Selamat Datang ke Komuniti Anak Pahang. Forum untuk apa jua berkaitan dengan negeri tercinta

Terima kasih atas sokongan
Log in

I forgot my password

MALAYSIA FUTSAL E-FANS & MEDIA 2010

Wed Apr 07, 2010 5:53 pm by Deto_8

Futsal E-fans & Media Edisi Ketiga Tahun 2010 dijangka diadakan pada 5hb June 2010, Sabtu.

Insya Allah PCC akan menghantar 1 team....

Meeting penyelarasan akan dibuat dalam masa terdekat.


Comments: 42

PCC MENYOKONG KEMPEN HARAPAN TANPA SUARA - KAMI PRIHATIN

Wed Apr 28, 2010 1:25 pm by sakur@86



Comments: 19

Facebook
Pahang Community on Facebook
Pahang Sports Zone FB
Pahang Sports Zone on Facebook

Rumah wanita bujang musnah dijilat api

View previous topic View next topic Go down

Rumah wanita bujang musnah dijilat api

Post  along on Mon Dec 07, 2009 11:00 am


HAMIDAH Alias berdiri di atas tapak rumahnya yang musnah dalam kebakaran di Perumahan Awam Kos Rendah Jerantut Feri, Jerantut, semalam.

JERANTUT 2 Dis. - Seorang wanita yang masih bujang hilang tempat tinggal apabila rumah papan miliknya musnah dalam kebakaran di Perumahan Awam Kos Rendah Jerantut Feri, di sini hari ini.

Kejadian pada pukul 7.20 pagi itu berlaku ketika Hamidah Alias, 48, keluar bekerja di sebuah kilang berdekatan kawasan perumahan tersebut.

Mangsa yang tinggal berseorangan di rumah itu memberitahu, dia dimaklumkan oleh jirannya tentang kebakaran itu dan bergegas pulang untuk menyelamatkan harta bendanya.

Bagaimanapun, katanya, dia gagal untuk menyelamatkan barangan rumahnya kerana api marak begitu pantas.

"Saya berterima kasih kepada jiran yang bertungkus-lumus memadamkan api. Pada masa yang sama, saya turut bersyukur kerana tiada sesiapa yang cedera dalam kejadian itu," katanya ketika ditemui di tempat kejadian di sini.

Sementara itu, jirannya, Yunah Ismail, 60, berkata, dia tidak menyangka bunyi bising di luar rumahnya merupakan suara penduduk yang membantu memadamkan api di rumah Hamidah.

"Jeritan kuat jiran menyebabkan saya keluar untuk melihat apa yang berlaku," katanya.

Warga emas itu memberitahu, api marak dengan pantas menjilat keseluruhan rumah papan berkenaan sebelum sebuah jentera bomba dan penyelamat tiba.

Dalam pada itu, Ketua Penjaga Balai Bomba dan Penyelamat Jerantut, Roslan Abu Talib berkata, pihaknya menerima panggilan pada pukul 9.24 pagi dan tiba di tempat kejadian bersama dua jentera dan 11 anggota.

"Sebaik sahaja sampai, kami dapati rumah papan berusia hampir 20 tahun itu hangus dan kami berjaya mengawal api daripada merebak ke rumah bersebelahan," katanya.

Menurut Roslan, pihaknya sedang menyiasat punca kebakaran dan kerugian yang dialami mangsa.

Sementara itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tahan, Datuk Wan Amizan Wan Abdul Razak yang melawat tempat kejadian berkata, pihaknya bersimpati dengan musibah yang menimpa mangsa dan berharap wanita itu tabah menerima dugaan.

Wan Amizan yang juga Exco Pergerakan Pemuda UMNO berkata, mangsa akan diberi bantuan segera daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) sebanyak RM500 dan juga daripada tabung Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat sebanyak RM500.

"Kita juga akan membuat laporan kepada kerajaan negeri untuk memohon bantuan sebanyak RM5,000 menerusi tabung bencana alam negeri dengan segera untuk memulihkan kembali kehidupan mangsa," katanya.
avatar
along
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1090
Points : 1280
Join date : 15/06/2009
Age : 30
Location : jerantut - wangsa maju

Back to top Go down

Re: Rumah wanita bujang musnah dijilat api

Post  along on Mon Dec 07, 2009 11:01 am

MD tu brita umah tebakar sebelah umah makandak...
nama makandak pun ada dalam brita tu...
avatar
along
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1090
Points : 1280
Join date : 15/06/2009
Age : 30
Location : jerantut - wangsa maju

Back to top Go down

Re: Rumah wanita bujang musnah dijilat api

Post  MD on Mon Dec 07, 2009 11:02 am

kena melawat ni...
avatar
MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Rumah wanita bujang musnah dijilat api

Post  along on Mon Dec 07, 2009 11:03 am

MD wrote:kena melawat ni...

moh kita balik kmpung melawat makandak..
avatar
along
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1090
Points : 1280
Join date : 15/06/2009
Age : 30
Location : jerantut - wangsa maju

Back to top Go down

Re: Rumah wanita bujang musnah dijilat api

Post  koy101 on Mon Dec 07, 2009 11:04 am

MD wrote:kena melawat ni...

molek mat tuh.... leh bg skali sikit kain baju hok yg dah kumpul utk projek senderut.... Crying or Very sad Crying or Very sad Embarassed
avatar
koy101
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1084
Points : 1132
Join date : 17/09/2009
Age : 43
Location : Temerloh / Bentong

http://www.kembara.net

Back to top Go down

Re: Rumah wanita bujang musnah dijilat api

Post  Yassin on Mon Dec 07, 2009 11:05 am

Berita yang di war-warkan Pihak SUK Pahang akan mengantikan rumah baru utk mereka yang terlibat difahamkan 2 unit rumah yang terlibat.

**Janganlah pulok lepas nei ada pihak lain yang membakar sewenang2nya rumah mereka disebabkan ingankan rumah baru hehehehe Razz
avatar
Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Rumah wanita bujang musnah dijilat api

Post  MD on Mon Dec 07, 2009 11:07 am

Yassin wrote:Berita yang di war-warkan Pihak SUK Pahang akan mengantikan rumah baru utk mereka yang terlibat difahamkan 2 unit rumah yang terlibat.

**Janganlah pulok lepas nei ada pihak lain yang membakar sewenang2nya rumah mereka disebabkan ingankan rumah baru hehehehe Razz

memang maru kalau ada hak gitu hehehee
avatar
MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Rumah wanita bujang musnah dijilat api

Post  zulkbo on Mon Dec 07, 2009 11:07 am

simpati lah dari koi
keian..nasib baik
tak de pa per..

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/
avatar
zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Rumah wanita bujang musnah dijilat api

Post  MD on Mon Dec 07, 2009 11:09 am

zulkbo wrote:simpati lah dari koi
keian..nasib baik
tak de pa per..

perumahan disini diperbuat dari kayu...memang cepatlah dengan api...
avatar
MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Rumah wanita bujang musnah dijilat api

Post  along on Mon Dec 07, 2009 11:12 am

MD wrote:
zulkbo wrote:simpati lah dari koi
keian..nasib baik
tak de pa per..

perumahan disini diperbuat dari kayu...memang cepatlah dengan api...

tak silap keh blakang dari perumahan nie ada satu perumahan baru..
mkin mangsa dapat umah baru tu kot...
avatar
along
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1090
Points : 1280
Join date : 15/06/2009
Age : 30
Location : jerantut - wangsa maju

Back to top Go down

Re: Rumah wanita bujang musnah dijilat api

Post  zaki on Mon Dec 07, 2009 11:20 am

along wrote:
MD wrote:
zulkbo wrote:simpati lah dari koi
keian..nasib baik
tak de pa per..

perumahan disini diperbuat dari kayu...memang cepatlah dengan api...

tak silap keh blakang dari perumahan nie ada satu perumahan baru..
mkin mangsa dapat umah baru tu kot...

diorang maen api ker????xpatut....tp kawan simpati la...shak jgn jual lilin byak sgat...

zaki

Posts : 23
Points : 23
Join date : 18/11/2009

Back to top Go down

Re: Rumah wanita bujang musnah dijilat api

Post  along on Mon Dec 07, 2009 11:22 am

zaki wrote:
along wrote:
MD wrote:
zulkbo wrote:simpati lah dari koi
keian..nasib baik
tak de pa per..

perumahan disini diperbuat dari kayu...memang cepatlah dengan api...

tak silap keh blakang dari perumahan nie ada satu perumahan baru..
mkin mangsa dapat umah baru tu kot...

diorang maen api ker????xpatut....tp kawan simpati la...shak jgn jual lilin byak sgat...

mkin sbp litar pintas kot...
dalam brita tu ckp mangsa sdang bekerja dan tiada di rumah...
avatar
along
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1090
Points : 1280
Join date : 15/06/2009
Age : 30
Location : jerantut - wangsa maju

Back to top Go down

Re: Rumah wanita bujang musnah dijilat api

Post  along on Wed Dec 09, 2009 2:21 pm

Mimpi dikejar hantu

JERANTUT: “Saya tidak menyangka mimpi dikejar hantu sehingga mengganggu tidur malam tadi (kelmarin) petanda rumah yang didiami sejak 20 tahun lalu akan musnah dalam kebakaran awal pagi ini,” kata pekerja kilang, Hamidah Alias, 48, ketika ditemui, semalam.

Dalam kejadian kira-kira jam 7.30 pagi itu, rumah Hamidah di Perumahan Awam Kos Rendah (PAKR) Jerantut Feri di sini hangus termasuk perabot, perkakas elektrik dan pakaian mengakibatkan kerugian dianggarkan bernilai RM50,000.

Menurut Hamidah, ketika kejadian dia tiada di rumah kerana keluar bekerja di sebuah kilang memproses susu getah berhampiran sebelum bergegas pulang apabila dimaklumkan kediamannya terbakar.

“Hancur luluh hati saya apabila melihat rumah hangus dan tiada satu pun barangan dapat diselamatkan.





“Jiran memberitahu mereka cuba menyelamatkan rumah saya tetapi gagal berikutan api terlalu marak sebelum dipadamkan anggota bomba,” katanya.

Dia berkata, api turut menyambar dapur rumah jirannya, Yunah Ismal, 60, tetapi kebakaran itu sempat dipadamkan pasukan bomba sebelum ia merebak.

Sementara itu, Ketua Penjaga Balai Bomba dan Penyelamat Jerantut, Roslan Talib, berkata pihaknya menerima panggilan kecemasan jam 9.24 pagi dan dua jentera bersama 11 anggota bergegas ke tempat kejadian.

“Namun, apabila kami sampai rumah berkenaan sudah musnah sama sekali kerana strukturnya diperbuat daripada kayu, selain usianya lebih 20 tahun.

“Apapun, kami dapat menyelamat sebuah rumah berhampiran daripada hangus selepas disambar api,” katanya.

Beliau berkata, punca kebakaran masih disiasat dan tidak menolak kemungkinan ia disebabkan litar pintas.

Keperitan Hamidah mendapat perhatian apabila Setiausaha Bahagian Kesejahteraan Rakyat, Lembaga Kemajuan Wilayah dan Luar Bandar (LKWLB), Abdullah Embong dan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Tahan, Datuk Wan Amizan Wan Abdul Razak datang melawatnya.

Menurut Abdullah, beliau akan membantu Hamidah mendapatkan peruntukan membina rumah baru menerusi Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, manakala Wan Amizan pula akan menyelaras bantuan segera daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) daerah, selain Tabung Bencana Alam Negeri.
avatar
along
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1090
Points : 1280
Join date : 15/06/2009
Age : 30
Location : jerantut - wangsa maju

Back to top Go down

Re: Rumah wanita bujang musnah dijilat api

Post  lepat_ubi on Wed Dec 09, 2009 2:37 pm

along wrote:
MD wrote:kena melawat ni...

moh kita balik kmpung melawat makandak..

along..nnt kim slm assalamualaikum kat makndak
avatar
lepat_ubi
A.D.O
A.D.O

Posts : 1316
Points : 1348
Join date : 25/05/2009
Age : 28
Location : TRANUNG KITE..../ JENGKA 04

Back to top Go down

Re: Rumah wanita bujang musnah dijilat api

Post  along on Wed Dec 09, 2009 2:39 pm

lepat_ubi wrote:
along wrote:
MD wrote:kena melawat ni...

moh kita balik kmpung melawat makandak..

along..nnt kim slm assalamualaikum kat makndak

insyallah...
avatar
along
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1090
Points : 1280
Join date : 15/06/2009
Age : 30
Location : jerantut - wangsa maju

Back to top Go down

Re: Rumah wanita bujang musnah dijilat api

Post  lepat_ubi on Wed Dec 09, 2009 2:40 pm

along wrote:
lepat_ubi wrote:
along wrote:
MD wrote:kena melawat ni...

moh kita balik kmpung melawat makandak..

along..nnt kim slm assalamualaikum kat makndak

insyallah...

bagitau ar satu kmpg...
avatar
lepat_ubi
A.D.O
A.D.O

Posts : 1316
Points : 1348
Join date : 25/05/2009
Age : 28
Location : TRANUNG KITE..../ JENGKA 04

Back to top Go down

Re: Rumah wanita bujang musnah dijilat api

Post  along on Wed Dec 09, 2009 2:47 pm

lepat_ubi wrote:
along wrote:
lepat_ubi wrote:
along wrote:
MD wrote:kena melawat ni...

moh kita balik kmpung melawat makandak..

along..nnt kim slm assalamualaikum kat makndak

insyallah...

bagitau ar satu kmpg...

bapok la ramainya org kat kampung tu..
mampus keh nak smpaikan slm aok kat smua org...
avatar
along
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1090
Points : 1280
Join date : 15/06/2009
Age : 30
Location : jerantut - wangsa maju

Back to top Go down

Re: Rumah wanita bujang musnah dijilat api

Post  lepat_ubi on Wed Dec 09, 2009 2:50 pm

along wrote:
lepat_ubi wrote:
along wrote:
lepat_ubi wrote:
along wrote:
MD wrote:kena melawat ni...

moh kita balik kmpung melawat makandak..

along..nnt kim slm assalamualaikum kat makndak

insyallah...

bagitau ar satu kmpg...

bapok la ramainya org kat kampung tu..
mampus keh nak smpaikan slm aok kat smua org...

ngape la beku ngat aok ni...
aok mesti pg kenduri ujung minggu ni kan?
avatar
lepat_ubi
A.D.O
A.D.O

Posts : 1316
Points : 1348
Join date : 25/05/2009
Age : 28
Location : TRANUNG KITE..../ JENGKA 04

Back to top Go down

Re: Rumah wanita bujang musnah dijilat api

Post  along on Wed Dec 09, 2009 2:52 pm

lepat_ubi wrote:
along wrote:
lepat_ubi wrote:
along wrote:
lepat_ubi wrote:
along wrote:
MD wrote:kena melawat ni...

moh kita balik kmpung melawat makandak..

along..nnt kim slm assalamualaikum kat makndak

insyallah...

bagitau ar satu kmpg...

bapok la ramainya org kat kampung tu..
mampus keh nak smpaikan slm aok kat smua org...

ngape la beku ngat aok ni...
aok mesti pg kenduri ujung minggu ni kan?

pg mkn pastu balik...
avatar
along
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1090
Points : 1280
Join date : 15/06/2009
Age : 30
Location : jerantut - wangsa maju

Back to top Go down

Re: Rumah wanita bujang musnah dijilat api

Post  lepat_ubi on Wed Dec 09, 2009 2:54 pm

along wrote:
lepat_ubi wrote:
along wrote:
lepat_ubi wrote:
along wrote:
lepat_ubi wrote:
along wrote:
MD wrote:kena melawat ni...

moh kita balik kmpung melawat makandak..

along..nnt kim slm assalamualaikum kat makndak

insyallah...

bagitau ar satu kmpg...

bapok la ramainya org kat kampung tu..
mampus keh nak smpaikan slm aok kat smua org...

ngape la beku ngat aok ni...
aok mesti pg kenduri ujung minggu ni kan?

pg mkn pastu balik...

amal kan selalu...pas mkn blk...ikut aok la weh...
avatar
lepat_ubi
A.D.O
A.D.O

Posts : 1316
Points : 1348
Join date : 25/05/2009
Age : 28
Location : TRANUNG KITE..../ JENGKA 04

Back to top Go down

Re: Rumah wanita bujang musnah dijilat api

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum