Selamat Datang ke Komuniti Anak Pahang. Forum untuk apa jua berkaitan dengan negeri tercinta

Terima kasih atas sokongan
Log in

I forgot my password

MALAYSIA FUTSAL E-FANS & MEDIA 2010

Wed Apr 07, 2010 5:53 pm by Deto_8

Futsal E-fans & Media Edisi Ketiga Tahun 2010 dijangka diadakan pada 5hb June 2010, Sabtu.

Insya Allah PCC akan menghantar 1 team....

Meeting penyelarasan akan dibuat dalam masa terdekat.


Comments: 42

PCC MENYOKONG KEMPEN HARAPAN TANPA SUARA - KAMI PRIHATIN

Wed Apr 28, 2010 1:25 pm by sakur@86



Comments: 19

Facebook
Pahang Community on Facebook
Pahang Sports Zone FB
Pahang Sports Zone on Facebook

GPS Dan yang Berkenaan

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

GPS Dan yang Berkenaan

Post  zulkbo on Fri Dec 18, 2009 12:08 am



Assalamualaikum..
nak tanya lah mana-mana forumer yang ada pengalaman menggunakan
GPS ? Dengar cerita sekarang handphone banyak yang dah ada GPS ni
jadi cer kongsi ngan koi model apa yang sesuai nak beli ni..senang nak mengembara
hu hu hu Cool

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/
avatar
zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: GPS Dan yang Berkenaan

Post  ainie rashid on Fri Dec 18, 2009 12:39 am

zulkbo wrote:

Assalamualaikum..
nak tanya lah mana-mana forumer yang ada pengalaman menggunakan
GPS ? Dengar cerita sekarang handphone banyak yang dah ada GPS ni
jadi cer kongsi ngan koi model apa yang sesuai nak beli ni..senang nak mengembara
hu hu hu Cool


Ha ah. nanti senang isteri nak tahu suami dia kat ne, suami boleh tahu isteri dia kat ner. . Macam aku penah kena masa gi perlis, laki aku calll, aku dah pegi shoping kat siam Balik ke Kuantan seminggu kena leteerrrrr n bermasam muka queen queen padan muka aku queen queen
avatar
ainie rashid
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 243
Points : 265
Join date : 15/12/2009
Age : 46
Location : / J 2 / Kuantan

Back to top Go down

Re: GPS Dan yang Berkenaan

Post  zulkbo on Fri Dec 18, 2009 9:55 am

ganazz la ko ainie
he he he Razz

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/
avatar
zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: GPS Dan yang Berkenaan

Post  ainie rashid on Fri Dec 18, 2009 4:55 pm

zulkbo wrote:ganazz la ko ainie
he he he Razz


mana tak ganasnye. Kursus seminggu kat perlis, 3 kali masuk siam........ Haaaa jangan pikir mengarut ek...Org pompuan gi siam tuk shoppppppiiiiing. Orang lelaki tu................ LU PIKIR LA SENDIRI.... HA HA HA.........queen queen
avatar
ainie rashid
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 243
Points : 265
Join date : 15/12/2009
Age : 46
Location : / J 2 / Kuantan

Back to top Go down

Re: GPS Dan yang Berkenaan

Post  zulkbo on Sat Dec 19, 2009 1:06 am

lama doh tak gi siam..
last masa tingkatan 3
pergi ngan arwah tok wan..
**koi gi shopping jer..dok tahu lah hat lain deme.. Very Happy

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/
avatar
zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: GPS Dan yang Berkenaan

Post  koy101 on Sat Dec 19, 2009 7:31 am

ainie rashid wrote:
zulkbo wrote:

Assalamualaikum..
nak tanya lah mana-mana forumer yang ada pengalaman menggunakan
GPS ? Dengar cerita sekarang handphone banyak yang dah ada GPS ni
jadi cer kongsi ngan koi model apa yang sesuai nak beli ni..senang nak mengembara
hu hu hu Cool


Ha ah. nanti senang isteri nak tahu suami dia kat ne, suami boleh tahu isteri dia kat ner. . Macam aku penah kena masa gi perlis, laki aku calll, aku dah pegi shoping kat siam Balik ke Kuantan seminggu kena leteerrrrr n bermasam muka queen queen padan muka aku queen queen

Huh!! nak track yg tersayang, xyah nak tunggu GPS kehamender..... servis tuh dah mmg ader kat celcom ngan maxis.... tinggal aktifkan jer...... Razz Razz Razz

Bro, lum beli lagi??? Ingat dah rembat waktu PIKOM itu ari.... hehehe....


Ok.. Bro, jgn salah faham lak.... GPS nih ader 2 jenis....

1. Hok cam germin atau map king ( antaranyer ) selalunyer alatan dier sendiri ( cam gambor bro post ). Jenis nih menggunakan GPS satelit hok bersepah kat langit tuh utk menentukan kedudukan kita. Bila kita beli alatan dema, makna kita dah subscribe penggunaan satelit nih. Pakai ler sampai bila-bila... dah tak kena bayor dah. Cumer lepas 2 3 tahun... kita leh upload peta baru ( mungkin dikenakan sedikit duit - tp xbanyok.) Sebab benda nih pakai satelit.... selagi ader nampak langit.... kita leh dapat lokasi koordinat kita. Kelemahan jenis nih - kat tmpt berbumbung cam shoping komplek atau car park.... xleh pakai.....

2. Hok yg ader pakai kat henpon tuh dipanggil A-GPS ( Assisted GPS ) dan ia mengguna-pakai isyarat /signal tipon utk tentukan lokasi kita. Jenis nih.... selagi kita ader signal tipon... ok... bila masuk tmpt xder signal tipon.... kita xleh pakai dah GPS dier..... Dan kalu kita nak guna A-GPS nih.... pastikan ngko langgan pakej hok ader broadband tuh skali... sebab peta dier akan di up-load baru setiap kali pakai... Bayor kira pakai Byte.... Lg lama pakai lg banyak byte.... mekala pakai prepaid.... mmg maru ler........ Bos aku trus amik pakej Maxis Broadband Unlimited utk call dan internet..... hehehehe..... pasai itu ari xpasai-pasai kena RM2000 lebih.... semata-mata guna A-GPS nih.... hehehe.... Kelebihan jenis A-GPS nih ialah.... kalau dlm shoping komplek pun.... leh cari koordinat gak....

Mana untung.... terpulang pada keperluan bro...... Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil
avatar
koy101
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1084
Points : 1132
Join date : 17/09/2009
Age : 43
Location : Temerloh / Bentong

http://www.kembara.net

Back to top Go down

Re: GPS Dan yang Berkenaan

Post  koy101 on Sat Dec 19, 2009 7:35 am

Lupa lak.... aku pakai software "map kings" utk GPS nih... Letak dlm PDA aku.... Pakai satelit nyer pasai aku nak koordinat dlm utan.... bukan dlm shopping mall... hehehe.... Twisted Evil Twisted Evil Razz
avatar
koy101
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1084
Points : 1132
Join date : 17/09/2009
Age : 43
Location : Temerloh / Bentong

http://www.kembara.net

Back to top Go down

Re: GPS Dan yang Berkenaan

Post  Cik_N on Sat Dec 19, 2009 9:11 am

budjet berapa? zulkbo nk gi mengembara mana ni?
avatar
Cik_N
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 898
Points : 940
Join date : 28/11/2009
Location : Temerloh

http://cikkelisa.blogspot.com

Back to top Go down

Re: GPS Dan yang Berkenaan

Post  zulkbo on Sat Dec 19, 2009 9:32 am

koy101 wrote:Lupa lak.... aku pakai software "map kings" utk GPS nih... Letak dlm PDA aku.... Pakai satelit nyer pasai aku nak koordinat dlm utan.... bukan dlm shopping mall... hehehe.... Twisted Evil Twisted Evil Razz

map kings..?ada dalam internet?
boleh download cam garmin nye softwares>

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/
avatar
zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: GPS Dan yang Berkenaan

Post  zulkbo on Sat Dec 19, 2009 9:38 am

Cik_N wrote:budjet berapa? zulkbo nk gi mengembara mana ni?

ada member rekemen beli yang berasingan
dari handpone salah satu sebab:
1-kalau kita pakai yang handpone orang boleh trace kita?
2-tak mengganggu ke ada 2 sofwares hand pone dan GPS dalam satu?
***cik _N guna GPS jenis handpone so far ok tak?Bukan mengembara luar dah lama dok KL tapi kekedang sesat gak...he he
Very Happy

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/
avatar
zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: GPS Dan yang Berkenaan

Post  zulkbo on Sat Dec 19, 2009 9:45 am

KOY101..good info bro..thank a lot..
nak beli-beli sampai sekarang tak de mase nak ke low yat lagi
PC fair hari tu orang ramai cam ulat..rimas la bro..hu hu Very Happy

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/
avatar
zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: GPS Dan yang Berkenaan

Post  apens7 on Sat Dec 19, 2009 10:00 am

koi pakai garmin software hok dlm henpon ja... free...

baru ni g outstation pun bos tak tau jalan, trus tpikir gps.. snang.. hehe

tapi bateri kuat makan oo kalau guna lama... sbb tarik kuasa setelit... hehehe...
avatar
apens7
EXCO

Posts : 2343
Points : 2445
Join date : 15/04/2009

Back to top Go down

Re: GPS Dan yang Berkenaan

Post  koy101 on Sat Dec 19, 2009 12:51 pm

zulkbo wrote:map kings..?ada dalam internet?
boleh download cam garmin nye softwares>
map kings atau germin... kena bayar dolu bro, mekala nak software dier..... amik lesen.... pas tuh baru leh upload update kat internet
zulkbo wrote:

ada member rekemen beli yang berasingan
dari handpone salah satu sebab:
1-kalau kita pakai yang handpone orang boleh trace kita?
hok yg leh trace tuh... yg pasang kat keta nyer.... sentiasa on.... mekala kat henpon atau device kecik tuh.... xder sapa nak trace nyer... hehehe.... lagipun.... henpon ngan benda kecik tuh... cumer ader 'receiver' jer.... xder transmitter. Henpon org trace pakai signal jer.... dan mmg ader teknologi tuh.... Org jepun track lokasi anak dema camni ler.....
2-tak mengganggu ke ada 2 sofwares hand pone dan GPS dalam satu?
xder masalah

apens7 wrote:koi pakai garmin software hok dlm henpon ja... free...
baru ni g outstation pun bos tak tau jalan, trus tpikir gps.. snang.. hehe
tapi bateri kuat makan oo kalau guna lama... sbb tarik kuasa setelit... hehehe...
henpon yg leh masuk software germin nih.... mestilah henpon yg ader GPS receiver bina dalam. bukan sumer henpon ader aaa..... Korang kena check balik kat henpon korang..... dan mmg kuat makan bateri loooo.... xdapek nak nolong... hehehe..... Kalu xmao hok kuat makan bateri..... Beli "fish Finder" hehehe..... ader koordinat... ader gambor... keknyer.... xder peta.... hahahaha.....
avatar
koy101
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1084
Points : 1132
Join date : 17/09/2009
Age : 43
Location : Temerloh / Bentong

http://www.kembara.net

Back to top Go down

Re: GPS Dan yang Berkenaan

Post  zulkbo on Sat Dec 19, 2009 4:56 pm

bagus bro KOY101 ni
byk pengalaman menggunakan GPS
ni ikut advise aok beli hat garmin
tu ler..

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/
avatar
zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: GPS Dan yang Berkenaan

Post  koy101 on Sat Dec 19, 2009 5:30 pm

zulkbo wrote:bagus bro KOY101 ni
byk pengalaman menggunakan GPS
ni ikut advise aok beli hat garmin
tu ler..

mana ader banyak pengalaman bro.... aku pun tgh ngaji lagi pasai GPS aku nih... hahaha.... lum khatam lagi.....
Dolu-dolu... aku pakai GPS basic nyer jer.... asal dapat koordinat jer.... mana ader peta segala nih..... Lgpun dlm utan mana ader jalan..... hahaha.... Razz Razz Razz

Bro.... pilih yg bersesuaian jer....
Hok senang simpan dlm beg atau poket... mekala ngko tinggalkan kat dlm keta kat cermin depan tuh..... hahaha.... mmg grenti ler ngko kena tukor cermin keta tuh lak.... Laughing Laughing Laughing

Asal jelas kat mata ngko mandang waktu mandu.... cukup dah.... kecik ngat karang... bertambah tebal lak cermin mata tuh.... Razz Razz Razz
avatar
koy101
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1084
Points : 1132
Join date : 17/09/2009
Age : 43
Location : Temerloh / Bentong

http://www.kembara.net

Back to top Go down

Re: GPS Dan yang Berkenaan

Post  koy101 on Thu Jan 14, 2010 1:03 am

Bro, camner ngan projek GPS nih??
Dah beli ker...???
Post la kala dah... bg semangat ckit kat kekawan yg lain.... hehehehe......

cadangan : mekala ngko mmg xleh nak berenggang ngan keta ngko, masukkan hok pakai radio nyer ( yg skali dtg ngan radio keta + CD )..... aku tgk mudah jer org pakai....
Touch-screen lagi..... Very Happy Smile Smile
avatar
koy101
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1084
Points : 1132
Join date : 17/09/2009
Age : 43
Location : Temerloh / Bentong

http://www.kembara.net

Back to top Go down

Re: GPS Dan yang Berkenaan

Post  zulkbo on Thu Jan 14, 2010 1:05 am

koy101 wrote:Bro, camner ngan projek GPS nih??
Dah beli ker...???
Post la kala dah... bg semangat ckit kat kekawan yg lain.... hehehehe......

cadangan : mekala ngko mmg xleh nak berenggang ngan keta ngko, masukkan hok pakai radio nyer ( yg skali dtg ngan radio keta + CD )..... aku tgk mudah jer org pakai....
Touch-screen lagi..... Very Happy Smile Smile

tak de masa koi nak ke Low Yatt lagi
2 minggu lagi la kut..lagipun tak bejalan jauh
sangat ler nih... Very Happy

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/
avatar
zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: GPS Dan yang Berkenaan

Post  koy101 on Thu Jan 14, 2010 1:09 am

zulkbo wrote:
koy101 wrote:Bro, camner ngan projek GPS nih??
Dah beli ker...???
Post la kala dah... bg semangat ckit kat kekawan yg lain.... hehehehe......

cadangan : mekala ngko mmg xleh nak berenggang ngan keta ngko, masukkan hok pakai radio nyer ( yg skali dtg ngan radio keta + CD )..... aku tgk mudah jer org pakai....
Touch-screen lagi..... Very Happy Smile Smile

tak de masa koi nak ke Low Yatt lagi
2 minggu lagi la kut..lagipun tak bejalan jauh
sangat ler nih... Very Happy

hahahaha..... ni semangat waktu PIKOM jer la nih.... hehehe....
nanti bgtau la biler nak g low yat.... mana tau aku pree...
leh gak g tgk bateri laptop.....
avatar
koy101
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1084
Points : 1132
Join date : 17/09/2009
Age : 43
Location : Temerloh / Bentong

http://www.kembara.net

Back to top Go down

Re: GPS Dan yang Berkenaan

Post  zulkbo on Thu Jan 14, 2010 1:13 am

koy101 wrote:

hahahaha..... ni semangat waktu PIKOM jer la nih.... hehehe....
nanti bgtau la biler nak g low yat.... mana tau aku pree...
leh gak g tgk bateri laptop.....

oraitt beh gak ada geng nih
boleh kita buli cina jual tu
selalu keja nak menipu jer
he he he...beh pirat cheers

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/
avatar
zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: GPS Dan yang Berkenaan

Post  kome.. on Tue Jan 19, 2010 9:04 pm

koy101 wrote:Bro, camner ngan projek GPS nih??
Dah beli ker...???
Post la kala dah... bg semangat ckit kat kekawan yg lain.... hehehehe......

cadangan : mekala ngko mmg xleh nak berenggang ngan keta ngko, masukkan hok pakai radio nyer ( yg skali dtg ngan radio keta + CD )..... aku tgk mudah jer org pakai....
Touch-screen lagi..... Very Happy Smile Smile
salam bro..sekadar pendapat.
lbh baik cari gps yg blh dibawa kulu kilir...yg built in dgn double din player tu bahaya..kalu kereta kena curi,pencuri blh terus g ke rmh kita,sbb biasanya kita akan set 'my home' kt situ..apetoh lagi kalu kunci rmh ada dlm keta...untung besor la deme...prnh jd kt trgnu.
avatar
kome..

Posts : 6
Points : 6
Join date : 11/12/2009

Back to top Go down

Re: GPS Dan yang Berkenaan

Post  ZulJ3 on Tue Feb 02, 2010 1:18 pm

kome.. wrote:
koy101 wrote:Bro, camner ngan projek GPS nih??
Dah beli ker...???
Post la kala dah... bg semangat ckit kat kekawan yg lain.... hehehehe......

cadangan : mekala ngko mmg xleh nak berenggang ngan keta ngko, masukkan hok pakai radio nyer ( yg skali dtg ngan radio keta + CD )..... aku tgk mudah jer org pakai....
Touch-screen lagi..... Very Happy Smile Smile
salam bro..sekadar pendapat.
lbh baik cari gps yg blh dibawa kulu kilir...yg built in dgn double din player tu bahaya..kalu kereta kena curi,pencuri blh terus g ke rmh kita,sbb biasanya kita akan set 'my home' kt situ..apetoh lagi kalu kunci rmh ada dlm keta...untung besor la deme...prnh jd kt trgnu.

agaknya sebab tuh model company aku tak laku kot. Bila dengar cerita ko, semua takut nak beli. huhu
avatar
ZulJ3

Posts : 35
Points : 41
Join date : 02/02/2010
Age : 42

http://www.zulfaka.blogspot.com

Back to top Go down

Re: GPS Dan yang Berkenaan

Post  zulkbo on Tue Feb 02, 2010 2:11 pm

ZulJ3 wrote:
agaknya sebab tuh model company aku tak laku kot. Bila dengar cerita ko, semua takut nak beli. huhu

company aok jual model mende zul?

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/
avatar
zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: GPS Dan yang Berkenaan

Post  Deto_8 on Tue Feb 02, 2010 2:26 pm

zulkbo wrote:
ZulJ3 wrote:
agaknya sebab tuh model company aku tak laku kot. Bila dengar cerita ko, semua takut nak beli. huhu

company aok jual model mende zul?

promote ler kat sini...boleh gok rodong membelinya...

_________________
bangga menjadi pioneer....bangga juga melihat orang lain berjaya...TAHNIAH!
avatar
Deto_8
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 5641
Points : 6570
Join date : 11/04/2009
Location : Saujana Utama & Jengka 3 [PCC 003]

Back to top Go down

Re: GPS Dan yang Berkenaan

Post  zulkbo on Tue Feb 02, 2010 2:29 pm

Deto_8 wrote:
zulkbo wrote:
ZulJ3 wrote:
agaknya sebab tuh model company aku tak laku kot. Bila dengar cerita ko, semua takut nak beli. huhu

company aok jual model mende zul?

promote ler kat sini...boleh gok rodong membelinya...

Koi memang tunggu gak kut ada
"rega rodong" he he Razz

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/
avatar
zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: GPS Dan yang Berkenaan

Post  ZulJ3 on Tue Feb 02, 2010 5:14 pm

Deto_8 wrote:
zulkbo wrote:
ZulJ3 wrote:
agaknya sebab tuh model company aku tak laku kot. Bila dengar cerita ko, semua takut nak beli. huhu

company aok jual model mende zul?

promote ler kat sini...boleh gok rodong membelinya...

Carnavi Carnavi
avatar
ZulJ3

Posts : 35
Points : 41
Join date : 02/02/2010
Age : 42

http://www.zulfaka.blogspot.com

Back to top Go down

Re: GPS Dan yang Berkenaan

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum