Selamat Datang ke Komuniti Anak Pahang. Forum untuk apa jua berkaitan dengan negeri tercinta

Terima kasih atas sokongan
Log in

I forgot my password

MALAYSIA FUTSAL E-FANS & MEDIA 2010

Wed Apr 07, 2010 5:53 pm by Deto_8

Futsal E-fans & Media Edisi Ketiga Tahun 2010 dijangka diadakan pada 5hb June 2010, Sabtu.

Insya Allah PCC akan menghantar 1 team....

Meeting penyelarasan akan dibuat dalam masa terdekat.


Comments: 42

PCC MENYOKONG KEMPEN HARAPAN TANPA SUARA - KAMI PRIHATIN

Wed Apr 28, 2010 1:25 pm by sakur@86



Comments: 19

Facebook
Pahang Community on Facebook
Pahang Sports Zone FB
Pahang Sports Zone on Facebook

Kereta Anda Dan Toksik

View previous topic View next topic Go down

Kereta Anda Dan Toksik

Post  strikerbuncit on Fri Dec 11, 2009 5:16 pm

Don’t switch on air condition once you start your car’s engine.

Bukalah tingkap terlebih dahulu sebaik memasuki kereta anda dan jangan sama sekali menghidupkan pendingin hawa. Berpandukan kepada kajian yang dijalankan, dashboard, sofa, air freshener was produced Benzene, toxic which may caused cancer (carcinogen - ia dapat dikenalpasti melalui bau yang terhasil dari haba bahan plastik di dalam kereta). Disamping menyebabkan kanser, ia juga bertindak sebagai racun bagi tulang, menyebabkan anemia dan mengurangkan sel darah putih. Continuous exposure may caused Leukemia, meningkatkan risiko menghadapi kanser di samping punca keguguran.



Kadar pendedahan Benzene yang dibenarkan ialah 50 mg bagi setiap kaki persegi.. Kereta jika diparkir di kawasan bebumbung dengan tingkap tertutup menghasilkan 400-800 mg Benzene. Jika dibiarkan dikawasan yang terdedah dengan tingkap yang tertutup pada suhu 60 darjah fahrenheit, tahap Benzene boleh meningkkat sehingga 2000-4000 mg, iaitu 40 kali dari tahap yang dibenarkan.... dan penumpang di dalamnya akan menyedut toksik yang berlebih2an secara tidak sedar.



Cara yang dicadangkan untuk mengelakkan perkara ini dari berterusan ialah dengan membuka tingkap dan pintu terlebih dahulu untuk memberi udara di dalam beredar keluar. Benzene adalah sejenis toksik yang boleh mencemar buah pinggang dan hati, dan sukar pula bagi tubuh manusia untuk menyahkeluarkan toksik tersebut apabila.

avatar
strikerbuncit
Ahli Dewan Undangan Negeri

Posts : 1885
Points : 2077
Join date : 29/04/2009
Location : [PCC023] - Putrajaya / Old Trafford

Back to top Go down

Re: Kereta Anda Dan Toksik

Post  zulkbo on Fri Jan 22, 2010 4:56 pm

good info bro
Cool

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/
avatar
zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Kereta Anda Dan Toksik

Post  koy101 on Sat Jan 23, 2010 11:50 am

errrr... aku pakai ekon maser ujan ngan masuk kl jer.... hehehe....
waktu lain aku duk pakai ekon asli jer... hehehe....
avatar
koy101
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1084
Points : 1132
Join date : 17/09/2009
Age : 43
Location : Temerloh / Bentong

http://www.kembara.net

Back to top Go down

Re: Kereta Anda Dan Toksik

Post  Yassin on Sat Jan 23, 2010 8:10 pm

koy101 wrote:errrr... aku pakai ekon maser ujan ngan masuk kl jer.... hehehe....
waktu lain aku duk pakai ekon asli jer... hehehe....

Ekon asli campo dgn gas asli maru.....muntoh loye jadinya Razz
avatar
Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Kereta Anda Dan Toksik

Post  ozzy on Wed Apr 07, 2010 4:53 pm

Kilang minyak ciplak diserbu
07/04/2010

KAJANG: Berselindung di sebalik jenama minyak pelincir antarabangsa, sebuah kilang dipercayai menghasilkan minyak tanpa mengikut piawaian ditetapkan hingga mengakibatkan pemilik kenderaan yang menggunakan bahan itu terpaksa menanggung kerugian kerana mengalami kerosakan enjin.
Bagaimanapun, kelicikan operasi kilang di Kawasan Perindustrian Tamin Jaya di sini tumpas apabila sepasukan anggota penguat kuasa Majlis Perbandaran Kajang (MPKj) menyerbu kilang berkenaan, pagi semalam.
Siasatan mendapati kilang berkenaan beroperasi secara haram sejak lebih empat tahun lalu dan menghasilkan pelbagai minyak pelincir untuk kenderaan seperti motosikal, kereta serta jentera berat menggunakan jenama antarabangsa dan tempatan.
Pegawai Perhubungan Awam MPKj, Shariman Mohd Noor berkata, serbuan dilakukan berdasarkan aduan pemilik kenderaan yang mengadu kereta mereka mengalami kerosakan enjin selepas menggunakan minyak pelincir syarikat terbabit.
Ekoran itu pihaknya membuat siasatan dan pemantauan ke atas kilang berkenaan selama seminggu sebelum melakukan serbuan, pagi semalam.
“Hasil serbuan mendapati kilang terbabit beroperasi secara haram dan produk dihasilkan juga diragui cara pembuatannya dan mengikut aduan diterima dipercayai minyak pelincir berkenaan mungkin mempunyai campuran minyak diesel.
sumber - http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Kilangminyakciplakdiserbu/Article

* patut beritahu brand apa minyak tu.. Evil or Very Mad
avatar
ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Kereta Anda Dan Toksik

Post  MD on Wed Apr 07, 2010 4:59 pm

rasanya sebelum ni dah ada dalam email kisah pasal ni...

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....
avatar
MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Kereta Anda Dan Toksik

Post  CT Gurlz on Fri Jun 11, 2010 4:45 pm

good info....tq..

apa pun mmg dr dulu ct buka semua pintu n tgkap dulu sblm start enjin..
selalu lelaki kata kalo pempuan tau bwk keta ja....to ct tau byk ttg keta....

hikhikhik....peaceeeee...
avatar
CT Gurlz
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 215
Points : 219
Join date : 10/06/2010
Location : Merata sebab selalu outstation

Back to top Go down

Re: Kereta Anda Dan Toksik

Post  MD on Fri Jun 11, 2010 4:50 pm

disarankan jugak agar dalam kereta terutamanya dibahagian karpet tu selalu divacuum.
sebabnya habuk halus mudah tersedut masuk kedalam motor kipas [blower] di cooling coil yang lembab itu...
kalau anda rasa angin kurang kuat keluar dari sesalur udara,elok bawa kereta untuk service alat penyaman udara tersebut...

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....
avatar
MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Kereta Anda Dan Toksik

Post  CT Gurlz on Fri Jun 11, 2010 4:51 pm

tq MD...

tp ct slalu bersihkan angkat karpet tu n buang habuk n pasir nya ja...
sbb selau basuh keta sndiri....jrang sesgt antar ke kedai...
avatar
CT Gurlz
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 215
Points : 219
Join date : 10/06/2010
Location : Merata sebab selalu outstation

Back to top Go down

Re: Kereta Anda Dan Toksik

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum