Selamat Datang ke Komuniti Anak Pahang. Forum untuk apa jua berkaitan dengan negeri tercinta

Terima kasih atas sokongan
Log in

I forgot my password

MALAYSIA FUTSAL E-FANS & MEDIA 2010

Wed Apr 07, 2010 5:53 pm by Deto_8

Futsal E-fans & Media Edisi Ketiga Tahun 2010 dijangka diadakan pada 5hb June 2010, Sabtu.

Insya Allah PCC akan menghantar 1 team....

Meeting penyelarasan akan dibuat dalam masa terdekat.


Comments: 42

PCC MENYOKONG KEMPEN HARAPAN TANPA SUARA - KAMI PRIHATIN

Wed Apr 28, 2010 1:25 pm by sakur@86



Comments: 19

Facebook
Pahang Community on Facebook
Pahang Sports Zone FB
Pahang Sports Zone on Facebook

Sex Luar Nikah...Buang Bayi...Guaner Citer..

Page 1 of 9 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next

View previous topic View next topic Go down

Sex Luar Nikah...Buang Bayi...Guaner Citer..

Post  zulkbo on Mon Oct 26, 2009 11:38 pm

Salam semua...
Terpanggil mengenai isu kes pembuangan anak di kawasan sekolah Jengka 2
sekolah tempat koi belajar dahulu..sedih yang amat sangat koi memikirkannya..
maka koi rasa dah tiba masanya kita forumer disini mula membincangkan
isu yang lebih berat sedikit..selalu kita dok citer isu ringan sekarang dah tiba masanya
hal ini diperbincangkannya agar menjadikan kita semua lebih terbuka dan matang..
koi yang mempunyai adik pompuan yang belum kawin dan anak pompuan yang
semakin hari meningkat dewasa membuatkan koi runsing memikirkan hal ehwal semasa
sekarang..bab buang anak..mengandung di luar ikatan perkahwinan..dan sex luar nikah
cuba kita dengan terbuka hati menjadikan diri kita yang anak pompuannya atau adik pompuannya berada dalam keadaan begini (nauzubillah..minta dijauhkan..)
NAK MINTA pendapat forumer lain apakah tindakan anda dan apakah cadangan
jika kes ini berlaku dikalangan ahli keluarga kita???
wallahualam..selamat berforum...


_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Sex Luar Nikah...Buang Bayi...Guaner Citer..

Post  ozzy on Mon Oct 26, 2009 11:50 pm

w'salam Zul..

Kwn. rasa issue ni boleh dimasukkan kedalam topic yg dah sedia ada diruangan ISU SEMASA seperti :
- SIKAP ORG. KITA
-APA NAK JADI BUDAK SEKARANG..

ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Sex Luar Nikah...Buang Bayi...Guaner Citer..

Post  zulkbo on Mon Oct 26, 2009 11:54 pm

fourzy wrote:w'salam Zul..

Kwn. rasa issue ni boleh dimasukkan kedalam topic yg dah sedia ada diruangan ISU SEMASA seperti :
- SIKAP ORG. KITA
-APA NAK JADI BUDAK SEKARANG..

Topik ni lebih mengupas pada isu ni jer
koi tak moh campo ngan isu hat lain
sebab isu ni serius... Rolling Eyes

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Sex Luar Nikah...Buang Bayi...Guaner Citer..

Post  zulkbo on Mon Oct 26, 2009 11:56 pm

sebetulnya koi nak tau dari pandangan
forumer hat lain tentang pandangan
masing masing jika perkara ini berlaku
pada ahli keluarga mereka sendiri

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Sex Luar Nikah...Buang Bayi...Guaner Citer..

Post  zulkbo on Mon Oct 26, 2009 11:57 pm

fourzy wrote:w'salam Zul..

Kwn. rasa issue ni boleh dimasukkan kedalam topic yg dah sedia ada diruangan ISU SEMASA seperti :
- SIKAP ORG. KITA
-APA NAK JADI BUDAK SEKARANG..

aok tak baca abis ye jie Rolling Eyes Rolling Eyes Very Happy

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Sex Luar Nikah...Buang Bayi...Guaner Citer..

Post  ozzy on Tue Oct 27, 2009 12:00 am

zulkbo wrote:
fourzy wrote:w'salam Zul..

Kwn. rasa issue ni boleh dimasukkan kedalam topic yg dah sedia ada diruangan ISU SEMASA seperti :
- SIKAP ORG. KITA
-APA NAK JADI BUDAK SEKARANG..

aok tak baca abis ye jie Rolling Eyes Rolling Eyes Very Happy

hehe..ye la kot..ok teruskan.. Very Happy

ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Sex Luar Nikah...Buang Bayi...Guaner Citer..

Post  zulkbo on Tue Oct 27, 2009 12:02 am

koi buka dululah yek..
perkara ini jika berlaku pada keluarga koi sendiri(nauzubillah)
pada pandangan koi setiap manusia harus di beri peluang kali kedua
manusia mana nak lakukan kesilapan..ye dok??..
tapi jika sudah berlaku kepada ahli keluarga kita tak kan
kita nak suruh contoh adik kita buang bayi tu untuk nak tutup
malu orang tua dan kita sekali..mesti ada alternatif lain

nanti koi sambung.....

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Sex Luar Nikah...Buang Bayi...Guaner Citer..

Post  zulkbo on Tue Oct 27, 2009 12:08 am

adik kita yang sedang panik sudah termengandung katakan
boyfriend lak tah mana pulok lari..so dia panik makan tak lalu
tidur tak lena..nak bagitau siapa nih..contoh adik kita duduk di luar jagaan
mak ayah kita seperti bekerja di kilang di penang..nak bagitau kawan-kawan mau kena buang kerja nanti..
so sayang la kerja pulok...mana tau adik kita tu rapat ngan bini kita
maka dia pun terceritalah kat bini kita..bini kita pulak citer kat kita
cuba contoh lelaki itu aok fourzy? Apa aok nak wat???

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Sex Luar Nikah...Buang Bayi...Guaner Citer..

Post  zulkbo on Tue Oct 27, 2009 12:11 am

nak hempok bagi dia rasa adik kita
penangan sulung abang dia ni..
kena pecah kepala dibuat mati pulok
adik kita mau ke jel pulok kita..

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Sex Luar Nikah...Buang Bayi...Guaner Citer..

Post  zulkbo on Tue Oct 27, 2009 12:15 am

kalau katakan kita simpati la pulok kat adik kita ni
maka siapa nak membela masa dia mengandung tu
mau jiran kita tanya mana laki budok ni??
nak temberang aper..kena adik beradik hat lain datang umah pulok kena
pulok adik beradik hat lain ni jenis angin dia pulok nak bagitau orang tua kita
ayah kita contoh:ada sakit jantung..mau pengsan org tua tu lain cerita la pulok..
koi dok memikir nak buat goner yek..?? Rolling Eyes

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Sex Luar Nikah...Buang Bayi...Guaner Citer..

Post  zulkbo on Tue Oct 27, 2009 12:21 am

sebab tu kita tak boleh nak menyalahkan si ibu
budak yang membuang bayi tu di stesen bas
mungkin niat dia baik nak orang ambil budok tu
sebab budok tu dok idup lagi..kita cuba berfikir
kenapa??mesti ada sebab dia bertindak begitu
sebab tak de yang nak consult dia..sema nak lepas
tangan(koi rasalah)maka ibu bayi tu panik..

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Sex Luar Nikah...Buang Bayi...Guaner Citer..

Post  zulkbo on Tue Oct 27, 2009 12:29 am

koi ada terbaca dalam internet tentang pusat jagaan ni..
link:

http://salwatinisa.blogspot.com/2009/05/mengendalikan-kes-ibu-mengandung-anak.html

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Sex Luar Nikah...Buang Bayi...Guaner Citer..

Post  Deto_8 on Tue Oct 27, 2009 11:40 am

kawan rasa semuanya bermula dari dalam keluarga itu sendiri...kalau didikan sempurna, anak-anak akan jaga maruah keluarga

_________________
bangga menjadi pioneer....bangga juga melihat orang lain berjaya...TAHNIAH!

Deto_8
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 5641
Points : 6570
Join date : 11/04/2009
Location : Saujana Utama & Jengka 3 [PCC 003]

Back to top Go down

Re: Sex Luar Nikah...Buang Bayi...Guaner Citer..

Post  acey on Tue Oct 27, 2009 12:01 pm

payoh juga nak bagi pandangan ni, koi rasa kalu bagi penangan lagi senang la

jangan maroh ye, koi tak ada idea la

acey
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 266
Points : 269
Join date : 23/07/2009

Back to top Go down

Re: Sex Luar Nikah...Buang Bayi...Guaner Citer..

Post  Deto_8 on Tue Oct 27, 2009 12:05 pm

zulkbo wrote:kalau katakan kita simpati la pulok kat adik kita ni
maka siapa nak membela masa dia mengandung tu
mau jiran kita tanya mana laki budok ni??
nak temberang aper..kena adik beradik hat lain datang umah pulok kena
pulok adik beradik hat lain ni jenis angin dia pulok nak bagitau orang tua kita
ayah kita contoh:ada sakit jantung..mau pengsan org tua tu lain cerita la pulok..
koi dok memikir nak buat goner yek..?? Rolling Eyes

serba salah kan....

mesti ibu tu tekanan perasaan yang amat sangat....

mana SIS?
Laughing

_________________
bangga menjadi pioneer....bangga juga melihat orang lain berjaya...TAHNIAH!

Deto_8
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 5641
Points : 6570
Join date : 11/04/2009
Location : Saujana Utama & Jengka 3 [PCC 003]

Back to top Go down

Re: Sex Luar Nikah...Buang Bayi...Guaner Citer..

Post  zulkbo on Tue Oct 27, 2009 3:50 pm

nak dengar forumer yang pompuan komen
sebab menda ni memudaratkan lebih yang pompuan
dari yang lelaki....

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Sex Luar Nikah...Buang Bayi...Guaner Citer..

Post  zulkbo on Tue Oct 27, 2009 3:52 pm

acey wrote:payoh juga nak bagi pandangan ni, koi rasa kalu bagi penangan lagi senang la

jangan maroh ye, koi tak ada idea la

papaleh aok acey..
nak bagi tangan jer aok ye..
aok kat kampus kan byk bahan
bacaan kaunselig
cuba tulis kat sini
kongsi sesama kita Very Happy

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Sex Luar Nikah...Buang Bayi...Guaner Citer..

Post  acey on Tue Oct 27, 2009 4:26 pm

nak bagi kaunseling kena ada sijil bro, koi mana boleh, koi ni dengor orang bagi kaunseling bolehlah

acey
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 266
Points : 269
Join date : 23/07/2009

Back to top Go down

Re: Sex Luar Nikah...Buang Bayi...Guaner Citer..

Post  labu sayong on Tue Oct 27, 2009 4:59 pm

Koi skdr bg pndngn je la...andai kate lah ada antara ahli kluarga kita yg terlibat dlm kes ni..ape pun kite harap keluarga kene main peranan yg sgt pntg..klu dah termengandung tu xde nye die cr org lain selain keluarga..nok harap ke jantan tu?..hah..xde makne nye...mase tu keluarga kene terima dan bg sokongan lah...byk kes buang anak ni sbb keluarga xterima..so xda jln lain..bagilah peluang untuk berubah...

labu sayong
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 598
Points : 623
Join date : 09/06/2009
Age : 31
Location : Johor/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Sex Luar Nikah...Buang Bayi...Guaner Citer..

Post  jasnoraizan on Tue Oct 27, 2009 5:02 pm

acey wrote:nak bagi kaunseling kena ada sijil bro, koi mana boleh, koi ni dengor orang bagi kaunseling bolehlah

btl lah...koi pun sama cam aok..la..tak pandai nok bg kaunseling nih...bg la kat org2 hok rasa mika2 nih blh jd kaunselingnye....

jasnoraizan
Timbalan Menteri Besar

Posts : 2512
Points : 2623
Join date : 20/07/2009
Location : Seksyen U5 shah alam/jengka 8

Back to top Go down

Re: Sex Luar Nikah...Buang Bayi...Guaner Citer..

Post  Yassin on Tue Oct 27, 2009 5:20 pm

acey wrote:nak bagi kaunseling kena ada sijil bro, koi mana boleh, koi ni dengor orang bagi kaunseling bolehlah

Sekadar memberi pandangan kut...ikhlas dari hati..takde niat tersembunyi tak salahnya kan.....Very Happy

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Sex Luar Nikah...Buang Bayi...Guaner Citer..

Post  zulkbo on Tue Oct 27, 2009 5:39 pm

labu sayong wrote:Koi skdr bg pndngn je la...andai kate lah ada antara ahli kluarga kita yg terlibat dlm kes ni..ape pun kite harap keluarga kene main peranan yg sgt pntg..klu dah termengandung tu xde nye die cr org lain selain keluarga..nok harap ke jantan tu?..hah..xde makne nye...mase tu keluarga kene terima dan bg sokongan lah...byk kes buang anak ni sbb keluarga xterima..so xda jln lain..bagilah peluang untuk berubah...

JAWAPAN YANG BAGUS..
pandangan bernas begini yang koi nak..
masyarakat kita kena melihat mangsa jenayah ni
(pada koi mangsa jenayah)kerana lelaki yang tak bertanggungjawab
senang-senang tak kemana yang pompuan menanggung,jadi keluarga
kena main peranan utama..terdapat pusat jagaan yang mengambil berat
boleh minta nasihat..orang melayu ni terlalu beradat..tu yang jadi
"biar mati anak
jangan mati adat"
(minta maaf jika ada yang terasa)
Kita mesti merasa simpati kat mangsa..cuba beri peluang..koi rasa mungkin
dia akan jadi manusia yang lebih baik pas ni...

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Sex Luar Nikah...Buang Bayi...Guaner Citer..

Post  jasnoraizan on Tue Oct 27, 2009 5:44 pm

baguih2.....i..i..profp.....

jasnoraizan
Timbalan Menteri Besar

Posts : 2512
Points : 2623
Join date : 20/07/2009
Location : Seksyen U5 shah alam/jengka 8

Back to top Go down

Re: Sex Luar Nikah...Buang Bayi...Guaner Citer..

Post  zulkbo on Tue Oct 27, 2009 5:58 pm

jasnoraizan wrote:baguih2.....i..i..profp.....


nak dengar gak pendapat bernas
dari aok jas... Very Happy Very Happy

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Sex Luar Nikah...Buang Bayi...Guaner Citer..

Post  zulkbo on Tue Oct 27, 2009 6:03 pm

Yassin wrote:
acey wrote:nak bagi kaunseling kena ada sijil bro, koi mana boleh, koi ni dengor orang bagi kaunseling bolehlah

Sekadar memberi pandangan kut...ikhlas dari hati..takde niat tersembunyi tak salahnya kan.....Very Happy

memang ini lah niat koi
bukak topik ni..
nak tengok kematangan
kita dalam menangani kes
ni..banyak yang asyik dok
nuding jari kat si polan
realitinya kita pun terlibat
bila ada kes gini berlaku
setau koi boleh kata semua
kes buang bayi ni orang
melayu islam kita..
nape tak india..cina????

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Sex Luar Nikah...Buang Bayi...Guaner Citer..

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 9 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum