Selamat Datang ke Komuniti Anak Pahang. Forum untuk apa jua berkaitan dengan negeri tercinta

Terima kasih atas sokongan
Log in

I forgot my password

MALAYSIA FUTSAL E-FANS & MEDIA 2010

Wed Apr 07, 2010 5:53 pm by Deto_8

Futsal E-fans & Media Edisi Ketiga Tahun 2010 dijangka diadakan pada 5hb June 2010, Sabtu.

Insya Allah PCC akan menghantar 1 team....

Meeting penyelarasan akan dibuat dalam masa terdekat.


Comments: 42

PCC MENYOKONG KEMPEN HARAPAN TANPA SUARA - KAMI PRIHATIN

Wed Apr 28, 2010 1:25 pm by sakur@86



Comments: 19

Facebook
Pahang Community on Facebook
Pahang Sports Zone FB
Pahang Sports Zone on Facebook

Tol percuma sempena Tahun Baru Cina

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Tol percuma sempena Tahun Baru Cina

Post  Deto_8 on Tue Feb 09, 2010 9:04 am

KAJANG - Pengguna lebuh raya di negara ini akan diberi pengecualian bayaran tol dan diskaun kadar tol di 17 lebuh raya sempena sambutan Tahun Baru Cina ini.

Sebagai penghargaan kepada penggunanya, Lebuhraya Kuala Lumpur-Karak dan Lebuhraya Pantai Timur (Fasa 1) akan mengecualikan bayaran tol pada 11 dan 15 Febuari mulai jam 11.30 malam hingga 4.30 pagi.

Selain itu, pemberian diskaun tol antara lima peratus hingga 20 peratus pula ditawarkan di beberapa lebuh raya.

Menteri Kerja Raya, Datuk Shaziman Abu Mansor ketika mengumumkannya semalam berkata, insentif berkenaan adalah pertama kali sempena Tahun Baru Cina.

“Dalam erti kata lain, inilah angpau daripada syarikat konsesi untuk semua pengguna lebuh raya sempena Tahun Baru Cina ini,” katanya ketika berucap melancarkan Kempen Keselamatan Lebuh Raya peringkat Kementerian Kerja Raya di Semenyih.

Secara keseluruhan terdapat 26 syarikat konsesi tol yang beroperasi masa kini.

Lebuhraya yang menawarkan diskaun pada 14 Februari ialah Lebuhraya Damansara-Puchong (LDP), Sistem Penyuraian Trafik KL-Barat (Sprint), Lebuhraya Baru Pantai (NPE), Lebuhraya Sungai Besi (Besraya), Lebuhraya Smart, Lebuhraya Bertingkat Ampang Kuala Lumpur (Akleh), Lebuhraya Shah Alam-Kuang (Guthrie), Lebuhraya KL-Putrajaya; Lebuhraya Duta-Hulu Klang (Duke), Lebuhraya Cheras-Kajang (Grand Saga), Lebuhraya Shah Alam dan Lebuhraya Penyuraian Trafik Lingkaran Kajang (SILK).

Lebuhraya Utara-Selatan (Plus) pula menawarkan diskaun tol pada 10, 11 dan 12 Februari manakala Lebuhraya Utara-Selatan Hubungan Tengah (Elite) pada 17, 18 dan 19 Februari.

Shaziman berkata, kesediaan syarikat konsesi terlibat menyediakan insentif itu secara sukarela mencerminkan konsep ‘berorientasikan pengguna’ syarikat terbabit kepada pengguna lebuh raya.

Beliau berkata, kerajaan tidak mendesak syarikat konsesi tol menawarkan insentif itu kerana memahami ada syarikat yang tidak berkemampuan dari segi kewangan.

Mengenai kempen keselamatan lebuh raya yang dilancarkan, Shaziman berkata, kementerian mensasarkan untuk mengenal pasti 30 kawasan ‘hitam’ yang sering berlaku kemalangan tahun ini bagi membolehkan kerja pembaikan dijalankan.

Sementara itu, bersesuaian dengan tema kempen keselamatan lebuh raya yang dilancarkan hari ini iaitu ‘Menggalakkan Penggunaan Pengangkutan Awam’, Shaziman berpendapat kadar had laju bas ekspres dua tingkat wajar disemak semula. - Bernama

_________________
bangga menjadi pioneer....bangga juga melihat orang lain berjaya...TAHNIAH!

Deto_8
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 5641
Points : 6570
Join date : 11/04/2009
Location : Saujana Utama & Jengka 3 [PCC 003]

Back to top Go down

Re: Tol percuma sempena Tahun Baru Cina

Post  jasnoraizan on Tue Feb 09, 2010 9:10 am

untuk bg tol percuma memang baik untuk pengguna..tp kenapa diberi hanya pada waktu tgh malam hingga ke pagi..dimana, kita pun telah tahu bahawa waktu sedemikian untuk berlakunya kemalangan amat tinggi, pemandu memang rasa mengantuk pada masa tersebut...mcm mana pihak polis nak kurangkan kemalangan sifar sedangkan di satu pihak lg,membuka peluang yg luas untuk berlaku kemalangan kerana pemandu berebut2 untuk menjana perjalanan mereka pada waktu tersebut untuk dapatkan tol percuma...fikir2kan lah.... Laughing (hanya pendapat kwn sahaja)

jasnoraizan
Timbalan Menteri Besar

Posts : 2512
Points : 2623
Join date : 20/07/2009
Location : Seksyen U5 shah alam/jengka 8

Back to top Go down

Re: Tol percuma sempena Tahun Baru Cina

Post  ozzy on Tue Feb 09, 2010 9:17 am

Cuba tgk waktu percuma tu...tujuannya supaya pengguna jln raya x keluar serentak bagi mengelakkan kesesakan..cara yg sama digunakan time raya kita dulu..

ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Tol percuma sempena Tahun Baru Cina

Post  jasnoraizan on Tue Feb 09, 2010 9:23 am

ozzy wrote:Cuba tgk waktu percuma tu...tujuannya supaya pengguna jln raya x keluar serentak bagi mengelakkan kesesakan..cara yg sama digunakan time raya kita dulu..

tp kalau semua pengguna jalanraya mahukan tol percuma diaorang akan keluar serentak pada waktu tersebut...jika dilihat mcm tahun lps kwn lalu dekat tol karak pada pukul 10.30mlm banyak pengguna jalanraya yg menunggu di perhentian depan tol untuk menunggu waktu tol percuma di buka....sedangkan kwn trskan perjalanan pada sebelum waktu tol percuma jln clear sehinnga ke temerloh dan seterusnya ke jengka....sedangkan adik kwn blk dalam pukul 12.30mlm selepas waktu tol percuma dibuka jln semakin sesak untuk sampai ke temerloh.... Laughing

jasnoraizan
Timbalan Menteri Besar

Posts : 2512
Points : 2623
Join date : 20/07/2009
Location : Seksyen U5 shah alam/jengka 8

Back to top Go down

Re: Tol percuma sempena Tahun Baru Cina

Post  ozzy on Tue Feb 09, 2010 9:57 am

Itulah tujuannya..kalau yang tak kisah nak bayar tol tu..x de lah tersekat kat jem tu..

ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Tol percuma sempena Tahun Baru Cina

Post  jasnoraizan on Tue Feb 09, 2010 10:06 am

ozzy wrote:Itulah tujuannya..kalau yang tak kisah nak bayar tol tu..x de lah tersekat kat jem tu..

betul tu.... Laughing

jasnoraizan
Timbalan Menteri Besar

Posts : 2512
Points : 2623
Join date : 20/07/2009
Location : Seksyen U5 shah alam/jengka 8

Back to top Go down

Re: Tol percuma sempena Tahun Baru Cina

Post  zulkbo on Tue Feb 09, 2010 10:10 am

nak bui cam tak nak bui.
tak ikhlas la tu..he he Very Happy

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/

zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Tol percuma sempena Tahun Baru Cina

Post  ozzy on Tue Feb 09, 2010 10:12 am

zulkbo wrote:nak bui cam tak nak bui.
tak ikhlas la tu..he he Very Happy

ikhlas tak ikhlas sama je..org dok ngata juga..

ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Tol percuma sempena Tahun Baru Cina

Post  jasnoraizan on Tue Feb 09, 2010 10:20 am

ozzy wrote:
zulkbo wrote:nak bui cam tak nak bui.
tak ikhlas la tu..he he Very Happy

ikhlas tak ikhlas sama je..org dok ngata juga..

sebagai warganegara ada hak untuk mendapat penerangan yg sahih..... Laughing Laughing

jasnoraizan
Timbalan Menteri Besar

Posts : 2512
Points : 2623
Join date : 20/07/2009
Location : Seksyen U5 shah alam/jengka 8

Back to top Go down

Re: Tol percuma sempena Tahun Baru Cina

Post  ozzy on Tue Feb 09, 2010 10:24 am

jasnoraizan wrote:
ozzy wrote:
zulkbo wrote:nak bui cam tak nak bui.
tak ikhlas la tu..he he Very Happy

ikhlas tak ikhlas sama je..org dok ngata juga..

sebagai warganegara ada hak untuk mendapat penerangan yg sahih..... Laughing Laughing

bukan ke statement kat atas tu dah jelas..

ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Tol percuma sempena Tahun Baru Cina

Post  jasnoraizan on Tue Feb 09, 2010 10:32 am

ozzy wrote:
jasnoraizan wrote:
ozzy wrote:
zulkbo wrote:nak bui cam tak nak bui.
tak ikhlas la tu..he he Very Happy

ikhlas tak ikhlas sama je..org dok ngata juga..

sebagai warganegara ada hak untuk mendapat penerangan yg sahih..... Laughing Laughing

bukan ke statement kat atas tu dah jelas..

jelas sejelas-jelasnya...tp kena lah nak tahu juugek kenapa dan mengapa tak dibuka tol percuma pada waktu siang hari.......sesekali tukaor lah pulok....asyik bg watu tgh malam aje...kan...sesekali tu ubah lah ...baru blh nampak perbezaan penerimaan para warganegara malaysia nih waktu bila yg mendapat sambutan dan betul2 pemberian ini dapat terus dimanafaati oleh para pengguna jalanraya...(hanya pendapat kwn ajeee...la...) Laughing

jasnoraizan
Timbalan Menteri Besar

Posts : 2512
Points : 2623
Join date : 20/07/2009
Location : Seksyen U5 shah alam/jengka 8

Back to top Go down

Re: Tol percuma sempena Tahun Baru Cina

Post  strikerbuncit on Tue Feb 09, 2010 11:52 am

bagilah tol free selama 2hari ke..baru betul di panggil hadiah..hehe..sykt konsesi untung berjuta stp tahun,moh la bg rakyat sket kekayaan tu..jadikan prinsip 'give back to community' sbgai amalan..hehehe..

strikerbuncit
Ahli Dewan Undangan Negeri

Posts : 1885
Points : 2077
Join date : 29/04/2009
Location : [PCC023] - Putrajaya / Old Trafford

Back to top Go down

Re: Tol percuma sempena Tahun Baru Cina

Post  ozzy on Tue Feb 09, 2010 12:03 pm

moleknya terus tak ada tol..

ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Tol percuma sempena Tahun Baru Cina

Post  jasnoraizan on Tue Feb 09, 2010 12:05 pm

ozzy wrote:moleknya terus tak ada tol..

aikkk lbh tuhhhh....hi..hi..hi... Smile

jasnoraizan
Timbalan Menteri Besar

Posts : 2512
Points : 2623
Join date : 20/07/2009
Location : Seksyen U5 shah alam/jengka 8

Back to top Go down

Re: Tol percuma sempena Tahun Baru Cina

Post  strikerbuncit on Tue Feb 09, 2010 12:20 pm

hah,mmg pon patot takde tol ni..tp dah krjaan swastakannya,nk bt goner..klu ikutkan,sgla kekayaan negara adalah hak rakyat..kerajaan/pemimpin hanya sbg perantara..kemudahan asas spt jalan,eletrik,air,perubatan spatutnya percuma..ttpi dah jd kebiasaan,kita tetap kena byar seme tu..krjaan hnya bg subsidi yg kdg2 ade turun naik..emm,sabor jela.. Very Happy

strikerbuncit
Ahli Dewan Undangan Negeri

Posts : 1885
Points : 2077
Join date : 29/04/2009
Location : [PCC023] - Putrajaya / Old Trafford

Back to top Go down

Re: Tol percuma sempena Tahun Baru Cina

Post  cikacung on Tue Feb 09, 2010 12:27 pm

strikerbuncit wrote:hah,mmg pon patot takde tol ni..tp dah krjaan swastakannya,nk bt goner..klu ikutkan,sgla kekayaan negara adalah hak rakyat..kerajaan/pemimpin hanya sbg perantara..kemudahan asas spt jalan,eletrik,air,perubatan spatutnya percuma..ttpi dah jd kebiasaan,kita tetap kena byar seme tu..krjaan hnya bg subsidi yg kdg2 ade turun naik..emm,sabor jela..

kita cuma boleh bg pendapat je la.... nak mengharapkan kerajaan berubah...jauh sekali melainkan kita betul2 bersatu. Apa yg boleh kita buat ialah.....kita yg berubah. maksud kwn kalo kita rasa terbeban ngan benda2 camni....cari la alternatif......

cikacung
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 171
Points : 173
Join date : 27/09/2009
Age : 45
Location : j3/KHTP,Kulim

Back to top Go down

Re: Tol percuma sempena Tahun Baru Cina

Post  ozzy on Tue Feb 09, 2010 12:31 pm

cikacung wrote:
strikerbuncit wrote:hah,mmg pon patot takde tol ni..tp dah krjaan swastakannya,nk bt goner..klu ikutkan,sgla kekayaan negara adalah hak rakyat..kerajaan/pemimpin hanya sbg perantara..kemudahan asas spt jalan,eletrik,air,perubatan spatutnya percuma..ttpi dah jd kebiasaan,kita tetap kena byar seme tu..krjaan hnya bg subsidi yg kdg2 ade turun naik..emm,sabor jela..

kita cuma boleh bg pendapat je la.... nak mengharapkan kerajaan berubah...jauh sekali melainkan kita betul2 bersatu. Apa yg boleh kita buat ialah.....kita yg berubah. maksud kwn kalo kita rasa terbeban ngan benda2 camni....cari la alternatif......

ckp2 sblm pilihanraya..janji manis ..pastu hampeh..

ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Tol percuma sempena Tahun Baru Cina

Post  strikerbuncit on Tue Feb 09, 2010 12:31 pm

cikacung wrote:kita cuma boleh bg pendapat je la.... nak mengharapkan kerajaan berubah...jauh sekali melainkan kita betul2 bersatu. Apa yg boleh kita buat ialah.....kita yg berubah. maksud kwn kalo kita rasa terbeban ngan benda2 camni....cari la alternatif......

betul sgt tuu..kita kena survive cara memasing ye dak?..so,sape nak tol free,kenalah hadapi jammed..pada yg nak jalan clear,silalah bayar tol..hbes cite!..hehehe..

strikerbuncit
Ahli Dewan Undangan Negeri

Posts : 1885
Points : 2077
Join date : 29/04/2009
Location : [PCC023] - Putrajaya / Old Trafford

Back to top Go down

Re: Tol percuma sempena Tahun Baru Cina

Post  jasnoraizan on Tue Feb 09, 2010 12:35 pm

strikerbuncit wrote:
cikacung wrote:kita cuma boleh bg pendapat je la.... nak mengharapkan kerajaan berubah...jauh sekali melainkan kita betul2 bersatu. Apa yg boleh kita buat ialah.....kita yg berubah. maksud kwn kalo kita rasa terbeban ngan benda2 camni....cari la alternatif......

betul sgt tuu..kita kena survive cara memasing ye dak?..so,sape nak tol free,kenalah hadapi jammed..pada yg nak jalan clear,silalah bayar tol..hbes cite!..hehehe..

pilihan masing2...pilihan ditangan anda.... Laughing

jasnoraizan
Timbalan Menteri Besar

Posts : 2512
Points : 2623
Join date : 20/07/2009
Location : Seksyen U5 shah alam/jengka 8

Back to top Go down

Re: Tol percuma sempena Tahun Baru Cina

Post  ozzy on Tue Feb 09, 2010 12:35 pm

strikerbuncit wrote:hah,mmg pon patot takde tol ni..tp dah krjaan swastakannya,nk bt goner..klu ikutkan,sgla kekayaan negara adalah hak rakyat..kerajaan/pemimpin hanya sbg perantara..kemudahan asas spt jalan,eletrik,air,perubatan spatutnya percuma..ttpi dah jd kebiasaan,kita tetap kena byar seme tu..krjaan hnya bg subsidi yg kdg2 ade turun naik..emm,sabor jela.. Very Happy

cakap dari segi teorinya mmg mudah..bila kita duduk dikerusi sebenarnya baru kita tahu..kerajaan juga perlu bayar disana sini..banyak benda perlu diambil kira juga..ada ke negara yg beri percuma segalanya pada semua rakyat??

ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Tol percuma sempena Tahun Baru Cina

Post  cikacung on Tue Feb 09, 2010 12:40 pm

ozzy wrote:
strikerbuncit wrote:hah,mmg pon patot takde tol ni..tp dah krjaan swastakannya,nk bt goner..klu ikutkan,sgla kekayaan negara adalah hak rakyat..kerajaan/pemimpin hanya sbg perantara..kemudahan asas spt jalan,eletrik,air,perubatan spatutnya percuma..ttpi dah jd kebiasaan,kita tetap kena byar seme tu..krjaan hnya bg subsidi yg kdg2 ade turun naik..emm,sabor jela..

cakap dari segi teorinya mmg mudah..bila kita duduk dikerusi sebenarnya baru kita tahu..kerajaan juga perlu bayar disana sini..banyak benda perlu diambil kira juga..ada ke negara yg beri percuma segalanya pada semua rakyat??

kwn setuju jgk ngan aok Jie. kwn rasa kerajaan dah buat yg terbaik utk rakyat...cuma nak memuaskan hati sumer org tu payah la.
Kalo di barat mmg byk benda percuma....hatta warga emas atau lahirkan anak luar nikah pun boleh dpt elaun dr kerajaan. tapi sanggup ke kita bayo cukai pendapatan sampai 42%. tu sbg contoh je la.....

cikacung
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 171
Points : 173
Join date : 27/09/2009
Age : 45
Location : j3/KHTP,Kulim

Back to top Go down

Re: Tol percuma sempena Tahun Baru Cina

Post  jasnoraizan on Tue Feb 09, 2010 12:42 pm

cikacung wrote:
ozzy wrote:
strikerbuncit wrote:hah,mmg pon patot takde tol ni..tp dah krjaan swastakannya,nk bt goner..klu ikutkan,sgla kekayaan negara adalah hak rakyat..kerajaan/pemimpin hanya sbg perantara..kemudahan asas spt jalan,eletrik,air,perubatan spatutnya percuma..ttpi dah jd kebiasaan,kita tetap kena byar seme tu..krjaan hnya bg subsidi yg kdg2 ade turun naik..emm,sabor jela..

cakap dari segi teorinya mmg mudah..bila kita duduk dikerusi sebenarnya baru kita tahu..kerajaan juga perlu bayar disana sini..banyak benda perlu diambil kira juga..ada ke negara yg beri percuma segalanya pada semua rakyat??

kwn setuju jgk ngan aok Jie. kwn rasa kerajaan dah buat yg terbaik utk rakyat...cuma nak memuaskan hati sumer org tu payah la.
Kalo di barat mmg byk benda percuma....hatta warga emas atau lahirkan anak luar nikah pun boleh dpt elaun dr kerajaan. tapi sanggup ke kita bayo cukai pendapatan sampai 42%. tu sbg contoh je la.....

bersyukur aje lah dgn ape yg ada..tp kena jugek lah ada penambahan dan perubahan yg mesti dilakukan.... Laughing

jasnoraizan
Timbalan Menteri Besar

Posts : 2512
Points : 2623
Join date : 20/07/2009
Location : Seksyen U5 shah alam/jengka 8

Back to top Go down

Re: Tol percuma sempena Tahun Baru Cina

Post  strikerbuncit on Tue Feb 09, 2010 12:48 pm

ozzy wrote:
strikerbuncit wrote:hah,mmg pon patot takde tol ni..tp dah krjaan swastakannya,nk bt goner..klu ikutkan,sgla kekayaan negara adalah hak rakyat..kerajaan/pemimpin hanya sbg perantara..kemudahan asas spt jalan,eletrik,air,perubatan spatutnya percuma..ttpi dah jd kebiasaan,kita tetap kena byar seme tu..krjaan hnya bg subsidi yg kdg2 ade turun naik..emm,sabor jela.. Very Happy

cakap dari segi teorinya mmg mudah..bila kita duduk dikerusi sebenarnya baru kita tahu..kerajaan juga perlu bayar disana sini..banyak benda perlu diambil kira juga..ada ke negara yg beri percuma segalanya pada semua rakyat??

hehehe..ozzy dah mula langkah..

ok,kwn juz nyatakan peranan umum kerajaan jek..tp kwn akui seme tu mustahil..kwn fhm krjaan kena byar mcm2..taklah kwn kata,semua mst percuma..kalu tak dpt byk,dapat sket pon ok..aok taknak ke kalo org nk bg free spt duit ke,beras ke?..tentu nak kan..tp kita mmg tak bleh bharap sgt sbb byk nor karenahnya..

kwn tak kisah pun negara tak byk duit utk di bagi pd rakyat..kwn boleh redha jek..tp masalahnya pemimpin kita teramat2 mewah hidupnya..ade jet peribadi..ada rumah banglo juta2 ringgit..keta mewah jgn cakap r,susun kt garaj mcm keta mainan..sudahnya,rakyat jgk yg disuruh berjimat..ape kehe?..huhu...

strikerbuncit
Ahli Dewan Undangan Negeri

Posts : 1885
Points : 2077
Join date : 29/04/2009
Location : [PCC023] - Putrajaya / Old Trafford

Back to top Go down

Re: Tol percuma sempena Tahun Baru Cina

Post  cikacung on Tue Feb 09, 2010 12:49 pm

jasnoraizan wrote:
cikacung wrote:
ozzy wrote:
strikerbuncit wrote:hah,mmg pon patot takde tol ni..tp dah krjaan swastakannya,nk bt goner..klu ikutkan,sgla kekayaan negara adalah hak rakyat..kerajaan/pemimpin hanya sbg perantara..kemudahan asas spt jalan,eletrik,air,perubatan spatutnya percuma..ttpi dah jd kebiasaan,kita tetap kena byar seme tu..krjaan hnya bg subsidi yg kdg2 ade turun naik..emm,sabor jela..

cakap dari segi teorinya mmg mudah..bila kita duduk dikerusi sebenarnya baru kita tahu..kerajaan juga perlu bayar disana sini..banyak benda perlu diambil kira juga..ada ke negara yg beri percuma segalanya pada semua rakyat??

kwn setuju jgk ngan aok Jie. kwn rasa kerajaan dah buat yg terbaik utk rakyat...cuma nak memuaskan hati sumer org tu payah la.
Kalo di barat mmg byk benda percuma....hatta warga emas atau lahirkan anak luar nikah pun boleh dpt elaun dr kerajaan. tapi sanggup ke kita bayo cukai pendapatan sampai 42%. tu sbg contoh je la.....

bersyukur aje lah dgn ape yg ada..tp kena jugek lah ada penambahan dan perubahan yg mesti dilakukan....

betul......bersyukur kat malaysia ni kita xder halangan nak cari pendapatan lebih. Cuma kita je yg nak atau tak nak.....
contoh ozzy.....keje kan gaji...dlm masa sama dah jadi tokey pun.....

cikacung
JKK Kampung
JKK Kampung

Posts : 171
Points : 173
Join date : 27/09/2009
Age : 45
Location : j3/KHTP,Kulim

Back to top Go down

Re: Tol percuma sempena Tahun Baru Cina

Post  jasnoraizan on Tue Feb 09, 2010 12:53 pm

strikerbuncit wrote:
ozzy wrote:
strikerbuncit wrote:hah,mmg pon patot takde tol ni..tp dah krjaan swastakannya,nk bt goner..klu ikutkan,sgla kekayaan negara adalah hak rakyat..kerajaan/pemimpin hanya sbg perantara..kemudahan asas spt jalan,eletrik,air,perubatan spatutnya percuma..ttpi dah jd kebiasaan,kita tetap kena byar seme tu..krjaan hnya bg subsidi yg kdg2 ade turun naik..emm,sabor jela.. Very Happy

cakap dari segi teorinya mmg mudah..bila kita duduk dikerusi sebenarnya baru kita tahu..kerajaan juga perlu bayar disana sini..banyak benda perlu diambil kira juga..ada ke negara yg beri percuma segalanya pada semua rakyat??

hehehe..ozzy dah mula langkah..

ok,kwn juz nyatakan peranan umum kerajaan jek..tp kwn akui seme tu mustahil..kwn fhm krjaan kena byar mcm2..taklah kwn kata,semua mst percuma..kalu tak dpt byk,dapat sket pon ok..aok taknak ke kalo org nk bg free spt duit ke,beras ke?..tentu nak kan..tp kita mmg tak bleh bharap sgt sbb byk nor karenahnya..

kwn tak kisah pun negara tak byk duit utk di bagi pd rakyat..kwn boleh redha jek..tp masalahnya pemimpin kita teramat2 mewah hidupnya..ade jet peribadi..ada rumah banglo juta2 ringgit..keta mewah jgn cakap r,susun kt garaj mcm keta mainan..sudahnya,rakyat jgk yg disuruh berjimat..ape kehe?..huhu...

kalau nok difikirkan memang ada betul nyeee...tp dah jd rezeki orng atasan agok2nye diaorang blh hidup mewah semacam itu...walaupun masih ramai rakyat yg hidupnyee tak berapa blh nok mewah cthnye mcm kwn nih lah...orng lain keje dah lama blh pakai kete,aku masih pakai motor honda kapcai lg...nok jugek merasa hidup mcm diorang tehhh...(kena masuk politik kut)...

jasnoraizan
Timbalan Menteri Besar

Posts : 2512
Points : 2623
Join date : 20/07/2009
Location : Seksyen U5 shah alam/jengka 8

Back to top Go down

Re: Tol percuma sempena Tahun Baru Cina

Post  Sponsored content Today at 3:43 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum