekan ini,terutamanya semasa dizaman kegemilangannya dulu sekitar 80an...
Jemput sama sama menyumbang post kisah kisah dari anda semua...Kalau ada gambar lagi best....

Selamat Berforum.....................

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts: 4886
Points: 5166
Join date: 15/04/2009
Location: U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Bandar Koboi Tong Kiat @ Pekan Sungai Jerik

Post  MD on Wed Aug 26, 2009 3:38 pm

pekan ini dahulunya ada banyak kedai membaiki/menjual motor,kedai pakaian,kedai game & snooker,kedai runcit,kedai gunting rambut dan kedai makan...
antara yang top kedai repair motor....
memang tip top dan nak korang nak tahu bahawa geng2 mat rempit jalan klang lama pun tahu dan pernah sampai ke sini,sbb cari barang motor....potong block dia cun,takleh lawan..block RXZ Y3 pon ada lagi hehehehe

sekarang dah berpindah ke kawasan kedai baru dah....

nota kaki - block Y3 merupakan block siri pertama untuk motor Yamaha RXZ...kelebihannya cukup tahan...[diorang kata besi Jepun...]

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts: 4886
Points: 5166
Join date: 15/04/2009
Location: U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Bandar Koboi Tong Kiat @ Pekan Sungai Jerik

Post  zulkbo on Wed Aug 26, 2009 11:50 pm

mana nak cari gambo tongkiat nih
tunggu cuti lah nanti keh snap Very Happy

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts: 6398
Points: 6904
Join date: 15/06/2009
Location: PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Bandar Koboi Tong Kiat @ Pekan Sungai Jerik

Post  ozzy on Thu Aug 27, 2009 8:44 am

MD wrote:Assalamualaikum semua?
Pekan Sg Jerik atau nama popularnya Tong Kiat jangan dipandang sepi oleh generasi sekarang....Rasanya semua warga Jengka tahu akan pekan ini,terutamanya semasa dizaman kegemilangannya dulu sekitar 80an...
Jemput sama sama menyumbang post kisah kisah dari anda semua...Kalau ada gambar lagi best....

Selamat Berforum.....................


adehh...pekan koboi ni hok aok ajak posting..ishhh3x

ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts: 2216
Points: 2310
Join date: 21/05/2009
Location: Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Bandar Koboi Tong Kiat @ Pekan Sungai Jerik

Post  MD on Thu Aug 27, 2009 8:56 am

pernah sekali pergi Penang atas urusan kerja...jumpa kawan lama mase belajar...dalam borak2 dia tak lupa tanya ''macamana Tongkiat sekarang...''...kawan tekejut...
rupa rupanya dia pernah sampai ke jengka 1 dan sedara dia pernah bawak jalan jalan ke Tong Kiat ini...

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts: 4886
Points: 5166
Join date: 15/04/2009
Location: U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Bandar Koboi Tong Kiat @ Pekan Sungai Jerik

Post  MD on Thu Aug 27, 2009 8:56 am

zulkbo wrote:mana nak cari gambo tongkiat nih
tunggu cuti lah nanti keh snap Very Happy

molek amat tu Zul....ambik banyok sikit...

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts: 4886
Points: 5166
Join date: 15/04/2009
Location: U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Bandar Koboi Tong Kiat @ Pekan Sungai Jerik

Post  Yassin on Thu Aug 27, 2009 10:08 am

Org2 jengka disana tak embuh mikir ker nok tukor nama best sikit pada nama tong kiat neh.....kala kat kelantan tu dulu ada nama tmpt pantai cinta berahi...deme tukor ke Pantai cahaya bulan ok jugak tu...

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts: 2708
Points: 3033
Join date: 12/08/2009
Location: Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Bandar Koboi Tong Kiat @ Pekan Sungai Jerik

Post  J.Milan22 on Thu Aug 27, 2009 10:13 am

MD wrote:pekan ini dahulunya ada banyak kedai membaiki/menjual motor,kedai pakaian,kedai game & snooker,kedai runcit,kedai gunting rambut dan kedai makan...
antara yang top kedai repair motor....
memang tip top dan nak korang nak tahu bahawa geng2 mat rempit jalan klang lama pun tahu dan pernah sampai ke sini,sbb cari barang motor....potong block dia cun,takleh lawan..block RXZ Y3 pon ada lagi hehehehe

sekarang dah berpindah ke kawasan kedai baru dah....

nota kaki - block Y3 merupakan block siri pertama untuk motor Yamaha RXZ...kelebihannya cukup tahan...[diorang kata besi Jepun...]

Tongkiat name yg cukup sinonim ngan budak2 area jengka...ulu jempoll..
malah sek2 gelanggi,lepor.tekam utara+getoh,kg perokk mahupun pulau tawoo n durian hijoo pun tau... Laughing Laughing
x dinafikan yg md cakap tu..tuk kaki2 motor dulu skun di gelar mat2 rempit...
memg amat sinonim ngn togkiat 0r sg jerik ni...
kwn pun mase zaman2 maen moto dulu balik kg jer mesti turun sini..
cari spare part_..malah tempat snooker pun jadi port lepak ngn kwn2....
zaman skoloh plok...tempoh suar skoloh pun kat cina tongkiat...hehehehe

J.Milan22
EXCO

Posts: 2416
Points: 2494
Join date: 14/04/2009
Location: Sempadan San Siroo.....

Back to top Go down

Re: Bandar Koboi Tong Kiat @ Pekan Sungai Jerik

Post  J.Milan22 on Thu Aug 27, 2009 10:23 am


welkammm to sg jerik or name glemernyer tongkiatt maa....



ni koi terbace kat satu blog...*cun la broo..hehehe*

Salam.....

Bila terkenangkan zaman dulu-dulu nier, nama tongkiat memang x lekang dari ingatanku. Kat sini la tempat aku shopping selain dari Bandar Jengka dan Jerantut. Tapi pekan Tongkiat lebih dikenali sebagai pekan spare parts motor. Kebanyakkan harga yang ditawarkan adalah lebih murah berbanding kat Jerantut n Jengka. Kita juga boleh negotiate harga barang tersebut. Dari pekan lama sampai la ke pekan yang baru dibuka, aku selalu gak mengunjungi tongkiat bila nak cari barang-barang motor nier.......spare parts Aprilia Pegaso xder la kut, kalo motor cup, RXZ n Panther tuer ada la...hehehe.

Kitaorang akan pergi sana secara berkonvoi, pada kebiasaannya pada hujung minggu (cuti sekolah)...Polis pun x kaco jalan tongkiat nier, bagi yang xder lesen memang selamat la....time jumpa geng2 moto lain jer, kami nganjing bagi makan asap..hehehe. Masa sekolah rendah, bila nak gunting rambut jer ayah aku akan bawak pergi tongkiat...Dan aku ingat lagi ada kedai india atas bukit...kat situ la tempat aku selalu gunting (skang kedai tuer dah tutup). Kalo spare parts motor, aku selalu cari kat kedai2 moto yang murah dan dikenali sebagai kedai basikal dan kedai ayam. Memang murah barang-barang motor kat sini. kalo nak tau, motor Gamma aku tuer aku spray kat kedai basikal la...murah sikit.

Bapak aku juga selalu cari baja n racun pokok kelapa sawit kat Tongkiat nier, bila balik aku la kena pegang benda-benda tuer...kadang-kadang ayah aku letak dalam raga motor jer. Dulu kat Bandar Lama, ada satu kedai mamak yang jual Mee Goreng Sharifah Aini...hehehe. paberet orang2 kat sini. Tapi aku lebih suka rojak tongkiat...tapi sejak pindah ker pekan baru nier..jadi x sedap dah rojak diaorang. Dulu pekerja2 kat kedai mamak nier just pakai singlet n kain pun siap ikat macam citer2 india skang..hehehe. Maybe tuer la yang membuatkan rojak tuer sedap kut...(kesan masin n masam..hahaha). Kat jalan tongkiat nak ke kuala sentul ada tempat berkelah dikenali sebagai Lubuk Yu..memang best mandi kat sini. Skang tempat tuer dah dikomersialkan sebagai tarikan orang ramai untuk berkelah. Kat sini juga terdapat sebuah kuil india yang agak besar dan terkenal.

Tuer la antara kenangan aku ngan pekan tongkiat nier. Tempat jatuh lagi dikenang, tempat jauh di hati xkan hilang....hehehe....ayat jiwang....adios
Write by BOB @ FADIL

J.Milan22
EXCO

Posts: 2416
Points: 2494
Join date: 14/04/2009
Location: Sempadan San Siroo.....

Back to top Go down

Re: Bandar Koboi Tong Kiat @ Pekan Sungai Jerik

Post  Deto_8 on Tue Sep 01, 2009 3:10 pm

TONG KIAT......yang dilupakan






_________________
bangga menjadi pioneer....bangga juga melihat orang lain berjaya...TAHNIAH!

Deto_8
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts: 5641
Points: 6570
Join date: 11/04/2009
Location: Saujana Utama & Jengka 3 [PCC 003]

Back to top Go down

Re: Bandar Koboi Tong Kiat @ Pekan Sungai Jerik

Post  MD on Tue Sep 01, 2009 3:20 pm

Deto_8 wrote:TONG KIAT......yang dilupakan


Beloh kanan tu kedai motor yang popular - ''Mee Hin Motor''...dulu beli reket Yonex Blacken [ kat sini ada jual sampai Carbonex 21,sapa pakai reket Carbonex 21 ni tahap Misbun doh...jumping smash berapi... ] ,kasut Diadora seme kat sini...

Thanks Deto atas gambar2 ni....sekadar mengingati kisah silam

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts: 4886
Points: 5166
Join date: 15/04/2009
Location: U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Bandar Koboi Tong Kiat @ Pekan Sungai Jerik

Post  Deto_8 on Tue Sep 01, 2009 3:22 pm

ada lagi.... Laughing

_________________
bangga menjadi pioneer....bangga juga melihat orang lain berjaya...TAHNIAH!

Deto_8
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts: 5641
Points: 6570
Join date: 11/04/2009
Location: Saujana Utama & Jengka 3 [PCC 003]

Back to top Go down

Re: Bandar Koboi Tong Kiat @ Pekan Sungai Jerik

Post  MD on Tue Sep 01, 2009 3:30 pm

Deto_8 wrote:ada lagi.... Laughing

...sekurang kurangnya orang lain dapat juga info pasa pekan Sg Jerik ni....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts: 4886
Points: 5166
Join date: 15/04/2009
Location: U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Bandar Koboi Tong Kiat @ Pekan Sungai Jerik

Post  Deto_8 on Wed Sep 02, 2009 8:37 am

Tong Kiat...yang dilupakan Part II






Dari arah balai polis...kawan tok ingat saper nama polis yang famous tu...kalau sebut nama dia gerenti satu jengka tau


_________________
bangga menjadi pioneer....bangga juga melihat orang lain berjaya...TAHNIAH!

Deto_8
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts: 5641
Points: 6570
Join date: 11/04/2009
Location: Saujana Utama & Jengka 3 [PCC 003]

Back to top Go down

Re: Bandar Koboi Tong Kiat @ Pekan Sungai Jerik

Post  MD on Wed Sep 02, 2009 9:10 am

Deto_8 wrote:Tong Kiat...yang dilupakan Part II


ni kedai beloh atas...sini dulu ada kedai game...hehehhee

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts: 4886
Points: 5166
Join date: 15/04/2009
Location: U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Page 1 of 4 1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Back to top


Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum