Selamat Datang ke Komuniti Anak Pahang. Forum untuk apa jua berkaitan dengan negeri tercinta

Terima kasih atas sokongan
Log in

I forgot my password

MALAYSIA FUTSAL E-FANS & MEDIA 2010

Wed Apr 07, 2010 5:53 pm by Deto_8

Futsal E-fans & Media Edisi Ketiga Tahun 2010 dijangka diadakan pada 5hb June 2010, Sabtu.

Insya Allah PCC akan menghantar 1 team....

Meeting penyelarasan akan dibuat dalam masa terdekat.


Comments: 42

PCC MENYOKONG KEMPEN HARAPAN TANPA SUARA - KAMI PRIHATIN

Wed Apr 28, 2010 1:25 pm by sakur@86



Comments: 19

Facebook
Pahang Community on Facebook
Pahang Sports Zone FB
Pahang Sports Zone on Facebook

Freight & Shipping Industries

View previous topic View next topic Go down

Freight & Shipping Industries

Post  MUJ4 on Thu Feb 18, 2010 11:22 am

Terbuka kepada sesiapa yang berminat bertanya dan berbincang di dalam bidang Freight & Shipping Industries .


Last edited by MUJ4 on Fri Feb 19, 2010 2:47 pm; edited 1 time in total

MUJ4

Posts : 30
Points : 48
Join date : 17/02/2010
Age : 44
Location : Klang & Jengka 4

Back to top Go down

Re: Freight & Shipping Industries

Post  MD on Thu Feb 18, 2010 11:38 am

very good topik...

2008 kawan ada menguruskan sikit barang ke Tanzania...siapkan barang,dokumen dan serahkan pada lojistic company di Port Klang tu...
masa nak masuk kontena pun kawan ke sana...just tengok2 je...hehehe
settle semua...barang tu sampai selepas 2 bulan setengah ke Tanzania...balerrr...

btw, mungkin aok boleh ceritakan serba sedikit flow chart sesuatu barang tu nak di eskport ke luar negeri...informasi yang berguna bagi mereka yang ingin tahu...

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Freight & Shipping Industries

Post  zulkbo on Thu Feb 18, 2010 11:40 am

Freight/Shipping Industries (Logistic/Supply Chain)

kalau tak keberatan cer terangkan sket
bisnes mende ni erkk? drunken scratch

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Freight & Shipping Industries

Post  ozzy on Thu Feb 18, 2010 11:44 am

zulkbo wrote:
Freight/Shipping Industries (Logistic/Supply Chain)

kalau tak keberatan cer terangkan sket
bisnes mende ni erkk? drunken scratch

import eksport..keluar masuk..hehe

ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Freight & Shipping Industries

Post  MD on Thu Feb 18, 2010 11:47 am

ozzy wrote:
zulkbo wrote:
Freight/Shipping Industries (Logistic/Supply Chain)

kalau tak keberatan cer terangkan sket
bisnes mende ni erkk? drunken scratch

import eksport..keluar masuk..hehe

betul doh kata Ozzy tu...hehehehe

MUJ4 - Kawan suka betul menengok kalendar gambo kapal Hanjin tu,baler besor kapalnya...

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Freight & Shipping Industries

Post  MUJ4 on Thu Feb 18, 2010 12:33 pm

MD wrote:very good topik...

2008 kawan ada menguruskan sikit barang ke Tanzania...siapkan barang,dokumen dan serahkan pada lojistic company di Port Klang tu...
masa nak masuk kontena pun kawan ke sana...just tengok2 je...hehehe
settle semua...barang tu sampai selepas 2 bulan setengah ke Tanzania...balerrr...

btw, mungkin aok boleh ceritakan serba sedikit flow chart sesuatu barang tu nak di eskport ke luar negeri...informasi yang berguna bagi mereka yang ingin tahu...

Meh koi brief sedikit mengenai export & import :

1) Exporter : Orang yang menjual barangan samada persendirian atau syarikat .

2) Importer : Orang yang membeli barangan samada persendirian atau syarikat .

3) Forwarding agent : Syarikat yang menguruskan pengangkutan samada dari pelabuhan ke premis atau premis ke pelabuhan , pelepasan kastam untuk di eksepot atau di impot , membayar segala cukai , kos yang dikenakan oleh pihak kastam dan pelabuhan .

4) Shipping agent : Syarikat perkapalan yang memberi perkhidmatan pengangkutan laut dari Pelabuhan di eksepot ke pelabuhan terakhir destinasi .

5) Freight Forwarder : Syarikat yang mendapatkan pelanggan sahaja , mereka akan memilih syarikat forwarding agen dan shipping agent ( khidmat orang tengah ) .

Mengikut kes barangan lewat sampai 2 bulan setengah ke Tanzania tu ..

Kemungkinan yang berlaku pihak syarikat logistic itu tidak memilih syarikat perkapalan yang memberi khidmat secara terus dari Pelabuhan Klang ke Tanzania (via Dar Es Salam) , mungkin mereka memilih tambang yang lebih murah tetapi sampai ke pelabuhan destinasi terlalu lama kerana banyak pelabuhan transit sebelum sampai ke pelabuhan Dar Es Salam atau kontena tu tidak berlepas ke kapal seperti yang dijadualkan kerana tidak mempunyai slot di kapal .

Jika pihak pengeksport membuat booking secara terus ke pihak shipping agent kelebihannya pihak exporter boleh berhubung terus dengan shipping agent mendapatkan pengesahan kontena mereka telah naik ke kapal dan sampai ke pelabuhan destinasi pada tarikh yang telah di jangka tiba . Manakala melalui logistic co. pihak exporter terpaksa menunggu apabila pihak logistic mendapat pengesahan dari pihak shipping agent .

Flow chart barangan secara ringkas untuk mengeksepot sesuatu barangan
melalui Logistic company (1) atau terus ke shipping agent (2) :-

1) Exporter (booking) => Freight forwarder/Logistic Co (booking Forwarding/Shipping agent) => Forwarding agent (transportation/custom clearance) => Shipping Agent (Shipped out) => Port of Discharge/Destination (Consignee/Forwarding agent take delivery) .

2) Exporter (booking) => Forwarding agent (transportation/custom clearance) => Shipping Agent (Shipped out) => Port of Discharge/Destination (Importer Consignee/Forwarding agent take delivery) .

Rasa2 kalau oak nak faham lagi boleh tanya koi .. berkongsi setakat yang tahu .


Last edited by MUJ4 on Thu Feb 18, 2010 2:31 pm; edited 1 time in total

MUJ4

Posts : 30
Points : 48
Join date : 17/02/2010
Age : 44
Location : Klang & Jengka 4

Back to top Go down

Re: Freight & Shipping Industries

Post  MUJ4 on Thu Feb 18, 2010 12:39 pm

MD wrote:
ozzy wrote:
zulkbo wrote:
Freight/Shipping Industries (Logistic/Supply Chain)

kalau tak keberatan cer terangkan sket
bisnes mende ni erkk? drunken scratch

import eksport..keluar masuk..hehe

betul doh kata Ozzy tu...hehehehe

MUJ4 - Kawan suka betul menengok kalendar gambo kapal Hanjin tu,baler besor kapalnya...

Ada lagi besor pada kapal Hanjin tu ( saiz muatan kapal hanjin lebih kurang 4000 ke 8000 teus,
1 teu = 20kaki kontena) , ada masa koi upload gambor kapal2 kat forum ni .

MUJ4

Posts : 30
Points : 48
Join date : 17/02/2010
Age : 44
Location : Klang & Jengka 4

Back to top Go down

Re: Freight & Shipping Industries

Post  zulkbo on Thu Feb 18, 2010 12:43 pm

tetiba koi teringat cerita "ali baba bujang lapuk"
....ana tak export..import je...

**he he..jangan maree..gurau jer

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Freight & Shipping Industries

Post  MD on Thu Feb 18, 2010 12:52 pm

MUJ4 wrote:

Ada lagi besor pada kapal Hanjin tu ( saiz muatan kapal hanjin lebih kurang 4000 ke 8000 teus,
1 teu = 20kaki kontena) , ada masa koi upload gambor kapal2 kat forum ni .

cantekkk...

p/s - barang ke Tanzania tu lewat,ada menanya dan diorang kabor kapal singgah di India dulu...

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Freight & Shipping Industries

Post  MUJ4 on Thu Feb 18, 2010 12:58 pm

MD wrote:
MUJ4 wrote:

Ada lagi besor pada kapal Hanjin tu ( saiz muatan kapal hanjin lebih kurang 4000 ke 8000 teus,
1 teu = 20kaki kontena) , ada masa koi upload gambor kapal2 kat forum ni .

cantekkk...

p/s - barang ke Tanzania tu lewat,ada menanya dan diorang kabor kapal singgah di India dulu...

Betul jangkaan koi syarikat tu tidak memilih syarikat perkapalan yang memberi khidmat terus dari pelabuhan klang ke dar es salam . kontena tu tersangkut di India ports .

MUJ4

Posts : 30
Points : 48
Join date : 17/02/2010
Age : 44
Location : Klang & Jengka 4

Back to top Go down

Re: Freight & Shipping Industries

Post  Sponsored content Today at 5:51 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum