Selamat Datang ke Komuniti Anak Pahang. Forum untuk apa jua berkaitan dengan negeri tercinta

Terima kasih atas sokongan
Log in

I forgot my password

MALAYSIA FUTSAL E-FANS & MEDIA 2010

Wed Apr 07, 2010 5:53 pm by Deto_8

Futsal E-fans & Media Edisi Ketiga Tahun 2010 dijangka diadakan pada 5hb June 2010, Sabtu.

Insya Allah PCC akan menghantar 1 team....

Meeting penyelarasan akan dibuat dalam masa terdekat.


Comments: 42

PCC MENYOKONG KEMPEN HARAPAN TANPA SUARA - KAMI PRIHATIN

Wed Apr 28, 2010 1:25 pm by sakur@86



Comments: 19

Facebook
Pahang Community on Facebook
Pahang Sports Zone FB
Pahang Sports Zone on Facebook

Serai Kayu

View previous topic View next topic Go down

Serai Kayu

Post  MD on Tue Dec 14, 2010 10:48 am






Serai kayu

Merupakan sejenis pokok yang diklasifikasikan dalam senarai herba.Pucuknya yang hijau kemerahan juga amat popular dibuat ulam dan dicampurkan dalam masakan.

Nasi Ulam Pahang juga menggunakan pucuk daun Serai Kayu sebagai salah satu ramuannya.Nama lain bagi Serai Kayu ialah Cina Maki atau Gelam Bukit dan nama saintifik - Leptospermum flavescens.

Panggilan nama juga berubah mengikut daerah dan negeri,jemput semua berkongsi pendapat dan pengalaman berkaitan dengan Serai Kayu.

Terima kasih .Selamat Berforum.

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Serai Kayu

Post  SailorMoon on Tue Dec 14, 2010 10:56 am

Ade gambo pokok dia dak?
Kot2 penoh tengok sblm ni...



sib baik bkn maki cina yek

SailorMoon
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1071
Points : 1110
Join date : 22/02/2010
Location : Pekan - Sepang - Sg Petani

http://fiverobindas.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Serai Kayu

Post  MD on Tue Dec 14, 2010 11:02 am

SailorMoon wrote:Ade gambo pokok dia dak?
Kot2 penoh tengok sblm ni...



sib baik bkn maki cina yek

SM,
pokoknya macam pokok cengkih akan tinggi kalau tak pangkas...pasal nama tu memang la...mungkin ada kisah disebaliknya.
rase pucuknya sikit kelat..tapi kelat kelat dia ''seri naik ke muka'' Laughing

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Serai Kayu

Post  SailorMoon on Tue Dec 14, 2010 11:04 am

Malu nak kabo...









pokok cengkih tu guaner gayer bendanyer?

SailorMoon
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1071
Points : 1110
Join date : 22/02/2010
Location : Pekan - Sepang - Sg Petani

http://fiverobindas.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Serai Kayu

Post  MD on Tue Dec 14, 2010 11:19 am

SailorMoon wrote:Malu nak kabo...
pokok cengkih tu guaner gayer bendanyer?

nanti lawan carikan gambo pokok dia...

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Serai Kayu

Post  ann on Tue Dec 14, 2010 11:26 am

haa.. ni dia pokok serai kayu, samak kelat, bay leaf, daeng klua(Thai) Pokok salam


ann
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 202
Points : 234
Join date : 06/08/2010
Location : Kuantan

http://www.ann-collection.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Serai Kayu

Post  MD on Tue Dec 14, 2010 11:39 am

TQ Ann...

pada cik SailorMoon sila tengok puas puas...


p/s - kat kampung ada sepokok belakang umah.TQ Ann Laughing

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Serai Kayu

Post  Cik_N on Tue Dec 14, 2010 11:49 am

koi pun baru kenai serai kayu ni...sejak 2,3 minggu lepas je...rasa dia mmg mcm kelat2 n pahit2 sket..kat paso temeloh, secekok di jual RM0.50 ye...hihihi Laughing

Cik_N
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 898
Points : 940
Join date : 28/11/2009
Location : Temerloh

http://cikkelisa.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Serai Kayu

Post  MD on Tue Dec 14, 2010 11:55 am

Cik_N wrote:koi pun baru kenai serai kayu ni...sejak 2,3 minggu lepas je...rasa dia mmg mcm kelat2 n pahit2 sket..kat paso temeloh, secekok di jual RM0.50 ye...hihihi Laughing

terima kasih Cik N, yang selalu memberi input...sememangnya paso Temerloh banyok bende gini.....bende kelat ni molek untuk darah..

se lagi daun Cekur Manis, rupa hampir jugak.amat sedap dimasak dan dimakan

_________________
Muka nampak Garang,Dalam Hati ada Taman....

MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Serai Kayu

Post  Sponsored content Today at 10:47 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum