Selamat Datang ke Komuniti Anak Pahang. Forum untuk apa jua berkaitan dengan negeri tercinta

Terima kasih atas sokongan
Log in

I forgot my password

MALAYSIA FUTSAL E-FANS & MEDIA 2010

Wed Apr 07, 2010 5:53 pm by Deto_8

Futsal E-fans & Media Edisi Ketiga Tahun 2010 dijangka diadakan pada 5hb June 2010, Sabtu.

Insya Allah PCC akan menghantar 1 team....

Meeting penyelarasan akan dibuat dalam masa terdekat.


Comments: 42

PCC MENYOKONG KEMPEN HARAPAN TANPA SUARA - KAMI PRIHATIN

Wed Apr 28, 2010 1:25 pm by sakur@86



Comments: 19

Facebook
Pahang Community on Facebook
Pahang Sports Zone FB
Pahang Sports Zone on Facebook

Motorsikal berkuasa tinggi

Page 4 of 4 Previous  1, 2, 3, 4

View previous topic View next topic Go down

Re: Motorsikal berkuasa tinggi

Post  zulkbo on Wed Oct 14, 2009 7:38 pm

[quote="fourzy"]
jasnoraizan wrote:
strikerbuncit wrote:
jasnoraizan wrote:



perghh!!..dah mcm motor suria baja hitam aku tgok..terkenang zaman muda2 dulu..ekeke..

kat malaysia takdok model nih....

Dia punya monoshock absorber yang menarik tu..seolah-olah motor ni menampung bebanan dari depan bukan bebanan dari penunggang/pembonceng ? apapun pengalaman koi bersama RG Sport dulu memang mantap bila layan corner..monoshock absorber mmg pilihan tepat dan mantap untuk layan corner ulu yam..hehe

jangan jatuh udah lah bro
aok tu ada sejarah jatuh tu
sajer mengingat kita
kan kengkawan Very Happy Very Happy

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/
avatar
zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Motorsikal berkuasa tinggi

Post  zulkbo on Thu Oct 15, 2009 2:27 am


apa komen sema gempak tak
motor klasik ni Very Happy Very Happy

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/
avatar
zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Motorsikal berkuasa tinggi

Post  ozzy on Thu Oct 15, 2009 9:52 am



jangan jatuh udah lah bro
aok tu ada sejarah jatuh tu
sajer mengingat kita
kan kengkawan Very Happy Very Happy
[/quote]

Accident atau jatuh tu biasala..barulah lekat parutnya Very Happy
avatar
ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Motorsikal berkuasa tinggi

Post  acey on Thu Oct 15, 2009 10:40 am

zulkbo wrote:
acey wrote:koi kalu dalam mimpi n angan2, pakai 1000 cc la, tp kalu tengoh sedor, koi pakai ex-5

aok nye starndard guru besar ceyy
kenalah pakai volvo dok umah
kondo...
huh huh huh Very Happy

koi tak minat ngan volvo ni, tambah2 lagi duit koi belum cukup, kalu udoh cukup belum tau lagi la....wahwahwah

tapi masa mimpi, ada la jugak pakai volvo tu

acey
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 266
Points : 269
Join date : 23/07/2009

Back to top Go down

Re: Motorsikal berkuasa tinggi

Post  jasnoraizan on Thu Oct 15, 2009 10:43 am

Ramai di antara kita yang nak beli motor,tak kiralah motor baru atau yang second hand. Info permotoran pada kali ini ingin berkongsi tips mengenai beli motor second hand sebab ramai antara kita termasuklah saya sendiri rambang mata bila pergi menjengah ke kedai-kedai menjual motosikal.

Ha.. sebabnya kat sana motor second hand pun kalau sekali pandang macam motor baru juga.Logiknya salesman kat situ tidak akan `kondemkan` motosikal yang mereka nak jual tapi anda jangan terus percaya bulat-bulat sebaliknya buat dulu beberapa perkara.

1.Mula-mula periksa dulu casisnya adakah pada pandangan mata kita agak bengkok. Pergi ke bahagian depan,tegakkan motosikal seolah-olah sedang bergerak lurus. Bongkokkan badan anda dan lihat tayar depan dan belakang sejajar atau tidak? Begitu juga lakukan perkara yang sama pada bahagian belakang.Kalau tak sejajar ada kemungkinan casis bengkok. Mungkin motor tersebut pernah terlibat dengan kemalangan teruk.

2.Biarkan motosikal berdiri tegak dengan menggunakan tongkat tengah. Perhatikan pada batang fork, adakah terdapat kesan minyak kerana itu tandanya getah pengadang minyak tersebut telah rosak mungkin tak pernah ditukar oleh pemilik dahulu. Kemudian ada tak kesan calar pada batang fork, walaupun tiada kesan minyak tetapi kadang-kadang pekedai telah menukar pengadang getah yang baru. Ini selalu terjadi apabila kita menggunakan motor tu nanti pengadang minyak akan cepat rosak akibat daripada batang fork yang sudah tidak licin. Lambat laun minyak dari batang fork akan keluar… hati-hati..

3.Periksa swing arm dengan menggoyangkan kekiri dan kekanan dengan kuat. Caranya dengan memegang roda belakang dan goyangkan. Apabila terasa seperti sesuatu yang longgar bermakna bush swing arm tersebut telah haus. Ini berlaku ke atas diri saya sendiri apabila ‘koner’ terasa macam nak tergolek. Bila dah periksa baru tahu swing arm telah bergoyang.

4.Hidupkan dahulu enjin motosikal tersebut dengar alunan bunyinya. Ingat bukan bunyi motor yang kena dengar tetapi amati bunyi pada blok enjinnya. Adakah bunyinya agak kasar atau seperti benda longgar kerana ada kemungkinan rod dan bearingnya telah haus dan ini memerlukan belanja yang agak lebih setelah anda membelinya.

5.Kalau nak tahu motor tu ’sedap’ lagi atau tidak kena la tunggang. Cuba bawa kelajuan antara 100-110km/j kuat tak gegarannya. Kalau sederhana ok lagi tu mungkin balancing tayar dah tak cantik. Tapi kalau kuat sangat lebih baik lupakan, bukannya apa takut-takut membabitkan enjin je…. koyak poket nanti he..he…

6.Kebiasaannya kedai akan bagi waranti selama sebulan je lebih dari tu tanggung sendiri.Jadi dalam tempoh tu jangan takut-takut nak komplen pada pekedai.Biar kita buat-buat cerewet sikit kalau tak nanti dia putar belitkan anda nanti.Pastikan juga jangan buat sebarang pengubahsuaian terhadap motosikal anda dalam tempoh waranti kerana secara automatik waranti tersebut akan dimansuhkan oleh mereka.

7.Kalau boleh..tapi rasanya wajib membawa kawan yang tahu serba sedikit tentang teknikal motosikal sekiranya anda adalah penunggang baru. Tak semestinya bawa mekanik tapi lagi bagus kalau ada… kerana mereka yang sudah berpengalaman juga tahu serba sedikit mengenainya.

Tips yang saya beri ini sesuai untuk motosikal bawah 150cc kerana ianya datang dari pengalaman saya sendiri.. lebih dari itu mungkin juga boleh dijadikan panduan
avatar
jasnoraizan
Timbalan Menteri Besar

Posts : 2512
Points : 2623
Join date : 20/07/2009
Location : Seksyen U5 shah alam/jengka 8

Back to top Go down

Re: Motorsikal berkuasa tinggi

Post  WADY on Mon Nov 09, 2009 6:32 pm

info yg menarik... bagus utk panduan semua... thanks bro...
avatar
WADY
Ketua Kampung
Ketua Kampung

Posts : 148
Points : 169
Join date : 07/11/2009
Age : 41
Location : Batu 8, Jalan Gambang, Kuantan Pahang Darul Makmur {PCC 142}

Back to top Go down

Re: Motorsikal berkuasa tinggi

Post  fadly98 on Sun Nov 29, 2009 10:09 am

Ni motor koleksi sahabat-sahabat hamba dr Choppersgarage....Mungkin dpt member idea bg mereka yg berminat dalam arena chopper dan bobber....







avatar
fadly98

Posts : 10
Points : 10
Join date : 09/11/2009
Age : 34
Location : Isap River, Quantan

Back to top Go down

Re: Motorsikal berkuasa tinggi

Post  fadly98 on Sun Nov 29, 2009 10:25 am

SAMB 2...

















avatar
fadly98

Posts : 10
Points : 10
Join date : 09/11/2009
Age : 34
Location : Isap River, Quantan

Back to top Go down

Re: Motorsikal berkuasa tinggi

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 4 of 4 Previous  1, 2, 3, 4

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum