Selamat Datang ke Komuniti Anak Pahang. Forum untuk apa jua berkaitan dengan negeri tercinta

Terima kasih atas sokongan
Log in

I forgot my password

MALAYSIA FUTSAL E-FANS & MEDIA 2010

Wed Apr 07, 2010 5:53 pm by Deto_8

Futsal E-fans & Media Edisi Ketiga Tahun 2010 dijangka diadakan pada 5hb June 2010, Sabtu.

Insya Allah PCC akan menghantar 1 team....

Meeting penyelarasan akan dibuat dalam masa terdekat.


Comments: 42

PCC MENYOKONG KEMPEN HARAPAN TANPA SUARA - KAMI PRIHATIN

Wed Apr 28, 2010 1:25 pm by sakur@86



Comments: 19

Facebook
Pahang Community on Facebook
Pahang Sports Zone FB
Pahang Sports Zone on Facebook

7 Cara Memotivasikan Diri Di Pagi Hari

View previous topic View next topic Go down

7 Cara Memotivasikan Diri Di Pagi Hari

Post  Jeck Sparow on Tue Nov 24, 2009 3:56 pm

1. Bersyukur, bersyukur, bersyukur.
Bersyukurlah sebab anda masih diberi peluang untuk meneruskan hidup, anda juga masih ada kesempatan untuk melakukan yang terbaik hari ini, lebih baik dari yang kelmarin.

2. Tekad Bermotivasi.
Pasang niat dalam hati yang anda mahu jadi bersemangat sepenuhnya. Ambil beberapa artikel-artikel motivasi pendek dan baca dalam seminit dua.
Di waktu awal pagi, jangan buka email, baca newspaper, baca gosip-gosip mahupun join sesi mengumpat bersama kawan-kawan. Sebab, ia menerbitkan energi negatif lalu menghalang anda dari bermotivasi sepanjang hari.

3. Dekatkan Diri Dengan Sesi Motivasi.

Ikuti sesi-sesi motivasi di media, misalnya Motivasi Pagi di TV3 dan sesi motivasi Dr Izzy di Hot FM. Luangkan masa 3-5 minit memberi motivasi pada diri sendiri melalui sesi-sesi motivasi pendek ni.
Motivasi harus dijaga, sebab kalau tak di jaga ia mudah turun. Kesannya, anda menjadi tidak bersemangat, lemah longlai dan lemas.

4. Dalam Apa Jua Yang Anda Buat, Mulakan Dengan Bismillah.
Bila anda mula punch card nak masuk kerja, baca bismillah, moga anda dijauhkan dari bisikan syaitan yang membuat anda lalai, mengantuk, macam tak cukup ¡cas betri¢ saja.
Andai kata anda seorang pelajar, bermula dari nak masuk kelas, duduk di kerusi anda dan mula nak bukak buku, mulakan semuanya dengan bismillah. Moga apa jua yang anda lakukan mendapat keberkatan.
Masuk saje ke dalam kelas, pasang niat anda mahu menuntut ilmu. Bila istiqamah melakukannya, anda punya peluang cerah untuk menjadi cemerlang!

5. Set Target Kemajuan Diri Sendiri

Ini juga kurang dititikberatkan. Bila dah keluar rumah sama ada ke kelas atau ke tempat kerja, kita tak tahu apa yang kita nak capai hari tu. Betul tak?
Kita hanya nak sampai di sana, bekerja (atau menghadiri kelas) lepas tu nanti petang balik rumah, berehat, makan, minum, pastu tidur. Esok pagi, bangun dan perkara sama berulang lagi.
Hidup Anda bagai dalam 1 bulatan, situ-situ saja.
Mulai hari ini, ubah sikap anda. Set target apa yang anda mahu capai, lagi best setkan untuk setiap hari.
Andai anda seorang pelajar, set target berapa bab yang anda nak ulangkaji, berapa buah buku yang anda nak baca dalam minggu ni, berapa soalan anda nak bertanya pada lecturer atau guru anda nanti.
Andai anda seorang usahawan, set target berapa jualan yang anda nak capai hari ini dan berapa keuntungan yang anda nak dapat hasil dari bisnes anda. Set juga apa yang anda nak pelajari hari ni dalam bidang bisnes anda.
Andai anda seorang pekerja, set berapa tugas yang anda nak siapkan dan set limit masa untuk anda menyiapkan segalanya. Kecekapan seorang pekerja di nilai dari kepantasan, ketepatan dan kekemasan.

6. Lihat Warna Cerah
Warna boleh mempengaruhi mood. Warna cerah membuat kita jadi energetik, ceria dan penuh dengan idea.
Setiap hari, lihat warna-warna yang cerah seperti kuning, merah, biru dan hijau. Cara ni saya dah test sendiri, berkesan sungguh!
Dekatkan diri dengan benda-benda berwarna cerah sebab ia mampu merubah mood anda menjadi positif.

7. Penuhkan Hati Dengan Kemaafan
Lepaskan segala yang dulu-dulu. Maafkan orang diwaktu pagi, maafkan kesalahan semuanya dari dulu sampai sekarang.
Lepaskan dendam, rasa tak puas hati, geram, sakit hati dan yang sewaktu dengannya.
Andai emosi-emosi negatif ni bersarang di hati (walaupun sedikit) ia menghalang motivasi. Kesannya, anda jadi orang yang tak bersemangat langsung.
Lebih teruk, anda jadi orang yang berfikiran negatif, hanya nampak yang negatif dalam diri setiap orang, setiap situasi dan setiap benda.

Anda mesti berubah untuk kemajuan diri.
Berani Berubah Untuk Kecemerlangan Hidup.


Dipetik dari buku yang penah di baca penulis dia dah tak ingat

Jeck Sparow
A.D.O
A.D.O

Posts : 1467
Points : 1874
Join date : 15/05/2009
Location : Bera

Back to top Go down

Re: 7 Cara Memotivasikan Diri Di Pagi Hari

Post  zulkbo on Tue Nov 24, 2009 5:41 pm

bravo jeck..
tapi koi selalu gi kerja semangat jer
sebab tempat kerja koi boleh tido kalau letih@ngantuk
hu hu hu... Very Happy

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: 7 Cara Memotivasikan Diri Di Pagi Hari

Post  labu sayong on Tue Nov 24, 2009 8:13 pm

Mulakan hari anda dengan senyuman dan keceriaan walaupun anda dilanda masalah...
senyum, senyum dan senyum....kerana hari yang baik bermula dengan pagi yang indah..sori ye kak jeck koi menokok tamboh...

labu sayong
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 598
Points : 623
Join date : 09/06/2009
Age : 31
Location : Johor/Jengka 4

Back to top Go down

Re: 7 Cara Memotivasikan Diri Di Pagi Hari

Post  Deto_8 on Tue Nov 24, 2009 9:45 pm

very good info....thanks

_________________
bangga menjadi pioneer....bangga juga melihat orang lain berjaya...TAHNIAH!

Deto_8
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 5641
Points : 6570
Join date : 11/04/2009
Location : Saujana Utama & Jengka 3 [PCC 003]

Back to top Go down

Re: 7 Cara Memotivasikan Diri Di Pagi Hari

Post  strikerbuncit on Tue Nov 24, 2009 11:15 pm

Memotivasikan diri diwaktu mlm ade x?

*kwn xda bini..patotla xda motivasi..ekeke

strikerbuncit
Ahli Dewan Undangan Negeri

Posts : 1885
Points : 2077
Join date : 29/04/2009
Location : [PCC023] - Putrajaya / Old Trafford

Back to top Go down

Re: 7 Cara Memotivasikan Diri Di Pagi Hari

Post  zulkbo on Tue Nov 24, 2009 11:18 pm

strikerbuncit wrote:Memotivasikan diri diwaktu mlm ade x?

*kwn xda bini..patotla xda motivasi..ekeke

kawin ler cepat..
aok nengok jeck
siang -siang dah tido
motivasi la tu..
hu hu hu Very Happy

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: 7 Cara Memotivasikan Diri Di Pagi Hari

Post  strikerbuncit on Tue Nov 24, 2009 11:23 pm

zulkbo wrote:
strikerbuncit wrote:Memotivasikan diri diwaktu mlm ade x?

*kwn xda bini..patotla xda motivasi..ekeke

kawin ler cepat..
aok nengok jeck
siang -siang dah tido
motivasi la tu..
hu hu hu Very Happy

hahaha..suami jeck baru blik outstation tu..
motivasi kaw kaw punyer..
ekekeke...
insyaallah bulan 1 ni..
kwn akan ada 'bantal peluk'..
bounce Laughing

strikerbuncit
Ahli Dewan Undangan Negeri

Posts : 1885
Points : 2077
Join date : 29/04/2009
Location : [PCC023] - Putrajaya / Old Trafford

Back to top Go down

Re: 7 Cara Memotivasikan Diri Di Pagi Hari

Post  ikha on Tue Nov 24, 2009 11:25 pm

senyum2 la di pagi hari..
Very Happy

ikha
Orang Kampung
Orang Kampung

Posts : 69
Points : 83
Join date : 05/11/2009
Age : 27
Location : Jelatek

Back to top Go down

Re: 7 Cara Memotivasikan Diri Di Pagi Hari

Post  strikerbuncit on Tue Nov 24, 2009 11:27 pm

ikha wrote:senyum2 la di pagi hari..
Very Happy

eh,ikha ada la..tak tido ke?
along dh masuk tido lum?ekeke..
yela,kwn syumla pagi2 je
ptg&mlm monyok balik..hihi

strikerbuncit
Ahli Dewan Undangan Negeri

Posts : 1885
Points : 2077
Join date : 29/04/2009
Location : [PCC023] - Putrajaya / Old Trafford

Back to top Go down

Re: 7 Cara Memotivasikan Diri Di Pagi Hari

Post  ikha on Tue Nov 24, 2009 11:30 pm

strikerbuncit wrote:
ikha wrote:senyum2 la di pagi hari..
Very Happy

eh,ikha ada la..tak tido ke?
along dh masuk tido lum?ekeke..
yela,kwn syumla pagi2 je
ptg&mlm monyok balik..hihi

uitt!!
nie da lari topik nie..
hehehe!!
kol 12 bru tid0 la.
yg dia tu nape x tid0 lg..
jgn la gtu..
kte kna sntiasa senyum wlaupun de org yg sketkn hati kte..
Very Happy

ikha
Orang Kampung
Orang Kampung

Posts : 69
Points : 83
Join date : 05/11/2009
Age : 27
Location : Jelatek

Back to top Go down

Re: 7 Cara Memotivasikan Diri Di Pagi Hari

Post  zulkbo on Tue Nov 24, 2009 11:31 pm

strikerbuncit wrote:
ekekeke...
insyaallah bulan 1 ni..
kwn akan ada 'bantal peluk'.. [/color]bounce Laughing


good job
well done
congratulation..
ramai la pompuan
yang akan menangisinya...
hu hu hu cheers

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: 7 Cara Memotivasikan Diri Di Pagi Hari

Post  ikha on Tue Nov 24, 2009 11:34 pm

zulkbo wrote:
strikerbuncit wrote:
ekekeke...
insyaallah bulan 1 ni..
kwn akan ada 'bantal peluk'.. [/color]bounce Laughing


good job
well done
congratulation..
ramai la pompuan
yang akan menangisinya...
hu hu hu cheers

hahaha!!!
Laughing

ikha
Orang Kampung
Orang Kampung

Posts : 69
Points : 83
Join date : 05/11/2009
Age : 27
Location : Jelatek

Back to top Go down

Re: 7 Cara Memotivasikan Diri Di Pagi Hari

Post  zulkbo on Tue Nov 24, 2009 11:39 pm

ikha wrote:

hahaha!!!
Laughing

sukanya ikha
bukan sama nangis ker
ooo..dia ada alonggg Razz

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: 7 Cara Memotivasikan Diri Di Pagi Hari

Post  Jeck Sparow on Wed Nov 25, 2009 9:37 am

strikerbuncit wrote:

hahaha..suami jeck baru blik outstation tu..
motivasi kaw kaw punyer..
ekekeke...
insyaallah bulan 1 ni..
kwn akan ada 'bantal peluk'..
bounce Laughing

idok ler gitu letih wehhh siang keje balik rumah nak buat keje umah pulok kadang tak sedor dah tertido.. hajat nak ngk tv tapi tv yang nengok kawan hehehe

Jeck Sparow
A.D.O
A.D.O

Posts : 1467
Points : 1874
Join date : 15/05/2009
Location : Bera

Back to top Go down

Re: 7 Cara Memotivasikan Diri Di Pagi Hari

Post  Sponsored content Today at 11:38 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum