Selamat Datang ke Komuniti Anak Pahang. Forum untuk apa jua berkaitan dengan negeri tercinta

Terima kasih atas sokongan
Log in

I forgot my password

Latest topics
» salam perkenalan kepada rodong2 seluruh pahang
by jai bentong Mon Dec 23, 2013 4:40 pm

» Perpustakaan Manga (Komik & Novel versi BM sahaja)
by Manga2 Mon Oct 21, 2013 3:50 pm

» Artis,Pelakon dan Penggiat Seni Berasal dari Pahang
by sayedchenor Fri Sep 13, 2013 6:05 pm

» Kemana hilangnya ilmu Pawang2 dan bomoh2 handal DiNegeri Pahang ini?
by sayedchenor Fri Sep 13, 2013 5:45 pm

» org pahang
by sayedchenor Fri Sep 13, 2013 5:29 pm

» Malam 25 Chenor
by wan azuar Fri Aug 02, 2013 8:58 am

» nak cari kerja di bentong
by eddiebentong Tue May 21, 2013 8:24 pm

» BioZone Food Purifier Hai-O Termurah di Malaysia
by anjang Mon Apr 22, 2013 11:15 pm

» Salam Perkenalan Ahli Baru- Vol 2
by zulkbo Thu Feb 14, 2013 4:12 am

» Imam perang Gendut. Siapakah beliau.?
by Pahlawan Hilir Fri Dec 07, 2012 2:20 am

MALAYSIA FUTSAL E-FANS & MEDIA 2010

Wed Apr 07, 2010 4:53 pm by Deto_8

Futsal E-fans & Media Edisi Ketiga Tahun 2010 dijangka diadakan pada 5hb June 2010, Sabtu.

Insya Allah PCC akan menghantar 1 team....

Meeting penyelarasan akan dibuat dalam masa terdekat.


Comments: 42

PCC MENYOKONG KEMPEN HARAPAN TANPA SUARA - KAMI PRIHATIN

Wed Apr 28, 2010 12:25 pm by sakur@86



Comments: 19

Facebook
Pahang Community on Facebook
Pahang Sports Zone FB
Pahang Sports Zone on Facebook

Makanan Tradisi Pahang 5 5 1

Makanan Tradisi Pahang

Page 1 of 5 1, 2, 3, 4, 5  Next

View previous topic View next topic Go down

Makanan Tradisi Pahang

Post  Deto_8 on Mon May 11, 2009 9:33 am

RESTORAN Kampung dan Kafe di Hotel Resort, Genting Highlands mempelawa tetamu terutama dari luar negara menikmati pelbagai hidangan tradisional negeri Pahang sehingga 22 Mac ini.

Promosi sempena Pesta Makanan Pahang untuk hidangan tengah hari dan makan malam itu menyediakan juadah seperti nasi kebuli dan sambal hitam dari Lipis, manakala opor daging, apam Baghdad dan puding raja sememangnya terkenal di Pekan serta masak tempoyak ikan patin dari Temerloh.

Turut disediakan ayam percik, kerabu pucuk paku, laksa Pahang serta sambal hitam.

Beberapa jenis masakan tradisional lain turut disediakan seperti kurma ayam, masak lemak cili api, gulai kawah, ikan masak asam, rojak buah dihidang bersama sos cili dan mayonis, keropok lekor digoreng lembut dan tiram kukus.
-------------------------------------------------------------------------
berita ni dah lama....kalau dapat resipi atau gambar mesti best

Deto_8
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts: 5641
Points: 6570
Join date: 11/04/2009
Location: Saujana Utama & Jengka 3 [PCC 003]

Back to top Go down

Re: Makanan Tradisi Pahang

Post  lepat_ubi on Tue Jun 09, 2009 12:51 am

lepat boleh di kategori kan sebagai makanan tradisi tak??? hehehehe... Laughing Laughing Laughing

lepat_ubi
A.D.O
A.D.O

Posts: 1316
Points: 1348
Join date: 25/05/2009
Age: 25
Location: TRANUNG KITE..../ JENGKA 04

Back to top Go down

Re: Makanan Tradisi Pahang

Post  Deto_8 on Tue Jun 09, 2009 8:21 am

bila time cuti sekolah ni banyok pulak kenduri kahwin...masa ni lah baru teringat opor daging flower

_________________
bangga menjadi pioneer....bangga juga melihat orang lain berjaya...TAHNIAH!

Deto_8
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts: 5641
Points: 6570
Join date: 11/04/2009
Location: Saujana Utama & Jengka 3 [PCC 003]

Back to top Go down

Re: Makanan Tradisi Pahang

Post  RoyKay33 on Tue Jun 09, 2009 10:49 am

l0mmmpaattttt tikamm!! bounce

RoyKay33
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts: 1191
Points: 1222
Join date: 28/04/2009
Location: Metropolitan SQ

Back to top Go down

Re: Makanan Tradisi Pahang

Post  MD on Wed Aug 26, 2009 11:05 am

sempena bulan puasa yang banyak tempat ada bazar Ramadhan...boleh update balik kalau kalau terjumpa/teringat segala jenis menu,lauk pauk ,gulai kuih2 tradisional Pahang tu....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts: 4886
Points: 5166
Join date: 15/04/2009
Location: U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Makanan Tradisi Pahang

Post  Yassin on Wed Aug 26, 2009 11:28 am


abuk-abuk

Kuih nie paling kawan suke...buat tak payah mana..keknya kala nok beli jarang boleh jumpe....pada kuih lepat tu jauh mana sedak hok nei hehehe Sad

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts: 2708
Points: 3033
Join date: 12/08/2009
Location: Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Makanan Tradisi Pahang

Post  MD on Wed Aug 26, 2009 11:30 am

Yassin wrote:
abuk-abuk

Kuih nie paling kawan suke...buat tak payah mana..keknya kala nok beli jarang boleh jumpe.... Sad

kalau ada serba sedikit resepi dan maklumat kuih ni popular beloh mana boleh tambah....
nampok gaye macam sagu?

p/s - banyok ngat lagi yg kita masih belum tahu pasal makanan tradisi Pahang ni....sbb banyok daeroh.....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts: 4886
Points: 5166
Join date: 15/04/2009
Location: U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Makanan Tradisi Pahang

Post  Yassin on Wed Aug 26, 2009 11:37 am

MD wrote:
Yassin wrote:
abuk-abuk

Kuih nie paling kawan suke...buat tak payah mana..keknya kala nok beli jarang boleh jumpe.... Sad

kalau ada serba sedikit resepi dan maklumat kuih ni popular beloh mana boleh tambah....
nampok gaye macam sagu?

p/s - banyok ngat lagi yg kita masih belum tahu pasal bende ni....

Mmg kuih nie bahan2 dia sagu halus, kelapa putih, gula kabung ker gula melake ke...basuh sagu pas campor kelapa parut, lepas tu letok dalam daun pisang bungkus bentuk kiub gitu letok sagu diselangkan gula kabung tadi/ gula melake pas tu kukus...sudoh

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts: 2708
Points: 3033
Join date: 12/08/2009
Location: Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Makanan Tradisi Pahang

Post  MD on Wed Aug 26, 2009 11:44 am

Deto_8 wrote:bila time cuti sekolah ni banyok pulak kenduri kahwin...masa ni lah baru teringat opor daging flower


pernah pegi kenduri kawen kat rumoh 500 pekan...opor dia memang best...teringat sampai ke hari ni....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts: 4886
Points: 5166
Join date: 15/04/2009
Location: U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Makanan Tradisi Pahang

Post  lepat_ubi on Wed Aug 26, 2009 11:58 am

Yassin wrote:
abuk-abuk

Kuih nie paling kawan suke...buat tak payah mana..keknya kala nok beli jarang boleh jumpe....pada kuih lepat tu jauh mana sedak hok nei hehehe Sad

lepat tu slow sket aaa...

lepat_ubi
A.D.O
A.D.O

Posts: 1316
Points: 1348
Join date: 25/05/2009
Age: 25
Location: TRANUNG KITE..../ JENGKA 04

Back to top Go down

Re: Makanan Tradisi Pahang

Post  jasnoraizan on Wed Aug 26, 2009 12:09 pm

lepat_ubi wrote:
Yassin wrote:
abuk-abuk

Kuih nie paling kawan suke...buat tak payah mana..keknya kala nok beli jarang boleh jumpe....pada kuih lepat tu jauh mana sedak hok nei hehehe Sad

lepat tu slow sket aaa...

koi plg suka ngan lepat nih ...nok2 lepat labu....

jasnoraizan
Timbalan Menteri Besar

Posts: 2512
Points: 2623
Join date: 20/07/2009
Location: Seksyen U5 shah alam/jengka 8

Back to top Go down

Re: Makanan Tradisi Pahang

Post  labu sayong on Wed Aug 26, 2009 12:15 pm

jasnoraizan wrote:
lepat_ubi wrote:
Yassin wrote:
abuk-abuk

Kuih nie paling kawan suke...buat tak payah mana..keknya kala nok beli jarang boleh jumpe....pada kuih lepat tu jauh mana sedak hok nei hehehe Sad

lepat tu slow sket aaa...

koi plg suka ngan lepat nih ...nok2 lepat labu....

semanis lepat labu..manis lagi lepat dan labu..

labu sayong
Tok Empat
Tok Empat

Posts: 598
Points: 623
Join date: 09/06/2009
Age: 28
Location: Johor/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Makanan Tradisi Pahang

Post  jasnoraizan on Wed Aug 26, 2009 12:23 pm

koi tahu...deme lepat dan labu sememangnye manis......semanis-manisnye... Razz Razz

jasnoraizan
Timbalan Menteri Besar

Posts: 2512
Points: 2623
Join date: 20/07/2009
Location: Seksyen U5 shah alam/jengka 8

Back to top Go down

Re: Makanan Tradisi Pahang

Post  labu sayong on Wed Aug 26, 2009 12:26 pm

jasnoraizan wrote:koi tahu...deme lepat dan labu sememangnye manis......semanis-manisnye... Razz Razz

terasa kenyang dengan pujian itu..errkkk..alhamdulillah..opppsss..

labu sayong
Tok Empat
Tok Empat

Posts: 598
Points: 623
Join date: 09/06/2009
Age: 28
Location: Johor/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Makanan Tradisi Pahang

Post  jasnoraizan on Wed Aug 26, 2009 12:31 pm

labu sayong wrote:
jasnoraizan wrote:koi tahu...deme lepat dan labu sememangnye manis......semanis-manisnye... Razz Razz

terasa kenyang dengan pujian itu..errkkk..alhamdulillah..opppsss..

bulan pose nih kena lah bagi puji-pujian.....mane blh nak mengata yg bukan2... Twisted Evil

jasnoraizan
Timbalan Menteri Besar

Posts: 2512
Points: 2623
Join date: 20/07/2009
Location: Seksyen U5 shah alam/jengka 8

Back to top Go down

Page 1 of 5 1, 2, 3, 4, 5  Next

View previous topic View next topic Back to top


Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum