Selamat Datang ke Komuniti Anak Pahang. Forum untuk apa jua berkaitan dengan negeri tercinta

Terima kasih atas sokongan
Log in

I forgot my password

MALAYSIA FUTSAL E-FANS & MEDIA 2010

Wed Apr 07, 2010 5:53 pm by Deto_8

Futsal E-fans & Media Edisi Ketiga Tahun 2010 dijangka diadakan pada 5hb June 2010, Sabtu.

Insya Allah PCC akan menghantar 1 team....

Meeting penyelarasan akan dibuat dalam masa terdekat.


Comments: 42

PCC MENYOKONG KEMPEN HARAPAN TANPA SUARA - KAMI PRIHATIN

Wed Apr 28, 2010 1:25 pm by sakur@86



Comments: 19

Facebook
Pahang Community on Facebook
Pahang Sports Zone FB
Pahang Sports Zone on Facebook

Penyakit jantung pembunuh utama

View previous topic View next topic Go down

Penyakit jantung pembunuh utama

Post  zulkbo on Sun Oct 25, 2009 10:27 pm

Salam semua..
koi pusing-pusing cari tak tau nak
masuk mana segmen ni,jadi koi
masuk kat segmen ni lah..
kalau admin nk pindah pun koi
tak kesahhh...


KUALA LUMPUR: Penyakit jantung dan penyakit pulmonari adalah pembunuh utama di hospital kerajaan.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai, berkata 16.5 peratus daripada 45,936 kematian di hospital kerajaan tahun lalu disebabkan penyakit jantung.

"Jumlah ini adalah besar dan kami mahu sokongan semua sektor untuk mencari kaedah dan cara bagi mengurangkan penyakit jantung, yang kini semakin meningkat," katanya kepada pemberita selepas merasmikan "Heart House", Persatuan Jantung Kebangsaan Malaysia (NHAM) di sini, hari ini.

Beliau berkata di negara ini, penyakit jantung koronari dianggarkan dihidapi 141 orang bagi setiap 100,000 penduduk setiap tahun.

Katanya, ini bermakna bagi penduduk yang berjumlah 27 juta orang, kira-kira 38,000 kes baru penyakit jantung koronari dijangka berlaku setiap tahun.

"Ini adalah satu bebanan kepada sistem penjagaan kesihatan kita. Kira-kira 60 peratus daripada kes ini akan diuruskan di unit penjagaan koronari kementerian, manakala bakinya pula mendapatkan rawatan di kemudahan kardiak swasta dan bukan kerajaan," katanya.

Bagi mengurangkan bebanan itu, Liow menasihati orang ramai supaya mengawasi faktor risiko untuk menghidap penyakit jantung, termasuk tekanan darah tinggi, kolestrol darah tinggi, merokok, kurang bersenam serta pemakanan tidak seimbang, dan mendapatkan rawatan awal. - Bernama

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Penyakit jantung pembunuh utama

Post  weark on Sun Oct 25, 2009 10:34 pm

jaga makan penting wo........

weark

Posts : 42
Points : 50
Join date : 29/09/2009
Age : 45
Location : Rantau Panjang,Pasir Mas,Ulu Jempol,Kota Bharu

Back to top Go down

Re: Penyakit jantung pembunuh utama

Post  Yassin on Sun Oct 25, 2009 10:41 pm


Mencegah lebih baik mengubati....apa pun
Penyakit penyebab, kematian itu pasti...
Namun amalan permakanan kita perlu juga diambil kira
kerana penyakit itu bermula dari perut (permakanan kita)

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Penyakit jantung pembunuh utama

Post  zulkbo on Sun Oct 25, 2009 11:04 pm

weark wrote:jaga makan penting wo........

yang tu susah sangat la wan..
koi bukan apa.. tah boleh nak tahan bab makan ni
so far kambing memang dah "haramkan"dari kamus
hidup..hat lain mcD seminggu mau 2-3 kali
baler...goner gitu??

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Penyakit jantung pembunuh utama

Post  zulkbo on Sun Oct 25, 2009 11:06 pm

Yassin wrote:
Mencegah lebih baik mengubati....apa pun
Penyakit penyebab, kematian itu pasti...
Namun amalan permakanan kita perlu juga diambil kira
kerana penyakit itu bermula dari perut (permakanan kita)

sin aok mesti jaga nyer...
koi orang umah suka masak
kadang pukul sepuluh pun balik
makan nasik..tak makan kecik ati la pulok
heiii...guaner citer???

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Penyakit jantung pembunuh utama

Post  Yassin on Mon Oct 26, 2009 9:13 am

zulkbo wrote:
Yassin wrote:
Mencegah lebih baik mengubati....apa pun
Penyakit penyebab, kematian itu pasti...
Namun amalan permakanan kita perlu juga diambil kira
kerana penyakit itu bermula dari perut (permakanan kita)

sin aok mesti jaga nyer...
koi orang umah suka masak
kadang pukul sepuluh pun balik
makan nasik..tak makan kecik ati la pulok
heiii...guaner citer???


Ini lah puncanya zul...muatan lebih had heheheh
makan boleh makan tapi sekadarnya...jgn lebih2
tak kisah nak makan apapun kan...janji jgn berlebih.

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Penyakit jantung pembunuh utama

Post  ozzy on Mon Oct 26, 2009 10:06 am

Yassin wrote:
zulkbo wrote:
Yassin wrote:
Mencegah lebih baik mengubati....apa pun
Penyakit penyebab, kematian itu pasti...
Namun amalan permakanan kita perlu juga diambil kira
kerana penyakit itu bermula dari perut (permakanan kita)

sin aok mesti jaga nyer...
koi orang umah suka masak
kadang pukul sepuluh pun balik
makan nasik..tak makan kecik ati la pulok
heiii...guaner citer???


Ini lah puncanya zul...muatan lebih had heheheh
makan boleh makan tapi sekadarnya...jgn lebih2
tak kisah nak makan apapun kan...janji jgn berlebih.

Sesekali turun bersukan buat exercise skit..jalan kaki pun x pe asal berpeluh..

ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Penyakit jantung pembunuh utama

Post  zulkbo on Mon Oct 26, 2009 10:27 am

fourzy wrote:
Yassin wrote:
zulkbo wrote:
Yassin wrote:
Mencegah lebih baik mengubati....apa pun
Penyakit penyebab, kematian itu pasti...
Namun amalan permakanan kita perlu juga diambil kira
kerana penyakit itu bermula dari perut (permakanan kita)

sin aok mesti jaga nyer...
koi orang umah suka masak
kadang pukul sepuluh pun balik
makan nasik..tak makan kecik ati la pulok
heiii...guaner citer???


Ini lah puncanya zul...muatan lebih had heheheh
makan boleh makan tapi sekadarnya...jgn lebih2
tak kisah nak makan apapun kan...janji jgn berlebih.

Sesekali turun bersukan buat exercise skit..jalan kaki pun x pe asal berpeluh..

nak buat la ni..
(asyik nak buat tak tau bila)
malam exercise ok jer
peluh gak
huh huh huh(sensor)

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Penyakit jantung pembunuh utama

Post  ozzy on Mon Oct 26, 2009 10:37 am

[quote="zulkbo"][quote="fourzy"][quote="Yassin"][quote="zulkbo"]
Yassin wrote:[b]


[color=green]nak buat la ni..
(asyik nak buat tak tau bila)
malam exercise ok jer
peluh gak
huh huh huh(sensor)

Kalau ikut cara aku mudah je..sediakan basikal 'statik' kat rumah..sambil baca paper/majalah sambil kayuh basikal ..lama2 akan jadi habit..cubalah Very Happy

ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Penyakit jantung pembunuh utama

Post  zulkbo on Mon Oct 26, 2009 10:56 am

[quote="fourzy"][quote="zulkbo"][quote="fourzy"][quote="Yassin"]
zulkbo wrote:
Yassin wrote:[b]


[color=green]nak buat la ni..
(asyik nak buat tak tau bila)
malam exercise ok jer
peluh gak
huh huh huh(sensor)

Kalau ikut cara aku mudah je..sediakan basikal 'statik' kat rumah..sambil baca paper/majalah sambil kayuh basikal ..lama2 akan jadi habit..cubalah Very Happy


good idea bro...
koi ada jumpa kat tesco
rm2rat lebih jer
koi nak cuba lah... Very Happy Very Happy

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Penyakit jantung pembunuh utama

Post  Sponsored content Today at 1:22 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum