Selamat Datang ke Komuniti Anak Pahang. Forum untuk apa jua berkaitan dengan negeri tercinta

Terima kasih atas sokongan
Log in

I forgot my password

MALAYSIA FUTSAL E-FANS & MEDIA 2010

Wed Apr 07, 2010 5:53 pm by Deto_8

Futsal E-fans & Media Edisi Ketiga Tahun 2010 dijangka diadakan pada 5hb June 2010, Sabtu.

Insya Allah PCC akan menghantar 1 team....

Meeting penyelarasan akan dibuat dalam masa terdekat.


Comments: 42

PCC MENYOKONG KEMPEN HARAPAN TANPA SUARA - KAMI PRIHATIN

Wed Apr 28, 2010 1:25 pm by sakur@86



Comments: 19

Facebook
Pahang Community on Facebook
Pahang Sports Zone FB
Pahang Sports Zone on Facebook

RAUB - BANDAR EMAS

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

RAUB - BANDAR EMAS

Post  lensaoren on Tue Nov 03, 2009 11:20 am

Raub merupakan sebuah daerah dimana pernah menjadi tempat perlombongan emas utama suatu ketika dahulu.. banyak bangunan2 tinggalan zaman kolonial dapat dilihat disini.

lensaoren

Posts : 6
Points : 11
Join date : 03/11/2009
Age : 34
Location : Raub, Pahang

Back to top Go down

Re: RAUB - BANDAR EMAS

Post  ozzy on Tue Nov 03, 2009 11:23 am

lensaoren wrote:Raub merupakan sebuah daerah dimana pernah menjadi tempat perlombongan emas utama suatu ketika dahulu.. banyak bangunan2 tinggalan zaman kolonial dapat dilihat disini.

Cer citer sikit sejarah Raub..camana leh jadi nama Raub ek?

ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: RAUB - BANDAR EMAS

Post  MD on Tue Nov 03, 2009 11:25 am

lensaoren wrote:Raub merupakan sebuah daerah dimana pernah menjadi tempat perlombongan emas utama suatu ketika dahulu.. banyak bangunan2 tinggalan zaman kolonial dapat dilihat disini.

selamat datang lensaoren ke PCC

Stay Tune at PCC flower Selamat Berforum

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: RAUB - BANDAR EMAS

Post  Mrcipizs on Tue Nov 03, 2009 11:29 am

bole jd corresponden raub nie..

Mrcipizs
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1106
Points : 1131
Join date : 15/04/2009
Age : 35
Location : Angkasa?

Back to top Go down

Re: RAUB - BANDAR EMAS

Post  Yassin on Tue Nov 03, 2009 12:34 pm

fourzy wrote:

Cer citer sikit sejarah Raub..camana leh jadi nama Raub ek?

Kisah nama Raub juga berhubung kait dengan kisah emas di daerah ini kerana ketika itu katanya emas bergitu banyak sehingga org boleh sahaja mengambil emas ini dgn cara meraub menggunakan tangan sahaja. (macam lebih kurang cara kita ambil air sembahyang sapu kat muka tu) itu lah meraub singkatannya di sebut RAUB sahaja.

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: RAUB - BANDAR EMAS

Post  ozzy on Tue Nov 03, 2009 12:35 pm

Yassin wrote:
fourzy wrote:

Cer citer sikit sejarah Raub..camana leh jadi nama Raub ek?

Kisah nama Raub juga berhubung kait dengan kisah emas di daerah ini kerana ketika itu katanya emas bergitu banyak sehingga org boleh sahaja mengambil emas ini dgn cara meraub menggunakan tangan sahaja. (macam lebih kurang cara kita ambil air sembahyang sapu kat muka tu) itu lah meraub singkatannya di sebut RAUB sahaja.

OO..gitu..bukan kaut ke ?

ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: RAUB - BANDAR EMAS

Post  MD on Tue Nov 03, 2009 12:37 pm

sebutan daerah = raub/meraub

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: RAUB - BANDAR EMAS

Post  Yassin on Tue Nov 03, 2009 12:40 pm

fourzy wrote:
Yassin wrote:
fourzy wrote:

Cer citer sikit sejarah Raub..camana leh jadi nama Raub ek?

Kisah nama Raub juga berhubung kait dengan kisah emas di daerah ini kerana ketika itu katanya emas bergitu banyak sehingga org boleh sahaja mengambil emas ini dgn cara meraub menggunakan tangan sahaja. (macam lebih kurang cara kita ambil air sembahyang sapu kat muka tu) itu lah meraub singkatannya di sebut RAUB sahaja.

OO..gitu..bukan kaut ke ?

Kaut biasanya guna bender lain...cangkul cakar dll...
Raub itu menggunakan tangan, apapun suatu perkataan itu amat terpengaruh dengan loghat tempatan tersebut. Jika ditaksirkan dalam loghat daerah raub ini seperti yang kawan cakap diatas tu laa...

Wan kash oreng raub kabor Hehehehe

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: RAUB - BANDAR EMAS

Post  lensaoren on Tue Nov 03, 2009 8:28 pm

apersal takder berita daerah raub...mana aci...raub kan sebahagian dari pahang...muahahah

meh kome letak sikit citer raub meraub nih

Am

Raub adalah salah sebuah dari 11 buah daerah yang terdapat di Pahang. Daerah Raub terdiri daripada tujuh buah mukim iaitu Batu Talam, Sega, Semantan Ulu, Dong, Ulu Dong, Gali dan Tras. Raub mempunyai lebih kurang 37 buah kampung tradisional dan 9 buah kampong baru Cina . Raub berlokasi di sebelah barat negeri Pahang dan keluasannya ialah 2,271 kilometer persegi, iaitu 6.34% dari keluasan Pahang (35,823 kilometer persegi). Raub terletak antara dua banjaran, iaitu Banjaran Utama dan Banjaran Gunung Benom. Ketinggian Raub adalah 160 meter dari atas paras laut dengan purata suhu tahunan 79.5º dan hujan tahunan kira-kira 200 sentimeter. Jarak Raub dengan Kuala Lumpur hanya 130 kilometer dan hanya akan mengambil masa 1½ jam untuk sampai ke pekan kecil ini melalui Lebuhraya Kuala Lumpur Karak.

Sejarah Raub Pahang

Terdapat beberapa versi mengenai asal usul nama Raub. Perkataan Raub dalam Bahasa Melayu bermaksud ‘genggam’. Mengikut sejarah, pusat perlombongan ini dinamakan Raub selepas pelombong-pelombong menjumpai seraub emas pada setiap dulang pasir. Hal ini dinyatakan dengan menarik oleh J.A. Richardson dalam bukunya, The Geology and Mineral Resources of the Neighbourhood of Raub Pahang.

Menurutnya; "People found that for every "dulang" of sand there was a handful (raub) of gold".

Raub menjadi terkenal pada awal abad ke-20 kerana hasil emasnya. Syarikat lombong emas yang mengusahakan perlombongan di daerah ini ialah Raub Australian Gold Mine (RAGM) yang didaftarkan pada 1889 di Queensland, Australia. RAGM juga dikenali sebagai Raub Gold Mine. Pada awalnya syarikat lombong ini dikenali sebagai Australian Syndicate Ltd dan kemudian Australian Gold Mining Co. Ltd pada 1892. RAGM beroperasi sehingga 1961.

Terdapat satu lagi versi cerita yang menjelaskan asal usul nama Raub ini. Menurut kepercayaan orang-orang tua daerah ini, Raub telah diteroka dan dibuka dalam kurun ke 18. Mengikut sumber-sumber yang diperolehi, dua orang pemuda bersama ayah mereka telah melalui hutan rimba serta menyusuri sebatang anak sungai. Setelah sekian lama mengembara mereka sampai ke tebat atau tebatan (satu kawasan di mana pengaliran air sungainya tersekat atau digelar empang).

Sebaik sampai di situ, si ayah mengatakan kepada anaknya di situlah tempat yang paling sesuai untuk berehat. Kelihatan pasir di kiri dan kanan tebatan itu amat bersih. Kedua pemuda itu bersetuju dengan cadangan ayah mereka. Mereka pun mula membuka kawasan itu. Sekitarnya dibersihkan lalu didirikan sebuah pondok untuk kediaman mereka. Setiap hari ketiga-tiga beranak itu memasuki hutan untuk mencari rotan, damar, getah, jelutung dan sebagainya.

Mereka juga memetik pucuk dedaun yang begitu subur berhampiran tebatan untuk dijadikan makanan.Segeralah ketiga beranak itu meraup pasir-pasir di tebing tebatan itu dengan tangan masing-masing. Setiap kali diraup, setiap kali emas diperolehi. Disebabkan emas begitu banyak dan terlalu mudah untuk mendapatkannya; hanya menggunakan tangan untuk meraup, adalah dipercaya mereka menamakan tempat itu dengan gelaran "RAUB". Sejak itu setiap hari mereka terus meraup emas. Kawasan tebatan yang pertama mengeluarkan emas tadi, sekarang ini ialah di Padang Besar Majlis Bandaran Daerah Raub. Begitulah mengikut cerita lisan orang tua di daerah ini. Bagaimanapun, jika gelaran nama Raub lahir daripada kerja meraup emas tadi, sedikit perbezaan timbul dari segi ejaan. Perkataan meraup emas lahir dari kata dasar "Raup" sedangkan "RAUB". Namun begitu, kemungkinan bahasa daerah itu lebih sesuai digunakan dengan ejaan RAUB dari ‘Raup’.

Terdapat juga pendapat yang terpencil yang menyatakan asal usul nama Raub adalah berasal dari perkataan Rao kerana suku kaum Rao telah mendominasi jumlah penduduk di kawasan terbabit sehingga digelar sebagai ‘lubuk orang Rao’. Oleh kerana peredaran masa, sebutan perkataan Rao itu telah bertukar menjadi Raub.

okeh...gitulah citernyarr....

lensaoren

Posts : 6
Points : 11
Join date : 03/11/2009
Age : 34
Location : Raub, Pahang

Back to top Go down

Re: RAUB - BANDAR EMAS

Post  ozzy on Tue Nov 03, 2009 8:34 pm

oo..gitu citernya kiranya betul la kata yassin tadi.. Very Happy

ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: RAUB - BANDAR EMAS

Post  lensaoren on Tue Nov 03, 2009 8:41 pm

arrr kira betulah tu...huhuhuhuh

lensaoren

Posts : 6
Points : 11
Join date : 03/11/2009
Age : 34
Location : Raub, Pahang

Back to top Go down

Re: RAUB - BANDAR EMAS

Post  ozzy on Tue Nov 03, 2009 8:43 pm

lensaoren wrote:arrr kira betulah tu...huhuhuhuh

Ulu semantan dengan semantan ulu tu tempat yg sama ke?

ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: RAUB - BANDAR EMAS

Post  Deto_8 on Tue Nov 03, 2009 9:23 pm

lensaoren wrote:apersal takder berita daerah raub...mana aci...raub kan sebahagian dari pahang...muahahah

meh kome letak sikit citer raub meraub nih


molek sangatlah tu...aok kiranya pasni jadi koresponden Raub....

p/s : kawan sendiri pun tak pernah sampai Raub
pale

_________________
bangga menjadi pioneer....bangga juga melihat orang lain berjaya...TAHNIAH!

Deto_8
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 5641
Points : 6570
Join date : 11/04/2009
Location : Saujana Utama & Jengka 3 [PCC 003]

Back to top Go down

Re: RAUB - BANDAR EMAS

Post  Yassin on Tue Nov 03, 2009 9:53 pm

fourzy wrote:oo..gitu citernya kiranya betul la kata yassin tadi.. Very Happy

Kawan dah baca dan juga mendengor cerita kisah nama raub ini dah lama jadi kawan maklum ngat ...dah tak syak lagi Very Happy

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: RAUB - BANDAR EMAS

Post  mansega on Wed Nov 04, 2009 12:18 pm

jgn lupa port lepak baik punya atas bukit resthouse,byk
awek2 ulu sungai turun tu.. Laughing

mansega

Posts : 45
Points : 47
Join date : 03/11/2009
Location : putrajaya 7 & sega tat

Back to top Go down

Re: RAUB - BANDAR EMAS

Post  SHARK on Wed Nov 04, 2009 12:28 pm

Ini Jongkong Emas dari Raub. Berat kira-kira 22kg-pure gold (99.9%) atau bila sampai ke kedai emas, dinamakan emas 999. Dengan harga 1g emas sekarang berapa agak2nya harga gold bar ni?


SHARK
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 588
Points : 600
Join date : 16/04/2009
Age : 38
Location : Empangan Klang Gate

Back to top Go down

Re: RAUB - BANDAR EMAS

Post  jasnoraizan on Wed Nov 04, 2009 12:31 pm

sharkrun wrote:Ini Jongkong Emas dari Raub. Berat kira-kira 22kg-pure gold (99.9%) atau bila sampai ke kedai emas, dinamakan emas 999. Dengan harga 1g emas sekarang berapa agak2nya harga gold bar ni?

.
kena tanya org raub nih sbb org2 raub nih pandai2 belaka tentang emas nih...(sbb bandar raub pun nama bandar emas... )

jasnoraizan
Timbalan Menteri Besar

Posts : 2512
Points : 2623
Join date : 20/07/2009
Location : Seksyen U5 shah alam/jengka 8

Back to top Go down

Re: RAUB - BANDAR EMAS

Post  SHARK on Wed Nov 04, 2009 12:37 pm

sebenornya kat Raub dah tak banyak emas.. ada sikit sikit lagi kat Bkt Koman..tapi tak berapa banyak untuk dikomersialkan untuk skala besar.. Tapi kat Lipis (Penjom) banyak lagi..dan ada pengeluaran besar-besaran..
Tapi dulu memang banyak emas kat Raub ni...boleh dulang gitu jer. yang tinggal sekarang halus2 sangat...

SHARK
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 588
Points : 600
Join date : 16/04/2009
Age : 38
Location : Empangan Klang Gate

Back to top Go down

Re: RAUB - BANDAR EMAS

Post  Deto_8 on Wed Nov 04, 2009 2:05 pm

sharkrun wrote:Ini Jongkong Emas dari Raub. Berat kira-kira 22kg-pure gold (99.9%) atau bila sampai ke kedai emas, dinamakan emas 999. Dengan harga 1g emas sekarang berapa agak2nya harga gold bar ni?


ada lagi gambor ni... Razz

berapa regenya jongkong tu?

_________________
bangga menjadi pioneer....bangga juga melihat orang lain berjaya...TAHNIAH!

Deto_8
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 5641
Points : 6570
Join date : 11/04/2009
Location : Saujana Utama & Jengka 3 [PCC 003]

Back to top Go down

Re: RAUB - BANDAR EMAS

Post  lensaoren on Wed Nov 04, 2009 2:08 pm

mmg tak banayak dah... sebab tu sekarang menjadi isu.. sebab diorang guna sianida atau cynade (betul ker ejaan ni) utuk melombong sisa2 emas tuh....

lensaoren

Posts : 6
Points : 11
Join date : 03/11/2009
Age : 34
Location : Raub, Pahang

Back to top Go down

Re: RAUB - BANDAR EMAS

Post  SHARK on Wed Nov 04, 2009 5:13 pm

Deto_8 wrote:

ada lagi gambor ni... Razz

berapa regenya jongkong tu?

ekekeke...entoh gambo saper ntah...dah la tak ensem...dengar citer dia main untuk PCC skang...

1g = RM100 (lebih kurang)
1kg = 1000g
22kg = 22000g
Harga = 22000g X 100
= RM2,200,000.00
kalu tau dulu kawan dah songlap seketul...kui kui kui...

SHARK
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 588
Points : 600
Join date : 16/04/2009
Age : 38
Location : Empangan Klang Gate

Back to top Go down

Re: RAUB - BANDAR EMAS

Post  T.O.K.A.N on Wed Nov 04, 2009 6:46 pm

Deto_8 wrote:
sharkrun wrote:Ini Jongkong Emas dari Raub. Berat kira-kira 22kg-pure gold (99.9%) atau bila sampai ke kedai emas, dinamakan emas 999. Dengan harga 1g emas sekarang berapa agak2nya harga gold bar ni?


ada lagi gambor ni... Razz

berapa regenya jongkong tu?

nie soh zaman bujang trang tang tang nie.. Laughing

T.O.K.A.N
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 157
Points : 156
Join date : 03/07/2009

Back to top Go down

Re: RAUB - BANDAR EMAS

Post  mansega on Fri Nov 13, 2009 11:06 am

1998-2009..rare doh gambar tehh...

mansega

Posts : 45
Points : 47
Join date : 03/11/2009
Location : putrajaya 7 & sega tat

Back to top Go down

Re: RAUB - BANDAR EMAS

Post  zulkbo on Fri Nov 13, 2009 11:16 am

ada tempat kat raub ni
nama CHEROH
koi tak sampai lagi scratch

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: RAUB - BANDAR EMAS

Post  Yassin on Fri Nov 13, 2009 11:19 am

zulkbo wrote:ada tempat kat raub ni
nama CHEROH
koi tak sampai lagi

Mmg ada zul nama Cheroh nei kala dulu zaman komunis x leh nak masuk geng binatang bintang 3 mmg markas dia kat situ....

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: RAUB - BANDAR EMAS

Post  Sponsored content Today at 11:36 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum