Selamat Datang ke Komuniti Anak Pahang. Forum untuk apa jua berkaitan dengan negeri tercinta

Terima kasih atas sokongan
Log in

I forgot my password

MALAYSIA FUTSAL E-FANS & MEDIA 2010

Wed Apr 07, 2010 5:53 pm by Deto_8

Futsal E-fans & Media Edisi Ketiga Tahun 2010 dijangka diadakan pada 5hb June 2010, Sabtu.

Insya Allah PCC akan menghantar 1 team....

Meeting penyelarasan akan dibuat dalam masa terdekat.


Comments: 42

PCC MENYOKONG KEMPEN HARAPAN TANPA SUARA - KAMI PRIHATIN

Wed Apr 28, 2010 1:25 pm by sakur@86



Comments: 19

Facebook
Pahang Community on Facebook
Pahang Sports Zone FB
Pahang Sports Zone on Facebook

Sekolah Menengah Kebangsaan Jengka 6

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Sekolah Menengah Kebangsaan Jengka 6

Post  MD on Fri Aug 28, 2009 12:39 pm

Assalamualaikum semua?
Melalui topik ini jemput mana mana forumers yang pernah bersekolah di SMKJ6 tak kira dari tahun bila 70an 80an hingga kini....Tujuannya untuk menghimpunkan semula bekas pelajar pelajar yang mungkin terpisah sejak sekian lama...Sekiranya dapat dikumpulkan,maka topik khas mengikut tahun/kelas akan dibuka mengikut keadaan semasa...

sebagai permulaannya di bawah ini untuk kelas 5 Perdagangan 1 tahun 1988...





5 Perdagangan 1 - 1988 SMK Jengka 6

Dengan niat yang baik,gambar ini dipost semula di PCC buat kenang kenangan.....
Apa khabar kengkawan lama semua,semuga anda semua didalam keadaan yang baik,sihat sejahtera dalam penghidupan sekarang ini....

setakat posting ini dibuat 2 orang daripada gambar ini telah kembali ke Rahmatullah...Al Fatihah buat mereka....


Last edited by MD on Wed Feb 17, 2010 4:23 pm; edited 2 times in total

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Sekolah Menengah Kebangsaan Jengka 6

Post  Yassin on Fri Aug 28, 2009 4:49 pm

Kawan dengan niat murni juge keknya gambo x de Crying or Very sad entoh kemana hilang dah...5 Perdangangan Selasih. - SMPS Jerantut 1984.. pangkat abg laa kawan neh Rolling Eyes

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Sekolah Menengah Kebangsaan Jengka 6

Post  zulkbo on Fri Aug 28, 2009 11:35 pm

Yassin wrote:Kawan dengan niat murni juge keknya gambo x de Crying or Very sad entoh kemana hilang dah...5 Perdangangan Selasih. - SMPS Jerantut 1984.. pangkat abg laa kawan neh Rolling Eyes

selamat berforum abang yassin Very Happy
tua awak dari kita semua
rasanya awok yang paling senior
terima kasih la bro.. Very Happy Very Happy

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Sekolah Menengah Kebangsaan Jengka 6

Post  zulkbo on Fri Aug 28, 2009 11:44 pm

buat yang dah arwah tu
saya sedekahkan
al-fatihah...
yang hidup lagi..
"life goes on"
jangan sedih la yek Very Happy

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Sekolah Menengah Kebangsaan Jengka 6

Post  Yassin on Sat Aug 29, 2009 12:23 am

zulkbo wrote:buat yang dah arwah tu
saya sedekahkan
al-fatihah...
yang hidup lagi..
"life goes on"
jangan sedih la yek Very Happy

supa laa rodong2 kawan ada juga yang terpilih balik awal drp kita...apa2 pun hidup ini tidak ubah bagai menunggu giliran juga...sampai masa giliran kita pulak.......al fatihah buat teman2 dan guru2 yang telah kembali ke rahmahtullah.

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Sekolah Menengah Kebangsaan Jengka 6

Post  zulkbo on Sat Aug 29, 2009 12:27 am

Yassin wrote:
zulkbo wrote:buat yang dah arwah tu
saya sedekahkan
al-fatihah...
yang hidup lagi..
"life goes on"
jangan sedih la yek Very Happy

supa laa rodong2 kawan ada juga yang terpilih balik awal drp kita...apa2 pun hidup ini tidak ubah bagai menunggu giliran juga...sampai masa giliran kita pulak.......al fatihah buat teman2 dan guru2 yang telah kembali ke rahmahtullah.
baru balik terawikh ke aok?
baguslah..keh buat kat umah jer Very Happy Very Happy

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Sekolah Menengah Kebangsaan Jengka 6

Post  Yassin on Sat Aug 29, 2009 12:31 am

zulkbo wrote:
Yassin wrote:
zulkbo wrote:buat yang dah arwah tu
saya sedekahkan
al-fatihah...
yang hidup lagi..
"life goes on"
jangan sedih la yek Very Happy

supa laa rodong2 kawan ada juga yang terpilih balik awal drp kita...apa2 pun hidup ini tidak ubah bagai menunggu giliran juga...sampai masa giliran kita pulak.......al fatihah buat teman2 dan guru2 yang telah kembali ke rahmahtullah.
baru balik terawikh ke aok?
baguslah..keh buat kat umah jer Very Happy Very Happy

lama dah baliknya...hampir kul 10.00 tadi buat lapan je......rehat2 dulu gi melayan mesyuarat dlm bilik kecik...heheheh kena gulai rom ikan patin weh...meragam perut pedas amat gamoknya huhuhuhuhu..... Embarassed

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Sekolah Menengah Kebangsaan Jengka 6

Post  shahastana on Sat Dec 19, 2009 12:02 pm

MD wrote:

5 Perdagangan 1 - 1988 SMK Jengka 6

Dengan niat yang baik,gambar ini dipost semula di PCC buat kenang kenangan.....
Apa khabar kengkawan lama semua,semuga anda semua didalam keadaan yang baik,sihat sejahtera dalam penghidupan sekarang ini....

setakat posting ini dibuat 2 orang daripada gambar ini telah kembali ke Rahmatullah...Al Fatihah buat mereka....

ada beberapa orang dlm gambo tu koi kenai juge tu.. sbbnya form 1 sampe form 3 koi sekelas dgn wokme tu..entoh-entoh oak pun sekelas dgn koi juge...

shahastana

Posts : 13
Points : 13
Join date : 12/12/2009
Age : 45
Location : jengka 6 & kuantan

Back to top Go down

Re: Sekolah Menengah Kebangsaan Jengka 6

Post  MD on Wed Feb 17, 2010 4:25 pm

topik ini diaktifkan semula....

selamat datang Muhasan,Hamin,Halim Budin dan ramai lagi kengkawan lama ...

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Sekolah Menengah Kebangsaan Jengka 6

Post  ozzy on Wed Feb 17, 2010 5:29 pm

MD wrote:topik ini diaktifkan semula....

selamat datang Muhasan,Hamin,Halim Budin dan ramai lagi kengkawan lama ...

Selamat pengantin baru buat seorang kawan kita tu yang baru berlansung 2 hari lepas..


Last edited by ozzy on Wed Feb 17, 2010 6:28 pm; edited 1 time in total

ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Sekolah Menengah Kebangsaan Jengka 6

Post  MUJ4 on Wed Feb 17, 2010 5:39 pm

ozzy wrote:
MD wrote:topik ini diaktifkan semula....

selamat datang Muhasan,Hamin,Halim Budin dan ramai lagi kengkawan lama ...

Selamat pengantin baru buat seorang kawan kita tu yang baru berlansung 2 hari lepas..

Akhirnya dapat juga mengikuti perkembangan terkini , terima kasih rakan2 .. Wassalam MU .

MUJ4

Posts : 30
Points : 48
Join date : 17/02/2010
Age : 44
Location : Klang & Jengka 4

Back to top Go down

Re: Sekolah Menengah Kebangsaan Jengka 6

Post  ozzy on Wed Feb 17, 2010 5:43 pm

Merujuk pada gambo kelas tu ..setakat yang koi tahu Nik Yusrihan (Nik) skrg menjadi polis (SB) kat setiu trengganu dan Mohd Dahalan menjadi cikgu juga kat Trengganu.. Very Happy

ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Sekolah Menengah Kebangsaan Jengka 6

Post  abdulhalim.b on Thu Feb 18, 2010 1:32 am

shahastana wrote:
MD wrote:

5 Perdagangan 1 - 1988 SMK Jengka 6

Dengan niat yang baik,gambar ini dipost semula di PCC buat kenang kenangan.....
Apa khabar kengkawan lama semua,semuga anda semua didalam keadaan yang baik,sihat sejahtera dalam penghidupan sekarang ini....

setakat posting ini dibuat 2 orang daripada gambar ini telah kembali ke Rahmatullah...Al Fatihah buat mereka....

ada beberapa orang dlm gambo tu koi kenai juge tu.. sbbnya form 1 sampe form 3 koi sekelas dgn wokme tu..entoh-entoh oak pun sekelas dgn koi juge...

siapa diantara kekawan kita telah pergi tu koi pun x tahu langsung ... koi tak sempat tingkat 5 dingka 6 koi pindah ke jengka 21 ...tapi gambor kekawan tu koi kenal sangat

abdulhalim.b

Posts : 2
Points : 7
Join date : 18/02/2010
Age : 45
Location : GUA MUSANG KELANTAN

Back to top Go down

Re: Sekolah Menengah Kebangsaan Jengka 6

Post  abdulhalim.b on Thu Feb 18, 2010 1:37 am

MUJ4 wrote:
ozzy wrote:
MD wrote:topik ini diaktifkan semula....

selamat datang Muhasan,Hamin,Halim Budin dan ramai lagi kengkawan lama ...

Selamat pengantin baru buat seorang kawan kita tu yang baru berlansung 2 hari lepas..

Akhirnya dapat juga mengikuti perkembangan terkini , terima kasih rakan2 .. Wassalam MU
.

23 tahun aku keluar dari jengka 4 akhirnya aku jumpa gak dalam internet , nanti kita re-union mandi sungai je kan kita geng budak mandi sungai jempol hehehe. Si kawan kita dah naik pelamin kawin gak dia ingatkan kawin kali 2 - 4 rupanya pertama, kalau sapa2 ada gmbor tarok la lagi koi x da gambor ... gambor makwe ada le hehehe -abdulhalim.b

abdulhalim.b

Posts : 2
Points : 7
Join date : 18/02/2010
Age : 45
Location : GUA MUSANG KELANTAN

Back to top Go down

Re: Sekolah Menengah Kebangsaan Jengka 6

Post  MD on Thu Feb 18, 2010 11:17 am

ozzy wrote:

Selamat pengantin baru buat seorang kawan kita tu yang baru berlansung 2 hari lepas..

kawan dah sampaikan salam awok tu pada member kita tu....

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Sekolah Menengah Kebangsaan Jengka 6

Post  MD on Thu Feb 18, 2010 11:19 am

MUJ4 wrote:

Akhirnya dapat juga mengikuti perkembangan terkini , terima kasih rakan2 .. Wassalam MU .

aok cari balik gambar lama lama di SMKJ6 tu scan,post sini weh....kalau perlu bukak topik lain ,silakan...ajok belaka member2 dalam FB tu...

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Sekolah Menengah Kebangsaan Jengka 6

Post  MD on Thu Feb 18, 2010 11:22 am

abdulhalim.b wrote:
ada beberapa orang dlm gambo tu koi kenai juge tu.. sbbnya form 1 sampe form 3 koi sekelas dgn wokme tu..entoh-entoh oak pun sekelas dgn koi juge...

siapa diantara kekawan kita telah pergi tu koi pun x tahu langsung ... koi tak sempat tingkat 5 dingka 6 koi pindah ke jengka 21 ...tapi gambor kekawan tu koi kenal sangat[/quote]

terima kasih Halim kerana sudi mendaftar dan berforum di PCC....kita tak jumpa hampir 20 tahun selepas sekolah....insya Allah banyak yang kita akan kisahkan semula ditopik dan diforum ini...
usaha menjejak kengkawan yang lain giat dilakukan,dan akan di update dari masa ke semasa...

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Sekolah Menengah Kebangsaan Jengka 6

Post  Awangmaseru on Fri Feb 19, 2010 9:22 am

MD wrote:topik ini diaktifkan semula....

selamat datang Muhasan,Hamin,Halim Budin dan ramai lagi kengkawan lama ...

seronoklah aok MD .. ramai geng lama kat PCC, kawan ni sesorang je..yasin pun ntah kemane.

Awangmaseru
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 252
Points : 294
Join date : 30/11/2009
Age : 55
Location : ulu cheka/jerantut

http://www.mohlaweh.multiply.com

Back to top Go down

Re: Sekolah Menengah Kebangsaan Jengka 6

Post  MD on Fri Feb 19, 2010 10:58 am

Awangmaseru wrote:

seronoklah aok MD .. ramai geng lama kat PCC, kawan ni sesorang je..yasin pun ntah kemane.

ajok belaka hak mana jumpa dulu... Laughing

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Sekolah Menengah Kebangsaan Jengka 6

Post  MUJ4 on Fri Feb 19, 2010 11:34 am

MD wrote:
abdulhalim.b wrote:
ada beberapa orang dlm gambo tu koi kenai juge tu.. sbbnya form 1 sampe form 3 koi sekelas dgn wokme tu..entoh-entoh oak pun sekelas dgn koi juge...

siapa diantara kekawan kita telah pergi tu koi pun x tahu langsung ... koi tak sempat tingkat 5 dingka 6 koi pindah ke jengka 21 ...tapi gambor kekawan tu koi kenal sangat

terima kasih Halim kerana sudi mendaftar dan berforum di PCC....kita tak jumpa hampir 20 tahun selepas sekolah....insya Allah banyak yang kita akan kisahkan semula ditopik dan diforum ini...
usaha menjejak kengkawan yang lain giat dilakukan,dan akan di update dari masa ke semasa...
[/quote]

Alhamdulillah , aku dgn hamin dapat jumpa halim di KL mlm tadi . Dapat berkongsi kehidupan
yang telah dilalui . Berubah betul halim tahniah . Betul lah kata pakar motivasi kejayaan
seseorang banyak bergantung kepada EQ & SQ nya sendiri .

EQ - Emotional Quotient (kecerdasan emosi)
SQ - Spritiual Quotient (kecerdasan spritiual)

MUJ4

Posts : 30
Points : 48
Join date : 17/02/2010
Age : 44
Location : Klang & Jengka 4

Back to top Go down

Re: Sekolah Menengah Kebangsaan Jengka 6

Post  ozzy on Fri Feb 19, 2010 11:54 am

MUJ4 wrote:
Alhamdulillah , aku dgn hamin dapat jumpa halim di KL mlm tadi . Dapat berkongsi kehidupan
yang telah dilalui . Berubah betul halim tahniah . Betul lah kata pakar motivasi kejayaan
seseorang banyak bergantung kepada EQ & SQ nya sendiri .

EQ - Emotional Quotient (kecerdasan emosi)
SQ - Spritiual Quotient (kecerdasan spritiual)

Halim budin ke?? Shocked ..Kl kat mana dia?? aku pun nak jumpa dia nii..lama sgt x jumpa dianya..

ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Sekolah Menengah Kebangsaan Jengka 6

Post  MUJ4 on Fri Feb 19, 2010 2:31 pm

ozzy wrote:
MUJ4 wrote:
Alhamdulillah , aku dgn hamin dapat jumpa halim di KL mlm tadi . Dapat berkongsi kehidupan
yang telah dilalui . Berubah betul halim tahniah . Betul lah kata pakar motivasi kejayaan
seseorang banyak bergantung kepada EQ & SQ nya sendiri .

EQ - Emotional Quotient (kecerdasan emosi)
SQ - Spritiual Quotient (kecerdasan spritiual)

Halim budin ke?? Shocked ..Kl kat mana dia?? aku pun nak jumpa dia nii..lama sgt x jumpa dianya..

Betul2 Halim Budin semalam jumpa dia Grand Season Hotel Jalan Pahang , katanya dia ada sampai hari ahad ni

MUJ4

Posts : 30
Points : 48
Join date : 17/02/2010
Age : 44
Location : Klang & Jengka 4

Back to top Go down

Re: Sekolah Menengah Kebangsaan Jengka 6

Post  lepat_ubi on Mon Feb 22, 2010 1:58 pm

koi pun sekolah kat SMKJ6 jugek...
taun 2002-2006....

lepat_ubi
A.D.O
A.D.O

Posts : 1316
Points : 1348
Join date : 25/05/2009
Age : 28
Location : TRANUNG KITE..../ JENGKA 04

Back to top Go down

Re: Sekolah Menengah Kebangsaan Jengka 6

Post  ozzy on Wed Mar 03, 2010 11:26 am

Menangani 'samseng jalanan'

MARAN 2 Feb. - Masalah samseng jalanan atau mat rempit bagaikan tiada kesudahannya walaupun pelbagai usaha penguatkuasaan telah dilaksanakan.
Atas kesedaran itu, Kementerian Belia dan Sukan (KBS) dan Kementerian Pelajaran mengambil inisiatif menjalankan program 'Selamat di Jalan Raya' di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Jengka 6 di sini baru-baru ini.
Kempen itu ditumpukan kepada pelajar yang menunggang motosikal ke sekolah.
Sementara itu, seorang peserta, Siti Asmah Abu Kassim, 16, daripada Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Desa Jaya berkata, program itu amat berfaedah dalam memupuk kesedaran ketika menunggang motosikal.
Program yang julung kali diadakan di daerah ini, katanya, perlu dijadikan aktiviti tahunan supaya lebih ramai pelajar dapat menyertainya pada masa akan datang.
Bagi pelajar SMK Jengka 18, Syafawani Sanudin, 16, program itu sangat berkesan untuk mendidik minda dan sikap remaja supaya lebih berwaspada ketika menunggang motosikal.
Seorang lagi peserta, Mohd. Hafiz Mohd. Zaidi, 17, daripada SMK Jengka Pusat 2 berkata, modul program yang membabitkan teori dan praktikal menunggang motosikal itu amat bertepatan dengan usaha mengukuhkan kesedaran dan sikap pelajar ketika di jalan raya.
Mohd. Syahmi Saimun, 17, dari Sekolah Menengah Teknik Jengka pula berkata, dia berasa bertuah kerana terpilih sebagai peserta program itu.
Seorang lagi peserta, Juliana Abd. Ghani, 16, daripada SMK Jengka 12 turut berasa bertuah kerana penceramah program iaitu Wazi merupakan seorang penunggang motosikal negara yang berpengalaman dalam selok belok menunggang secara selamat.
Mohd. Fahmi Al-Yasak, 16, daripada SMK Jengka 16 menyifatkan program itu sangat berguna kerana dapat meningkatkan kesedaran dan tahap keselamatan pelajar di jalan raya sekali gus mempersiapkan diri sebagai penunggang berhemah.
Seorang lagi peserta, Nur Ain Hamidun, 17, daripada SMK Desa Jaya menyifatkan program itu membuka mata kebanyakan remaja sepertinya yang selama ini menunggang motosikal secara melulu dan tanpa lesen.
Sementara itu, Penyelia Kokurikulum Pejabat Pelajaran Daerah (PPD) Maran, Ahmad Shah Abdullah berkata, kempen 'Selamat Di Jalan Raya' merupakan usaha murni kerajaan untuk mendidik generasi muda lebih berhemah di jalan raya.
''Program ini dilihat mampu menangani masalah samseng jalanan yang semakin serius di negara ini," jelasnya.
sumber - http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0203&pub=utusan_malaysia&sec=Timur&pg=wt_01.htm&arc=hive

ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Sekolah Menengah Kebangsaan Jengka 6

Post  termizi2010 on Thu Apr 15, 2010 3:35 pm

lepat_ubi wrote:koi pun sekolah kat SMKJ6 jugek...
taun 2002-2006....
aku pun sekolah kt jengka 6 jugak..
tahun 1997-2000
pastu masuk ASBKJ kt pj

termizi2010
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 155
Points : 164
Join date : 15/04/2010
Age : 32
Location : shah alam/jengka 7

Back to top Go down

Re: Sekolah Menengah Kebangsaan Jengka 6

Post  Sponsored content Today at 11:05 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum