Selamat Datang ke Komuniti Anak Pahang. Forum untuk apa jua berkaitan dengan negeri tercinta

Terima kasih atas sokongan
Log in

I forgot my password

MALAYSIA FUTSAL E-FANS & MEDIA 2010

Wed Apr 07, 2010 5:53 pm by Deto_8

Futsal E-fans & Media Edisi Ketiga Tahun 2010 dijangka diadakan pada 5hb June 2010, Sabtu.

Insya Allah PCC akan menghantar 1 team....

Meeting penyelarasan akan dibuat dalam masa terdekat.


Comments: 42

PCC MENYOKONG KEMPEN HARAPAN TANPA SUARA - KAMI PRIHATIN

Wed Apr 28, 2010 1:25 pm by sakur@86



Comments: 19

Facebook
Pahang Community on Facebook
Pahang Sports Zone FB
Pahang Sports Zone on Facebook

Bah Kut Teh HALAL...??

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

Bah Kut Teh HALAL...??

Post  zulkbo on Wed Dec 09, 2009 1:39 am




CHEF Eksekutif Hotel JW Marriott, Zaffar Abdul Samad memegang replika sudu yang tertulis "5 Star Halal Bahkuteh" selepas sidang media sempena promosi makanan tradisi masyarakat Cina tersebut di Kuala Lumpur, hari ini. Promasi Bah Kut Teh Halal akan berlangsung selama tiga hari bermula 18 hingga 20 Disember ini di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC). - Foto Bernama
Dec 8, 2009 5:34 pm





***saya cukup sedih melihat perkara ni
tuan puan tahu tak apa itu BAH KUT TEH?
nama pun semua dah familiar,babi rebus
yang di buat sup..mana mungkin dah nama
pun babi boleh halal??Kerajaan kena buat sesuatu
kalau nasi ayam cina hailam dah ada yang halal
kita masih boleh terima..Ini babi rebus pun nak
di halalkan??
Evil or Very Mad Evil or Very Mad

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/
avatar
zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Bah Kut Teh HALAL...??

Post  zulkbo on Wed Dec 09, 2009 1:42 am

maaflah kalau koi post gambar tu di sini...






contoh gambar bah kut teh




_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/
avatar
zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Bah Kut Teh HALAL...??

Post  zulkbo on Wed Dec 09, 2009 2:02 am



contoh gambo restoran popular jual menda nih.. Evil or Very Mad

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/
avatar
zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Bah Kut Teh HALAL...??

Post  zulkbo on Wed Dec 09, 2009 2:10 am

****sedikit info pasal mende ni...


Bak kut teh (Hokkien: 肉骨茶) is a Chinese soup popularly served in Malaysia, Singapore, China, Taiwan (where there is a predominant Hoklo and Teochew community) and also, cities of neighbouring countries like Batam of Indonesia and Hat Yai of Thailand. The name literally translates as "meat bone tea", and, at its simplest, consists of meaty pork ribs simmered in a complex broth of herbs and spices (including star anise, cinnamon, cloves, dang gui, fennel seeds and garlic) for hours.[1] However, additional ingredients may include offal, varieties of mushroom, choy sum, and pieces of dried tofu or fried tofu puffs. Additional Chinese herbs may include yu zhu (rhizome of Solomon's Seal) and ju zhi (buckthorn fruit), which give the soup a sweeter, slightly stronger flavor. Light and dark soy sauce are also added to the soup during cooking, with varying amounts depending on the variant. Garnishings include chopped coriander or green onions and a sprinkling of fried shallots.

Bak kut teh was believed to have been introduced to Malaya in the 19th century by Chinese workers from either Canton, Chaoshan or Fujian

sumber:
http://en.wikipedia.org/wiki/Bak_kut_teh

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/
avatar
zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Bah Kut Teh HALAL...??

Post  Yassin on Wed Dec 09, 2009 8:19 am

Bila timbul sahaja kesangsian atau was-was Islam mengajurkan utk terus sahaja meninggalkan sesuatu apa jua dan carilah kesahihannya jika masih tidak di ketahui dan di ketemui kebenarannya selama itu juga kita wajib meninggalkan perkara tersebut.
avatar
Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Bah Kut Teh HALAL...??

Post  along on Wed Dec 09, 2009 8:36 am

Yassin wrote:Bila timbul sahaja kesangsian atau was-was Islam mengajurkan utk terus sahaja meninggalkan sesuatu apa jua dan carilah kesahihannya jika masih tidak di ketahui dan di ketemui kebenarannya selama itu juga kita wajib meninggalkan perkara tersebut.

bila bulan puasa benda2 cam nie la org yg bepikiran pendek bnyak cari...
maklumla bulan puasa kdai melayu bnyak yg tutup pada wktu siang..
jd kdai2 cam nie la org yg bepikiran pendek nie akan cari...
halal haram pun dia org tak pk dah asalkan perut dia org kenyang...
avatar
along
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1090
Points : 1280
Join date : 15/06/2009
Age : 29
Location : jerantut - wangsa maju

Back to top Go down

Re: Bah Kut Teh HALAL...??

Post  zulkbo on Wed Dec 09, 2009 10:41 am

Yassin wrote:Bila timbul sahaja kesangsian atau was-was Islam mengajurkan utk terus sahaja meninggalkan sesuatu apa jua dan carilah kesahihannya jika masih tidak di ketahui dan di ketemui kebenarannya selama itu juga kita wajib meninggalkan perkara tersebut.

wajib..
main menda makan
koi heran bukan apa
kalau dia claim ingrediants
halal sekali pun..main produk
tu ialah babi..tak reti gamoknya
babi ni tak leh jadi ayam?? Evil or Very Mad

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/
avatar
zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Bah Kut Teh HALAL...??

Post  jasnoraizan on Wed Dec 09, 2009 11:03 am

zulkbo wrote:
Yassin wrote:Bila timbul sahaja kesangsian atau was-was Islam mengajurkan utk terus sahaja meninggalkan sesuatu apa jua dan carilah kesahihannya jika masih tidak di ketahui dan di ketemui kebenarannya selama itu juga kita wajib meninggalkan perkara tersebut.

wajib..
main menda makan
koi heran bukan apa
kalau dia claim ingrediants
halal sekali pun..main produk
tu ialah babi..tak reti gamoknya
babi ni tak leh jadi ayam??

apa yg nak dimarah sgt zul...diaorang pun dah bg tahu bahwa bah kut teh halal nih adalah satu resepi yg diolah kan dari pengunaan daging ...mereka akan mengunakan daging yg halal seperti daging lembu..dan ramuan2 yg digunakan adalah ramuan yg disah halalnye itu...pengantian ramuan2 inin ditambah lg dgn pengunaan rempah ratus (seperti masak sup yg halal..)..hanya pengunaan nama bah kut teh itu sahaja yg menjadikan kekeliruan terjadi(sbb mentaliti rakyat malaysia skrg ini dah menjadikan bahawa nama bah kut teh ini adalah dari unsur2 babi...)jgn terlampau juumud sgt....fikirkan yg positif.....(jd pg lah tengok sendiri dimana diorang nih nak buat bah kut teh halal nih....)
avatar
jasnoraizan
Timbalan Menteri Besar

Posts : 2512
Points : 2623
Join date : 20/07/2009
Location : Seksyen U5 shah alam/jengka 8

Back to top Go down

Re: Bah Kut Teh HALAL...??

Post  zulkbo on Wed Dec 09, 2009 4:17 pm

komen dari forum lain
mengenai isu yang sama Very Happy
koi bawa sini wat bacaan aok me..






zulkbo wrote:
Saya risau jika penggunaan nama ni diteruskan suatu hari nanti generasi akan datang pasti tersalah makan daging khinzir kerana sudah tak dapat nak beza mana yang halal dan tidak..Saudara sekalian tahu lah sijil halal ni
boleh main copy dan tampal jer kat mana-mana...


jundu_may wrote:
Kerisauan saudara itu berasas.

Cuma pesan saya, lain kali kalau nak berbicara, biar cukup fakta.

Saya pernah tinggal serumah dengan orang cina, kitorang sama-sama masak lagi Bak Kut Teh. Bak Kut Teh tu bukan Babi. Bak Kut Teh tu sup.

p/s : Orang Melayu yang tak pernah berhubung dengan orang cina, orang india mesti ada sikit sebanyak prasangka buruk.

Sedangkan diorang sangat hormat kita lebih dari kita hormat diorang.

sundapapua wrote:
Habis tu bekas masak sup kau samak ke tak?

ini bukan soal ada babi ke tak, soal adatnya bakuteh tu babi...serupa macam kau minum air yang letak dalam mangkuk tandas, mangkuk tandas baru, belum pernah pakai...tergamak tak?

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/
avatar
zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Bah Kut Teh HALAL...??

Post  zulkbo on Wed Dec 09, 2009 4:20 pm




macam kueh cina ni kenapa di panggil "bah chang"
sebab isinya daging khinzir..Cuba tanya masyarakat
cina kat malaysia..Ada tak kueh ni isinya buat daging lain???

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/
avatar
zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Bah Kut Teh HALAL...??

Post  jasnoraizan on Wed Dec 09, 2009 4:23 pm

kalau aok beriya2 sgt nok mempertahankan pun tak blh...benda dah diwartakan doh msk tv lg doh....dah dapat kelulusan kerajaan malaysia...kita naok ckp banyaok pun tak blh....kena fikir sendiri lah kita nikan rakyat yang diajor pandai memilih mana yg baik dan mana yg buruk...mcm aok(org pintar dan berpelajaran )blh doh kwn rasa pilih mana yg bah kut teh halal dan bah kut teh haram......
avatar
jasnoraizan
Timbalan Menteri Besar

Posts : 2512
Points : 2623
Join date : 20/07/2009
Location : Seksyen U5 shah alam/jengka 8

Back to top Go down

Re: Bah Kut Teh HALAL...??

Post  zulkbo on Wed Dec 09, 2009 4:24 pm

ela wrote:

yup, btul tuh....akan datang kita tak dpt bezakan mane yg halal, mane yg haram, hanyer kerana nama yg samerr walopun bahannyer berbeza......

sama la mcm manusia gak.....ade 2 orang nama Ahmad....

sorang tuh ahmad yg baik (ustaz/pendakwah bebas), sorang lagi ahmad yg jahat (ketua ajaran sesat)......

disebabkan nama yg sama (dua2 tu nama yg baik plak tuh) kita main ikut jerk ajaran dia.....rupe2 nyer yg kita ikut tuh si ahmad yg jahat tuh (ketua ajaran sesat).......

kita pun dh terminum ntah ape2 air yg dia bg ntah, so x dpt pikir ngan waras..... kan dah tak pasal2 kita pun dapat gak saham nyerrr, hanyer kerana tak dapat bezakan mane yg baik & mane yg jahat......melainkan kita siasat btul2 dgn terperinci latar belakang dia...tp persoalan nyerr, mampukah kita????

(kalo ahmad ridha tu dah nyata2 kita tau dia tu sangbayu, guru jqaf....so takkan la dia nk sesatkan kita)

camtu gak dgn ' Bak Kut Teh ' nih....ade yg halal & ade yg haram.....mampukah kita nk siasat btul2 mane yg gunakan bahan yg halal & mane btul2 daging khinzir.....
( agaknyer tula kot tujuan si cina ni xnak tuko namer, agaknyer lerrrr )

so, xyah pening2 kan kpala......ape makanan melayu Islam nih dh takder yg sedap2 lagi kerrrr ?????

haaa, yg ni baru tepat aku nk kata " tepuk kepala, tanyer selera ".....pikir sendiri lerrrrr

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/
avatar
zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Bah Kut Teh HALAL...??

Post  jasnoraizan on Wed Dec 09, 2009 4:29 pm

sbbnya hok yg selalu terjebak dan tak dapat nak bezakan mana yg baik dan mana yg jahat,mana yg halal dan mana yg haram adalah orng mcm aok nilah...agok2nye...guna lah kepintaran dan akal yg dikurniakan allah kepada kamu....
avatar
jasnoraizan
Timbalan Menteri Besar

Posts : 2512
Points : 2623
Join date : 20/07/2009
Location : Seksyen U5 shah alam/jengka 8

Back to top Go down

Re: Bah Kut Teh HALAL...??

Post  zulkbo on Wed Dec 09, 2009 4:29 pm

jasnoraizan wrote:

apa yg nak dimarah sgt zul...diaorang pun dah bg tahu bahwa bah kut teh halal nih adalah satu resepi yg diolah kan dari pengunaan daging ...mereka akan mengunakan daging yg halal seperti daging lembu..dan ramuan2 yg digunakan adalah ramuan yg disah halalnye itu...pengantian ramuan2 inin ditambah lg dgn pengunaan rempah ratus (seperti masak sup yg halal..)..hanya pengunaan nama bah kut teh itu sahaja yg menjadikan kekeliruan terjadi(sbb mentaliti rakyat malaysia skrg ini dah menjadikan bahawa nama bah kut teh ini adalah dari unsur2 babi...)jgn terlampau juumud sgt....fikirkan yg positif.....(jd pg lah tengok sendiri dimana diorang nih nak buat bah kut teh halal nih....)

persoalan nya bukan apa jasno..
permasaalahan sekarang...
cuba saudara tanya orang cina apa tu bah kut teh
mereka pasti akan kata nama "bah" tu sendiri
pun bahasa cina maksud daging babi...kenapa masih nak guna nama ini kalau kita nak promote makanan cina kenapa tak letak nama lain..bukan kah seperti menghina islam???Kenapa tak tukar ke "kai kut teh" sebab kai merujuk pada ayam??

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/
avatar
zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Bah Kut Teh HALAL...??

Post  sam on Wed Dec 09, 2009 4:30 pm

apesal hamburger tu org leh terima
avatar
sam
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 898
Points : 919
Join date : 15/04/2009
Location : FROM THE MILKY WAY TO DARUL BAWAR

Back to top Go down

Re: Bah Kut Teh HALAL...??

Post  sam on Wed Dec 09, 2009 4:32 pm

zulkbo wrote:
persoalan nya bukan apa jasno..
permasaalahan sekarang...
cuba saudara tanya orang cina apa tu bah kut teh
mereka pasti akan kata nama "bah" tu sendiri
pun bahasa cina maksud daging babi...kenapa masih nak guna nama ini kalau kita nak promote makanan cina kenapa tak letak nama lain..bukan kah seperti menghina islam???Kenapa tak tukar ke "kai kut teh" sebab kai merujuk pada ayam??
yeke bah tu maksudnye babi? loghat mane tu?
avatar
sam
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 898
Points : 919
Join date : 15/04/2009
Location : FROM THE MILKY WAY TO DARUL BAWAR

Back to top Go down

Re: Bah Kut Teh HALAL...??

Post  jasnoraizan on Wed Dec 09, 2009 4:33 pm

zulkbo wrote:
jasnoraizan wrote:

apa yg nak dimarah sgt zul...diaorang pun dah bg tahu bahwa bah kut teh halal nih adalah satu resepi yg diolah kan dari pengunaan daging ...mereka akan mengunakan daging yg halal seperti daging lembu..dan ramuan2 yg digunakan adalah ramuan yg disah halalnye itu...pengantian ramuan2 inin ditambah lg dgn pengunaan rempah ratus (seperti masak sup yg halal..)..hanya pengunaan nama bah kut teh itu sahaja yg menjadikan kekeliruan terjadi(sbb mentaliti rakyat malaysia skrg ini dah menjadikan bahawa nama bah kut teh ini adalah dari unsur2 babi...)jgn terlampau juumud sgt....fikirkan yg positif.....(jd pg lah tengok sendiri dimana diorang nih nak buat bah kut teh halal nih....)

persoalan nya bukan apa jasno..
permasaalahan sekarang...
cuba saudara tanya orang cina apa tu bah kut teh
mereka pasti akan kata nama "bah" tu sendiri
pun bahasa cina maksud daging babi...kenapa masih nak guna nama ini kalau kita nak promote makanan cina kenapa tak letak nama lain..bukan kah seperti menghina islam???Kenapa tak tukar ke "kai kut teh" sebab kai merujuk pada ayam??
Re: Bah Kut Teh HALAL...??

samdol Today at 5:30 pm
+
----
-


apesal hamburger tu org leh terima



samdol

dan kenapa hotdog org blh terima
avatar
jasnoraizan
Timbalan Menteri Besar

Posts : 2512
Points : 2623
Join date : 20/07/2009
Location : Seksyen U5 shah alam/jengka 8

Back to top Go down

Re: Bah Kut Teh HALAL...??

Post  zulkbo on Wed Dec 09, 2009 4:37 pm

jasnoraizan wrote:kalau aok beriya2 sgt nok mempertahankan pun tak blh...benda dah diwartakan doh msk tv lg doh....dah dapat kelulusan kerajaan malaysia...kita naok ckp banyaok pun tak blh....kena fikir sendiri lah kita nikan rakyat yang diajor pandai memilih mana yg baik dan mana yg buruk...mcm aok(org pintar dan berpelajaran )blh doh kwn rasa pilih mana yg bah kut teh halal dan bah kut teh haram......

koi bukan apa koi rasa terpanggil
untuk menyampaikan kebaikan sesama islam:

Barangsiapa diantara kalian melihat kemungkaran, ubahlah dengan tangannya. Jika dia tidak mampu, ubahlah dengan lidahnya. Jika dia tidak mampu, ubahlah dengan hatinya. Dan itulah selemah-lemah iman" [HR Muslim 70]

setidaknya koi dah jalan kan tanggungjawab koi
yang lebih terserah lah kat aok me yek Very Happy

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/
avatar
zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Bah Kut Teh HALAL...??

Post  sam on Wed Dec 09, 2009 4:40 pm

takde hal abg zul...
saje meleret ke isu yg lebih kurang sm.. bukan nak hentam sesape pun..cume ajok berfikir sikit aje...kot mane pun terima kasih atas usaha peringatan aok.. kalau idok koi tatau ade bak kukteh ni
avatar
sam
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 898
Points : 919
Join date : 15/04/2009
Location : FROM THE MILKY WAY TO DARUL BAWAR

Back to top Go down

Re: Bah Kut Teh HALAL...??

Post  zulkbo on Wed Dec 09, 2009 4:41 pm

samdol wrote:
zulkbo wrote:
persoalan nya bukan apa jasno..
permasaalahan sekarang...
cuba saudara tanya orang cina apa tu bah kut teh
mereka pasti akan kata nama "bah" tu sendiri
pun bahasa cina maksud daging babi...kenapa masih nak guna nama ini kalau kita nak promote makanan cina kenapa tak letak nama lain..bukan kah seperti menghina islam???Kenapa tak tukar ke "kai kut teh" sebab kai merujuk pada ayam??
yeke bah tu maksudnye babi? loghat mane tu?

cer aok ke kedai cina aok kata nak makan "bah"@"bak"
nanti dia bagi aok makan la weh..
hu hu hu


Razz Cool

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/
avatar
zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Bah Kut Teh HALAL...??

Post  jasnoraizan on Wed Dec 09, 2009 4:42 pm

samdol wrote:
zulkbo wrote:
persoalan nya bukan apa jasno..
permasaalahan sekarang...
cuba saudara tanya orang cina apa tu bah kut teh
mereka pasti akan kata nama "bah" tu sendiri
pun bahasa cina maksud daging babi...kenapa masih nak guna nama ini kalau kita nak promote makanan cina kenapa tak letak nama lain..bukan kah seperti menghina islam???Kenapa tak tukar ke "kai kut teh" sebab kai merujuk pada ayam??
yeke bah tu maksudnye babi? loghat mane tu?

kwn dah tanya member kat opis nih...BAH tu tak tahu la pulok bahasa dialek mana dalam bahasa cina ..tak depulok dia kata BAH tu merujuk kepada babi....dia pun heran yg melayu pulok pandai2 bg nama BAH tu merujuk kepada babi...
avatar
jasnoraizan
Timbalan Menteri Besar

Posts : 2512
Points : 2623
Join date : 20/07/2009
Location : Seksyen U5 shah alam/jengka 8

Back to top Go down

Re: Bah Kut Teh HALAL...??

Post  jasnoraizan on Wed Dec 09, 2009 4:43 pm

zulkbo wrote:
samdol wrote:
zulkbo wrote:
persoalan nya bukan apa jasno..
permasaalahan sekarang...
cuba saudara tanya orang cina apa tu bah kut teh
mereka pasti akan kata nama "bah" tu sendiri
pun bahasa cina maksud daging babi...kenapa masih nak guna nama ini kalau kita nak promote makanan cina kenapa tak letak nama lain..bukan kah seperti menghina islam???Kenapa tak tukar ke "kai kut teh" sebab kai merujuk pada ayam??
yeke bah tu maksudnye babi? loghat mane tu?

cer aok ke kedai cina aok kata nak makan "bah"@"bak"
nanti dia bagi aok makan la weh..
hu hu hu



itu hanyalah mentaliti aok aje.....
avatar
jasnoraizan
Timbalan Menteri Besar

Posts : 2512
Points : 2623
Join date : 20/07/2009
Location : Seksyen U5 shah alam/jengka 8

Back to top Go down

Re: Bah Kut Teh HALAL...??

Post  zulkbo on Wed Dec 09, 2009 4:47 pm

jasnoraizan wrote:
kwn dah tanya member kat opis nih...BAH tu tak tahu la pulok bahasa dialek mana dalam bahasa cina ..tak depulok dia kata BAH tu merujuk kepada babi....dia pun heran yg melayu pulok pandai2 bg nama BAH tu merujuk kepada babi...


cer aok bagi no tel kawan aok tu kat koi nak tau gak cina mana dia
"cina bukit kut"?setau koi mana cina pun kalau gi makan "bak kut teh"
mesti rujuk ke daging khinzir.Mana pernah bak kut teh orang masok jual pakai daging
ayam.. Razz Razz ___cina cakap bah@bak

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/
avatar
zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Bah Kut Teh HALAL...??

Post  zulkbo on Wed Dec 09, 2009 4:50 pm



cer aok gi kedai cina
kueh ni dia panggil
"bah chang" sebab apa
sebab dia ada inti daging khinzir
aok try la tengok...
Very Happy

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/
avatar
zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Bah Kut Teh HALAL...??

Post  jasnoraizan on Wed Dec 09, 2009 4:54 pm

zulkbo wrote:
jasnoraizan wrote:
kwn dah tanya member kat opis nih...BAH tu tak tahu la pulok bahasa dialek mana dalam bahasa cina ..tak depulok dia kata BAH tu merujuk kepada babi....dia pun heran yg melayu pulok pandai2 bg nama BAH tu merujuk kepada babi...


cer aok bagi no tel kawan aok tu kat koi nak tau gak cina mana dia
"cina bukit kut"?setau koi mana cina pun kalau gi makan "bak kut teh"
mesti rujuk ke daging khinzir.Mana pernah bak kut teh orang masok jual pakai daging
ayam.. ___cina cakap [url=mailto://bah@bak
bah@bak[/quote[/url]]

aok merujuk kepada org cina hok nak makan ...mestilah dia nok daging babi...sbb blm ada lg hok halal nya...skrg nih mentaliti aok masih dibelenggu dgn zaman tak timbul lg hok halal punya...bila dah ada yg halal esok... halal org islam aje yg akan memasaknye bila dah org islam takan nak guna daging babi...mestilah daging yg halal dan rempah ratus yg halal....
avatar
jasnoraizan
Timbalan Menteri Besar

Posts : 2512
Points : 2623
Join date : 20/07/2009
Location : Seksyen U5 shah alam/jengka 8

Back to top Go down

Re: Bah Kut Teh HALAL...??

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum