Selamat Datang ke Komuniti Anak Pahang. Forum untuk apa jua berkaitan dengan negeri tercinta

Terima kasih atas sokongan
Log in

I forgot my password

MALAYSIA FUTSAL E-FANS & MEDIA 2010

Wed Apr 07, 2010 5:53 pm by Deto_8

Futsal E-fans & Media Edisi Ketiga Tahun 2010 dijangka diadakan pada 5hb June 2010, Sabtu.

Insya Allah PCC akan menghantar 1 team....

Meeting penyelarasan akan dibuat dalam masa terdekat.


Comments: 42

PCC MENYOKONG KEMPEN HARAPAN TANPA SUARA - KAMI PRIHATIN

Wed Apr 28, 2010 1:25 pm by sakur@86



Comments: 19

Facebook
Pahang Community on Facebook
Pahang Sports Zone FB
Pahang Sports Zone on Facebook

Sembang Pasal Kereta

Page 3 of 6 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Sembang Pasal Kereta

Post  J.Milan22 on Tue Jun 16, 2009 5:37 pm

avatar
J.Milan22
EXCO

Posts : 2416
Points : 2494
Join date : 14/04/2009
Location : Sempadan San Siroo.....

Back to top Go down

Re: Sembang Pasal Kereta

Post  J.Milan22 on Tue Jun 16, 2009 5:38 pm

avatar
J.Milan22
EXCO

Posts : 2416
Points : 2494
Join date : 14/04/2009
Location : Sempadan San Siroo.....

Back to top Go down

Re: Sembang Pasal Kereta

Post  J.Milan22 on Tue Jun 16, 2009 5:39 pm

avatar
J.Milan22
EXCO

Posts : 2416
Points : 2494
Join date : 14/04/2009
Location : Sempadan San Siroo.....

Back to top Go down

Re: Sembang Pasal Kereta

Post  J.Milan22 on Wed Jun 17, 2009 12:52 pm

Model baru MPV Perodua

Oleh IRWAN ASRI MOHD NOR
irwan@majalahkereta.com.my

Sama seperti model-model sebelum ini, indikasi paling jelas untuk MPV baru perodua ialah Toyota Passo Sette atau Daihatsu Boon Luminas.


--------------------------------------------------------------------------------
DI mana-mana pun, orang sibuk memperkatakan tentang MPV tempatan, Proton Exora. Buat kali pertama dalam beberapa tahun kebelakangan ini, pasaran MPV begitu sensitif sehinggakan semua pengeluar kelihatan mahu mengambil bahagian.

Pembuat kereta terkemuka telah lama menyedari hakikat dan masa depan kenderaan pelbagai guna ini. Namun apa yang berlaku dalam pasaran hari ini adalah ia melebihi jangkaan sesiapa. Ia ibarat pasaran kenderaan pikap cab berkembar yang tiba-tiba meletup satu ketika dahulu.

Di Malaysia, Toyota Avanza dianggap sebagai penanda aras terhadap MPV kelas ekonomi yang berjaya. Diilhamkan di Indonesia yang memiliki pasaran MPV yang besar, Avanza telah diperkenalkan di Malaysia pada 2004 dan masih mendahului senarai jualan MPV di Malaysia.

Sehingga suku pertama tahun ini, sebanyak 1,332 unit Avanza terjual daripada 1,987 unit model keseluruhan Toyota untuk tiga bulan pertama 2009. Malah sehingga ke hari ini sebanyak 117,946 buah Avanza berjaya dijual dalam tempoh kurang lima tahun di pasaran.

Perodua sudah mengumumkan untuk menyertai pertandingan liga pasaran MPV ini. Setakat ini, ia hanya dikenali dengan kod nama D46T, masih dalam peringkat ujian dan akan dilancarkan pada suku ketiga tahun ini, sekitar bulan Julai hingga September. Pelancarannya bakal menambah satu lagi model dalam segmen MPV ekonomi kompak dalam segmennya.



WALAUPUN kompak, MPV ini masih menyediakan ruang sewajarnya kepada setiap penumpang.
--------------------------------------------------------------------------------
Sama seperti model-model sebelum ini, Perodua kekal dengan polisi asal iaitu memasang kembali model Daihatsu/Toyota sebagai strategi pemasaran mereka.

Jika mengambil kira trend beberapa model terkini Perodua yang merupakan model terkini Daihatsu, maka indikasi paling jelas untuk MPV perodua ialah Toyota Passo Sette atau Daihatsu Boon Luminas.

Ia merupakan model baru, daripada platform Passo (MyVi) yang disesuaikan dengan jarak roda yang lebih panjang untuk memuatkan barisan tempat duduk ketiga, menjadikannya tujuh tempat duduk secara keseluruhan.

Malah di laman web berkaitan automotif yang sering memperoleh spyshot juga sudah mula kelihatan foto Sette ini diambil di jalan raya Malaysia.

Meskipun dilitupi pelekat hitam di bahagian hadapan dan belakang, lengkok badan dan bentuk lampunya memang dapat dicam sebagai Sette/Luminas.



BAHAGIAN paparan pemuka yang mungkin dipasang pada MPV pertama keluaran Perodua.

--------------------------------------------------------------------------------
Di Jepun, versi Toyota dipanggil Toyota Passo Sette atau bermaksud Passo Seven atau Toyota Passo versi 7 tempat duduk. Sette bermaksud tujuh dalam bahasa Itali. Versi Daihatsu pula dipanggil Daihatsu Boon Luminas. Luminas membawa maksud kombinasi perkataan ruang dan sinar.

Spesifikasi asal menampilkan Passo Sette dan Boon Luminas dijana oleh enjin 1.5 liter 3SZ-VE yang berkuasa 109PS pada 6,000rpm dan tork pada 4,400rpm. Enjin ini merupakan versi baru, namun tidak dapat disahkan sama ada ia turut dipasangkan pada model Perodua.

Versi pacuan hadapan ini berupaya mencapai kadar 15.6 kilometer (km) untuk setiap liter bahan api setelah diuji di Jepun. Corak pemanduan pula boleh dipantau dengan mudah menerusi indikator pada papan pemuka yang akan memberitahu pemandu sama ada cara pemanduannya ekonomikal atau tidak.

Model kompak Toyota Passo Sette ini berukuran 4,180 milimeter (mm) panjang, 1,695mm lebar dan ketinggiannya adalah 1,620mm dengan 2,750mm kepanjangan titik rodanya untuk memaksimumkan ruang dalam sepanjang 2,550mm.

Boon Luminas CX dengan bodykit agak panjang sedikit dengan 4,195mm. Dimensi lain yang disediakan oleh Toyota termasuklah 1,630mm ruang di antara barisan tempat duduk hadapan dan barisan tempat duduk belakang.

Jarak pintu boleh dibuka bagi penumpang adalah sehingga 935mm lebar untuk keluar masuk dan bagi pemandu, kelebarannya adalah 630mm. Sungguhpun mempunyai wheelbase yang panjang, roda diletakkan di tempat yang strategik yang membolehkan model ini memiliki radius pusingan 5.2 meter.

Toyota telah menyediakan Toyota Passo Sette ini dengan pelbagai penampilan yang menarik termasuklah sistem hiburan bagi tempat duduk belakang dengan monitor selebar 177 mm, pemain DVD dengan kebolehan untuk memainkan media yang berasingan bagi ruang hadapan dan belakang. Ia juga terdapat pilihan tanpa kunci iaitu dengan menggunakan key fob.

Banyak lagi spesifikasi menarik yang ditawarkan kepada pembeli di Jepun sebagai model JDM (Japan Domestic Market). Boon Luminas dilengkapi dengan music server yang membolehkan anda menyalin 660 minit lagu-lagu daripada CD ke sistem hiburan kereta.

Jadi, anda tidak perlu bersusah-payah untuk membawa CD ke mana-mana di dalam kereta. Pilihan ini juga terdapat pada Toyota Passo Sette. Bagi spesifikasi Jepun, ia menawarkan ciri-ciri keselamatan yang mungkin juga terdapat pada spesifikasi Perodua kelak.

Secara keseluruhannya, Passo Sette dan Boon Luminas ini mempunyai enam SRS Airbags vehicle stability control (VSC), Dynamic Support Headrests dan sistem brek ABS.
Kepada anda yang berhasrat untuk membeli MPV, ini adalah salah satu pilihan yang bakal ada di pasaran tidak lama lagi.

Tidak salah menunggu beberapa bulan lagi demi membuat pilihan yang tepat untuk memastikan bahawa pembelian kita berbaloi dengan wang yang dilaburkan.
avatar
J.Milan22
EXCO

Posts : 2416
Points : 2494
Join date : 14/04/2009
Location : Sempadan San Siroo.....

Back to top Go down

Re: Sembang Pasal Kereta

Post  J.Milan22 on Wed Jun 17, 2009 12:55 pm




AntarA GAmbaran Bakal MPV daripda Keluaran PERODUA>>>
nntikann...............
avatar
J.Milan22
EXCO

Posts : 2416
Points : 2494
Join date : 14/04/2009
Location : Sempadan San Siroo.....

Back to top Go down

Re: Sembang Pasal Kereta

Post  J.Milan22 on Thu Jun 18, 2009 11:26 am

EVO X RM159,000, Honda ST1300 pula RM49,888


KERETA polis peronda berprestasi tinggi, Mitsubishi Evolution X yang memantapkan lagi tugasan polis membanteras jenayah.
--------------------------------------------------------------------------------
KUALA LUMPUR - Kos sebenar bagi kereta peronda berprestasi tinggi Mitsubishi Evolution X (Manual) milik Polis Diraja Malaysia (PDRM) berharga RM159,000 seunit dan setiap satu dilengkapi aksesori tambahan bernilai RM8,000.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, kos tambahan itu bagi menjadikan kenderaan itu sesuai dijadikan kereta peronda.

Beliau berkata demikian dalam jawapan bertulis terhadap soalan Lim Lip Eng (DAP - Segambut) yang ingin tahu kos bagi setiap daripada 25 buah kereta itu.

Jelas Hishammuddin, kos asal kenderaan berprestasi tinggi berkenaan ialah RM151,000 seunit dan perolehan itu dilaksanakan secara rundingan terus dengan Mitsubishi Motors Malaysia Sdn. Bhd.

Katanya, kerajaan juga telah membeli 400 buah motosikal peronda Honda ST1300 dengan harga RM49,888 sebuah.
avatar
J.Milan22
EXCO

Posts : 2416
Points : 2494
Join date : 14/04/2009
Location : Sempadan San Siroo.....

Back to top Go down

Re: Sembang Pasal Kereta

Post  J.Milan22 on Tue Jul 28, 2009 4:06 pm

Tayar celup selamat dan boleh dipercayai


SEREMBAN - Tayar celup selamat dan boleh dipercayai, kata Sun Tyre Industries Sdn. Bhd. (Suntex), syarikat tayar celup terbesar di Malaysia.

Menurut Pengurus Besar Suntex, Chin Hon Meng, ramai yang tersalah anggap mengenai tayar celup dan mereka terkeliru dengan tayar potong atau toreh, yang dilaporkan sebelum ini sebagai tayar yang tidak selamat.

Hon Meng menjelaskan, tayar celup digunakan secara meluas di negara Barat selain lebih 60 peratus industri di Malaysia, termasuk pertanian, perlombongan, pengangkutan awam dan pengendalian kargo.

"Banyak kenderaan perdagangan ringan dan industri menggunakan tayar celup. Kira-kira 80 peratus pesawat dunia juga menggunakan tayar celup," katanya di sini semalam.

Menurut beliau, tayar celup juga dihasilkan bagi mengurangkan kos operasi kenderaan perdagangan, mengurangkan pelupusan tayar sekerap dan menjimatkan sumber asli dan tenaga.
avatar
J.Milan22
EXCO

Posts : 2416
Points : 2494
Join date : 14/04/2009
Location : Sempadan San Siroo.....

Back to top Go down

Re: Sembang Pasal Kereta

Post  zulkbo on Tue Jul 28, 2009 8:29 pm

Kawan berkenan benor keta ni...CHEVROLET CORVETTE Shocked Very Happy

avatar
zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Sembang Pasal Kereta

Post  koy101 on Sat Sep 19, 2009 5:21 am

huhuhu... xder off-roader ke kat dalam nih.... yg softcore pun ok laa.... huhuhu Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad

Ni sumer kaki pelesit jer.... aku nih dah ler had kelajuan maksima 90km/j jerr.... camner nak sembang... Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad
avatar
koy101
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1084
Points : 1132
Join date : 17/09/2009
Age : 43
Location : Temerloh / Bentong

http://www.kembara.net

Back to top Go down

Re: Sembang Pasal Kereta

Post  Yassin on Sat Sep 19, 2009 9:40 am

Teringin juge berkereta baru...tapi hak lama nak letok mana berase hati dia....huhuhuhu
avatar
Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Sembang Pasal Kereta

Post  J.Milan22 on Sat Sep 19, 2009 8:07 pm

zulkbo wrote:Kawan berkenan benor keta ni...CHEVROLET CORVETTE Shocked Very Happy


fuuhh kwn memng dok mampu doh nok amek hok ni...
skunk ni terinagn hok mitsubishi lancer hok nabil pakai tu plok...hehehehe



avatar
J.Milan22
EXCO

Posts : 2416
Points : 2494
Join date : 14/04/2009
Location : Sempadan San Siroo.....

Back to top Go down

Re: Sembang Pasal Kereta

Post  Oesandro Jr. on Tue Oct 13, 2009 5:01 pm

ha jumpa pun topik ni..agak2 bole kot post kat sini..

kwn nak tanya la rodongers kalo tau la..
ada pape info pasal replacement model proton waja.
dgr cite gunakan platform lancer..
koi terbaca kat link ni..www.paultan.org
avatar
Oesandro Jr.
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 343
Points : 350
Join date : 08/10/2009
Location : Dari jemapoh ke Manchestee singoh Melaka dulu

Back to top Go down

Re: Sembang Pasal Kereta

Post  ebe on Tue Oct 13, 2009 5:08 pm

Oesandro Jr. wrote:ha jumpa pun topik ni..agak2 bole kot post kat sini..

kwn nak tanya la rodongers kalo tau la..
ada pape info pasal replacement model proton waja.
dgr cite gunakan platform lancer..
koi terbaca kat link ni..www.paultan.org

setahu kawan waja mmg boleh salin evo6 terus.. takyah major modi

_________________



Download e-Book diatas & anda akan dibayar RM0.50 setiap download. Tiada bayaran | Free Of Charge | Belum cuba Belum tahu

avatar
ebe
Security Guard
Security Guard

Posts : 414
Points : 5452
Join date : 14/09/2009
Age : 33
Location : Technology Park Malaysia

http://www.bisneskad.biz

Back to top Go down

Re: Sembang Pasal Kereta

Post  Oesandro Jr. on Tue Oct 13, 2009 5:10 pm

ni dia develop based pd model lancer fortis/galant (nama kt jepun).
enjin tak tau pakai enjin apa..ada gamba dlm link yg aku bagi tu..
dorang tgh test drive..
avatar
Oesandro Jr.
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 343
Points : 350
Join date : 08/10/2009
Location : Dari jemapoh ke Manchestee singoh Melaka dulu

Back to top Go down

Re: Sembang Pasal Kereta

Post  Deto_8 on Tue Oct 13, 2009 5:12 pm


from Paul Tan website

WAJA REPLACEMENT MODEL???

_________________
bangga menjadi pioneer....bangga juga melihat orang lain berjaya...TAHNIAH!
avatar
Deto_8
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 5641
Points : 6570
Join date : 11/04/2009
Location : Saujana Utama & Jengka 3 [PCC 003]

Back to top Go down

Re: Sembang Pasal Kereta

Post  jasnoraizan on Tue Oct 13, 2009 5:19 pm

avatar
jasnoraizan
Timbalan Menteri Besar

Posts : 2512
Points : 2623
Join date : 20/07/2009
Location : Seksyen U5 shah alam/jengka 8

Back to top Go down

Re: Sembang Pasal Kereta

Post  Oesandro Jr. on Tue Oct 13, 2009 5:49 pm

haa...thanks deto tlg upload..
kalo rege ok..below rm80k..
mau x sabau nak tunggu launch ni..
avatar
Oesandro Jr.
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 343
Points : 350
Join date : 08/10/2009
Location : Dari jemapoh ke Manchestee singoh Melaka dulu

Back to top Go down

Re: Sembang Pasal Kereta

Post  jasnoraizan on Tue Oct 13, 2009 5:55 pm

PERDANA REPLACEMANT MODEL
avatar
jasnoraizan
Timbalan Menteri Besar

Posts : 2512
Points : 2623
Join date : 20/07/2009
Location : Seksyen U5 shah alam/jengka 8

Back to top Go down

Re: Sembang Pasal Kereta

Post  Oesandro Jr. on Tue Oct 13, 2009 5:57 pm

oit jasno..
apsal aok upload gambo asik kuor pangkoh jer..
x leh view..
ke gambo tu gambo x..hehe..
avatar
Oesandro Jr.
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 343
Points : 350
Join date : 08/10/2009
Location : Dari jemapoh ke Manchestee singoh Melaka dulu

Back to top Go down

Re: Sembang Pasal Kereta

Post  jasnoraizan on Tue Oct 13, 2009 6:00 pm

Oesandro Jr. wrote:oit jasno..
apsal aok upload gambo asik kuor pangkoh jer..
x leh view..
ke gambo tu gambo x..hehe..

DAH OK ..DAH..ada gambor nye...
avatar
jasnoraizan
Timbalan Menteri Besar

Posts : 2512
Points : 2623
Join date : 20/07/2009
Location : Seksyen U5 shah alam/jengka 8

Back to top Go down

Re: Sembang Pasal Kereta

Post  Oesandro Jr. on Tue Oct 13, 2009 6:01 pm

masih x kelihatan..
kalo lah kete replacement tu sebijik mcm kete bang bil kita ni,,
uishh..beh..
avatar
Oesandro Jr.
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 343
Points : 350
Join date : 08/10/2009
Location : Dari jemapoh ke Manchestee singoh Melaka dulu

Back to top Go down

Re: Sembang Pasal Kereta

Post  jasnoraizan on Tue Oct 13, 2009 6:05 pm

Oesandro Jr. wrote:masih x kelihatan..
kalo lah kete replacement tu sebijik mcm kete bang bil kita ni,,
uishh..beh..

kwn igat deme tok bg nengok lg la ..tu agok2nye....tggu launch baru blh kut....
avatar
jasnoraizan
Timbalan Menteri Besar

Posts : 2512
Points : 2623
Join date : 20/07/2009
Location : Seksyen U5 shah alam/jengka 8

Back to top Go down

Re: Sembang Pasal Kereta

Post  Oesandro Jr. on Tue Oct 13, 2009 6:08 pm

kalo ikutkan..
new model yg tgh test drive tu..
makna nyer..dh x lama dah kot nak launch..
xpe,,tunggu je la..
(tunggu, tunggu jugok..duit kena le kumpul)..
avatar
Oesandro Jr.
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 343
Points : 350
Join date : 08/10/2009
Location : Dari jemapoh ke Manchestee singoh Melaka dulu

Back to top Go down

Re: Sembang Pasal Kereta

Post  ebe on Wed Oct 14, 2009 4:18 pm

insyallah, kawan akan adakan warmup skit kat kedai usaha sama kawan ngan cousin di semenyeh.. kedai sparepart aka halfcut selepas raya haji...

buat sementara ni barang tak banyak lagi.. baru sahaja bawak masok satu kontenna...

kaki kaki kete tunggu kemunculanya

_________________



Download e-Book diatas & anda akan dibayar RM0.50 setiap download. Tiada bayaran | Free Of Charge | Belum cuba Belum tahu

avatar
ebe
Security Guard
Security Guard

Posts : 414
Points : 5452
Join date : 14/09/2009
Age : 33
Location : Technology Park Malaysia

http://www.bisneskad.biz

Back to top Go down

Re: Sembang Pasal Kereta

Post  Oesandro Jr. on Wed Oct 14, 2009 4:59 pm

kasi up ler contoh2 spare part??
avatar
Oesandro Jr.
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 343
Points : 350
Join date : 08/10/2009
Location : Dari jemapoh ke Manchestee singoh Melaka dulu

Back to top Go down

Re: Sembang Pasal Kereta

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 3 of 6 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum