Selamat Datang ke Komuniti Anak Pahang. Forum untuk apa jua berkaitan dengan negeri tercinta

Terima kasih atas sokongan
Log in

I forgot my password

MALAYSIA FUTSAL E-FANS & MEDIA 2010

Wed Apr 07, 2010 5:53 pm by Deto_8

Futsal E-fans & Media Edisi Ketiga Tahun 2010 dijangka diadakan pada 5hb June 2010, Sabtu.

Insya Allah PCC akan menghantar 1 team....

Meeting penyelarasan akan dibuat dalam masa terdekat.


Comments: 42

PCC MENYOKONG KEMPEN HARAPAN TANPA SUARA - KAMI PRIHATIN

Wed Apr 28, 2010 1:25 pm by sakur@86



Comments: 19

Facebook
Pahang Community on Facebook
Pahang Sports Zone FB
Pahang Sports Zone on Facebook

Buah Tempatan [Musim Buah dah bermula ] vs Buah Import

Page 1 of 4 1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Go down

Buah Tempatan [Musim Buah dah bermula ] vs Buah Import

Post  MD on Tue Aug 18, 2009 12:11 pm

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua....
Kita sedia maklum buah buahan tempatan yang ada di Malaysia ini mempunyai rasa yang sedap disamping khasiat yang tinggi.Ada yang bermusim seperti manggis,durian dll dan ada yang berbuah sepanjang tahun....Tidak kurang hebatnya juga buah buahan yang di import dari luar....
Terdapat banyak perkara yang saling kait mengait antara buah tempatan dan import ini...harga,rasa dan sebagainya....
Mari kita menjana gerakan dari otak kiri dan kanan memberi pandangan masing masing dalam hal ini.....

Selamat berforum............


Last edited by MD on Mon Jul 19, 2010 1:30 pm; edited 1 time in total

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Buah Tempatan [Musim Buah dah bermula ] vs Buah Import

Post  Yassin on Tue Aug 18, 2009 12:23 pm

Buah-buahan import semmg tidak dinafikan best juga tapi kita perlu memikirkan sama buah2 ini dtg dari jauh mungkin mengambil masa sedikit utk sampai kesini tidak dapat tidak buah2 ini ada bahan-bahan kimia bersamanya, bahan pengawet dan sebaginya. Buah epal hijau contoh ada yang mengatakan buah2 ini disalut sejenis lilin dengan bahan kimia khas utk mengekalkan warna dan kesegaran buat ini.

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Buah Tempatan [Musim Buah dah bermula ] vs Buah Import

Post  MD on Tue Aug 18, 2009 12:43 pm

aok penah makan buah Kasai??/

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Buah Tempatan [Musim Buah dah bermula ] vs Buah Import

Post  zulkbo on Tue Aug 18, 2009 9:17 pm

Buah Terajang
Buah ini juga spesis pokok hutan ianya terdapat dpahang dan sekarang nie boleh dikategorikan sebagai hampir pupus....buahnya terdapat dalam pelbagai warna macam talipinggang taekwando buahnya sepanjang 10-25mm dan bebentuk lonjong masa buah muda warna hijau, tua sikit warna kuning, tua sikit lagi warna merah dan bila masak warna hitam. Rasa buah ini kelat-kelat manis sekarang nie kalau balik kg pun pokok pun tak nampak dah....sekarang nie akupun tak tahu spesis nie wujud tak lagi....

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Buah Tempatan [Musim Buah dah bermula ] vs Buah Import

Post  zulkbo on Tue Aug 18, 2009 9:26 pm

Buah Terajang


_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Buah Tempatan [Musim Buah dah bermula ] vs Buah Import

Post  Yassin on Wed Aug 19, 2009 12:33 am

zulkbo wrote:Buah Terajang



oit x penoh dgr pulok nama gitu...x tau laa kut tmpt kas nya sebut buah lain....entah buah sepok heheheh sebab dekat dah tu....

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Buah Tempatan [Musim Buah dah bermula ] vs Buah Import

Post  zulkbo on Wed Aug 19, 2009 12:43 am

Yassin wrote:
zulkbo wrote:Buah Terajang



oit x penoh dgr pulok nama gitu...x tau laa kut tmpt kas nya sebut buah lain....entah buah sepok heheheh sebab dekat dah tu....

Gamok nye laa..huh huh Laughing

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Buah Tempatan [Musim Buah dah bermula ] vs Buah Import

Post  MD on Thu Oct 08, 2009 12:36 pm

mari sini weh cerita pasal buah hehehee....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Buah Tempatan [Musim Buah dah bermula ] vs Buah Import

Post  Yassin on Thu Oct 08, 2009 12:39 pm

MD wrote:mari sini weh cerita pasal buah hehehee....

Epal org kampung kawan sebut EPA je sedap met gerul masa haus....hehehehe


Last edited by Yassin on Thu Oct 08, 2009 12:50 pm; edited 1 time in total

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Buah Tempatan [Musim Buah dah bermula ] vs Buah Import

Post  zulkbo on Thu Oct 08, 2009 12:41 pm

Yassin wrote:
MD wrote:mari sini weh cerita pasal buah hehehee....

Epel org kampung kawan sebut EPA je sedap met gerul masa haus....hehehehe

kebanyakan buah ni diorang
import dari siam ngan cina
kat mesia ni rasanya
tanam tak jadi kot
keh suka buat air jer buah ni

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Buah Tempatan [Musim Buah dah bermula ] vs Buah Import

Post  zulkbo on Thu Oct 08, 2009 12:45 pm



buah ni favorate abg MD
kita ni Very Happy Very Happy
ni kira buah tempatan
ke yassin?

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Buah Tempatan [Musim Buah dah bermula ] vs Buah Import

Post  MD on Thu Oct 08, 2009 12:47 pm

sbb banyak ditanam di Cameron sejak sekian lama mungkin dah dapat PR kot hehehehe,layak diklasifikasikan buahan tempatan...
lawo gambor tu Zul...tq

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Buah Tempatan [Musim Buah dah bermula ] vs Buah Import

Post  zulkbo on Thu Oct 08, 2009 12:48 pm

MD wrote:sbb banyak ditanam di Cameron sejak sekian lama mungkin dah dapat PR kot hehehehe,layak diklasifikasikan buahan tempatan...
lawo gambor tu Zul...tq

mana avatar aok
dah hilang ker Very Happy

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Buah Tempatan [Musim Buah dah bermula ] vs Buah Import

Post  MD on Thu Oct 08, 2009 12:49 pm

zulkbo wrote:
MD wrote:sbb banyak ditanam di Cameron sejak sekian lama mungkin dah dapat PR kot hehehehe,layak diklasifikasikan buahan tempatan...
lawo gambor tu Zul...tq

mana avatar aok
dah hilang ker Very Happy

tengah pilih,sbb deme duk tukar tukar ni,kawan pon nak tukar jugak ....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Buah Tempatan [Musim Buah dah bermula ] vs Buah Import

Post  ozzy on Thu Oct 08, 2009 12:50 pm

zulkbo wrote:

buah ni favorate abg MD
kita ni Very Happy Very Happy
ni kira buah tempatan
ke yassin?

comel buoh tu wei..meroh menyala..kang x sabor pulok yassin nak balik rumah..miahahahaha bounce bounce bounce

ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Buah Tempatan [Musim Buah dah bermula ] vs Buah Import

Post  Yassin on Thu Oct 08, 2009 12:51 pm

MD wrote:
zulkbo wrote:
MD wrote:sbb banyak ditanam di Cameron sejak sekian lama mungkin dah dapat PR kot hehehehe,layak diklasifikasikan buahan tempatan...
lawo gambor tu Zul...tq

mana avatar aok
dah hilang ker

tengah pilih,sbb deme duk tukar tukar ni,kawan pon nak tukar jugak ....

aok letok laa buah tembikai hok ranung gitu geram juge nengok!!!

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Buah Tempatan [Musim Buah dah bermula ] vs Buah Import

Post  zulkbo on Thu Oct 08, 2009 12:52 pm

zulkbo wrote:
Yassin wrote:
zulkbo wrote:Buah Terajang



oit x penoh dgr pulok nama gitu...x tau laa kut tmpt kas nya sebut buah lain....entah buah sepok heheheh sebab dekat dah tu....

Gamok nye laa..huh huh Laughing

aok kenal buah ni jie?

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Buah Tempatan [Musim Buah dah bermula ] vs Buah Import

Post  ozzy on Thu Oct 08, 2009 12:56 pm

[quote="zulkbo"]
zulkbo wrote:
Yassin wrote:
zulkbo wrote:Buah Terajang


oit x penoh dgr pulok nama gitu...x tau laa kut tmpt kas nya sebut buah lain....entah buah sepok heheheh sebab dekat dah tu....

Gamok nye laa..huh huh Laughing

aok kenal buah ni jie?

Apa tak kenalnya ..dengor nama pun tau..rasanya mcm biji gajus skit..kelat sikit2 dan rasa kacang skit..cuma nak kopeknya yg malas tu sbb kulitnya keras..

ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Buah Tempatan [Musim Buah dah bermula ] vs Buah Import

Post  zulkbo on Thu Oct 08, 2009 12:56 pm



koi suka buah ni
"buah naga"
buah ni dengar hidup
tanam kat sini tapi
banyak yang dijual
import belaka Very Happy

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Buah Tempatan [Musim Buah dah bermula ] vs Buah Import

Post  zulkbo on Thu Oct 08, 2009 12:58 pm

[quote="fourzy"]
zulkbo wrote:
zulkbo wrote:
Yassin wrote:
zulkbo wrote:Buah Terajang


oit x penoh dgr pulok nama gitu...x tau laa kut tmpt kas nya sebut buah lain....entah buah sepok heheheh sebab dekat dah tu....

Gamok nye laa..huh huh Laughing

aok kenal buah ni jie?

Apa tak kenalnya ..dengor nama pun tau..rasanya mcm biji gajus skit..kelat sikit2 dan rasa kacang skit..cuma nak kopeknya yg malas tu sbb kulitnya keras..

ada jugak yang tau
rasanya kat jengka
dorang panggil "buah terajang"
kat daerah lain mungkin lain Rolling Eyes

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Buah Tempatan [Musim Buah dah bermula ] vs Buah Import

Post  Yassin on Thu Oct 08, 2009 12:58 pm

fourzy wrote:
zulkbo wrote:

aok kenal buah ni jie?

Apa tak kenalnya ..dengor nama pun tau..rasanya mcm biji gajus skit..kelat sikit2 dan rasa kacang skit..cuma nak kopeknya yg malas tu sbb kulitnya keras..

kawan rasa macam tak kena je ayat pozi nei...sekali baca, 2 kali ok laa...

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Buah Tempatan [Musim Buah dah bermula ] vs Buah Import

Post  ozzy on Thu Oct 08, 2009 1:00 pm

Yassin wrote:
fourzy wrote:
zulkbo wrote:

aok kenal buah ni jie?

Apa tak kenalnya ..dengor nama pun tau..rasanya mcm biji gajus skit..kelat sikit2 dan rasa kacang skit..cuma nak kopeknya yg malas tu sbb kulitnya keras..

kawan rasa macam tak kena je ayat pozi nei...sekali baca, 2 kali ok laa...

wakakakakaka...aok tuh kelain sokmo..keh faham amat dohh...adehhhhhhhhhh ceettttttt...pttuiiiiiiiiii

ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Buah Tempatan [Musim Buah dah bermula ] vs Buah Import

Post  jasnoraizan on Thu Oct 08, 2009 1:01 pm

Yassin wrote:
fourzy wrote:
zulkbo wrote:

aok kenal buah ni jie?

Apa tak kenalnya ..dengor nama pun tau..rasanya mcm biji gajus skit..kelat sikit2 dan rasa kacang skit..cuma nak kopeknya yg malas tu sbb kulitnya keras..

kawan rasa macam tak kena je ayat pozi nei...sekali baca, 2 kali ok laa...

otok aok nih sin...nok kena brainwash nih....asyik mikir dua makna aje...aok nih...

jasnoraizan
Timbalan Menteri Besar

Posts : 2512
Points : 2623
Join date : 20/07/2009
Location : Seksyen U5 shah alam/jengka 8

Back to top Go down

Re: Buah Tempatan [Musim Buah dah bermula ] vs Buah Import

Post  ozzy on Thu Oct 08, 2009 1:04 pm

jasnoraizan wrote:
Yassin wrote:
fourzy wrote:
zulkbo wrote:

aok kenal buah ni jie?

Apa tak kenalnya ..dengor nama pun tau..rasanya mcm biji gajus skit..kelat sikit2 dan rasa kacang skit..cuma nak kopeknya yg malas tu sbb kulitnya keras..

kawan rasa macam tak kena je ayat pozi nei...sekali baca, 2 kali ok laa...

otok aok nih sin...nok kena brainwash nih....asyik mikir dua makna aje...aok nih...

Bukan brainwash dah jas..kena scan pastu mri sekali..cuci dengan chemical sekali kot should be better..ekekekeke

ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Buah Tempatan [Musim Buah dah bermula ] vs Buah Import

Post  Yassin on Thu Oct 08, 2009 1:05 pm

jasnoraizan wrote:
Yassin wrote:
fourzy wrote:
zulkbo wrote:

aok kenal buah ni jie?

Apa tak kenalnya ..dengor nama pun tau..rasanya mcm biji gajus skit..kelat sikit2 dan rasa kacang skit..cuma nak kopeknya yg malas tu sbb kulitnya keras..

kawan rasa macam tak kena je ayat pozi nei...sekali baca, 2 kali ok laa...

otok aok nih sin...nok kena brainwash nih....asyik mikir dua makna aje...aok nih...


Kawan "IKHLAS SAHAJA MENULIS TAK ADA NIAT TERSEMBUNYI...." DEMA TU HOK MIKIR KELAIN HEHEHEHEHE..........

sekali baca mmg tak paham atau kala dengor lagi rabang...NOK KOPEKNYA....

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Buah Tempatan [Musim Buah dah bermula ] vs Buah Import

Post  Sponsored content Today at 10:49 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 4 1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum