Selamat Datang ke Komuniti Anak Pahang. Forum untuk apa jua berkaitan dengan negeri tercinta

Terima kasih atas sokongan
Log in

I forgot my password

MALAYSIA FUTSAL E-FANS & MEDIA 2010

Wed Apr 07, 2010 5:53 pm by Deto_8

Futsal E-fans & Media Edisi Ketiga Tahun 2010 dijangka diadakan pada 5hb June 2010, Sabtu.

Insya Allah PCC akan menghantar 1 team....

Meeting penyelarasan akan dibuat dalam masa terdekat.


Comments: 42

PCC MENYOKONG KEMPEN HARAPAN TANPA SUARA - KAMI PRIHATIN

Wed Apr 28, 2010 1:25 pm by sakur@86



Comments: 19

Facebook
Pahang Community on Facebook
Pahang Sports Zone FB
Pahang Sports Zone on Facebook

TARIAN POCO-POCO..

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

TARIAN POCO-POCO..

Post  sakur@86 on Mon Nov 16, 2009 12:29 pm

"Assalammualaikum.
Alhamdulillah kerana kita semua masih bernafas lagi dgn keizinanNya.
Saya ingin berkongsi dgn rakan2 semua tantang tarian pocoh2 yang
sedang hangat ditarikan oleh semua lapisan masyarakat,umumnya
masyarakat kita yg beragama islam terutama suri2 rumah dan badan2
kerajaan ketika manghadiri kursus.
Sebenarnya tarian pocoh2 ini berasal dari Filipina bukannya dari
Indon.Ia ditarikan oleh masyarakat yg berugama kristian ketika mereka
menghadiri upacara sembahyang mingguan mereka.Lihatlah sahaja
bagaimana pergerakannya, yg membentuk salib.
Mungkin kita x perasan
kerana kita suka mengikut2 sesuatu yg baru tanpa usul periksa.
Inilah cara musuh2 islam mengenakan kita sedangkan kita tahu
apabila kita melakukan sesuatu yg menyerupai sesuatu agama
maka kita dikira merestui agama itu seperti amalan yoga
yg telah difatwakan haram kerana menyerupai agama hindu.cuma
tarian pocoh2 ini belum difatwakan haram lagi.
Marilah kita sama2 fikirkan."
Masya Allah...penulis pernah terfikir dulu,kenapa tarian itu dimulakan
dari kiri?dan apa jenis senaman ini? relevankah tarian ini,yang kelihatan
seperti tidak siuman? Dengan emel ini 'terungkailah' persoalan itu semua.
Jadi,penulis menyeru kepada diri penulis dan anda semua supaya mengambl inisiatif untuk tidak lagi 'menarikan' lagi tarian ini yang mensyirikkan Allah tanpa kita sedar.Dan paling utama memohon keampunan daripada Allah S.W.T atas kejahilan kita tentang perkara ini sebelum ini.
Semoga mendapat perhatian pihak berkenaan agar mengkaji secara
terperinci tentang kesahihan perkara ini,asal usul dan kesannya kepada akidah Umat islam dan mengeluarkan fatwa tentang tarian ini,agar Umat Islam tidak berterusan di dalam kelalaian dan 'keasyikkan' menarikan tarian ini.

WALLAHUALAM....


"APA PENDAPAT ANDA SEMUA TENTANG ARTIKEL INI"????







[b][left][justify]"

sakur@86
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 673
Points : 708
Join date : 24/07/2009
Age : 30
Location : Bera

Back to top Go down

Re: TARIAN POCO-POCO..

Post  strikerbuncit on Mon Nov 16, 2009 12:33 pm

tau dah..koi pun tau melalui emel..elokla sape2 yg tak tau lg supaya hentikan je amalan khurafat spt ini..

strikerbuncit
Ahli Dewan Undangan Negeri

Posts : 1885
Points : 2077
Join date : 29/04/2009
Location : [PCC023] - Putrajaya / Old Trafford

Back to top Go down

Re: TARIAN POCO-POCO..

Post  ozzy on Mon Nov 16, 2009 12:33 pm

sebenornya koi pun x tau tarian ni goner..cuma penah dgr jek Very Happy

ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: TARIAN POCO-POCO..

Post  jasnoraizan on Mon Nov 16, 2009 12:35 pm

strikerbuncit wrote:tau dah..koi pun tau melalui emel..elokla sape2 yg tak tau lg supaya hentikan je amalan khurafat spt ini..

kwn nengok ada segolongan puak2 tertentu selalu membangga2kan tarian tersebut..sehingga membuat tarian tersebut sebagai satu extvt riadah bagi puak2 tersebut....heran2...apa keistemewaan yg ada dgn tarian tersebut...

jasnoraizan
Timbalan Menteri Besar

Posts : 2512
Points : 2623
Join date : 20/07/2009
Location : Seksyen U5 shah alam/jengka 8

Back to top Go down

Re: TARIAN POCO-POCO..

Post  strikerbuncit on Mon Nov 16, 2009 12:36 pm

ozzy wrote:sebenornya koi pun x tau tarian ni goner..cuma penah dgr jek Very Happy

cari je dlm youtube..'poco-poco'..lirik dia mula2 gini..

"melenggang patah-patah..ngana pi goyang picah-picah..ngana pi bodi,poco-poco..."
dan seterusnya...

masa tak tau dulu,kwn siap hafal lg..skrg,pndg pun xmau..
Mad

strikerbuncit
Ahli Dewan Undangan Negeri

Posts : 1885
Points : 2077
Join date : 29/04/2009
Location : [PCC023] - Putrajaya / Old Trafford

Back to top Go down

Re: TARIAN POCO-POCO..

Post  Jeck Sparow on Mon Nov 16, 2009 12:37 pm

Cam mana kita nak dapat kan kesahihan dan kepastian kalau boleh la.. kita nak mintak pihak yan berkenaan buat siasatan. mana la tau memang benar tentang isu yang dinyatakan masih ramai lagi diluar sana yang tak mengetahui yang masih lagi asyik dengan tarian ni...Nauzubillah himinzalib

Jeck Sparow
A.D.O
A.D.O

Posts : 1467
Points : 1874
Join date : 15/05/2009
Location : Bera

Back to top Go down

Re: TARIAN POCO-POCO..

Post  ozzy on Mon Nov 16, 2009 12:38 pm

strikerbuncit wrote:
ozzy wrote:sebenornya koi pun x tau tarian ni goner..cuma penah dgr jek Very Happy

cari je dlm youtube..'poco-poco'..lirik dia mula2 gini..

"melenggang patah-patah..ngana pi goyang picah-picah..ngana pi bodi,poco-poco..."
dan seterusnya...

masa tak tau dulu,kwn siap hafal lg..skrg,pndg pun xmau..
Mad

Laa..koi ingatkan macam lagu di kocoh-kocoh inul tu....ekekekekeke

ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: TARIAN POCO-POCO..

Post  Qaisara on Mon Nov 16, 2009 12:39 pm

tarian poco2 ni mmg agak famous di kalangan bdn2 krajaan... setiap kali ada family day atau team building...
koi tk tau plk macam tu alkisahnya...

Qaisara
Ketua Kampung
Ketua Kampung

Posts : 104
Points : 116
Join date : 10/11/2009
Location : Balok, Kuantan, Pahang

Back to top Go down

Re: TARIAN POCO-POCO..

Post  jasnoraizan on Mon Nov 16, 2009 12:40 pm

Jeck Sparow wrote:Cam mana kita nak dapat kan kesahihan dan kepastian kalau boleh la.. kita nak mintak pihak yan berkenaan buat siasatan. mana la tau memang benar tentang isu yang dinyatakan masih ramai lagi diluar sana yang tak mengetahui yang masih lagi asyik dengan tarian ni...Nauzubillah himinzalib

kalau tak ada puak2 yg memperbesar2kan dan mempromosi tarian tersebut didalam setiap extvt mereka...pasti tarian nih tak dapat sambutan tetapi...puak2 ini lah yg membuatkan rakyat terikut2 dan tejebak dalam melakukan ...extvt sebegini....

jasnoraizan
Timbalan Menteri Besar

Posts : 2512
Points : 2623
Join date : 20/07/2009
Location : Seksyen U5 shah alam/jengka 8

Back to top Go down

Re: TARIAN POCO-POCO..

Post  Yassin on Mon Nov 16, 2009 12:47 pm

Kala versi filipina kawan x penoh dengor...biasa dgn versi jawa indo. Didalam peruntukan hukum islam apa bila sesuatu perkara itu telah berubah pada asalnya disana ada 2 hukum lain sama boleh atau tidak boleh.
Jika itu maksudnya versi indon itu dibolehkan.(selagi memenuhi kehendaknya) Apapun perkara yang melalaikan didalam islam tetap jatuh haram cuma sejauh mana perkara tersebut itu kita ambil perhatian.

Wa'allahhualam..


Last edited by Yassin on Mon Nov 16, 2009 12:51 pm; edited 2 times in total

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: TARIAN POCO-POCO..

Post  zulkbo on Mon Nov 16, 2009 12:49 pm


_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: TARIAN POCO-POCO..

Post  zulkbo on Mon Nov 16, 2009 12:50 pm


_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: TARIAN POCO-POCO..

Post  jasnoraizan on Mon Nov 16, 2009 12:51 pm

zulkbo wrote:

tak payah tgk dari sudut yg lebih mendalam lah....cer tgk dari segi pemakain ketika melakukan tarian saje dah nampak ...kesahihan dan fikirlah dimana hendak diletakan hukuman...

jasnoraizan
Timbalan Menteri Besar

Posts : 2512
Points : 2623
Join date : 20/07/2009
Location : Seksyen U5 shah alam/jengka 8

Back to top Go down

Re: TARIAN POCO-POCO..

Post  zulkbo on Mon Nov 16, 2009 12:52 pm

NI kat sekolah di malaysia

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

TARIAN POCO POCO

Post  miza_78 on Mon Nov 16, 2009 12:53 pm

Hai...

Koi ni baru je join sini. Em... menarik jugak tajuk ni koi ni pernah juga join berpoco - poco dgn kakak ipar koi sebagai senaman tapi bila dah tahu poco - poco ni gini pulok citernya koi kena kaji le sama ada betul ke tidok citer nya. Jadi tu nanti kita sama-sama tgk sama ada citer ni betul ke tidok.

miza_78

Posts : 1
Points : 6
Join date : 28/07/2009
Age : 38
Location : bera & kuala lumpur

Back to top Go down

Re: TARIAN POCO-POCO..

Post  zulkbo on Mon Nov 16, 2009 12:54 pm

Ni pun kat Malaysia
dah jadi budaya dah... Evil or Very Mad



_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: TARIAN POCO-POCO..

Post  Jeck Sparow on Mon Nov 16, 2009 12:55 pm

miza_78 wrote:Hai...

Koi ni baru je join sini. Em... menarik jugak tajuk ni koi ni pernah juga join berpoco - poco dgn kakak ipar koi sebagai senaman tapi bila dah tahu poco - poco ni gini pulok citernya koi kena kaji le sama ada betul ke tidok citer nya. Jadi tu nanti kita sama-sama tgk sama ada citer ni betul ke tidok.



Welcome my frenzzzzzzzz
Kalau oak dah penah joint tu baik laoak pikirkan tak nak joint lagi hehe

Jeck Sparow
A.D.O
A.D.O

Posts : 1467
Points : 1874
Join date : 15/05/2009
Location : Bera

Back to top Go down

Re: TARIAN POCO-POCO..

Post  Yassin on Mon Nov 16, 2009 12:57 pm

Jeck Sparow wrote:
miza_78 wrote:Hai...

Koi ni baru je join sini. Em... menarik jugak tajuk ni koi ni pernah juga join berpoco - poco dgn kakak ipar koi sebagai senaman tapi bila dah tahu poco - poco ni gini pulok citernya koi kena kaji le sama ada betul ke tidok citer nya. Jadi tu nanti kita sama-sama tgk sama ada citer ni betul ke tidok.



Welcome my frenzzzzzzzz
Kalau oak dah penah joint tu baik laoak pikirkan tak nak joint lagi hehe

Sebelum ini saya tak tahu..penah duduk dlm majlis tersebut (tapi dok lah menari) kedepan esok mungkin akan di fikir2kan juge.

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: TARIAN POCO-POCO..

Post  jasnoraizan on Mon Nov 16, 2009 12:59 pm

sebelum menjadi lebih parah...ingat2kan lah kepada pihak2 yg ingin menganjurkan extvt seumpama ini....

jasnoraizan
Timbalan Menteri Besar

Posts : 2512
Points : 2623
Join date : 20/07/2009
Location : Seksyen U5 shah alam/jengka 8

Back to top Go down

Re: TARIAN POCO-POCO..

Post  Yassin on Mon Nov 16, 2009 1:01 pm

jasnoraizan wrote:sebelum menjadi lebih parah...ingat2kan lah kepada pihak2 yg ingin menganjurkan extvt seumpama ini....

kena antorkan (war-warkan) laa perkara ini kepejabat SUK ker atau ker badan2 tertentu...sebab kita main ikut aje...

Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: TARIAN POCO-POCO..

Post  jasnoraizan on Mon Nov 16, 2009 1:04 pm

Yassin wrote:
jasnoraizan wrote:sebelum menjadi lebih parah...ingat2kan lah kepada pihak2 yg ingin menganjurkan extvt seumpama ini....

kena antorkan (war-warkan) laa perkara ini kepejabat SUK ker atau ker badan2 tertentu...sebab kita main ikut aje...

kwn ada sekali tgr psl mende nih...kwn kata ke deme apa kebaikan buat tarian nih....(blm apa2 kwn pulok kena sembur kek deme..)..lps tu kwn diam je laaa....

jasnoraizan
Timbalan Menteri Besar

Posts : 2512
Points : 2623
Join date : 20/07/2009
Location : Seksyen U5 shah alam/jengka 8

Back to top Go down

Re: TARIAN POCO-POCO..

Post  Jeck Sparow on Mon Nov 16, 2009 1:04 pm

Yassin wrote:
jasnoraizan wrote:sebelum menjadi lebih parah...ingat2kan lah kepada pihak2 yg ingin menganjurkan extvt seumpama ini....

kena antorkan (war-warkan) laa perkara ini kepejabat SUK ker atau ker badan2 tertentu...sebab kita main ikut aje...


100% sokong sepatutnyer disegerakan... ASAP

Jeck Sparow
A.D.O
A.D.O

Posts : 1467
Points : 1874
Join date : 15/05/2009
Location : Bera

Back to top Go down

Re: TARIAN POCO-POCO..

Post  jasnoraizan on Mon Nov 16, 2009 1:07 pm

Jeck Sparow wrote:
Yassin wrote:
jasnoraizan wrote:sebelum menjadi lebih parah...ingat2kan lah kepada pihak2 yg ingin menganjurkan extvt seumpama ini....

kena antorkan (war-warkan) laa perkara ini kepejabat SUK ker atau ker badan2 tertentu...sebab kita main ikut aje...


100% sokong sepatutnyer disegerakan... ASAP

berpesan2 lah sesama kita....(kwn tkt kena sembor lg doh...)

jasnoraizan
Timbalan Menteri Besar

Posts : 2512
Points : 2623
Join date : 20/07/2009
Location : Seksyen U5 shah alam/jengka 8

Back to top Go down

Re: TARIAN POCO-POCO..

Post  labu sayong on Mon Nov 16, 2009 1:08 pm

kat tmpt koi neh ade gak buat dulu..tp sejak isu ni dikuarkan xnampak dah diorang buat,
skang neh dirg bt senam seni plak..senaman dgn irgn lagu..lain kot dgn poco2

labu sayong
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 598
Points : 623
Join date : 09/06/2009
Age : 31
Location : Johor/Jengka 4

Back to top Go down

Re: TARIAN POCO-POCO..

Post  jasnoraizan on Mon Nov 16, 2009 1:17 pm

labu sayong wrote:kat tmpt koi neh ade gak buat dulu..tp sejak isu ni dikuarkan xnampak dah diorang buat,
skang neh dirg bt senam seni plak..senaman dgn irgn lagu..lain kot dgn poco2

senaman dgn iringan muzik nih memang lah baik untuk kesihatan kita....tp kena jaga lah adap dap..bersenam yg btl....cara pakain/cara pergerakan tarian (jangan melampaui batas)..pengunaan lagu(jgn lagu2 yg memuja2 mende2 yg khurafat dah la..),pergaulan dan sebagai nya...kalau kena pada tempatnya..insyaallah...baik lah jdnya extvt tersebut...

jasnoraizan
Timbalan Menteri Besar

Posts : 2512
Points : 2623
Join date : 20/07/2009
Location : Seksyen U5 shah alam/jengka 8

Back to top Go down

Re: TARIAN POCO-POCO..

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum