Selamat Datang ke Komuniti Anak Pahang. Forum untuk apa jua berkaitan dengan negeri tercinta

Terima kasih atas sokongan
Log in

I forgot my password

MALAYSIA FUTSAL E-FANS & MEDIA 2010

Wed Apr 07, 2010 5:53 pm by Deto_8

Futsal E-fans & Media Edisi Ketiga Tahun 2010 dijangka diadakan pada 5hb June 2010, Sabtu.

Insya Allah PCC akan menghantar 1 team....

Meeting penyelarasan akan dibuat dalam masa terdekat.


Comments: 42

PCC MENYOKONG KEMPEN HARAPAN TANPA SUARA - KAMI PRIHATIN

Wed Apr 28, 2010 1:25 pm by sakur@86



Comments: 19

Facebook
Pahang Community on Facebook
Pahang Sports Zone FB
Pahang Sports Zone on Facebook

Sejauh mana kerja makan gaji mampu menjana kesenangan?

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

Sejauh mana kerja makan gaji mampu menjana kesenangan?

Post  Yassin on Tue Nov 10, 2009 10:37 am

Kadang-kadang terfikir juga sejauh mana kerja makan gaji ini tak kira dengan kerajaan atau swasta mampu menjana kesenangan dalam erti kata kita memiliki kesenangan dan kemewahannya. Tidak dapat tidak bila kita berkerja sememang untuk mencari kesenangan dan kemewahannya selain perkara asas yang lain.

** kawan dah keje puluhan tahun dgn makan gaji ini nak kata mewah memang tidak tapi sekadar senang aje...apu pun alhamdulillah juga jika nak dibandingkan dgn nasib org lain. Tapi itulah hakikkatnya bila kerja makan gaji nak jadi kaya mewah sememangnya tidak.

Jom lah kita bincang-bincangkan......
Very Happy
avatar
Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Sejauh mana kerja makan gaji mampu menjana kesenangan?

Post  Oesandro Jr. on Tue Nov 10, 2009 10:39 am

entah la..kwn baru 2 tahun 3 bulan keje mkn gaji ni.
selesa mmg bole lah..tp nak mewoh..koi rasa mmg PAYOH..
avatar
Oesandro Jr.
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 343
Points : 350
Join date : 08/10/2009
Location : Dari jemapoh ke Manchestee singoh Melaka dulu

Back to top Go down

Re: Sejauh mana kerja makan gaji mampu menjana kesenangan?

Post  apens7 on Tue Nov 10, 2009 10:40 am

takpe, janji hidup bahagia.... hehehe
avatar
apens7
EXCO

Posts : 2343
Points : 2445
Join date : 15/04/2009

Back to top Go down

Re: Sejauh mana kerja makan gaji mampu menjana kesenangan?

Post  jasnoraizan on Tue Nov 10, 2009 10:40 am

Yassin wrote:Kadang-kadang terfikir juga sejauh mana kerja makan gaji ini tak kira dengan kerajaan atau swasta mampu menjana kesenangan dalam erti kata kita memiliki kesenangan dan kemewahannya. Tidak dapat tidak bila kita berkerja sememang untuk mencari kesenangan dan kemewahannya selain perkara asas yang lain.

** kawan dah keje puluhan tahun dgn makan gaji ini nak kata mewah memang tidak tapi sekadar senang aje...apu pun alhamdulillah juga jika nak dibandingkan dgn nasib org lain. Tapi itulah hakikkatnya bila kerja makan gaji nak jadi kaya mewah sememangnya tidak.

Jom lah kita bincang-bincangkan......


kwn buat masa nih sin..nok kata senang sgt dok jugekk lah...keje mkn gaji hanya blh menampung apa yg patut ajelah...simpanan pun kalau blh buatpun sekali skala ajela...ada lbh skit blh lah simpan..tak ada lbh..tak menyimpan...kwn ada gak lah buat keje part time...naok menampung mana yg kurang.... tp alahamdullilah...rezeki ada sentiasa...
avatar
jasnoraizan
Timbalan Menteri Besar

Posts : 2512
Points : 2623
Join date : 20/07/2009
Location : Seksyen U5 shah alam/jengka 8

Back to top Go down

Re: Sejauh mana kerja makan gaji mampu menjana kesenangan?

Post  Oesandro Jr. on Tue Nov 10, 2009 10:44 am

ye..seme bgantung padea rezeki..
kalo kite dlm keadaan susoh..insyallah rezeki tu datang..
rezeki nak kawen ke, rezeki anak ker..
avatar
Oesandro Jr.
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 343
Points : 350
Join date : 08/10/2009
Location : Dari jemapoh ke Manchestee singoh Melaka dulu

Back to top Go down

Re: Sejauh mana kerja makan gaji mampu menjana kesenangan?

Post  ozzy on Tue Nov 10, 2009 10:44 am

Yassin..nanti tunggu masa lapang skit keh nak kupas pasal issue ni..skrg nak sambung keje balik..pasal keh pun makan gaji juge nih..hehe
avatar
ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Sejauh mana kerja makan gaji mampu menjana kesenangan?

Post  Yassin on Tue Nov 10, 2009 10:48 am

fourzy wrote:Yassin..nanti tunggu masa lapang skit keh nak kupas pasal issue ni..skrg nak sambung keje balik..pasal keh pun makan gaji juge nih..hehe

aok rajin ngat gitu...koi baru nok molek nok bawok bincang hehehehe...haru... Very Happy
gi laa buat keje dulu pozi kawan pun tengah buat keje juge ni sabab SYMP - saya yang menurut perintah Razz
avatar
Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Sejauh mana kerja makan gaji mampu menjana kesenangan?

Post  Yassin on Tue Nov 10, 2009 9:45 pm

Kawan nunggu juge poji kata nyambung semula topik nei..... Very Happy
avatar
Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Sejauh mana kerja makan gaji mampu menjana kesenangan?

Post  ozzy on Wed Nov 11, 2009 1:18 am

Yassin wrote:Kawan nunggu juge poji kata nyambung semula topik nei..... Very Happy

Mekala deme panggil koi mari juge yassin pasalnya x sanggup nok hampakan kwn2 nihh..hehe

Bila disebut kerje makan gaji bermakna kita bekerja dgn sesuatu institusi/syarikat atau apa saja dengan mendapat upah.Bila disebut dari segi kesenangan atau kemewahan bergantung pula berapa bayaran/gaji yang kita terima.Ada yang bekerja hingga puluhan tahun namun gaji yang diterima seakan tidak memadai dengan khidmat yang diberi.Maka disini berbalik pada kita sendiri dgn melihat pada keupayaan kita dari segi tenaga..kepakaran..atau kelulusan akedemik serta pengalaman.Paling penting kerja yang kita lakukan berdasarkan pada minat dlm diri kita sendiri..apabila kita minat dgn kerja kita maka kita tidak lagi berkira/memikir sangat tentang berapa upah yg kita terima kerana kita focus pada tugas yg diberi maka lahirlah kepuasan dalam diri kita bila kita berjaya melaksanakan tugas tersebut.Setelah kita menguasai bidang yg kena dgn jiwa/minat kita fasa kedua adalah mencari kerja lain yang upahnya lebih lumayan dalam bidang yg sama.Setelah mendapat upah yang lumayan kita beranjak pula untuk mencari kemewahan maka lahirlah idea untuk mencuba bidang baru contohnya berniaga tetapi dgn risiko yg rendah (kecil-kecilan) tapi dalam masa yg sama kita masih lagi bekerja...Jika perniagaan kita success maka kita perlu memilih antara dua makan gaji atau berniaga...Namun bila kita melihat pula dari sudut lain tentang kerja makan gaji ni..kita lihat mereka yang bekerja bukan atas dasar minat mereka maksudnya asal ada kerja sudah maka mereka hanya melakukan tugas yg diberi namun dalam jiwa mereka sebenarnya kosong sekadar pergi dan balik kerja pastu tunggu gaji..golongan ini biasanya hanya bekerja untuk servive untuk diri atau keluarga mereka maka timbullah perkataan 'kerja dah puluhan tahun tapi gaji ciput juga' seakan mereka menunggu miracle pada angka gaji yang tertera setiap tahun.Sikap merendah diri dengan kelulusan yang ada juga memburukkan keadaan dan akhirnya individu itu akan terus layu/redha dengan tahap gaji begitu sedangkan umur semakin meningkat.Ramai beranggapan dengan kelulusan yang ada contohnya setakat SRP atau SPM mereka takkan mampu bersaing dengan mereka yang berkelulusan diploma atau ijazah..sedangkan mrk patut fikir bahawa teori dgn praktikal/skill adalah dua perkara yang berbeza dan sepatutnya mereka turut sama bersaing bukan terus menyerah kalah seperti yang kita sering dengar mereka kata 'ahh..tgk la dia kelulusan apa..aku apa ada'..perkataan seperti ini membuatkan kita terasa makin rendah diri..
Jika rakan2 semua ada masa layarilah web ini...www.muslimkaya.blogspot.com..bacalah kisah wawancara dgn Tan Sri Mustapha Kamal bagaimana beliau meniti kejayaan dari bawah dan (scroll sikit kebawah) kisah paling menarik koi baca adalah kisah bertajuk 'Aku seorang CEO & Kue Teow Kerang' bagaimana beliau seorg CEO bergaji 38ribu sebulan akhirnya memilih untuk berniaga char kue teow ??..sebalik kisah ini moralnya adalah 'KEPUASAN YANG KITA CARI DALAM HIDUP KITA' ..juga byk lagi kisah2 menarik dikupas disitu mmg best..cukuplah kwn membebel sampai takat ni hehe..wassalam
p/s : maaf jika ada yg terasa dgn tulisan kwn ni..tidak tujukan pada sesiapa hanya sebagai
tatapan untuk dikongsi bersama.
avatar
ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Sejauh mana kerja makan gaji mampu menjana kesenangan?

Post  zulkbo on Wed Nov 11, 2009 2:26 am




Bagus cerita Jie tu..
koi banggalah kalau aok ada cite-cite nak kaya
pada koi yang kerja makan gaji ni ada gaji bulanan tetap
tapi koi juga ada komisen bergantung pada jualan ..
alhamdulillah... setakat RM 5k ada sebulan..
Ditambah orang umah koi keja gomen sebulan ada Rm3k
dah jadi Rm8k..koi rasa lebih dari cukup nak makan kat kolumpo
nih..Rumah pun dah abis bayar sebijik ..rasa ada rezeki nak tambah satu tahun depan tapi tak tau kat KL atau kat kampung(Pahang@Kedah)
kereta 3 biji..(keta kecik jer..umah pun flat jer)jadi koi rasa puas setakat tu..
mungkin konsep tak nak ambik risiko la kut..
KOI NAK KONGSI NGAN AOK ME cerita mertua koi nih
Bapa mertua koi orang meniaga buat direct selling dapat TRIPLE Diamond
sebulan income dia RM100k lebih..Tapi Allah maha kaya gila nak menikah muda
diserang stroke 2x(ada lagi belum arwah)..bila dah sakit perniagaan dia terjejas
sekarang dah miskin balik..sebab meniaga dia risiko tinggi.jadi koi belajo dari
tu tak yah kaya sangat lah..syukur apa yang ada..tapi koi target nak bersara awal
dalam 40an lah sebelum umur 50..ada simpanan sikit..insuran nyawa koi pun dah "masak" jadi pelan-pelan wat meniaga kecik mcm runcit Very Happy Very Happy

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/
avatar
zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Sejauh mana kerja makan gaji mampu menjana kesenangan?

Post  dollah on Wed Nov 11, 2009 3:28 am

Salam geng
aku terasa benor nak share topik ni pasal yg baik blhla jdkan tauladan,x baik jadikn sempadan.
pasal kerja aku dah rasa 10thn krja di bank bhgian forex, dah 9thn kje sendiri
baiknya keje x payah pikir sangat hal2 lain dari hal kerja,buat je kerja..cukup bulan ada gaji...pasal dulu aku keje kt airport hari2 tegk org fligt(makan angin)...tengok pasport diorg ...bisness...then aku buat bisness(berenti keje)
dgn 0 income psl org rmhpun x keje, aku start niaga modal 45k...xsampai sethn telungkup habis..aku buat lain bisness modal 1.5k,nak jadi crita menjadi selepas 1 thn.. income mencurah2 kalah ceo bank...dapatla hajat aku ke negara2 mat saleh mkn angin..sampai 1 tahap kencing pun boleh ketawa.............(melayu mudah lupa).
pendekkan crta start thn 2008 bisness drop lagi hingga harini aku mula melarat semula...namun aku lebih suka mcmni.

dollah

Posts : 2
Points : 2
Join date : 07/11/2009
Location : Puncak Alam

Back to top Go down

Re: Sejauh mana kerja makan gaji mampu menjana kesenangan?

Post  strikerbuncit on Wed Nov 11, 2009 8:37 am

bagus topik nih..byk kisah teladan yg kita leh amik iktibar.. Idea Cool
avatar
strikerbuncit
Ahli Dewan Undangan Negeri

Posts : 1885
Points : 2077
Join date : 29/04/2009
Location : [PCC023] - Putrajaya / Old Trafford

Back to top Go down

Re: Sejauh mana kerja makan gaji mampu menjana kesenangan?

Post  Yassin on Wed Nov 11, 2009 8:39 am

Poji bukan saje best citer aok itu tapi amat bermanfaatnya.
Zul - Pengalaman yng boleh di jadikan iktibar
Dollah - salam geng baru! - betul tu yg baik jadikan tauladan, x baik jadikn sempadan.
avatar
Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Sejauh mana kerja makan gaji mampu menjana kesenangan?

Post  cikacung on Wed Nov 11, 2009 9:09 am

Yassin wrote:Poji bukan saje best citer aok itu tapi amat bermanfaatnya.
Zul - Pengalaman yng boleh di jadikan iktibar
Dollah - salam geng baru! - betul tu yg baik jadikan tauladan, x baik jadikn sempadan.

best la tajuk ni.
ji, aku nak tanya/komen skit, ADA KE ORG MINAT KEJE? pada aku kita sumer keje sebab nak cari duit je, bkn minat. kalo minat, x dibayo pun kita keje. cam kita gi ngail, org x bayo pun kita ngail jugok. kalo tinggi dibayonye focus la kite sbb tggjwb tu lebih skit.
pada aku kalo kita ada peluang meniaga, lebih baik kita meniaga sbb nabi pun dah kata 9/10 rezeki tu dtgnya dr meniaga. kenapa yg 1/10 tu jgk yg kita cari. kebanyakan kita mmg xder basic meniaga tp kita buleh belajar.
kalo nak info, motivasi, cara menguruskan kewangan dan lain2 berkaitan ngan perniagaan aku syorkan baca buku Rich Dad Poor Dad, tulisan Robert Kiyosaki. Skrg dah ada versi BM. Aku cuma syorkan je, Robert x bg komisen pun kat aku...hehehe.....

cikacung
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 171
Points : 173
Join date : 27/09/2009
Age : 46
Location : j3/KHTP,Kulim

Back to top Go down

Re: Sejauh mana kerja makan gaji mampu menjana kesenangan?

Post  WADY on Wed Nov 11, 2009 9:54 am

ermmmm.... camno nak komen nih.... aku mmg mkn gaji.. mmg aku minat jugak berniaga tp modal plak tak cukup... mmg aku pernah bisnes burger dulu... ok jugak tp ntah camno leh mkn gaji, mungkin salah satu faktor pandangan org yg mengatakan mkn gaji nih lebih terjamin sbb tiap bulan gaji tetap tapi bagi aku bisnes lg best sbb kita leh wat mcm2 dgn masa kita sendiri, tak terikat dgn peraturan syarikat...

tapi wat masa nih aku rasa aku akan mkn gaji dululah nanti dh sampai masa yg sesuai aku akan buat bisnes jugak... insyaallah..... amin....
avatar
WADY
Ketua Kampung
Ketua Kampung

Posts : 148
Points : 169
Join date : 07/11/2009
Age : 40
Location : Batu 8, Jalan Gambang, Kuantan Pahang Darul Makmur {PCC 142}

Back to top Go down

Re: Sejauh mana kerja makan gaji mampu menjana kesenangan?

Post  strikerbuncit on Wed Nov 11, 2009 9:57 am

cikacung wrote:
Yassin wrote:Poji bukan saje best citer aok itu tapi amat bermanfaatnya.
Zul - Pengalaman yng boleh di jadikan iktibar
Dollah - salam geng baru! - betul tu yg baik jadikan tauladan, x baik jadikn sempadan.

best la tajuk ni.
ji, aku nak tanya/komen skit, ADA KE ORG MINAT KEJE? pada aku kita sumer keje sebab nak cari duit je, bkn minat. kalo minat, x dibayo pun kita keje. cam kita gi ngail, org x bayo pun kita ngail jugok. kalo tinggi dibayonye focus la kite sbb tggjwb tu lebih skit.
pada aku kalo kita ada peluang meniaga, lebih baik kita meniaga sbb nabi pun dah kata 9/10 rezeki tu dtgnya dr meniaga. kenapa yg 1/10 tu jgk yg kita cari. kebanyakan kita mmg xder basic meniaga tp kita buleh belajar.
kalo nak info, motivasi, cara menguruskan kewangan dan lain2 berkaitan ngan perniagaan aku syorkan baca buku Rich Dad Poor Dad, tulisan Robert Kiyosaki. Skrg dah ada versi BM. Aku cuma syorkan je, Robert x bg komisen pun kat aku...hehehe.....

Komen yg bagus..
betul tu..tak semua keje yg kita dpat kita suka..wlpn keje itu bersangkutpaut dgn kelayakan kita(ijazah,dip,sijil,dll)..tp blum tentu menjamin kepuasan diri memasing..maklumla,msa msuk U pun dulu,ade sesetengah dipaksa ibu ayah utk amik course tertentu,akhirnya mereka belajar smata2 nk amik ati parent.then,bila keje,tpksalah mohon job bkaitan pgkhususan mereka...akhirnya,kita bekerja kerana faktor lain,bukan kemahuan/impian sebenar..tp itu adalah sebilangan kecil kot..mgkin ade yg benar2 menikmati kerjaya mereka skrg wlpn bgaji kecil...lgpun,minat pd sesuatu kerja itu boleh diasuh&dibentuk wlpn pd mulanya kita tak berapa menyukainya...apa salahnya kita meneroka cabaran baru,kdg2 ia membuahkan hasil yg lebih baik pd diri kita..itulah hikmah sebenarnya..sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yg terbaik untuk hambaNya..
study jocolor
avatar
strikerbuncit
Ahli Dewan Undangan Negeri

Posts : 1885
Points : 2077
Join date : 29/04/2009
Location : [PCC023] - Putrajaya / Old Trafford

Back to top Go down

Re: Sejauh mana kerja makan gaji mampu menjana kesenangan?

Post  WADY on Wed Nov 11, 2009 10:01 am

kwn sokong..... kompom kwn sokong....
avatar
WADY
Ketua Kampung
Ketua Kampung

Posts : 148
Points : 169
Join date : 07/11/2009
Age : 40
Location : Batu 8, Jalan Gambang, Kuantan Pahang Darul Makmur {PCC 142}

Back to top Go down

Re: Sejauh mana kerja makan gaji mampu menjana kesenangan?

Post  edi on Wed Nov 11, 2009 10:03 am

Depend ngan gaji, kalau gji siket cm ner nak mewah tak gitu. Cam aku memang tak mewah, sebab gaji tak besor. Kalau nk mewah bole tp kne catu makan laa....uhuhuuu
avatar
edi
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 302
Points : 303
Join date : 11/11/2009

Back to top Go down

Re: Sejauh mana kerja makan gaji mampu menjana kesenangan?

Post  strikerbuncit on Wed Nov 11, 2009 10:12 am

edi wrote:Depend ngan gaji, kalau gji siket cm ner nak mewah tak gitu. Cam aku memang tak mewah, sebab gaji tak besor. Kalau nk mewah bole tp kne catu makan laa....uhuhuuu

jgn fikir semua kemewahan akan menjadikan hidup kita lebih baik..kdg2 org kaya byk duit tp byk jgk hutangnya,byk penyakitnya,byk masalahnya,byk bini(tp asik berperang),byk musuh(perompak,pesaing biz)..so,kalo kita dh diberi kemewahan kesihatan,itu pun kita dah harus bersyukur..dgn kesihatanla,kita masih mampu mnikmati khidupan ini..main bola..melancong..leh join aktiviti PCC..dsbgainya...carilah harta sekadar utk bekalan utk hidup di dunia je (spaya xhidup papa)..smoga kita sama2 bjaya dunia+akhirat Smile sunny
avatar
strikerbuncit
Ahli Dewan Undangan Negeri

Posts : 1885
Points : 2077
Join date : 29/04/2009
Location : [PCC023] - Putrajaya / Old Trafford

Back to top Go down

Re: Sejauh mana kerja makan gaji mampu menjana kesenangan?

Post  Jeck Sparow on Wed Nov 11, 2009 10:21 am

dollah wrote:Salam geng
aku terasa benor nak share topik ni pasal yg baik blhla jdkan tauladan,x baik jadikn sempadan.
pasal kerja aku dah rasa 10thn krja di bank bhgian forex, dah 9thn kje sendiri
baiknya keje x payah pikir sangat hal2 lain dari hal kerja,buat je kerja..cukup bulan ada gaji...pasal dulu aku keje kt airport hari2 tegk org fligt(makan angin)...tengok pasport diorg ...bisness...then aku buat bisness(berenti keje)
dgn 0 income psl org rmhpun x keje, aku start niaga modal 45k...xsampai sethn telungkup habis..aku buat lain bisness modal 1.5k,nak jadi crita menjadi selepas 1 thn.. income mencurah2 kalah ceo bank...dapatla hajat aku ke negara2 mat saleh mkn angin..sampai 1 tahap kencing pun boleh ketawa.............(melayu mudah lupa).
pendekkan crta start thn 2008 bisness drop lagi hingga harini aku mula melarat semula...namun aku lebih suka mcmni.


Salam Pembuka Bicara...Kawan rasa terpanggil untuk sama sama berkonsi pengalaman yang boleh dijadikan tauladan.Selamat Pagi semua semuga dalam keadaan sihat sejahtera dan dirahmati hendaknya...
Memang tak dinafikan kerja makan gaji ni bergantung kepada Jumlah gaji yang diperolehi dan minat kita pada kerjaya yang kita ader sekarang ni.Kalau Setakat kerja sampai cukup bulan jer kita kat machine ATM itu lah kerja kita tiap tiap bulan habis hari berganti hari habis minggu berganti minggu cukup bulan terima ganjaran...
Tapi kalau gaji yang kita terima tu lumayan dan berbaloi dengan apa yang kita laksanakan alhamdulillah. Kita tak nak kaya cukupla sekadar senang...
Telah dinyatakan 9/10 sumber kekayaan adalah dari perniagaan.Tapi tetap ramai dalam golongan1/10 bukan tak nak mencuba masing masing tak der pengalaman.Tak dinafikan kawan juga dalam golongan 1/10 suatu masa dulu tapi sikit sikit merangkak kepada lingkungan 9/10. Alhamdulillah pada permulaan perniagaan imbuhan dan hasil dari apa yang kawan usahakan tak la kaya tapi senang la sikit.
Kusangka Panas Hingga Kepetang Tapi Hujan Di Tengahhari.. Tuhan tu maha mengetahui dan maha adil mungkin hanya setakat ini sahaja kesenangan dan kemewahan yang dapat kawan rasakan.Kawan Bersyukur mungkin ada hikmah disebalik sesuatu kejadian Tuhan yang amat kaya dan pemurah satu ujian untuk kawan sekeluarga perniagaan yang kawan ceburi menerima nasib yang sama seperti kawan kawan yang lain.Tapi buat masa ni kawan masih belum patah semangat untuk mencuba dan terus mencuba.Kerja yang ada tetap diteruskan sebagai jaminan Insyaallah kalau di ditakdirkan rezeki memihak kepada kawan Insyaallah mudah mudahan...Amin
avatar
Jeck Sparow
A.D.O
A.D.O

Posts : 1467
Points : 1874
Join date : 15/05/2009
Location : Bera

Back to top Go down

Re: Sejauh mana kerja makan gaji mampu menjana kesenangan?

Post  edi on Wed Nov 11, 2009 10:25 am

strikerbuncit wrote:
edi wrote:Depend ngan gaji, kalau gji siket cm ner nak mewah tak gitu. Cam aku memang tak mewah, sebab gaji tak besor. Kalau nk mewah bole tp kne catu makan laa....uhuhuuu

jgn fikir semua kemewahan akan menjadikan hidup kita lebih baik..kdg2 org kaya byk duit tp byk jgk hutangnya,byk penyakitnya,byk masalahnya,byk bini(tp asik berperang),byk musuh(perompak,pesaing biz)..so,kalo kita dh diberi kemewahan kesihatan,itu pun kita dah harus bersyukur..dgn kesihatanla,kita masih mampu mnikmati khidupan ini..main bola..melancong..leh join aktiviti PCC..dsbgainya...carilah harta sekadar utk bekalan utk hidup di dunia je (spaya xhidup papa)..smoga kita sama2 bjaya dunia+akhirat Smile sunny

Itu betul bro, cam aku sndiri tak la senang sgt..sederhana sja. Yg penting pandai manage apa yg ada...Bak kate org ukur baju dibdn sendiri laa. Tp pd aku kalau mkn gaji sje memang susah sket la nak mwah...
avatar
edi
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 302
Points : 303
Join date : 11/11/2009

Back to top Go down

Re: Sejauh mana kerja makan gaji mampu menjana kesenangan?

Post  strikerbuncit on Wed Nov 11, 2009 10:33 am

edi wrote:
strikerbuncit wrote:
edi wrote:Depend ngan gaji, kalau gji siket cm ner nak mewah tak gitu. Cam aku memang tak mewah, sebab gaji tak besor. Kalau nk mewah bole tp kne catu makan laa....uhuhuuu

jgn fikir semua kemewahan akan menjadikan hidup kita lebih baik..kdg2 org kaya byk duit tp byk jgk hutangnya,byk penyakitnya,byk masalahnya,byk bini(tp asik berperang),byk musuh(perompak,pesaing biz)..so,kalo kita dh diberi kemewahan kesihatan,itu pun kita dah harus bersyukur..dgn kesihatanla,kita masih mampu mnikmati khidupan ini..main bola..melancong..leh join aktiviti PCC..dsbgainya...carilah harta sekadar utk bekalan utk hidup di dunia je (spaya xhidup papa)..smoga kita sama2 bjaya dunia+akhirat Smile sunny

Itu betul bro, cam aku sndiri tak la senang sgt..sederhana sja. Yg penting pandai manage apa yg ada...Bak kate org ukur baju dibdn sendiri laa. Tp pd aku kalau mkn gaji sje memang susah sket la nak mwah...

nk makan gaji tp mewah,jdilah CEO...bulan2 dpt 5angka..tp kena usaha la.bgaimana?
tambahkan ilmu+tingkatkan prestasi kerja...xdpt CEO,naik pgkat kira dhn bonus la tu... Very Happy
avatar
strikerbuncit
Ahli Dewan Undangan Negeri

Posts : 1885
Points : 2077
Join date : 29/04/2009
Location : [PCC023] - Putrajaya / Old Trafford

Back to top Go down

Re: Sejauh mana kerja makan gaji mampu menjana kesenangan?

Post  edi on Wed Nov 11, 2009 10:37 am

strikerbuncit wrote:
edi wrote:
strikerbuncit wrote:
edi wrote:Depend ngan gaji, kalau gji siket cm ner nak mewah tak gitu. Cam aku memang tak mewah, sebab gaji tak besor. Kalau nk mewah bole tp kne catu makan laa....uhuhuuu

jgn fikir semua kemewahan akan menjadikan hidup kita lebih baik..kdg2 org kaya byk duit tp byk jgk hutangnya,byk penyakitnya,byk masalahnya,byk bini(tp asik berperang),byk musuh(perompak,pesaing biz)..so,kalo kita dh diberi kemewahan kesihatan,itu pun kita dah harus bersyukur..dgn kesihatanla,kita masih mampu mnikmati khidupan ini..main bola..melancong..leh join aktiviti PCC..dsbgainya...carilah harta sekadar utk bekalan utk hidup di dunia je (spaya xhidup papa)..smoga kita sama2 bjaya dunia+akhirat Smile sunny

Itu betul bro, cam aku sndiri tak la senang sgt..sederhana sja. Yg penting pandai manage apa yg ada...Bak kate org ukur baju dibdn sendiri laa. Tp pd aku kalau mkn gaji sje memang susah sket la nak mwah...

nk makan gaji tp mewah,jdilah CEO...bulan2 dpt 5angka..tp kena usaha la.bgaimana?
tambahkan ilmu+tingkatkan prestasi kerja...xdpt CEO,naik pgkat kira dhn bonus la tu... Very Happy

Pandai... Very Happy
avatar
edi
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 302
Points : 303
Join date : 11/11/2009

Back to top Go down

Re: Sejauh mana kerja makan gaji mampu menjana kesenangan?

Post  cikacung on Wed Nov 11, 2009 10:51 am

Jeck Sparow wrote:
dollah wrote:Salam geng
aku terasa benor nak share topik ni pasal yg baik blhla jdkan tauladan,x baik jadikn sempadan.
pasal kerja aku dah rasa 10thn krja di bank bhgian forex, dah 9thn kje sendiri
baiknya keje x payah pikir sangat hal2 lain dari hal kerja,buat je kerja..cukup bulan ada gaji...pasal dulu aku keje kt airport hari2 tegk org fligt(makan angin)...tengok pasport diorg ...bisness...then aku buat bisness(berenti keje)
dgn 0 income psl org rmhpun x keje, aku start niaga modal 45k...xsampai sethn telungkup habis..aku buat lain bisness modal 1.5k,nak jadi crita menjadi selepas 1 thn.. income mencurah2 kalah ceo bank...dapatla hajat aku ke negara2 mat saleh mkn angin..sampai 1 tahap kencing pun boleh ketawa.............(melayu mudah lupa).
pendekkan crta start thn 2008 bisness drop lagi hingga harini aku mula melarat semula...namun aku lebih suka mcmni.


Salam Pembuka Bicara...Kawan rasa terpanggil untuk sama sama berkonsi pengalaman yang boleh dijadikan tauladan.Selamat Pagi semua semuga dalam keadaan sihat sejahtera dan dirahmati hendaknya...
Memang tak dinafikan kerja makan gaji ni bergantung kepada Jumlah gaji yang diperolehi dan minat kita pada kerjaya yang kita ader sekarang ni.Kalau Setakat kerja sampai cukup bulan jer kita kat machine ATM itu lah kerja kita tiap tiap bulan habis hari berganti hari habis minggu berganti minggu cukup bulan terima ganjaran...
Tapi kalau gaji yang kita terima tu lumayan dan berbaloi dengan apa yang kita laksanakan alhamdulillah. Kita tak nak kaya cukupla sekadar senang...
Telah dinyatakan 9/10 sumber kekayaan adalah dari perniagaan.Tapi tetap ramai dalam golongan1/10 bukan tak nak mencuba masing masing tak der pengalaman.Tak dinafikan kawan juga dalam golongan 1/10 suatu masa dulu tapi sikit sikit merangkak kepada lingkungan 9/10. Alhamdulillah pada permulaan perniagaan imbuhan dan hasil dari apa yang kawan usahakan tak la kaya tapi senang la sikit.
Kusangka Panas Hingga Kepetang Tapi Hujan Di Tengahhari.. Tuhan tu maha mengetahui dan maha adil mungkin hanya setakat ini sahaja kesenangan dan kemewahan yang dapat kawan rasakan.Kawan Bersyukur mungkin ada hikmah disebalik sesuatu kejadian Tuhan yang amat kaya dan pemurah satu ujian untuk kawan sekeluarga perniagaan yang kawan ceburi menerima nasib yang sama seperti kawan kawan yang lain.Tapi buat masa ni kawan masih belum patah semangat untuk mencuba dan terus mencuba.Kerja yang ada tetap diteruskan sebagai jaminan Insyaallah kalau di ditakdirkan rezeki memihak kepada kawan Insyaallah mudah mudahan...Amin

Nama pun makan gaji, maknanya gaji tu utk makan je la....hehe....
kecik atau besor gaji tu x penting, yg penting keberkatan rezeki kita tu. ada org yg gaji besor, tapi idup x le bahagia mana. Yg gaji kecik pulak, senyum sokmo, ye la...utang xder. yg penting kesederhanaan.

Dari satu sudut,sebut makan gaji ni, kita di ibaratkan sebiji limau. pagi pegi keje, kita diperah sampai abih jusnya. kemudian di suruh balik berehat supaya esok ada jus baru.begitu la rutinnya sehingga pada suatu hari bila di perah, dah x keluar jusnya. masa tu kita akan dipinggir sbb mesti tokey akan cari limau baru.

Sebagai manusia biasa sekurg2nya kita mesti ada impian. Impian yg mungkin tak tercapai ngan makan gaji je. Pada pendapat kwn,dalam idup kita ni ada 4 je impian, kebahagiaan, kebebasan, kesihatan dan kemewahan. Jadi kesimpulannya kalau kita boleh berniaga, berniagalah. Cuba la kita ubah mentaliti org dolu2. dulu mak ayah kita selalu kata; belajo rajin2 kalo pandai esok dpt keje gaji besor. Cuba kita ubah ke ayat baru: Belajo rajin2 kalo pandai esok boleh jadi tokey besor!

cikacung
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 171
Points : 173
Join date : 27/09/2009
Age : 46
Location : j3/KHTP,Kulim

Back to top Go down

Re: Sejauh mana kerja makan gaji mampu menjana kesenangan?

Post  jasnoraizan on Wed Nov 11, 2009 11:29 am

cikacung wrote:
Jeck Sparow wrote:
dollah wrote:Salam geng
aku terasa benor nak share topik ni pasal yg baik blhla jdkan tauladan,x baik jadikn sempadan.
pasal kerja aku dah rasa 10thn krja di bank bhgian forex, dah 9thn kje sendiri
baiknya keje x payah pikir sangat hal2 lain dari hal kerja,buat je kerja..cukup bulan ada gaji...pasal dulu aku keje kt airport hari2 tegk org fligt(makan angin)...tengok pasport diorg ...bisness...then aku buat bisness(berenti keje)
dgn 0 income psl org rmhpun x keje, aku start niaga modal 45k...xsampai sethn telungkup habis..aku buat lain bisness modal 1.5k,nak jadi crita menjadi selepas 1 thn.. income mencurah2 kalah ceo bank...dapatla hajat aku ke negara2 mat saleh mkn angin..sampai 1 tahap kencing pun boleh ketawa.............(melayu mudah lupa).
pendekkan crta start thn 2008 bisness drop lagi hingga harini aku mula melarat semula...namun aku lebih suka mcmni.


Salam Pembuka Bicara...Kawan rasa terpanggil untuk sama sama berkonsi pengalaman yang boleh dijadikan tauladan.Selamat Pagi semua semuga dalam keadaan sihat sejahtera dan dirahmati hendaknya...
Memang tak dinafikan kerja makan gaji ni bergantung kepada Jumlah gaji yang diperolehi dan minat kita pada kerjaya yang kita ader sekarang ni.Kalau Setakat kerja sampai cukup bulan jer kita kat machine ATM itu lah kerja kita tiap tiap bulan habis hari berganti hari habis minggu berganti minggu cukup bulan terima ganjaran...
Tapi kalau gaji yang kita terima tu lumayan dan berbaloi dengan apa yang kita laksanakan alhamdulillah. Kita tak nak kaya cukupla sekadar senang...
Telah dinyatakan 9/10 sumber kekayaan adalah dari perniagaan.Tapi tetap ramai dalam golongan1/10 bukan tak nak mencuba masing masing tak der pengalaman.Tak dinafikan kawan juga dalam golongan 1/10 suatu masa dulu tapi sikit sikit merangkak kepada lingkungan 9/10. Alhamdulillah pada permulaan perniagaan imbuhan dan hasil dari apa yang kawan usahakan tak la kaya tapi senang la sikit.
Kusangka Panas Hingga Kepetang Tapi Hujan Di Tengahhari.. Tuhan tu maha mengetahui dan maha adil mungkin hanya setakat ini sahaja kesenangan dan kemewahan yang dapat kawan rasakan.Kawan Bersyukur mungkin ada hikmah disebalik sesuatu kejadian Tuhan yang amat kaya dan pemurah satu ujian untuk kawan sekeluarga perniagaan yang kawan ceburi menerima nasib yang sama seperti kawan kawan yang lain.Tapi buat masa ni kawan masih belum patah semangat untuk mencuba dan terus mencuba.Kerja yang ada tetap diteruskan sebagai jaminan Insyaallah kalau di ditakdirkan rezeki memihak kepada kawan Insyaallah mudah mudahan...Amin

Nama pun makan gaji, maknanya gaji tu utk makan je la....hehe....
kecik atau besor gaji tu x penting, yg penting keberkatan rezeki kita tu. ada org yg gaji besor, tapi idup x le bahagia mana. Yg gaji kecik pulak, senyum sokmo, ye la...utang xder. yg penting kesederhanaan.

Dari satu sudut,sebut makan gaji ni, kita di ibaratkan sebiji limau. pagi pegi keje, kita diperah sampai abih jusnya. kemudian di suruh balik berehat supaya esok ada jus baru.begitu la rutinnya sehingga pada suatu hari bila di perah, dah x keluar jusnya. masa tu kita akan dipinggir sbb mesti tokey akan cari limau baru.

Sebagai manusia biasa sekurg2nya kita mesti ada impian. Impian yg mungkin tak tercapai ngan makan gaji je. Pada pendapat kwn,dalam idup kita ni ada 4 je impian, kebahagiaan, kebebasan, kesihatan dan kemewahan. Jadi kesimpulannya kalau kita boleh berniaga, berniagalah. Cuba la kita ubah mentaliti org dolu2. dulu mak ayah kita selalu kata; belajo rajin2 kalo pandai esok dpt keje gaji besor. Cuba kita ubah ke ayat baru: Belajo rajin2 kalo pandai esok boleh jadi tokey besor!


HEBATTTTT....hebat....mana yg dah jd master of busnise...(geng2aokme...yg bersangkutan.....hebatttttt...hebat....)
avatar
jasnoraizan
Timbalan Menteri Besar

Posts : 2512
Points : 2623
Join date : 20/07/2009
Location : Seksyen U5 shah alam/jengka 8

Back to top Go down

Re: Sejauh mana kerja makan gaji mampu menjana kesenangan?

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum