Selamat Datang ke Komuniti Anak Pahang. Forum untuk apa jua berkaitan dengan negeri tercinta

Terima kasih atas sokongan
Log in

I forgot my password

MALAYSIA FUTSAL E-FANS & MEDIA 2010

Wed Apr 07, 2010 5:53 pm by Deto_8

Futsal E-fans & Media Edisi Ketiga Tahun 2010 dijangka diadakan pada 5hb June 2010, Sabtu.

Insya Allah PCC akan menghantar 1 team....

Meeting penyelarasan akan dibuat dalam masa terdekat.


Comments: 42

PCC MENYOKONG KEMPEN HARAPAN TANPA SUARA - KAMI PRIHATIN

Wed Apr 28, 2010 1:25 pm by sakur@86



Comments: 19

Facebook
Pahang Community on Facebook
Pahang Sports Zone FB
Pahang Sports Zone on Facebook

Bergurau biar bertempat...

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

Bergurau biar bertempat...

Post  apens7 on Tue Nov 17, 2009 1:07 pm

PADA Jumaat lalu, 13 November 2009 saya menonton rancangan Al-Kulliyah yang mengupas persoalan tentang Gurau Biar Bertempat. Pada pagi minggu ini hati saya tersentap apabila membaca berita tentang seorang pemuda, Mohd. Taufiq Norzan yang telah menemui ajal di tangan polis kerana mengamuk disebabkan oleh gurauan tidak bertempat oleh rakan-rakan beliau sendiri.

Saya tidak dapat bayangkan selain dari gurauan atas dasar apakah teman-teman Allahyarham sanggup meninggalkan beliau seorang diri di tempat yang begitu jauh. Alor Setar ke Arau bukannya dekat, 60km, jika berkereta pun memakan masa hampir sejam.

Mungkin kita terfikir kenapa Mohd. Taufiq sanggup menggagahkan diri berjalan kaki untuk pulang pada malam itu juga. Mungkin ketika ditinggalkan dalam poket beliau hanya ada beberapa sen sahaja. Daripada berjalan kaki di tengah terik matahari lebih baik beliau menapak pada malam itu juga.

Cuba bayangkan, wahai teman-teman yang telah meninggalkan Mohd. Taufiq pada malam itu, betapa perit dan sengsaranya beliau ketika menapak selangkah demi selangkah.

Ketika orang lain sedang tidur dan ketika embun jantan menitis, beliau berjalan dan terus berjalan. Cuba bayangkan betapa letih dan lapar pemuda itu ketika itu. Enam jam lamanya beliau berjalan.

Mungkin ada ketika hujan turun dan mungkin tapak kaki beliau telah melecet. Jangan kita lupa, di rumah mungkin ibu dan bapa beliau tidak dapat tidur semalaman memikirkan ke mana menghilangnya anak mereka, tidak pulang-pulang hingga ke pagi.

Memikirkan perkara seperti ini saya rasa amat sedih dengan nasib yang menimpa beliau selepas itu. Mungkin beliau terlalu mengikut perasaan tapi dengan apa yang beliau lalui sepanjang malam mungkin perasaan dan fikiran beliau telah dirasuk dengan perkara-perkara buruk.

Saya ingin mengambil kesempatan di sini untuk menasihatkan anak-anak muda, bergurau itu biarlah ada batasannya. Cubalah bayangkan jika diri sendiri diperlakukan begitu, apakah kita juga sanggup menerimanya?

Kerana perkara seperti ini, ada nyawa yang melayang. Bayangkan betapa mudanya beliau, baru 21 tahun. Memang ajal maut itu di tangan Tuhan tapi cara kematian beliau itu amat menyedihkan. Kawan-kawan yang telah menganiaya beliau patut insaf dan merasa berdosa seumur hidup mereka. - utusan.com.my

apens7
EXCO

Posts : 2343
Points : 2445
Join date : 15/04/2009

Back to top Go down

Re: Bergurau biar bertempat...

Post  edi on Tue Nov 17, 2009 1:21 pm

Kwn takot nk brguro ngan org, takot org makan hati...Tak slamat idup kwn.

edi
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 302
Points : 303
Join date : 11/11/2009

Back to top Go down

Re: Bergurau biar bertempat...

Post  ozzy on Tue Nov 17, 2009 1:54 pm

Tapi citer dalam paper hari ni..lain lak apen kata kwn dia..mmmm Rolling Eyes

ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Bergurau biar bertempat...

Post  Qaisara on Tue Nov 17, 2009 2:42 pm

koi tk bper tau pulok kisah ni...
nk rujuk paper apa ni... tarikh bila?
Shocked

Qaisara
Ketua Kampung
Ketua Kampung

Posts : 104
Points : 116
Join date : 10/11/2009
Location : Balok, Kuantan, Pahang

Back to top Go down

Re: Bergurau biar bertempat...

Post  ozzy on Tue Nov 17, 2009 2:46 pm

Qaisara wrote:koi tk bper tau pulok kisah ni...
nk rujuk paper apa ni... tarikh bila?
Shocked

media

ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Bergurau biar bertempat...

Post  sakur@86 on Tue Nov 17, 2009 2:47 pm

xtau la pasal berite ni....ngape die mati kat tgn polis???paper pe ngn ari pe punye?

sakur@86
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 673
Points : 708
Join date : 24/07/2009
Age : 30
Location : Bera

Back to top Go down

Re: Bergurau biar bertempat...

Post  SHARK on Tue Nov 17, 2009 2:52 pm

rasanya tak patut polis tu tembak sampai mati..kot ye pun dia dah mengamuk dan hilang pertimbangan nak serang orang...apa salahnya tembok kat kaki je..bukannya dia ada pistol...kwn pun sedih baca cerita ni kemarin...mak dia on the way ke tempat kejadian...tapi blum sempat sampai tiba2 kedengaran bunyi tembakan.. sekali anak dia dah kena tembak ngan polis...

Polis skang makin hari makin menjadi-jadi tembak orang.. kalau iyer penjenayah kejam tu lain cerita.. ini banyak menimbulkan persoalan... ahli parlimen Arau dengar cerita suruh polis jawab kenapa bleh sampai jadi mcm tu... betul ke ikut prosedur?

SHARK
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 588
Points : 600
Join date : 16/04/2009
Age : 38
Location : Empangan Klang Gate

Back to top Go down

Re: Bergurau biar bertempat...

Post  Jeck Sparow on Tue Nov 17, 2009 2:57 pm

sharkrun wrote:rasanya tak patut polis tu tembak sampai mati..kot ye pun dia dah mengamuk dan hilang pertimbangan nak serang orang...apa salahnya tembok kat kaki je..bukannya dia ada pistol...kwn pun sedih baca cerita ni kemarin...mak dia on the way ke tempat kejadian...tapi blum sempat sampai tiba2 kedengaran bunyi tembakan.. sekali anak dia dah kena tembak ngan polis...

Polis skang makin hari makin menjadi-jadi tembak orang.. kalau iyer penjenayah kejam tu lain cerita.. ini banyak menimbulkan persoalan... ahli parlimen Arau dengar cerita suruh polis jawab kenapa bleh sampai jadi mcm tu... betul ke ikut prosedur?

Yang menembak tu rasanyer bukan golongan sharp shooter kot tu yang boleh tembak sampai mati..
kot yer pun la tembak la kawasan yang tak mengacam nyawa

Jeck Sparow
A.D.O
A.D.O

Posts : 1467
Points : 1874
Join date : 15/05/2009
Location : Bera

Back to top Go down

Re: Bergurau biar bertempat...

Post  Qaisara on Tue Nov 17, 2009 3:01 pm

sharkrun wrote:
Polis skang makin hari makin menjadi-jadi tembak orang.. kalau iyer penjenayah kejam tu lain cerita.. ini banyak menimbulkan persoalan... ahli parlimen Arau dengar cerita suruh polis jawab kenapa bleh sampai jadi mcm tu... betul ke ikut prosedur?

betul tu... yg baru2 ni polis menembak mati 5 penjenayah sekaligus tu pn ramai yg pertikaikan...
wlu pn dorg penjenayah tp patut2 lh...

Qaisara
Ketua Kampung
Ketua Kampung

Posts : 104
Points : 116
Join date : 10/11/2009
Location : Balok, Kuantan, Pahang

Back to top Go down

Re: Bergurau biar bertempat...

Post  sakur@86 on Tue Nov 17, 2009 3:03 pm

xpuas hati btul la dgn polis ni...nilah yg dikatakn xprofesional lgsung!...sape xbengang dah kene wat ge2...sian kat mak bdk 2....

sakur@86
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 673
Points : 708
Join date : 24/07/2009
Age : 30
Location : Bera

Back to top Go down

Re: Bergurau biar bertempat...

Post  ozzy on Tue Nov 17, 2009 3:09 pm

sakur@86 wrote:xpuas hati btul la dgn polis ni...nilah yg dikatakn xprofesional lgsung!...sape xbengang dah kene wat ge2...sian kat mak bdk 2....

Baca dan amatilah bebetul..x elok buat tuduhan melulu gitu..aok x tanya ke kenapa budak yg kena tembak tu mengamok dgn rakan dia hingga cedera?? pastu ugut nak bunuh pulak rakan dia tu ??..

ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Bergurau biar bertempat...

Post  acey on Tue Nov 17, 2009 3:12 pm

koi sedih juga la ngan apa yg berlaku, tapi tak boleh la nak salahkan polis pulok, cause kita tak ada kat situ n tak nampak. kalu org dah melibas parang kat polis, n demi keselamatan la polis perlu menembak rasanya. kalu ada masalah polis tak ikut prosedur, keluarga boleh bawa kes pada pihak yg berwajib

jangan la kutuk polis semata2, kan polis hanya menjalankan tugas

acey
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 266
Points : 269
Join date : 23/07/2009

Back to top Go down

Re: Bergurau biar bertempat...

Post  Mrcipizs on Tue Nov 17, 2009 3:16 pm

polis kata dia xdpt aim kaki... budak tu bergerak2...


Mrcipizs
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1106
Points : 1131
Join date : 15/04/2009
Age : 35
Location : Angkasa?

Back to top Go down

Re: Bergurau biar bertempat...

Post  cikacung on Tue Nov 17, 2009 3:21 pm

acey wrote:koi sedih juga la ngan apa yg berlaku, tapi tak boleh la nak salahkan polis pulok, cause kita tak ada kat situ n tak nampak. kalu org dah melibas parang kat polis, n demi keselamatan la polis perlu menembak rasanya. kalu ada masalah polis tak ikut prosedur, keluarga boleh bawa kes pada pihak yg berwajib

jangan la kutuk polis semata2, kan polis hanya menjalankan tugas

Mengikut jiran kawan,(org perlis, x jauh dr tempat kejadian), sebelum dia mengamuk, dia dah gi balai polis, bgtau yg dia nak mengamuk. Yg herannya polis x mau tangkap dia masa tu, alasannya x berani sebab dia bwk senjata tajam. Masa polis tembak tu mak bapak dia ada dlm jarak 10 meter je dr anak dia. Satu lg yg pelik, masa budak tu rebah, tangan dia bergari!

cikacung
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 171
Points : 173
Join date : 27/09/2009
Age : 45
Location : j3/KHTP,Kulim

Back to top Go down

Re: Bergurau biar bertempat...

Post  Qaisara on Tue Nov 17, 2009 3:25 pm

Pemuda amuk mati ditembak polis
14/11/2009 2:53pm

Kangar 14 Nov. - Polis menembak mati seorang pemuda yang mengamuk mahu membunuh rakannya di Guar Sanji, Arau di sini kira-kira pukul 5.30 pagi tadi.

Pemangku Ketua Polis Perlis, Datuk Jamshah Mustapa berkata, Mohd. Taufiq Norzan, 21, ditembak ketika cuba menyerang polis yang memujuknya agar tidak ke rumah rakan yang mahu dibunuhnya. - Utusan

Qaisara
Ketua Kampung
Ketua Kampung

Posts : 104
Points : 116
Join date : 10/11/2009
Location : Balok, Kuantan, Pahang

Back to top Go down

Re: Bergurau biar bertempat...

Post  ozzy on Tue Nov 17, 2009 3:26 pm

cikacung wrote:
acey wrote:koi sedih juga la ngan apa yg berlaku, tapi tak boleh la nak salahkan polis pulok, cause kita tak ada kat situ n tak nampak. kalu org dah melibas parang kat polis, n demi keselamatan la polis perlu menembak rasanya. kalu ada masalah polis tak ikut prosedur, keluarga boleh bawa kes pada pihak yg berwajib

jangan la kutuk polis semata2, kan polis hanya menjalankan tugas

Mengikut jiran kawan,(org perlis, x jauh dr tempat kejadian), sebelum dia mengamuk, dia dah gi balai polis, bgtau yg dia nak mengamuk. Yg herannya polis x mau tangkap dia masa tu, alasannya x berani sebab dia bwk senjata tajam. Masa polis tembak tu mak bapak dia ada dlm jarak 10 meter je dr anak dia. Satu lg yg pelik, masa budak tu rebah, tangan dia bergari!

Kalau keluarga kata betul la gitu..bawa je kes ke mahkamah..

ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Bergurau biar bertempat...

Post  SHARK on Tue Nov 17, 2009 3:27 pm

acey wrote:koi sedih juga la ngan apa yg berlaku, tapi tak boleh la nak salahkan polis pulok, cause kita tak ada kat situ n tak nampak. kalu org dah melibas parang kat polis, n demi keselamatan la polis perlu menembak rasanya. kalu ada masalah polis tak ikut prosedur, keluarga boleh bawa kes pada pihak yg berwajib

jangan la kutuk polis semata2, kan polis hanya menjalankan tugas

bukan kutuk, kritik...

memang boleh bawak kes..tapi nyawa hilang tak boleh ganti weh...tak kena kat kita...cuba kena kat sedara mara kita...keknya skang nih polis macam jadik pencabut nyawa plak... itu persepsi yg masyarakat sekarang rasa...ada family kat kelang tu, tak dapat menanggung tekanan hingga sanggup minum racun (or is it paraquat?) dan bagi anak2 dia sekali minum sebab terlampau sedih adik dia kena tembak dengan polis... (salah sorang dari 5 yg kena tembak baru2 nih) memang la polis cakap adik dia tu penjenayah... tapi tu kata polis...polis bukan maksum..

sorry le bagi yg keja polis atau sedara mara/ayah polis...ini cuma pendapat kawan..tak semestinya pendapat majoriti...

SHARK
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 588
Points : 600
Join date : 16/04/2009
Age : 38
Location : Empangan Klang Gate

Back to top Go down

Re: Bergurau biar bertempat...

Post  cikacung on Tue Nov 17, 2009 3:31 pm

mak bapak budak tu dah tekad nak saman polis dan kerajaan malaysia. Dah ambik lawyer dah...... tunggu dan lihat je la......

cikacung
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 171
Points : 173
Join date : 27/09/2009
Age : 45
Location : j3/KHTP,Kulim

Back to top Go down

Re: Bergurau biar bertempat...

Post  ozzy on Tue Nov 17, 2009 3:31 pm

sharkrun wrote:
acey wrote:koi sedih juga la ngan apa yg berlaku, tapi tak boleh la nak salahkan polis pulok, cause kita tak ada kat situ n tak nampak. kalu org dah melibas parang kat polis, n demi keselamatan la polis perlu menembak rasanya. kalu ada masalah polis tak ikut prosedur, keluarga boleh bawa kes pada pihak yg berwajib

jangan la kutuk polis semata2, kan polis hanya menjalankan tugas

bukan kutuk, kritik...

memang boleh bawak kes..tapi nyawa hilang tak boleh ganti weh...tak kena kat kita...cuba kena kat sedara mara kita...keknya skang nih polis macam jadik pencabut nyawa plak... itu persepsi yg masyarakat sekarang rasa...ada family kat kelang tu, tak dapat menanggung tekanan hingga sanggup minum racun (or is it paraquat?) dan bagi anak2 dia sekali minum sebab terlampau sedih adik dia kena tembak dengan polis... (salah sorang dari 5 yg kena tembak baru2 nih) memang la polis cakap adik dia tu penjenayah... tapi tu kata polis...polis bukan maksum..

sorry le bagi yg keja polis atau sedara mara/ayah polis...ini cuma pendapat kawan..tak semestinya pendapat majoriti...

andai satu hari kena kat kita..tetiba polis tak buat tindakan apa2..mende pulok kita nak kata yek...

ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Bergurau biar bertempat...

Post  SHARK on Tue Nov 17, 2009 3:32 pm

Qaisara wrote:Pemuda amuk mati ditembak polis
14/11/2009 2:53pm

Kangar 14 Nov. - Polis menembak mati seorang pemuda yang mengamuk mahu membunuh rakannya di Guar Sanji, Arau di sini kira-kira pukul 5.30 pagi tadi.

Pemangku Ketua Polis Perlis, Datuk Jamshah Mustapa berkata, Mohd. Taufiq Norzan, 21, ditembak ketika cuba menyerang polis yang memujuknya agar tidak ke rumah rakan yang mahu dibunuhnya. - Utusan

cerita Utusan tu terlalu pendek....byk persoalan dari jawapan..

SHARK
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 588
Points : 600
Join date : 16/04/2009
Age : 38
Location : Empangan Klang Gate

Back to top Go down

Re: Bergurau biar bertempat...

Post  Jeck Sparow on Tue Nov 17, 2009 3:32 pm

andai satu hari kena kat kita..tetiba polis tak buat tindakan apa2..mende pulok kita nak kata yek...


Tu la lumrah hidup kat dunia ni.. kita jadi apa pun selagi hayat ni event kita ni Raja pun kita tak boleh nak puaskan hati sesiapa

Jeck Sparow
A.D.O
A.D.O

Posts : 1467
Points : 1874
Join date : 15/05/2009
Location : Bera

Back to top Go down

Re: Bergurau biar bertempat...

Post  ozzy on Tue Nov 17, 2009 3:34 pm

Jeck Sparow wrote:andai satu hari kena kat kita..tetiba polis tak buat tindakan apa2..mende pulok kita nak kata yek...


Tu la lumrah hidup kat dunia ni.. kita jadi apa pun selagi hayat ni event kita ni Raja pun kita tak boleh nak puaskan hati sesiapa

yezzzaaaaaaaa..jawapan yg kwn nak dgr..bukan hanya asyik nak salahkan org lain..

ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Bergurau biar bertempat...

Post  cikacung on Tue Nov 17, 2009 3:36 pm

Jeck Sparow wrote:andai satu hari kena kat kita..tetiba polis tak buat tindakan apa2..mende pulok kita nak kata yek...


Tu la lumrah hidup kat dunia ni.. kita jadi apa pun selagi hayat ni event kita ni Raja pun kita tak boleh nak puaskan hati sesiapa

masa tu boleh ngate polis lg hehe.....

cikacung
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 171
Points : 173
Join date : 27/09/2009
Age : 45
Location : j3/KHTP,Kulim

Back to top Go down

Re: Bergurau biar bertempat...

Post  sakur@86 on Tue Nov 17, 2009 3:37 pm

XKISAH LA...TEMBAK LA TEMPAT LAIN...MENTANG DIE ADE PISTOL....2 LA KOI CAKAP XPROFESIONAL TADI...TEMBAK BAHU JEK K....XPUN POLIS 2 MESTI BRU FIRST TIME DPT KES 2 MAIN PKAI TEMBAK JEK 2...

sakur@86
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 673
Points : 708
Join date : 24/07/2009
Age : 30
Location : Bera

Back to top Go down

Re: Bergurau biar bertempat...

Post  ozzy on Tue Nov 17, 2009 3:39 pm

sakur@86 wrote:XKISAH LA...TEMBAK LA TEMPAT LAIN...MENTANG DIE ADE PISTOL....2 LA KOI CAKAP XPROFESIONAL TADI...TEMBAK BAHU JEK K....XPUN POLIS 2 MESTI BRU FIRST TIME DPT KES 2 MAIN PKAI TEMBAK JEK 2...

polis tu mmg nak tembak kat tpt lain tapi org tu ngelak tu yg kena pulak tpt lain..hehe

ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Bergurau biar bertempat...

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum