Selamat Datang ke Komuniti Anak Pahang. Forum untuk apa jua berkaitan dengan negeri tercinta

Terima kasih atas sokongan
Log in

I forgot my password

MALAYSIA FUTSAL E-FANS & MEDIA 2010

Wed Apr 07, 2010 5:53 pm by Deto_8

Futsal E-fans & Media Edisi Ketiga Tahun 2010 dijangka diadakan pada 5hb June 2010, Sabtu.

Insya Allah PCC akan menghantar 1 team....

Meeting penyelarasan akan dibuat dalam masa terdekat.


Comments: 42

PCC MENYOKONG KEMPEN HARAPAN TANPA SUARA - KAMI PRIHATIN

Wed Apr 28, 2010 1:25 pm by sakur@86



Comments: 19

Facebook
Pahang Community on Facebook
Pahang Sports Zone FB
Pahang Sports Zone on Facebook

Sex Luar Nikah...Buang Bayi...Guaner Citer..

Page 2 of 9 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Sex Luar Nikah...Buang Bayi...Guaner Citer..

Post  zulkbo on Tue Oct 27, 2009 6:05 pm

acey wrote:nak bagi kaunseling kena ada sijil bro, koi mana boleh, koi ni dengor orang bagi kaunseling bolehlah

tak yah kaunseling Acey
aok bagi pandangan aok jer
tapi ilmiah sket leh...
huh huh huh Very Happy
aok terus nak tangan jer
haruu... Very Happy

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Sex Luar Nikah...Buang Bayi...Guaner Citer..

Post  ozzy on Tue Oct 27, 2009 9:59 pm

zulkbo wrote:adik kita yang sedang panik sudah termengandung katakan
boyfriend lak tah mana pulok lari..so dia panik makan tak lalu
tidur tak lena..nak bagitau siapa nih..contoh adik kita duduk di luar jagaan
mak ayah kita seperti bekerja di kilang di penang..nak bagitau kawan-kawan mau kena buang kerja nanti..
so sayang la kerja pulok...mana tau adik kita tu rapat ngan bini kita
maka dia pun terceritalah kat bini kita..bini kita pulak citer kat kita
cuba contoh lelaki itu aok fourzy? Apa aok nak wat???

Nama koi juge yg naik..hehe... Smile
Kalau ikut pendapat kwn bukan salah cikgu dan bukan salah mak bapa keseluruhannya..tapi pada diri dia sendiri...kecualilah jika kes tu kes rogol..aduh kalau nak kupas isu ni berjela2 sebenarnya..cukupla takat tu je kot komen kwn.. Very Happy

ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Sex Luar Nikah...Buang Bayi...Guaner Citer..

Post  zulkbo on Tue Oct 27, 2009 10:03 pm

fourzy wrote:
zulkbo wrote:adik kita yang sedang panik sudah termengandung katakan
boyfriend lak tah mana pulok lari..so dia panik makan tak lalu
tidur tak lena..nak bagitau siapa nih..contoh adik kita duduk di luar jagaan
mak ayah kita seperti bekerja di kilang di penang..nak bagitau kawan-kawan mau kena buang kerja nanti..
so sayang la kerja pulok...mana tau adik kita tu rapat ngan bini kita
maka dia pun terceritalah kat bini kita..bini kita pulak citer kat kita
cuba contoh lelaki itu aok fourzy? Apa aok nak wat???

Nama koi juge yg naik..hehe... Smile
Kalau ikut pendapat kwn bukan salah cikgu dan bukan salah mak bapa keseluruhannya..tapi pada diri dia sendiri...kecualilah jika kes tu kes rogol..aduh kalau nak kupas isu ni berjela2 sebenarnya..cukupla takat tu je kot komen kwn.. Very Happy

pelan-pelan komen
satu chapter ke satu chapter
pun tak pe ..ada idea masuk sini
aku nak tau pandangan masing-masing
aku ada kenal orang kebajikan msykt jadi aku
nak survey pendapat orang melayu kita ttg hal
ni.... Laughing Very Happy

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Sex Luar Nikah...Buang Bayi...Guaner Citer..

Post  zulkbo on Tue Oct 27, 2009 11:15 pm

Memperkatakan soal didikan agama dalam hidup boleh
menghindar dari gejala sex luar nikah ni saya ada terbaca
dalam internet yang mengatakan terdapat jua kes tertentu
wanita yang terjebak dalam masaalah sex luar nikah ni
dan termengandung di kalangan keluarga yang beragama
punca nya lebih kepada terlalu mempercayai lelaki hidung belang
hingga terlanjur dan mengandung..dalam kes begini ahli keluarga yang
membawa anaknya ke pusat jagaan wanita..dimana disitu wanita tersebut
diberi kaunseling dan di pelihara sehingga melahirkan anak..selepas bersalin
anak tersebut diambil oleh keluarga angkat yang akan mendaftar untuk
memelihara anak tersebut hingga dewasa..
rasanya inilah yang terbaik..jika ada diantara kita forumer yang ada kengkawan
atau kenalan yang menghadapi masaalah begini jangan ditambah lagi masaalah
tersebut..cuba kita memandang dengan rasa simpati kepada ibu dan anak yang dikandung..tiadalah berdosa anak itu melainkan dosa yang telah dilakukan
oleh ibu bapa nya..itu pun dosa mereka hanya Allah yang mengetahui..
mana tahu mereka bertaubat nasuha selepas itu..dosa mereka mungkin
diampun Allah..Wallahualam...

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Sex Luar Nikah...Buang Bayi...Guaner Citer..

Post  acey on Wed Oct 28, 2009 8:53 am

zulkbo wrote:
acey wrote:nak bagi kaunseling kena ada sijil bro, koi mana boleh, koi ni dengor orang bagi kaunseling bolehlah

tak yah kaunseling Acey
aok bagi pandangan aok jer
tapi ilmiah sket leh...
huh huh huh Very Happy
aok terus nak tangan jer
haruu... Very Happy

setakat ni dalam kes cam ni, pandangan koi kabur sikit la, kalu pandangan ilmiah tu koi rasa blur langsung. Tapi koi rasa at least kena bagi la jugak 4 tendangan bersama lesingan kat tengkuk budak jantan tu, bagi la dia rasa sikit lepas dia rasa sedap sebelumnya, kalu tak rugi la jadi anak pahang, bak kata org, mat kilau pun bagi penyepak dulu kat omputih haramjadah ( sorry la, emosional sikit ) sebelum berundur. Lepas tu, baru la kita talking2 kot. Yang talking2 tu bagi la pada awokme seme

acey
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 266
Points : 269
Join date : 23/07/2009

Back to top Go down

Re: Sex Luar Nikah...Buang Bayi...Guaner Citer..

Post  ozzy on Wed Oct 28, 2009 10:08 am

[quote="acey"]
zulkbo wrote:
acey wrote:nak bagi kaunseling kena ada sijil bro, koi mana boleh, koi ni dengor orang bagi kaunseling bolehlah

setakat ni dalam kes cam ni, pandangan koi kabur sikit la, kalu pandangan ilmiah tu koi rasa blur langsung. Tapi koi rasa at least kena bagi la jugak 4 tendangan bersama lesingan kat tengkuk budak jantan tu, bagi la dia rasa sikit lepas dia rasa sedap sebelumnya, kalu tak rugi la jadi anak pahang, bak kata org, mat kilau pun bagi penyepak dulu kat omputih haramjadah ( sorry la, emosional sikit ) sebelum berundur. Lepas tu, baru la kita talking2 kot. Yang talking2 tu bagi la pada awokme seme

Hehe..aok ni acey plankung juge aok nak bagi..kalau koi x reti nak kabo la sbb tahap kesabaran koi semakin terkawal..kalau dulu2 tu ye la mmg koi ni baran rasanya siap koi cari lagi budak tu tapi kalau skarang kaedah saikologi/motivasi rasanya lebih baik..kot 'ter' juga tu kwn x tau la kan.. Very Happy

ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Sex Luar Nikah...Buang Bayi...Guaner Citer..

Post  lepat_ubi on Wed Oct 28, 2009 3:46 pm

eemmmm...mende2 mcm ni selalu diperkatakan..tapi masih lagi berleluasa...ape2 pun tepuk dada tanye iman la.....

lepat_ubi
A.D.O
A.D.O

Posts : 1316
Points : 1348
Join date : 25/05/2009
Age : 27
Location : TRANUNG KITE..../ JENGKA 04

Back to top Go down

Re: Sex Luar Nikah...Buang Bayi...Guaner Citer..

Post  zulkbo on Thu Oct 29, 2009 10:52 pm

acey wrote:
zulkbo wrote:
acey wrote:nak bagi kaunseling kena ada sijil bro, koi mana boleh, koi ni dengor orang bagi kaunseling bolehlah

tak yah kaunseling Acey
aok bagi pandangan aok jer
tapi ilmiah sket leh...
huh huh huh Very Happy
aok terus nak tangan jer
haruu... Very Happy

setakat ni dalam kes cam ni, pandangan koi kabur sikit la, kalu pandangan ilmiah tu koi rasa blur langsung. Tapi koi rasa at least kena bagi la jugak 4 tendangan bersama lesingan kat tengkuk budak jantan tu, bagi la dia rasa sikit lepas dia rasa sedap sebelumnya, kalu tak rugi la jadi anak pahang, bak kata org, mat kilau pun bagi penyepak dulu kat omputih haramjadah ( sorry la, emosional sikit ) sebelum berundur. Lepas tu, baru la kita talking2 kot. Yang talking2 tu bagi la pada awokme seme

Koi tetap respek apa pun
pandangan masing-masing
realiti mmg sema orang akan hangin
bila tau menda gini..tapi..masalahlah pulok
kalau yang si jantan tak tau kemana
cam ner nak di nikahkan??

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Sex Luar Nikah...Buang Bayi...Guaner Citer..

Post  koy101 on Fri Oct 30, 2009 12:52 am

Payoh nak bg komen ilmiah kalu dah topik nih..... dema tuh leh pikir lagi ker???

Nak bg komen pun payoh... pasai hok yg kembung xsempat nikah nih pun ader gak berlaku dlm keluarga aku nih.... huhuhuhu... kang, nepuk air kat dulang... kena lak kat muka sendiri... payoh....... payoh.......

Cumer, kalu aku jumpa hok yg duk buang bayi tuh kat merata tmpt.... kut aku jumpa laa..... aku leh grenti satu benda jer.... mok ayoh dier g spital... aku mmg grenti lepas kat lokap.....

koy101
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1084
Points : 1132
Join date : 17/09/2009
Age : 43
Location : Temerloh / Bentong

http://www.kembara.net

Back to top Go down

Re: Sex Luar Nikah...Buang Bayi...Guaner Citer..

Post  zulkbo on Fri Oct 30, 2009 1:03 am

koy101 wrote:Payoh nak bg komen ilmiah kalu dah topik nih..... dema tuh leh pikir lagi ker???

Nak bg komen pun payoh... pasai hok yg kembung xsempat nikah nih pun ader gak berlaku dlm keluarga aku nih.... huhuhuhu... kang, nepuk air kat dulang... kena lak kat muka sendiri... payoh....... payoh.......

Cumer, kalu aku jumpa hok yg duk buang bayi tuh kat merata tmpt.... kut aku jumpa laa..... aku leh grenti satu benda jer.... mok ayoh dier g spital... aku mmg grenti lepas kat lokap.....

hat ni koi tak leh nak nolong
jiwa pendekar mat kilau
dah sebati dalam jiwa
kena teruskan tu... Very Happy

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Sex Luar Nikah...Buang Bayi...Guaner Citer..

Post  Yassin on Fri Oct 30, 2009 8:45 am

zulkbo wrote:
koy101 wrote:Payoh nak bg komen ilmiah kalu dah topik nih..... dema tuh leh pikir lagi ker???

Nak bg komen pun payoh... pasai hok yg kembung xsempat nikah nih pun ader gak berlaku dlm keluarga aku nih.... huhuhuhu... kang, nepuk air kat dulang... kena lak kat muka sendiri... payoh....... payoh.......

Cumer, kalu aku jumpa hok yg duk buang bayi tuh kat merata tmpt.... kut aku jumpa laa..... aku leh grenti satu benda jer.... mok ayoh dier g spital... aku mmg grenti lepas kat lokap.....

hat ni koi tak leh nak nolong
jiwa pendekar mat kilau
dah sebati dalam jiwa
kena teruskan tu...


Di dalam al- Quran, Allah berfirman yang bermaksud “Jangan kamu hampiri zina, sesungguhnya ia amat keji dan jalan yang sangat buruk”.

Sebab dalam islam kita sudah ada tegahan awal lagi bab zina ini "jangan kamu hampiri zina" jangan kata buat, hampirinya sahaja sudah ditegah apa maksudnya jangan menghampiri zina? jangan duduk bersunyi-sunyian berdua lelaki ngan pompuan , jgn tengok VCD Sex jangan baca buku Sex semua itu maksudnya menghampiri zina itu sebenarnya. Tidak keterlaluan jika disebut org zaman sekarang anak muda khasnya tak kira jantan bertina suka sgt nengok citer blue lantaranya gejala zina ini amat berleluasa jadi bukan perkara pelik jika kisah buang bayi ini sudah menjadi barah dalam masyarakat melayu kita. Kerana bermula dgn satu keburukan akan lahir keburukan yang lain.

Sesungguhnya hidup ini tidak terlepas drp dugaan, terduga, dan diduga aku memohon doa jua moga dijauhkan daripada perkara ini....

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Sex Luar Nikah...Buang Bayi...Guaner Citer..

Post  apens7 on Fri Oct 30, 2009 9:13 am

kwn rase brader zulkbo ni prefer jln penyelesaian jika mende gini terjadi.. bukan cara menghindarinya..

bagi perempuan tu, dia akan rasa berslah sgt, menyesal, kecewa dan berasa dikhianati oleh bf dia... so tugas kita sbg keluarga bagi support kat dia... even akwan2 terdekat... mmg la mula2 kita basuh dulu... bagi dia insap... pastu start la motivate dia... setiap org layak diberi peluang kali kedua... rendeer

bayi tu pulak, kene accept as a part of our family la... sebab dia takde dosa apa pun... lahirnya dia kat dunia ni sama cam kita lahir dulu2... so, what da difference? ada ke Allah janji syurga pada anak halal berbanding anak haram? takde kan? so tugas kita kat sini kene terima takdir, kalau kita ni orang2 yg beriman... dan sayangi la bayi tu sebagaimana kita menyayangi ahli keluarga yang lain... beri didikan yg sempurna.. mana tau dia lak bantu kita bila da tua nanti...

so, renung2kan dan selamat beramal... ekekekeke flower

apens7
EXCO

Posts : 2343
Points : 2445
Join date : 15/04/2009

Back to top Go down

Re: Sex Luar Nikah...Buang Bayi...Guaner Citer..

Post  ozzy on Fri Oct 30, 2009 9:19 am

apens7 wrote:kwn rase brader zulkbo ni prefer jln penyelesaian jika mende gini terjadi.. bukan cara menghindarinya..

bagi perempuan tu, dia akan rasa berslah sgt, menyesal, kecewa dan berasa dikhianati oleh bf dia... so tugas kita sbg keluarga bagi support kat dia... even akwan2 terdekat... mmg la mula2 kita basuh dulu... bagi dia insap... pastu start la motivate dia... setiap org layak diberi peluang kali kedua... rendeer

bayi tu pulak, kene accept as a part of our family la... sebab dia takde dosa apa pun... lahirnya dia kat dunia ni sama cam kita lahir dulu2... so, what da difference? ada ke Allah janji syurga pada anak halal berbanding anak haram? takde kan? so tugas kita kat sini kene terima takdir, kalau kita ni orang2 yg beriman... dan sayangi la bayi tu sebagaimana kita menyayangi ahli keluarga yang lain... beri didikan yg sempurna.. mana tau dia lak bantu kita bila da tua nanti...

so, renung2kan dan selamat beramal... ekekekeke flower

Alright...tu dia komen set bujang kita...apen tu kalau kata peluang kedua..kalau peluang dah ke lima ke enam goner pulok?? Very Happy

ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Sex Luar Nikah...Buang Bayi...Guaner Citer..

Post  apens7 on Fri Oct 30, 2009 9:25 am

fourzy wrote:
apens7 wrote:kwn rase brader zulkbo ni prefer jln penyelesaian jika mende gini terjadi.. bukan cara menghindarinya..

bagi perempuan tu, dia akan rasa berslah sgt, menyesal, kecewa dan berasa dikhianati oleh bf dia... so tugas kita sbg keluarga bagi support kat dia... even akwan2 terdekat... mmg la mula2 kita basuh dulu... bagi dia insap... pastu start la motivate dia... setiap org layak diberi peluang kali kedua... rendeer

bayi tu pulak, kene accept as a part of our family la... sebab dia takde dosa apa pun... lahirnya dia kat dunia ni sama cam kita lahir dulu2... so, what da difference? ada ke Allah janji syurga pada anak halal berbanding anak haram? takde kan? so tugas kita kat sini kene terima takdir, kalau kita ni orang2 yg beriman... dan sayangi la bayi tu sebagaimana kita menyayangi ahli keluarga yang lain... beri didikan yg sempurna.. mana tau dia lak bantu kita bila da tua nanti...

so, renung2kan dan selamat beramal... ekekekeke flower

Alright...tu dia komen set bujang kita...apen tu kalau kata peluang kedua..kalau peluang dah ke lima ke enam goner pulok?? Very Happy

itu melampau.. baik jadi pelacur jer.. dapat gak duit.. ekekekeke (sorry, kalau statement gue terover... )

apens7
EXCO

Posts : 2343
Points : 2445
Join date : 15/04/2009

Back to top Go down

Re: Sex Luar Nikah...Buang Bayi...Guaner Citer..

Post  Yassin on Fri Oct 30, 2009 9:29 am

Boleh tidak dema cari apakah maksud anak haram ini ?
Benar atau tidak ada pendapat yang saya dengar sebelum ini
anak luar nikah itu tetap kotor selama 7 keturunanya.
yang pasti anak luar nikah tidak akan mendapat hak keistimeawa dalam
hukum islam kita seperti ayahnya sendiri tidak berhak mewalikannya jika anak itu perempuan dan tiada pembahagian hak harta dan sebagainya....
lebih malang jika anak luar nikah ini dilarang menjadi imam dan lain-lain larang yang
berkaitan jika dia seorg anak itu yang bergelar anak luar nikah.

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Sex Luar Nikah...Buang Bayi...Guaner Citer..

Post  apens7 on Fri Oct 30, 2009 9:38 am

Yassin wrote:Boleh tidak dema cari apakah maksud anak haram ini ? sapa kita nak letak hukum halal atau haram pada ciptaan tuhan??? hehe
Benar atau tidak ada pendapat yang saya dengar sebelum ini
anak luar nikah itu tetap kotor selama 7 keturunanya.
tak benar... kene igt, kita asal dari satu keturunan yg sama, nabi adam... dan kita ni hamba Allah, sama jer tarap pada pandangan Allah
yang pasti anak luar nikah tidak akan mendapat hak keistimeawa dalam
hukum islam kita seperti ayahnya sendiri tidak berhak mewalikannya jika anak itu perempuan dan tiada pembahagian hak harta dan sebagainya....
relek... tak ble wali bapa dia (bapa dia pun rasanya dia tak kenal, sbb tak bertanggung jawab) kita pakai wali hakim jer la... pembahagian harta? no komen.... suh dia carik sendiri la.. hehehe
lebih malang jika anak luar nikah ini dilarang menjadi imam dan lain-lain larang yang syarat sah jadi imam tak termasuk anak tu halal ke haram.... paling afdal yag lebih tua atau ilmu agama dia lebih tinggi... (kadang yg sedih, ada hok tua tolak hok mude suh jd imam.. ekekeke)
berkaitan jika dia seorg anak itu yang bergelar anak luar nikah.

- ustaz jebat,
jabatan motivasi dan kaunseling
(ekekeke.. jgn marah jebat... kwn gurau2 je pagi jumaat ning...) Laughing

apens7
EXCO

Posts : 2343
Points : 2445
Join date : 15/04/2009

Back to top Go down

Re: Sex Luar Nikah...Buang Bayi...Guaner Citer..

Post  Yassin on Fri Oct 30, 2009 9:47 am

apens7 wrote:
Yassin wrote:Boleh tidak dema cari apakah maksud anak haram ini ? sapa kita nak letak hukum halal atau haram pada ciptaan tuhan??? hehe
Benar atau tidak ada pendapat yang saya dengar sebelum ini
anak luar nikah itu tetap kotor selama 7 keturunanya.
tak benar... kene igt, kita asal dari satu keturunan yg sama, nabi adam... dan kita ni hamba Allah, sama jer tarap pada pandangan Allah
yang pasti anak luar nikah tidak akan mendapat hak keistimeawa dalam
hukum islam kita seperti ayahnya sendiri tidak berhak mewalikannya jika anak itu perempuan dan tiada pembahagian hak harta dan sebagainya....
relek... tak ble wali bapa dia (bapa dia pun rasanya dia tak kenal, sbb tak bertanggung jawab) kita pakai wali hakim jer la... pembahagian harta? no komen.... suh dia carik sendiri la.. hehehe
lebih malang jika anak luar nikah ini dilarang menjadi imam dan lain-lain larang yang syarat sah jadi imam tak termasuk anak tu halal ke haram.... paling afdal yag lebih tua atau ilmu agama dia lebih tinggi... (kadang yg sedih, ada hok tua tolak hok mude suh jd imam.. ekekeke)
berkaitan jika dia seorg anak itu yang bergelar anak luar nikah.

- ustaz jebat,
jabatan motivasi dan kaunseling
(ekekeke.. jgn marah jebat... kwn gurau2 je pagi jumaat ning...)


TQ ulasan aok di atas tu, tapi kawan nengok ulusan itu lebih menjurus pada anak luar nikah yang tidak tahu siapa mak ayah dia..yang duduk kat rumah kebajikan itu yang macam itu rasanya no komen mmg dia tak tahu menahu...siapa keturunan dia jadi sebahagian yang kawan cakap kata atas itu mungkin terlepas....tapi cuba bayangkan jika ada pasangan yang ada anak diluar nikah ini dan dia sendiri yang menjaganya kawan rasa mmg bermasalah...

Tidak kurang yang menjatuhkan **malu** nyer kelak terpakse membin dan membintikan dirinya sendiri malu punya pasal...tapi cuba bayangkan satu hari anak itu nak kawin (jika perempuan) maru dia buat ded je mewalikan budak itu...sebab bender ini dah terjadi...bak.. soh ketidak tu kawan tak tau...tapi pikir lah sendiri..

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Sex Luar Nikah...Buang Bayi...Guaner Citer..

Post  J.Milan22 on Fri Oct 30, 2009 10:28 am

tunggu pendapat ngn ulasan dari pda ustazz_chelsea plok...hehehe

J.Milan22
EXCO

Posts : 2416
Points : 2494
Join date : 14/04/2009
Location : Sempadan San Siroo.....

Back to top Go down

Re: Sex Luar Nikah...Buang Bayi...Guaner Citer..

Post  apens7 on Fri Oct 30, 2009 10:36 am

J.Milan22 wrote:tunggu pendapat ngn ulasan dari pda ustazz_chelsea plok...hehehe

dia g jumpe balter, nak setel keh FIFA banned chelsuck baru2 ni.. hehehe

apens7
EXCO

Posts : 2343
Points : 2445
Join date : 15/04/2009

Back to top Go down

Re: Sex Luar Nikah...Buang Bayi...Guaner Citer..

Post  ozzy on Fri Oct 30, 2009 10:37 am

apens7 wrote:
J.Milan22 wrote:tunggu pendapat ngn ulasan dari pda ustazz_chelsea plok...hehehe

dia g jumpe balter, nak setel keh FIFA banned chelsuck baru2 ni.. hehehe

Bola luar nikah pun ada juge ke wehhh..ekekekeke... Laughing

ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Sex Luar Nikah...Buang Bayi...Guaner Citer..

Post  Jeck Sparow on Fri Oct 30, 2009 10:39 am

Hak Waris untuk Anak yang Lahir karena Zina dan Anak Li'an

Para ulama fiqih berbeda pendapat tentang warisan untuk anak yang lahir karena perbuatan zina dan anak li'an. Secara umum, pendapat para ulama fiqih dapat dikelompokkan menjadi tiga pendapat sebagai berikut:
Pendapat Pertama

Abu Hanifah, Malik, dan Syafi'i berpendapat bahwa anak tersebut dapat mewarisi dari ibu dan kerabat ibunya, dan ibu serta kerabat ibunya pun dapat mewarisi darinya, sesuai dengan kaidah waris-mewarisi yang sudah diketahui. Ini adalah pendapat Zaid bin Tsabit dalam satu riwayat dari Ali r.a..



Ibu dapat mewarisi bagian tetap, saudara ibu juga mewarisi bagian tetap, dan sisanya dikembalikan kepada mereka, menurut mereka yang berpendapat adanya pengembalian (ar-radd). Berdasarkan pendapat ini, anak itu tidak bisa mewarisi dari orang lain dan orang lain tidak bisa mewarisi darinya dengan cara ashabah senasab berdasarkan al-ukhuwwah atau al-umumah.



Ulama fiqih yang termasuk dalam kelompok pertama ini menjadikan hadits yang diriwayatkan oleh Sahl bin Sa'du sebagai dalil. "...Sunnah menetapkan bahwa anak li'an dapat mewarisi dari ibunya dan ibunya pun dapat mewarisi darinya, dengan bagian yang telah ditetapkan Allah." (Nail al-Authar, juz VI, hlm.184)



Jumhur ulama juga mempunyai dalil yang menguatkan pendapat mereka bahwa waris-mewarisi harus sesuai dengan ketetapan nash, dan tidak ada nash yang menyatakan bahwa ibu boleh mewarisi lebih dari 1/3, demikian juga dengan saudara seibu, tidak bisa mewarisi lebih dari 1/6.



Contohnya, seorang anak yang lahir karena perbuatan zina atau li'an wafat, meninggalkan warisan berupa tanah seluas 90 hektare dan meninggalkan ahli waris: ibu, ayah, paman dari pihak ibu, dan ayahnya ibu. Dalam kasus ini, seluruh warisan hanya diberikan kepada ibu, karena ia mendapat bagian tetap dan pengembalian (ar-radd). Hal ini disebabkan paman dari pihak ibu dan ayahnya ibu termasuk dalam kelompok dzawil arham, dan ayah si mayit pun tidak mendapatkan apa-apa karena nasabnya terputus.



Namun, jika seorang anak yang lahir karena perbuatan zina atau li'an wafat meninggalkan istri, anak perempuan, dan saudara seibu, maka istri mendapatkan 1/8, anak perempuan 1/2, dan sisanya untuk anak perempuan tersebut. Sedangkan saudara seibu tidak mendapatkan apa-apa, karena ia tidak dapat mewarisi ketika ada bersama pokok atau cabang yang mewarisi.
Pendapat Kedua

Ahmad bin Hambal berpendapat bahwa anak yang lahir karena perbuatan zina dan li'an dapat diwarisi dengan cara ashabah. Ashabah-nya adalah mereka yang menjadi ashabah ibunya atau mereka yang mewarisi dari ibunya. Sebagian orang berkata, "Jika Anda ingin mengetahui ashabah anak li'an, lihatlah ashabah ibunya kalau ibunya wafat. Itulah yang menjadi ashabah anak li'an."



Dalam satu riwayat dari Ibnu Mas'ud, Ibnu Umar pun berpendapat demikian. Pendapat ini juga dipegang oleh ulama-ulama besar dari kalangan tabi'in, seperti 'Atha, Mujahid, an-Nakha'i, dan asy-Sya'bi. Hadits yang dijadikan dalil oleh para ulama yang berpendapat demikian adalah sabda Rasulullah saw. ketika menjawab pertanyaan mengenai hal ini, "Ashabah-nya adalah ashabah ibunya."



Asy-Syaukani berkata ketika menjelaskan pendapat ini, "Ibu mendapatkan bagiannya, kemudian untuk ashabah ibu secara berurutan. Pembagian tersebut dilakukan, jika tidak ada orang lain selain ibu dan kerabatnya, misalnya anak laki-laki atau istri si mayit. Jika si mayit mempunyai anak laki-laki atau istri, mereka berhak mendapatkan warisan sesuai bagiannya dalam masalah waris-mewarisi."



Hadits lain yang dijadikan sandaran oleh mereka adalah sabda Nabi saw., "Berikanlah bagian-bagian itu kepada yang berhak. Jika ada sisa, pertama-tama untuk ahli waris laki-laki yang terdekat."



Hadits di atas mengharuskan warisan dibagikan kepada laki-laki yang paling dekat dengan anak li'an dari kerabat ibunya, yang dinasabkan kepada ibunya, setelah bagian ashhabul furudh diberikan. Jikalau nasab anak li'an berpindah dari ayahnya kepada ibunya, maka berpindah juga ashabahnya dari kerabat ayah kepada kerabat ibu.



Berdasarkan pendapat mazhab ini, jika seorang anak yang lahir karena perbuatan zina atau li'an wafat meninggalkan istri, anak perempuan dan saudara seibu, maka istri mendapatkan 1/8 yang menjadi bagian tetapnya (fardh), anak perempuan mendapatkan 1/2 sebagai bagian tetap, dan saudara seibu mendapatkan sisa sebagai ashabah.



Jika seorang anak li’an wafat, meninggalkan ibu dan paman dari pihak ibu, maka ibu mendapatkan bagian 1/3 dan paman dari pihak ibu mendapatkan 2/3 sebagai ashabah.
Pendapat Ketiga

Ahmad bin Hambal berpendapat bahwa ashabah anak li'an dan anak yang lahir karena perbuatan zina adalah ibunya karena ibu bagi mereka sama seperti kedua orang tua, yakni ayah dan ibu. Jika tidak ada ibu, ashabah-nya adalah mereka yang menjadi ashabah ibu. Pendapat ini juga disampaikan oleh beberapa tabi'in, di antaranya Hasan dan Ibnu Sirin.



Di sini ada perbedaan pendapat antara mazhab ini dengan mazhab sebelumnya. Pada pendapat kedua, diterangkan bahwa ashabah anak li'an dan anak yang lahir karena perbuatan zina adalah mereka yang menjadi ashabah ibunya. Kalau sang ibu hidup, dia dapat mengambil bagian tetapnya (fardh) dan sisanya diambil oleh ashabah ibunya.



Sedangkan pendapat yang ketiga ini, menerima mereka yang menjadi ashabah ibunya sebagai ashabah anak li'an dan anak yang lahir karena perbuatan zina, dengan syarat ibunya tidak ada atau meninggal. Jika ibu ada, ibulah yang menjadi ashabah-nya, atau dengan kata lain, sang ibu akan mengambil seluruh harta warisan anak li'an dan anak yang lahir karena perbuatan zina. Dalil yang dipergunakan oleh para ulama yang pendapat seperti ini adalah sabda Rasulullah saw., "Perempuan menguasai tiga warisan, warisan budak yang dimerdekakannya, barang yang ditemukannya, dan warisan anak li'an-nya." (HR Abu Daud, Turmudzi, an-Nasa'i, dan Ibnu Majah)



Kalau ibu mewarisi dari budak yang dimerdekakannya dengan cara ashabah, ibu pun mewarisi dari anak li'an-nya dengan cara ashabah juga, karena ibu sama derajatnya dengan ayah dan ibu si anak li'an. Sebagai bukti, Ibnu Abbas pernah berkata, "Ibu anak li'an adalah ayah dan ibunya."



Dengan demikian, jika seorang anak li'an wafat meninggalkan istri, ibu, dan saudara perempuan seibu, maka istri mendapatkan 1/4 sebagai bagian tetap, dan ibu mendapatkan seluruh sisanya, sebagai bagian tetap dan sekaligus sebagai ashabah. Apabila ibu tidak ada, istri mendapatkan 1/4 sebagai bagian tetap dan saudara perempuan mendapatkan sisa sebagai ashabah dan bagian tetap.



Jika ia wafat, meninggalkan saudara perempuan seibu dan anak laki-laki dari saudara perempuan seibu, maka saudara perempuan seibu mendapatkan 1/6 dan anak laki-laki dari saudara perempuan seibu mendapatkan sisa sebagai ashabah. Cara pembagian yang demikian sesuai dengan dua pendapat tersebut.



Setelah kita memaparkan beberapa pendapat ulama fiqih di atas, tampaklah bagi kita bahwa pendapat ketiga lebih kuat dan dapat diterima, karena memang asal nasab itu dari ayah. Apabila nasab dari pihak ayah terputus, maka secara otomatis seluruh nasabnya berpindah ke ibu, sebagaimana asal ketaatan itu untuk orang yang memerdekakan ayah, kalau ayah budak. Ketaatan dapat kembali berpindah ke ayah sebagai asal, jika ayah dimerdekakan setelah ketaatan pindah ke ibu.



Mazhab ini merupakan mazhab Abdullah ibnu Mas'ud, Imam Ahmad bin Hambal dan Ishaq bin Rahawaih. Ibnul Qayyim berkata, “Berdasarkan pendapat di atas, Al-Qur'an telah menunjukkan dengan isyarat yang sangat indah dan halus. Allah menjadikan Isa dari anak-cucu Ibrahim lewat perantara Maryam, ibunya. Maryam pun berasal dari anak cucu Ibrahim. Jika ada yang bertanya, 'Kemudian, bagaimana dengan riwayat dari Sahl yang menjelaskan bahwa Sunnah yang berlaku adalah anak yang lahir karena perbuatan zina dan li'an dapat mewarisi dari ibunya dan ibunya dapat mewarisi darinya sesuai bagian yang telah ditetapkan Allah?' Kita jawab, 'Kita terima itu karena ketika ibu menjadi ashabah, tidak menggugurkan bagian yang telah ditetapkan Allah. Sesungguhnya, ibu anak itu seperti ayah, yang terkadang dapat mewarisi bagian tetap dan terkadang mewarisi bagian ashabah. Ibu pasti mengambil bagian tetap-nya, dan jika ada sisa, ia dapat mengambilnya dengan cara ashabah.'”

Jeck Sparow
A.D.O
A.D.O

Posts : 1467
Points : 1874
Join date : 15/05/2009
Location : Bera

Back to top Go down

Re: Sex Luar Nikah...Buang Bayi...Guaner Citer..

Post  Jeck Sparow on Fri Oct 30, 2009 10:40 am

Anak yang Lahir karena Zina

Anak yang lahir karena perbuatan zina adalah anak yang dilahirkan bukan dari hubungan nikah yang sah secara syar'i atau dengan kata lain, buah dari hubungan haram antara laki-laki dan wanita. Anak yang lahir karena perbuatan zina, status keturunannya adalah hanya dari ibunya, bukan dari ayahnya, karena laki-laki yang menggaulinya bukan sebagai suaminya yang sah.



Untuk menentukan laki-laki yang mempunyai hubungan nasab dengannya, dapat dilakukan jika ada seorang laki-laki yang mengakuinya sebagai anak. Tetapi dengan syarat bahwa laki-laki itu tidak mengakuinya lahir dari perbuatan zina dengan ibu si anak. Maka dalam hal ini, anak itu dapat dinasabkan kepadanya, jika syarat-syaratnya terpenuhi.



Namun, jika laki-laki itu berkata dan mengakui bahwa anak itu adalah anaknya dari perbuatan zina, menurut jumhur ulama, anak itu tidak bisa dinasabkan kepadanya. Sebab, nasab atau keturunan adalah sebuah karunia, dan itu tidak bisa diperoleh dari perbuatan tercela. Akan tetapi, balasan yang sesuai untuk perbuatan zina adalah azab.



Sedangkan Ishaq bin Rahawaih, Ibnu Taimiyah, dan Ibnul Qayyim berpendapat lain, mereka berpendapat bahwa anak yang lahir karena perbuatan zina adalah keturunan orang yang mengaku, sebab pada kenyataannya ia memang berbuat zina dengan ibu si anak, sebagaimana penetapan nasab anak itu kepada ibunya. Penetapan itu dimaksudkan agar si anak tidak terlantar, tidak mendapat mudharat, dan tidak terkena aib karena perbuatan yang tidak ia lakukan. Sebab, orang yang tidak berdosa tidak akan memikul dosa orang lain.



Perbedaan pendapat itu terjadi karena wanita yang berzina itu, ketika hamil, tidak menjadi istri seseorang atau dalam masa 'iddah. Kalau wanita itu menjadi istri seseorang atau sedang dalam masa 'iddah, anak yang ada dalam kandungannya adalah anak suaminya, karena anak adalah milik orang yang mempunyai ranjang (suami). Oleh karena itu, pengakuan seseorang atas anak itu tidak bisa diterima. Ini merupakan ijma ulama.



Adapun dalil yang dijadikan pegangan oleh jumhur ulama, yaitu sabda Nabi saw. "Anak milik orang yang memiliki ranjang (suami) dan wanita pezina mendapatkan sanksi." Ishaq bin Rahawaih, Ibnu Taimiyah, dan Ibnul Qayyim menakwilkan sebab Nabi saw. bersabda demikian, yakni karena terjadi perdebatan antara wanita pezina dengan pemilik ranjang (suaminya).



Meskipun demikian, kita bisa melihat bahwa pendapat jumhur ulama lebih kuat, karena ada riwayat lain dari 'Amr bin Syu'aib, yaitu Nabi saw. bersabda, "Lelaki mana pun yang berbuat zina dengan seorang wanita merdeka atau budak, maka anak yang lahir adalah anak zina, tidak bisa mewarisi atau diwarisi." (HR Turmudzi)



Dengan demikian anak hasil zina tidak bisa mewarisi dari ayahnya atau dari ibunya yang melakukan zina, dan juga dari kerabatnya, selain itu mereka juga tidak bisa mewarisi dari anak hasil zina tersebut. Syaukani berkata, "Demikian juga halnya dengan anak yang lahir karena perbuatan zina. Ini sudah disepakati. Harta warisnya diberikan untuk ibu dan kerabat ibunya."

Jeck Sparow
A.D.O
A.D.O

Posts : 1467
Points : 1874
Join date : 15/05/2009
Location : Bera

Back to top Go down

Re: Sex Luar Nikah...Buang Bayi...Guaner Citer..

Post  Jeck Sparow on Fri Oct 30, 2009 10:42 am

Soalan :anak hasil zina ..apakah hak bapa kepada anak itu? benarkah dia layak
bernikah dgn anak hasil zina itu.
Jawapan :Anak zina sama kedudukannya di sisi Allah dengan manusia yang lain. Dia
tetap menjadi orang yang mulia sekiranya dia bertaqwa. Yang berdosa
dalam hal ini ialah orang yang menyebabkan kelahirannya iaitu ibu dan
lelaki yang melakukan zina dengan ibunya.

Bapa penzina tiada hak ke atas anak zinanya dari segi perwalian sekiranya anak itu perempuan dan tidak boleh mewarisi pesaka kedua-dua belah pihak. Sebagaimana maksud hadis Rasulullah s.a.w. " Anak (luar nikah) itu adalah hak ibunya dan bagi bapa (penzina) adalah batu sahaja"
(Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Memang benar anak zina harus berkahwin dengan lelaki yang berzina dengan ibunya jika sekiranya lelaki tersebut tidak berkahwin dengan ibunya. Maksud Firman Allah S.W.T dalam surah al- Nisa' ayat 24 "Dan (diharamkan juga kamu berkahwin dengan) perempuan-perempuan isteri orang, kecuali hamba sahaya yang kmu miliki. (Haramnya segala yang tersebut itu) ialah suatu ketetapan hukum Allah (yang diwajibkan) atas kamu. Dan ( sebaliknya) dihalalkan bagi kamu perempuan-perempuan yang lain daripada yang tersebut itu, untuk kamu mencari (isteri) dengan harta kamu secara bernikah, bukan secara berzina ......"

Jeck Sparow
A.D.O
A.D.O

Posts : 1467
Points : 1874
Join date : 15/05/2009
Location : Bera

Back to top Go down

Re: Sex Luar Nikah...Buang Bayi...Guaner Citer..

Post  strikerbuncit on Fri Oct 30, 2009 10:51 am

kesimpulannya,

jangan bermain api,kelak terbakar diri..
jangan bermain cinta,kelak kecundang jua..


bayangkan,10-20tahun lg,camne kita nak elak anak2 kita dprd bkahwin dgn anak luar nikah sdgkan jumlah mereka yg ramai dluar sana..bygkan generasi seterusnya? tak ke haru biru negara kita dan masyarakat?

strikerbuncit
Ahli Dewan Undangan Negeri

Posts : 1885
Points : 2077
Join date : 29/04/2009
Location : [PCC023] - Putrajaya / Old Trafford

Back to top Go down

Re: Sex Luar Nikah...Buang Bayi...Guaner Citer..

Post  zulkbo on Fri Oct 30, 2009 8:16 pm

Pada koi status anak tu dari segi harta menda warisan
idoklah penting..yang utama iman seseorang..Allah taala
maha berkuasa jika dijadikan anak tadi beriman tempatnya
lebih baik disisi Allah..tidak baik lah kita menganggap semua
anak luar nikah akan jadi tidak baik suatu hari nanti..
sedangkan anak yang dalam nikah pun boleh jadi "manusia iblis"
Nak tanya forumer kita yang bijaksana..

Apa beza anak luar nikah ni jika ia beriman dengan orang muallaf
yang dah tentu mak bapa mereka bukan islam???

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Sex Luar Nikah...Buang Bayi...Guaner Citer..

Post  Sponsored content Today at 4:16 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 9 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum